login |

Pilot: Kid Cosmic

2021. 07. 05. 15:50 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Idén februárban érkezett magyar szinkronnal a Kozmoszkölyök a Netflix-re, amit nemcsak azért kezdtem el winnie ajánlásai közül, mert animáció, hanem mert ránézésre is valami mostanában nem szokványos darabnak tűnik.

A Craig McCracken által jegyzett Kid Cosmic ugyanis a retro 2D-s stílust alkalmazva készült, és hangulatában, stílusában is olyan animációs sorozat, mint amilyeneken felnőttem.

Egy pörgős, kalandos, de rém egyszerű alapokon is megálló gyereksorozatról van szó, ami (végre!) nem akar a 2010-es évek túl agyament stílusú hullámán lovagolni. Inkább visszanyúl húsz évvel korábbra, és a Pindur Pandúrok (The Powerpuff Girls) és a Fosterék Háza Képzeletbeli Barátoknak (Foster’s Home for Imaginary Friends) stílusát ragadja meg.

Szándékosan a fentieket emeltem ki a készítő munkásságából, ugyanis McCracken alkotásai közt ott van még a Nagyfater Bátyó (Uncle Grandpa) és a Wonder (Wonder Over Yonder) is, amik viszont éppen abba a kategóriába esnek, ami miatt kiszerettem az animációkból az elmúlt évtizedben. De most úgy néz ki, hogy a Netflixnek köszönhetően visszanyúlt a régi, megnyerő stílusához, aminek második évadját éppen a napokban jelentették be.

Néhol azért nem szeretne a készítő teljesen a múltban ragadni, legalábbis a főhős elég harsány, ami néha zavaró, de cseppet sem kibírhatatlan. Megéri, ha egy ilyen pörgős és fun animációról van szó.

A történet szerint az űrből lezuhan öt végtelen kő meteordarab, amelyek mindegyike más-más képességgel tudja felruházni annak birtokosát. A semmi közepén lévő kisvárosban ezt az öt követ a kalandvágyó, izgága Kid találja meg, aki ezekből gyűrűt csinál, de még nem tudja, hogy valóban emberfeletti erőt tud adni neki mind az öt.

A helyi autós étkezde fiatal alkalmazottja (az anyja a főnöke), Jo csatlakozik hozzá, aki rettentően unja a munkáját és inkább világot látna, ezért vesz részt Kid kalandjaiban, mint a lila gyűrű viselője. Mindketten elkezdik kitapasztalni az új erejüket (repülés és portálok nyitása), miközben egy hatalmas űrlényt próbálnak meg legyőzni – egy másik segítségével, aki a lakókocsi padlójába szorult.

Az epizód végén egy harmadik gyűrűtulajdonos is megjelenik, aki a mexikói négyéves kislány lesz, aki óriássá tud változni – nem spoiler, ott van a plakáton! Egyelőre tehát hárman használnak gyűrűket, még van kettő, amelyek közül az egyik a nagypapáé, a másik pedig a macskáé lesz (plakát!). Hogy ebből mi sül ki, az baromi jó kérdés, de én kíváncsian várom, ugyanis remekül szórakoztam a pilot nézése közben.

Simán 8/10 (de jószívű vagyok az animációs műfajjal szemben!) a kezdés, a folytatásra pedig feltétlen benevezek. A főszereplővel egyelőre nem feltétlenül szimpatizálok, de a képregényes jelleg és a szuperhősös, szórakoztató gyerekmese stílus miatt simán jöhet. Na meg a cinikus lakókocsi padlójába ragadt űrlény miatt is, az ő sorait nagyon élveztem.

2 hozzászólás Ne habozz!

Peter Wiggin - 2021. 07. 05. 17:03

A gyerekeim (2 lány) imádták, szerintem is elég korrekt, csak kicsit rövid az évad, a főszereplővel kapcsolatban, spoiler-ek nélkül, lesz egy-két meglepetés.

copass - 2021. 07. 05. 17:15

lányom kedvelte és én is. nagyon ritka az ilyen jó rajzfilm.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz