login |

That Damn Michael Che: az 1. évad

2021. 07. 01. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika,

– There’s a couple tickets left. I guess his little show ain’t really hitting on HBO.
– I wouldn’t say a little show. It’s a regular size show.
– Oh, forgive me. I meant to say HBO Max, not the real one.
– It’s the same…
– Nah, it ain’t. We all have normal HBO, amen?

Mivel szeretem a sorozatokat, a legtöbb új sorozatot nagyon várom, junkie-ként számomra nincs is jobb annál, mint új sorozatot elkezdeni. Illetve egy valami még annál is jobb, ha bejön az új sorozat, és folytathatom. Ezért próbálok minden új sorozatot elkezdeni, mert minden egyes széria új világot nyit meg, új karakter hadát hozza el, ezerszer inkább egy vadiúj 1×01, mint egy csökkenő minőségű széria 3. szezonjának 8. része.

A fentiek tükrében őszinte leszek: az HBO max tavaszi premierjét nem igazán vártam. Michael Che-t eddig inkább csak a Saturday Night Live-ból ismertem, és az ottani szereplése egy cseppet sem mozgatott meg soha, ami persze annak is betudható, hogy a Weekend Update-szegmens sosem érdekelt, mindig átugrottam. És ez, mivel egy saját készítésű szkeccssorozat, abszolút az ő kézjegyét viseli magán, mint az SNL-es jelenléte. De, mivel szeretek sorozatokat elkezdeni nézni, ezért egy ebéd közben a That Damn Michael Che pilotját is elindítottam. És, ha nem tettem volna, az év legjobb 1×01-es epizódjáról maradtam volna le. (Sajnos a címet egy hónappal később átvette egy Netflix-sorozat.)

– Tip number two, always keep your hands where we can see them. Now, this is very important because, if it’s really dark…
– Or you’re really dark…
– Something like this basketball can look like a gun.
– I can’t tell you how many times I’ve seen a gun when it was something else. But like we teach in the academy, if it looks like a gun, it’s a gun.

Amikor megnéztem a pilotot (8,75/10), rögtön írtam human-nek is, hogy próbálja be, ez neki is tetszeni fog (bepróbálta, tetszett neki, itt a kritikája) – nem azért, mert nekem bejött, hanem mert tudtam, hogy a hasonló stílust ő sem veti meg.

Mint írtam, a That Damn Michael Che egy szkeccssorozat, de mégsem az. Viszont arra hajaz. Az első évad hat része egy-egy téma köré van felhúzva (rendőri erőszak, COVID, nők, oltás, siker), mindegyik epizódnak van egy íve, történeti kerete, amiben Che a főszereplő, de a téma kapcsán vannak más, olykor visszatérő jelenetek, szegmensek, amit ugyancsak a kiemelt témát boncolgatják. Mindezt részenként 20-25 percben. (Ja, és a sztoris keret mellett még van egy kamerába beszélős is, ami nem is kamerába beszélős, hanem a kamerák mögött ülő írókkal diskurálós, amiben Che narrál, felvezet, kommentál abszolút kötetlen módon, ami kifejezetten közvetlen, haveri stílust teremt meg.)

A sorozat nyilván nem csak sorra vesz mindenféle komoly témát, hanem mer is viccelni velük. Olykor ellentmondásos módon. Che bele mer állni ebbe-abba, nem fél attól, ha ezzel felborzol egy-két kedélyt, tudja, hogy ez amolyan “most vagy soha”-lehetőség számára, nem biztonsági játékozik. És a poénkodás közepette is helyén kezeli a témákat, mondhatni viccelés közben is képes komoly lenni, amolyan összekacsintós, “érted, hogy értem, hogy érted”-módon.

Let me just sacrifice one of y’all. I’ll get a sitcom, and we’ll be fine.

Mindezt pedig úgy teszi meg, hogy mindvégig hiteles marad. És ez a legnagyobb erénye a sorozatnak. Tudom, hogy alapvetően a bratyizós körítés erre erősít rá, azzal lehet ilyen látszatot kelteni a nézőnek, de neki mindezt el lehet hinni. Mert ez az első saját sorozata. Mert látszik, hogy ezt ilyennek akarta megcsinálni. Ráadásul arról, hogy mibe kerül sikert elérni, még beszél is a 4. részben.

A sorozat nagyon elkapott egy stílust, ami bejön nekem, így összességében kifejezetten magasra értékelem a szezont, legalább 8/10-re. Azzal a kitétellel, hogy az oltásos 1×05 nekem piszkosul nem jött be. Ráadásul több szinten, nem csak a keretsztori, jó ha 2/10 volt, rémisztően hidegen hagyott.

– We know getting pulled over by the police can be a real pain in the neck.
– Literally.

Aláírom, attól, hogy a fentieket elolvasom, én biztos nem mondanám azt, hogy nézni akarom a sorozatot, a That Damn Michael Che tipikusan olyan, amit ajánlásra próbál be az ember, és épp ezért jó, hogy vannak olyanok, akik nem 10, hanem 210 pilotot néznek meg egy évben, mert tudnak ajánlani. Szerintem érdemes bepróbálni. Bármelyik résszel lehet, mert nincs kapcsolat közöttük. Nálam az első lett a legjobb, aki ismeri Che-t, annak az 1×04, a hírneves üthet talán nagyot, de tényleg teljesen személyfüggő, hogy ki mire fog rezonálni.

2 hozzászólás Ne habozz!

jesustomer - 2021. 07. 01. 18:30

Winnie: anno Kimmel műsorában volt a sorozata miatt de akkor Chapell elvitte a showt de akkor ezt most bepróbálom. Köszi!

Rapguruz88 - 2021. 08. 02. 09:34

Kihagyhatatlan, az 5.resz valami egészen zseniális,ahogy visszamennek az időben és elmondjak az aggalyaikat a technológia fejlődésével kapcsolatban… Wow

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz