login |

Dave: kezdett a 2. évad

2021. 07. 01. 20:00 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika,

So, a fish… is an animal. It’s not a fish.

Szerintem sokan még mindig nem tudják (vagy a pilot láttán fel sem merülne bennük), hogy az FX tavalyi, kis (és szétműtött) nemi szervéről éneklő rapperről szóló komédiája (pilotkritika, évadkritika) az altesti humor ellenére nem csak nagyon népszerű (ld. csatornarekordok a műfajban), de valódi kritikuskedvenc is, és ha idén tavasszal érkezik, akkor akár Emmy-jelölésre is esélyes lehetett volna.

Nyilván valamilyen szempontból niche a sorozat, aminek a sokkal komolyabb mondandóját remekül csomagolják alantasabbnak tartott humorba, de szerintem azért bőven közérthető – szerencsére ezt igazolja az IMDb-s és az HBO GO-s értékelése is. Szóval, ha valaki nem kezdte volna még el, nem érdemes megrettennie, maximum akkor, ha a nincs oda a drámaibb részekért a komédiában. (A The League-es Jeff Schaffer által vitt sorozat első szezonjának első fele elég nagy kontrasztban áll a második adaggal, mely a 2020-as év legjobb komédiás epizódjaiból többet is hozott, például a GaTa-ra koncentráló részt, vagy a finálét, amit egy 6-7 perces rapetűd vezetett fel, amit nem semmi lehetett leforgatni.)

Szóval pár hete visszatért Lil Dicky, azaz Dave. Akit, mint valódi rappert egyébként korábbról nem ismertem és azóta sem ismerek (legjobb a stílusát az első Dave-promó mutatja be, szerintem zseniális), szóval elfogulatlan vagyok, de aki kíváncsi rá, a YouTube csatornáján tájékozódhat, nem csak videóklipek (a visszafogott, pár milliós megtekintések után, ahogy látom, a Freaky Friday robbant tőle, ami 650M-nál tart, majd jött az Earth), hanem narratív próbálkozások kapcsán is.

Ezek a videók elég jó előszelei a sorozatnak, és az jön le belőlük, hogy a Dave-ben nincs sok mellébeszélés, tényleg Dave Burd valódi énjére és tapasztalataira alapoznak, nyilván a rapper karakter mögött álló valódi embert ismerhetjük meg, valamint a zenebizniszt. Amire a második évad kezdése egyébként K-popot a középpontba állító sztorival rá is erősít.

Azon gondolkodtam, hogy ez a 2×01 volt annyira filler a szöuli helyszínével, hogy akár egy újoncot is megfoghat. Legalábbis az biztos, hogy felvonultatott mindent, ami miatt szerethető a Dave: a főhős személyiségét, a sokszor elvetemült humort, az insider megközelítést és a komédiák esetében olykor szokatlan drámázósabb vonalat is.

A folytatás már visszazökkentett minket a mindennapokban, amikor is Dave az albumán dolgozik hangyák és luxuskörülmények között, azonban az alkotói válság elég keményen megbilincseli a kezét, és közben persze azon epedezik, hogy valahogy helyrerántsa a kapcsolatát barátnőjével, és az elkeseredett próbálkozásai vicces dolgokat eredményeznek.

A fentiekből nyilván nem derült ki, de a Dave zseniális volt tavaly. És még mindig az. Nyilván egy olyan sorozat nagyságát nem tudom szavak segítségével összefoglalni, ami többek között azért is szuper, mert remek szövegekre épül, legyen szó itt akár a Lil Dicky-féle rappekről, vagy a szimpla dialógokról, amiket ritka természetesnek és ezért hitelesnek is érzek.

Az pedig tényleg csak hab a tortán, hogy a legtöbb mellékszereplő is bejön. GaTa már az első rész után favorit volt, és Ally is, de idővel Elz és Emma zsenialitására is ráébredtem, bár úgy éreztem, hogy a favoritom titokban majdnem végig a Dave apját játszó David Paymer volt. De aztán megjelent Benny Blanco (zenei téren analfabéta vagyok, így gőzöm sem volt róla, hogy ő kvázi magát, illetve egy énjét alakítja) és feleslegessé tett minden versengést. Őt is tökéletesen írták meg, pont egy ilyen figura kellett Dave lemezkiadós próbálkozásaihoz.

Dave. Tessék nézni. Vagy legalább bepróbálni, de mint írtam, aki az első részt megnézi, nem fogja tudni, hogy milyen összességében a sorozat. Nincs osztályzat, de hozta a szintet a mostani nyitány, még mindig az egyik legjobb komédia a tévében.

ui1.: az HBO GO-n a 2×01-en és a 2×03-on (még) nincs sem angol, sem magyar felirat. Pedig nem hátrány.

ui2: nem vagyok eredeti hang-fanatikus, csak a komédiák szinkronjait vagyok képtelen elviselni, mert sokszor kinyírják a filmeket a magyarul kevésbé működő poénok, szóval kíváncsi voltam, hogy itt milyen a magyar hang, de nem lepett meg, amikor láttam, hogy nem készült hozzá szinkron, hiszen, ha valahol, akkor ennél a sorozatnál teljesen esélytelen lenne jó magyar verziót csinálni.

6 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 07. 01. 21:09

2×04 után
Eddig jó a minőség még mindig, de a 2×03 nekem sok volt kicsit, nagyon beteg volt már.
Egyébként a hatása is megvan, a holtszezonban is simán elkezdtem agamnak itthon ‘Hi I’m Dave. Who’s Dave’-ezni. :)

danNN - 2021. 07. 01. 22:58

2×3 közepén kikapcsoltam, kasza, köszi ebből elég volt.

SSY986 - 2021. 07. 02. 06:49

Nézem de lehet, hogy kasza lesz. Az elsö évad nagyon jó volt, de ez a második igazából ugyan olyan mint az elsö és felmerült bennem, hogy miért is nézem ezt. Pedig mondom minöségben ugyan olyan mint az elsö évad. Öszintén Ally karakterét leszámítva egyszerüen nincsen senki aki kicsit is pozitív lenne és ez az elö évadban talán nem tünt fel, de itt nagyon látszik. Az elsö rész még vicces volt föleg a K-popos vonal a Benny Blancos rész izé na kicsit to much föleg a kádas rész és ez a legújabb Karim Abdul Jabarral(wtf) is a végére tényleg azon gondolkodtam, hogy minek is nézem ezt…
Pedig a sorozat iszonyatosan minöségi a “színészek” nagyon jók a vizuális dolgok is ott vannak az írás is kiemelkedö, nincsenek üresjáratok a beszélgetésekben. Ez a sorozat iszonyat minöségi kB entourage kategória csak a zenei világban viszont egy karakter sincs aki kedvelhetö lenne, számomra már Gata sem az. Kajak drukkoltam Alynek, hogy ne menjen vissza a “sárba”. Na mindegy tudom kB értelmetlen amit írtam, de nagyon azt érzem, hogy kaszálni fogom ezt a sorozatot annak ellenére, hogy simán 8/10.

Rapguruz88 - 2021. 07. 24. 08:10

Egyre jobb… Ez a cypheres rész kegyetlen volt… A Mountain Dew comm, maga ahogy felepitettek a részt, eszméletlen..

Kis adalék meg a részhez, hogy amikor Lil Dicky igazából XXL Freshman Cyphert tolt, nézzétek csak! :

https://youtu.be/JmtZhpG4Uf8

Zs... - 2021. 08. 12. 15:42

Ennek a sorozatnak nincsen joga ilyen jónak lenni és mégis. A finálé szuper volt. Vannak néhol részek amit néha túltolnak, viszont még így is bőven pozitív a megítélés és sokszor zseniális az írás.

Diapolo - 2021. 08. 16. 09:43

Már pár része fogalmazódik bennem, de a 2×09 után egyértelmű lett, hogy ezt az évadzáró után kaszálom. Ez az évad nem tudom mi volt, de elképesztően mélyen volt nálam az elsőhöz képest. Dave eddig is egy gyökér volt, de most már sokszor olyan, mintha klinikai eset is lenne, és túltolja nagyon. A mellékszereplők szerintem nem működnek ebben az évadban, de a történet is olyan, mintha a pogácsa sütésénél a maradék tésztából kellene még egy pogácsát összerakni, de már nincs tészta, így egy tök fura alakzat jön csak ki belőle. Ami működött az első évadban, az itt kevés volt, mert nem volt semmi extra, ami hozzájött volna ebben az évadban, nem tudtak egy újabbat lépni az első évad után.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz