login |

Batwoman: vége a 2. évadnak

2021. 07. 05. 21:32 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Az Elseworlds crossover után még sokan furcsálltuk, hogy a Batwoman mégis miért érkezik a CW-ra, amikor olyan tragikus marketinget kapott, azóta pedig simán kenterbe veri a régebbi motorosokat. Meg merem kockáztatni, hogy mindegyik korábban indult Arrowverse-sorozat félresiklott idén (is) annyira, hogy a Batwomant minden héten jobban várjam bármelyiküknél. De persze nem máshoz viszonyítva is élvezetes.

Ráadásul ezt úgy sikerült elérnie, hogy egy kvázi rebootolt évaddal kellett visszatérnie rögtön a sorozatnak. A főszereplőnk kiszállt, úgyhogy Ruby Rose helyét Javicia Leslie vette át új karakterként. Ezt pedig utólag sokkal jobb ötletnek tartom, mintha az első perctől kezdve Wallis Day Kate Kane-ként való szereplését láthatnánk. De nem tagadom, én is aggódtam, hogy hogyan fog az új karakter illeni a képbe, mi is lesz a többiekkel.

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Nem azt mondom, hogy szüksége volt a sorozatnak a vérfrissítésre, azért is jó, hogy Ryan érkezett Kate helyett, de mindenképp pozitív eredménye lett a főhőscserének. Ryan egy olyan figura, aki folyamatosan hibázik, majd tanul belőle, egyáltalán nem profi szuperhős, sőt, sokszor kételkedik magában, de belead mindent, hogy megmentse városát, és ettől egy sokkal reálisabb hősképbe öltöztetett Batwomant kaptunk.

Arról nem is beszélve, hogy Javicia Leslie folyamatosan mosolyt csalt az arcomra, annyira élvezetes volt látni, ahogy szíve-lelke benne van a játékában. Én Ruby Rose-t se tartottam elviselhetetlennek, de Leslie bőven erősebb főszereplő-alapanyag, aki tényleg el tud adni drámai, humoros és akciódús jelenetet is.

A magánéleti szála azért döcögött, az ex-drogos, de titkon még mindig bűnöző barátnő története nem volt túl erős, de Wilder emberiségét, szeretetét próbálta bemutatni. Na meg hibáit! Utólag visszanézve abszolút helyénvaló szál volt, hiszen ezután volt kellően hatásos, ahogy ráeszmélt, hogy Sophie munkája ellenére valaki egészen más, mint akinek gondolta.

Ami a többieket illeti: Mary és Luke történetét ügyesen kötötték össze Ryanével, ahogy próbálták megismerni az új Batwomant és egy csapatként dolgozni (miközben Mary az apja ellen harcolt az illegális klinika miatt, Luke-ot pedig meglőtték, aminek következtében nagy változáson ment keresztül), ahogy Sophie szálát is sikerült jól továbbfűzni. Mi több, ebben az évadban még szimpatikus figurává is sikerült írni!

Ellenben Jacob egyáltalán nem haladt semerre. Megkapta a tipikus drogfüggő bűnüldöző szerepét, majd kapott néhány jelenetet, amiben egy másodpercig sem sikerült hitelesen játszania a színésznek (ez nem tudom, hogy történt, amikor ő alapvetően nem rossz színész), végül börtönbe került és kiírták a sorozatból – nem is baj, mert csak biodíszlet volt idén.

Szándékosan Alice-t hagytam a végére, mert az ő esete a legbonyolultabb. Megkapta ő is a kapcsot Ryannel, mégis az évad nagy részében teljesen izoláltan mozgatták. Egész jó szálakat kapott az egykori szerelmével (és az őt üldöző Safiyah-val), mégis valahogy elvesztette azt, ami miatt eddig szerethettük. A színésznő továbbra is brillírozik, de a karaktere már kevésbé volt pszichopata bűnöző, mint korábban.

Tényleg, hova lett a bandája? Na meg kimondottan bosszantó volt látni, hogy bárhova beülhet és bárhol sétálgathat, senki nem kezd el sikoltva menekülni. Pedig nem vesz fel más ruhát vagy hordja máshogy a haját, mégis Gotham leghírhedtebb bűnözőjéről beszélünk. Az pedig igazán fájt, hogy Safiyah elvetette a szeretet képességét tőle, mégis a fél évadot végigsírta, mert meghalt a szerelme.

Ki is mondták, hogy megfosztotta attól, hogy bárkit is szerethessen és eluralkodtak rajta a negatív érzések, amivel baromi jól megalapozták, miért ekkora pszichopata Alice (az egy kiváló jelenet volt, ahogy ez kiderült, Skarsten pedig érzelemmentesen maga elé bambulva játszotta el Alice-t), és közben minden részben elsírta magát, amiért Ocean meghalt és Kate hiányzik neki. Már egyáltalán nem a mindenkin átgyalogoló szociopata képében látom sajnos.

I put that suit on to give back to my city. You put it on to survive. You know betten than anyone what that symbol means to people who have no hope left. Batwoman’s yours, Ryan.

Safiyah se sikerült túl erős ellenségnek, és nemcsak azért, mert a színésznő valami eszméletlen irritálóan beszélt, hanem azért, mert lényegében nem tett semmit. Lehetett volna belőle valami hasonló, mint a League of Assassins esetében az Arrow-ban (erős szervezet harcosokból, akik a háttérben mozgatják a szálakat – még Safiyah is egészen hajazott Nyssára), mégis csak hallottunk az erejükről, de valójában nem tudtuk meg, mire képes a szekta.

Black Mask cserébe remekül működött! Nemcsak szépen építették fel hatalmának bemutatását (az elején), de minden egyes jelenete igen hatásos volt, már-már hátborzongatóra sikeredett néhány, ahogy a fekete koponyát hordó férfi szónokolt. Egyetlen problémám a szerepeltetésével, hogy keveset láttuk, amint a háttérben operál. Simán elnéztem volna, ahogy legyűr befolyásos embereket és átveszi a hatalmat még több részén a városnak, és ez nem csak a háttérben történik ez meg.

Szorosan hozzá kapcsolódik Kate Kane visszatérése is, akit agymosott állapotban, átszabott arccal kaptunk vissza immáron Wallis Day alakításában. Kicsit szappanoperába illő volt, ahogy annyira roncsolódott a bőre és a hangszálai, hogy teljesen más alak és hang tárult elénk, de ennyi baj legyen, mert Wallis Day nemcsak hasonlít az ikertestvérét játszó Rachel Skarstenre, de Kate és Circe karakterét is (eddig) kiválóan hozta.

Az évadzáróban Sionis elvette a várostól az áramot és anarchiába sodorta, hogy a felbőszült lakosok megdöntsék a jelenlegi hatalmat – mindezt azért, hogy később ő egy fekete maszkot hordó követőjét homlokon lője és ő legyen a város megmentője. A Batwoman ruhától megfosztott Ryan és Alice összefogva győzték le Black Masket és Circe-t, ami szokatlan volt elsőre, elvégre Alice nem a hősök közé tartozik. A tavalyi évadban is túl sokszor próbált békülni Batwomannel.

Végül mégsem tartom rossz húzásnak, elvégre Alice végre felismerte, hogy képes szeretni (Kate-et, akit megmentett a megfulladástól), úgyhogy el is kezdtem vizionálni egy harmadik évados antihős szerepbe öltöztetett Alice-ről … aztán a rendőrök elhurcolták és betették az Arkham Elmegyógyintézetbe. Nem mondom, hogy értem, hogy ez hogy történhetett meg, amikor eddig Alice egyedül levert egy halom embert, most meg két rendőr lefogta és tehetetlenné vált.

Közben Luke felfedezte apja korábbi fejlesztését, így megjelent Batwing, aki a promóképeken baromi jól néz ki (bár a sisak kicsit túl lett méretezve), de túl gyorsan került a szerelésbe. Luke képzetlen (most még), ráadásul ő a tech guy, akinek nincs egyelőre megfelelő utánpótlása. Mondjuk miután állítása szerint ötvenszer megnézte a videót Black Maskről és nem vette észre, hogy a koponyáról visszacsillan egy hatalmas logó (de Ryan egyből kiszúrta), nem is tudom, mivel lenne ő több, mint Mary vagy Sophie.

Kate pedig ahogy visszakapta emlékeit, átadta formálisan is (az immáron végleg szabadon engedett) Ryannek Batwoman szerepét, majd Bruce keresésére indult. Rengeteg rajongó fog kiborulni, amiért Kate Kane elhagyja a sorozatot (főleg így, hogy Wallis Day nagyszerű munkát végzett), de a döntést jól kezelték: Kate megmentené unokatestvérét, Ryan pedig Batwomanként védi tovább a várost és lakosait.

Az utolsó pillanatban még láthattuk, amint Batman gonoszoktól elkobzott ereklyéi úszkálnak a folyóban, majd a parton egy eltört üvegcséből elindul két hosszú inda. Poison Ivy jön a harmadik évadba! Nem is bánom, hogy ismét egy női karakter, főleg úgy, hogy az évadzáróból is kiderült számomra, hogy egyáltalán nincs a sorozatnak olyan problémája, hogy a női hősöket ne tudná hitelesen eladni, mint a város védelmezői.

Mellette azért nagyon remélem, hogy a többi ereklye is gazdára talál. Jó lenne látni az újgenerációs Riddlert, Penguint és sokukat még (Bane-t megkaptuk tulajdonképpen az évadzáróban), sőt, az is tudna ütni, ha egy Legends S2-höz hasonló gonoszcsapat lenne a harmadik évad nagy ellenfele. Főleg így, hogy Batwoman és Batwing is terepre megy, simán lehet több ellenség is, hogy reálisak maradjanak az erőviszonyok.

Na meg remélem, Wallis Day Kate Kane-je is valamilyen formában szerepet kap, ha nem is rögtön, de a későbbiekben (bár azt elmondta a showrunner, hogy egyelőre nincs terve vele). Kár lenne elengedni a tehetségét. Mellette pedig még mindig lenne hely a közösségi központ építős szálnak, amit remélem, hogy tényleg igényesen írnak meg, mert sok mindent lehet azon keresztül tanítani a nézőknek. Ryan pedig eközben megy megkeresni a biológiai anyját, aki mégsem halt meg.

Összességében hiába a sok negatív kritika, a Batwoman a maga hibái ellenére is remek, ez az évad simán lenyomta a The Flash, a Black Lightning és a Supergirl jelenlegi etapját, és talán még a Legends of Tomorrow új szezonjánál is jobban élveztem. A földhözragadtsága és brutalitása miatt mégiscsak valahol egy Arrow-pótlék.

2 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2021. 07. 05. 21:56

amúgy nem volt rossz. bár a Flashnek nincs még vége, így is adok annak vagy 3 pontot a 10-ből. ez simán volt vagy 6.

David33 - 2021. 07. 06. 00:49

A rendőr csávó nem Bane volt egyébként, ő képregényes karakter szóval én remélem hogy nem ennyi volt ha már így bevezették. Ő Menace aki tényleg kicsit Bane másolat de mégsem. Remélem folytatják és előveszik a gonosz bandát amit írtál is. Ivy-val jól felcsigáztak.

A kritika nagy részével egyet is értek bár azt nem igazán értem hogy mi a frász értelme volt castingolni Wallis Dayt aki tökéletes a szerepre hogy aztán leléptessék és ahogy írod nem terveznek vele semmit. Nem látom a logikát ebben sehol. Akkor már inkább maradt volna halott Kate. De egyébként összeségében tényleg jó volt az évad. Mondjuk nem tudom, mert a Superman és Loison kívül meg talán a Legendákon kívül a többit nem túl nehéz felülmúlni. És ne feledjük el hogy a CW-nél az első 2 évad mindig jó volt aztán kezdett csak süllyedni a színvonal szóval én egyelőre nem vagyok optimista.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz