login |

Pilot-mustra: Professor T – 1×01

2021. 07. 02. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Pedig ebben a sorozatban minden benne volt, ami miatt joggal számíthattam volna arra, hogy imádni fogom?

A BritBox június elején teljes évados premierrel debütált krimijének először is van egy erős alapja (egy flamand sorozat, amiből francia és német változat is készült). Másrészt külső segítős, epizodikus darabról van szó. ahol ráadásul egy elméleti szakember segít a rendőrségnek, aki az OCD-je miatt leginkább (az all time kedvenc) Monk-ra hajazhat. Harmadrész pedig Ben Miller a főszereplő. Ez így eléggé “Shut up and take my money!”-szituáció volt, erre…

PROFESSOR T – 1×01 – 5/10

A sorozat főhőse…, vagyis inkább címszereplője egy kriminológus professzor, aki az elméleti tudást és a katedrát részesíti inkább előnyben, nem a gyakorlati munkát. Azonban egy, az iskolában történt nemi erőszak ügyével megbízott nyomozó (akinek régebben a tanára volt) hozzá fordul segítségért a tettes személyiségét illetően, és ezzel fektetik le a rendőrségnek való besegítés alapjait. Persze mindez nem megy olyan gördülékenyen, a prof nem nagyon akar ilyesmit csinálni, és némelyik zsaru sem örül annak, hogy egy külsős belekontárkodik a dolgaikba.

Mindezt még az is nehezíti, hogy Jasper Tempest professzor nem egyszerű személyiség. A pikírt stílusa és a tévedhetetlenséget sugalló hozzáállása elég House-os, ahogy a fenti kritikákban is szó van róla, a pedánssága és (talán kényszeres viselkedése) pedig Monk-os. Arról nem is beszélve, hogy elég komoly szálként egy múltbeli trauma is kísérti (amiről eleinte csak foszlányokat ismerünk), és némiképp random módon (Ally McBeal?) látomások is, amik hol groteszkek, hol szürreálisak, inkább humort, mint drámát csempésznek a sorozatba,

A humor és komolyság elég érdekesen vegyül ebben a sorozatban, és a könnyedebb pillanatok is érdekes ellentmondásban vannak olykor a ronda bűntényekkel, valamint az aljas motivációkkal, de a Professor T mégis inkább pszichológiai drámaként működne leginkább, ha nem csak alkalmanként erősítenének rá erre a vonalra az írók. Így inkább csak letudós, kötelező elemként van benne, miképp a részeket keretező elméleti, kriminológiai szegmens is, aminek a komolyabb gyakorlati alkalmazását a legérdekesebbnek találtam volna.

Az egyértelműen karakterizáló krimi egyik fő erőssége egyébként a színészei mellett a cambridge-i helyszín, valamint hogy van benne valami klasszikus hatást sugalló komponens, és itt nem csak a zene igen erős jelenlétére gondolok, hiszen amellett, hogy a Prof szívesen hallgat muzsikát, az aláfestő nagyzenekari futamok is olykor eléggé komoly lenyomattal bírnak.

Az első rész esetében még érezhettem úgy, hogy az alapozás, a karakterek felvezetése elveszi a lényegtől, a nyomozásoktól a játékidőt, és ezért zsengébb a végeredmény, azonban az 1×02 esetében már nem volt ilyen mentség, és a fenti osztályzatnál sokkal beszédesebb az, hogy annyira nem kötött le, amit látok, annyira érdektelennek éreztem a nyomozást, hogy féltávnál le is állítottam a részt.

Nem tudom, hogy a széria mennyire követi az eredetit, vagy némelyik adaptációt, ahogy olvastam a fent linkelt kritikákat, az elméleti főmotívumok ugyanazok az első 2 részben (az esetek nem), így feltételezem, hogy nem azokkal van probléma. És kizártnak érzem, hogy Ben Miller-rel legyen, azonban mintha nem kapna elég hangsúlyt a karaktere ahhoz képest, hogy ő a címszereplő. Sem a nyomozásokban nem tevékeny résztvevő, sem pedig a kapott karakterizálás nem tűnik elégnek, a múltbeli traumájára is jobban rá lehetett volna erősíteni.

Érthető a szándék, hogy az igencsak sérültnek tűnő figura kapcsán először csak csepegtetik az infókat, hogy később annál hatásosabb legyen, amikor kiderül valami, de engem igazán ő érdekel, és a Professor T-ben inkább a nyomozók voltak előtérben eddig. Akik közül a fő detektív fura módon alig nyomozott, hiszen vagy mást csinált, vagy pedig a profhoz járkált segítséget kérni.

A Professor T, ahogy az a fenti érdemjegyből is kiderül, végülis korrekt sorozat. Elfogadható. Betölti a funkcióját. És idővel ráérezhet az ember, de úgy éreztem, hogy inkább azokat érdekelheti, akik nem nagyon néznek krimiket, mert egyébként az epizodikus kínálattal szemben azért alulmarad, még akkor is, ha más európai szériákkal versenyeztetjük.

1 hozzászólás Ne habozz!

kulup - 2021. 07. 02. 19:51

Egyetértek, ez nem jó, Ben Millertől többet vártam. Még a pilotot se néztem végig, kasza. A Britbox saját sorozatai eddig nem jöttek be, a The beast must die se volt nagy eresztés de azt legalább végignéztem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz