login |

Sweet Tooth: vége az 1. évadnak

2021. 07. 02. 21:19 - Írta: human

7 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem csakazértis, de teljesen szembe megyek azzal, amit winnie a pilotról írt. Konkrétan halálra untam. Ha nem posztapokaliptikus lenne a Netflixes Az agancsos fiú, akkor talán abba is hagytam volna a kezdő rész végével. Természetesen a poszt címéből is kiderül, hogy nem így tettem, és a bevezetővel ellentétben eléggé pozitív lett a véleményem róla.

A történet egy olyan jövőben játszódik, amiben az emberek hiába viseltek maszkokat és tartottak másfél métert, mégis kiirtotta a nagyjukat egy vírus. Lehet, nem sikerült a jelenlegi helyzetünket viccesen idevonnom párhuzamnak. A sorozat mondjuk nem 2020 alapján íródott, hanem egy 2009 és 2013 között megjelent képregény adaptációja.

Na, tehát az a felépítés ténylegesen, hogy egyszerre csapott le az emberiségre egy halálos vírus, és kezdtek olyan gyerekek születni, akik félig állatok, félig emberek voltak. Akadt olyan túlélő felnőtt, aki ezt elfogadta, de voltak Facebook generációsok, akik abban kezdtek hinni, hogy a hibrid gyerekeknek köszönhető a baj. A történet vagy 10 évvel a vírus berobbanása után indul el.

A tényleges cselekmény 3 fő szálon játszódik, amik a fináléra teljesen összeérnek. Az egyiken egy orvost követünk, aki csak a beteg feleségén akar gondoskodni. A nő nem fertőző, de mégis benne van a vírus. A másikon egy állatkertben dekkoló nőt követhetünk. Míg a fő szál egy agancsos fiúról szól, aki elveszti a vagy 10 éve rá vigyázó apját, és elindul egy fénykép alapján megkeresni az anyját. Ehhez át kell szelnie jó pár veszélyes területet.

Az utazásban egy Óriás is segíti a srácot, aki úgy tűnik, rossz ember volt, morog is sokat, de azért csak helyén van a szíve. Vigyázhatnék, hogy spoiler, de a legelső feltűnésétől nyilvánvaló ez a kijelentésem róla. Ez az agancsos fiú tulajdonképpen az életcélt viszi mindenki életébe, akivel összefut, és ezt nagyon ügyesen adták át nekünk nézőknek is. De nyilván más történeti fontossága is lesz az összeérő szálak során.

A legérdekesebb a sorozatban az volt, ahogy keverték az Agancsos fiú kíváncsisággal és élettel teli szálát a legsötétebb posztapok dolgokkal. Szóval enézhetjük, és vele együtt fedezhetjük fel a vírus utáni túlélőkkel teli világot – részemről ez repített végig a részeken. Egyrészt mert a régimódibb, gyerek-kalandfilmeket, felnövéstörténeteket idézte, másrészt nagyon érdekes volt az egész világ, amit az optimista szemén át megmutattak.

Emellett pedig, bár a kamera nem merül el a durvaságokban, de iszonyatos dolgok is történnek ezerrel. A legmegdöbbentőbb számomra az volt, ahogy a még életben maradt közösségek tagjai kezelték a feltételezett fertőzötteket. Buli, aztán közös kivégzés, hogy ne áruljak el túl sokat. De ezen kívül is jó pár szörnyűség van. Avagy nem idilli világ ez, ahova szívesen ellátogatnánk, ellenben így még erőteljesebben hat a kontraszt, amit az agancsos fiú szállít.

Mindezt gyönyörű kidolgozással is kaptuk. Ha lehet ilyet mondani, jó volt elnézni a világot. Többnyire. Persze sok a CGI, de jó pár dolgot igazi díszlettel, vagy a már említett 80-as évekbeli gyerekfilmeket idézően bábuzással oldottak meg. Részemről teljesen blockbuster hangulata volt az egésznek, nem lepne meg, ha az egyik legdrágább idei Netflixes húzás lenne.

Ezen kívül mindenképp kiemelném, hogy a gyerek szereplők többsége tökéletes casting, mármint nem idegesítőek, még olyankor sem, amikor idegesítő “logikátlan” dolgokat tesznek. Nyilván idézőjel, mert egy gyerektől kiszámítottan logikus cselekvést elvárni elég necces lenne. Inkább arra gondolok, amikor csak a plot, a plusz izgalom miatt erőltetik oda az írók az idegesítő húzást, de szerencsére kevés ilyen van.

Azért pár negatívum is akad. Nyilván azt már írtam, hogy untam a pilotot, de sajnos az sem tetszett, amikor egy gyerekcsapattal összefutva azok vezetője megmutatta a szobáját. Bocsánat, főhadiszállását. Olyan túl kis léptékű, időhúzós volt. Ezen kívül nem tudom a finálét felmenteni, ahol másfél részen át szinte csak papírokból olvasott nézőkre információt öntés ment. Nem, meg lehet máshogy is oldani ezt. Érdekesek, amik kiderültek, és a 2. évadot tuti feldobják, de a finálét nekem eléggé lehúzták.

Összességében különleges kis posztapok kaland lett a végeredmény, egy olyan főszereplővel, akinek gyerekes kíváncsisága és optimizmusa a nézőre is kiömlik, meglágyítja a cinikus szívét 1-2 órára.

7 hozzászólás Ne habozz!

Hádész - 2021. 07. 02. 23:11

Tartottam tőle, hogy a gyerek miatt gyerekes is lesz, de elég nagy volt a csalódás pozitív irányba. A karakterek, az előadásmód, a hangulat mind jó volt. Ami nem tetszett, hogy ennyire félbehagyva ért véget az évad, így inkább olyan érzésem maradt az egész után, mintha ez csak egy nagyon hosszú pilot lett volna, és csak ezután csapnak igazán a lecsóba. Remélem nem kell sokat várni a folytatásra.

Mammut - 2021. 07. 03. 07:58

Nagyon tetszett az első évad, már alig várom a következőt.

Timi - 2021. 07. 03. 09:27

Kisfiammal néztük és nagyon tetszett! Várjuk a folytatást

Mom - 2021. 07. 03. 10:46

Nagyon jól időzített a kritika, mert pont tegnap este fejeztem be. Aminek az is az oka, hogy nekem a közepe táján eléggé leült, és több hétig pihentettem a befejezés előtt. A sorozat minőségével, a színészekkel, a képi megvalósítással szemben semmilyen negatívumot nem tudnék felhozni, mégsem sikerült teljesen magával ragadnia. Egyrészt azért, mert gyerekek levadászásáról és önös érdekű lemészárlásáról (is) szól. Ez pedig – hiába nem mutatják, csak off camera emlegetik – nekem az egész sorozatélményt lehúzta. Számomra ez annyira rettenetes gondolat, hogy még a fetételezés kedvéért sem szeretnék belegondolni.
Pl az utolsó részben amikor megmenekül a főszereplő és helyette egy másik fiút választ a doki: az is egy gyerek!!! Hiába nem a főszereplő, hiába nem tud beszélni, hiába nem látjuk hogy konkrétan mi történik vele, attól még az egész borzalmas. És ez nem olyasmi amit egy sorozatban keresek. Hiába szeretem a posztapokaliptikus darabokat, a pihentetés alatt többször is elgondolkoztam a végleges kaszán és nem biztos, hgoy folytatni fogom a következő évadban.
De ez valószínűleg inkább az alapmű kritikája, nem konkrétan a sorozatos megvalósításé.

Amúgy gyönyörű a fényképezése, és Gus életvidámsága és optimizmusa valóban ragadós. Teljesen átjött, hogy a segítői miért akarják minden áron támogatni de egyben óvni is.

Az eredetére vonatkozó csavarok pedig számomra jól ültek, nem láttam (nem is kerestem) őket előre, és nagyon tetszett ahogy a végére összeértek a szálak az egyes szereplőkön keresztül. Ha a fentiek nem lennének gondolkozás nélkül kíváncsi lennék a folytatásra.

Savanah - 2021. 07. 03. 15:33

Nekem nagyon tetszett! Minden! Hihetetlenül szippantott be az egész, de én is vevő vagyok általában a poszatapokaliptikus történetekre, amikre viszont nem az az ilyen “félig ember félig állat” mitikus dolgok, amiket észre sem vettem, annyira cuki volt a főszereplő kisfiú.
Egyet kell értenem Humannal azzal a résszel kapcsolatban, ahol a Medve lány a csapatuk főhadiszálását mutatja be, az totál unalom volt, de ellentétben a pilot nekem annyira tetszett, hogy amikor megnéztem, újra akartam nézni :).
SPOILER:
Végülis nem derül ki mi történt a nagy ember gyermekével és feleségével ugye? Számithatunk náluk is egy visszatérésre? Vagy ők csak úgy eltűntek?

Mammut - 2021. 07. 03. 18:35

“De ez valószínűleg inkább az alapmű kritikája, nem konkrétan a sorozatos megvalósításé.”

Sajnos csak realista. Már ha az alapszitu megtörténne.

Jokki - 2021. 07. 23. 17:26

Nekem tetszik ez a sorozat. Néha kicsit vontatott volt, akadozó, de mégis dinamikus. Kíváncsi leszek, hogy az lesz-e a virág szerepe, amit gondolok. Ehhez csak annyit fűznék: amikor gyulladásos beteg voltam, az udvarom tele volt kamillával. Semelyik szomszédnál nem nőtt úgy ahogy nálam. Sokszor főztem belőle teát és nagy mértékben segített a gyógyulásban.

Amúgy érdekes volt az utolsó rész, sok minden tisztázódott, de ugyanakkor teljesen új szálak is elkezdődtek. Reméljük folytatódik ezzel a dinamikával és persze kicsit gördülékenyebben, mint az első évad. Midnent összevetve nézhető, jó kis sorozat ez.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz