login |

The Mire: az 1. évad

2021. 07. 06. 15:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Ha már úgyis érkezik holnap a Netflix-re is az egyébként lengyel tévére készült A mocsár, gondoltam pótlom az egyik elég régi hiányosságunkat, és írok az első szezonról. Múlt héten ugyanis úgy döntöttem, hogy vétek lenne kihagynom egy rövid szezonos átívelős krimit, és a The Pact elkezdése még várhat egy hetet. Ráadásul így az új évad kezdése kapcsán két legyet ütök egy csapással.

Lelövöm a poént előre, nem kellett volna annyira tepernem ezért az 5 részes évadért, mert bár lehet, hogy rá tudnám húzni a közepes érdemjegyet, de még ez is hatalmas csalódást jelentett a szememben. A legnagyobb bűne A mocsárnak, hogy azt érzem, hogy a világon semmit sem veszítettem volna, ha nem látom. Lehet, hogy mondjuk egy Intruder-t még közepesre se hoznék ki (hogy egy friss átívelős premiert említsek), de ott legalább azt mondom, hogy nem bántam meg a végignézését.

A sorozat ugyan tényleg átívelős, és krimi is (vagy inkább bűnügyi), cserébe viszont nyomozósnak nem nagyon nevezném, ugyanis a főhős nem egy nyomozó, hanem két újságíró, akik belekeverednek egy (vagy két) emberáldozattal járó esetben, és elkezdenek szaglászni. Vagy nem kezdenek, mert a hatalom nem nagyon akarja. És ők sem nagyon akarják. Igazából nem is tudom, hogy mit akarnak, inkább csak maszatolnak, de szép lassan kiderül, hogy mi is történt.

A lényeg, hogy a 80-as évek elején járunk, amikor is egy jeles kommunista funkcionárius és egy prostituált holttestét találják meg egy kisváros melletti erdőben, mely ügyhöz a helyi napilap főszerkesztője kivezényli egyik veterán tollnokát, aki mellé még egy nagyvárosból tanulni érkezett fiatal srácot is hozzácsap, hogy írjanak az esetről. Ami nagyjából annyiból áll, hogy a hatóságok tollba mondják nekik, hogy mit szabad és mit nem szabad írni. S, ha mindez nem lenne elég, akkor egy kettős öngyilkosság is történik, két fiatal veti magát a mélybe, egyikük egy ellenzéki aktivista gyereke.

A mocsár (természetesen?) az akkori lengyel politikai, hatalmi viszonyokra utal, a kézi vezérlésre, a pártbizottsági közben járásokra, arra, hogy a rendszer mindent és mindenkit beszippant magába. Ezért történhet meg, hogy a gyilkosságnak már másnap megvan a vallomást tevő tettese, hogy az újságírót legkevésbé az igazság kiderítése érdekli, hogy mindent a látszat fenntartása vezérel. Ebben a világban nem csak nehéz tisztának maradni, de levegőhöz jutni sem egyszerű.

Látszik, hogy a két újságíró igazságérzetét némiképp piszkálják a történtek, de nem nagyon törik magukat, hogy komolyabban vizsgálódjanak, több figyelmet kap a magánéletük, melyek még így is csak nagyon felületes ábrázolást kapnak, igazából nem is sikerült hozzá közelebb hozni a karaktereket. Nem szoktam ilyet mondani, de lehet, hogy sokkal jobban bejött volna a sorozat akkor, ha két gáncsnélküli lovagról van szó, akik izomból szembe mennek az elvárásokkal és csak az igazság kiderítésére hajtanak, és nem törődnek holmi reális árnyalatokkal. Így csak zavaros motivációk voltak minden irányban.

Az a helyzet, hogy A mocsár amolyan all over the place-sorozat volt számomra, amit talán úgy tudnék leírni, hogy mindenbe belemarkolt, de csak nagyon keveset fogott. Rengeteg témát bedobnak (disszidálástól kezdve a zaklatáson át egészen múltbéli népirtásig) csak azért, hogy bedobjanak, de nagyon kevés mellett cövekelnek le és fejtik ki. Sok mindenről beszélnek, de nagyon keveset mondanak. És ami a legrosszabb, szinte minden témát lógni hagynak a levegőben, nem nagyon érteni, hogy miért hozták be az adott szálat (mondjuk az újságíró apját), illetve, hogy mire fel volt a nagy felhajtás, illetve az eltussolásra tett törekvések, már-már sok hűhónak tűntek a dolgok a semmiért.

Nem fogják a néző kezét, ez örvendetes, és tény, hogy az eleinte igen összevissza kép a végére nagyjából összeáll, azonban mindebben sok elégedettséget okozó momentum nincs, inkább csak azt érezzük, amit a főhősök is az ügy(ek) kapcsán: örülünk, hogy túl vagyunk rajta. Még csak azt sem mondanám, hogy az a bűne a sorozatnak, hogy túl komplex, mert valójában nem az, egyszerűen csak a tálalás miatt érezheti magát elveszve a néző, főleg, hogy idővel még flashback-ek sorát is behozzák az egyik szálra, hogy felfedjék a történteket pár random előrángatott karakter révén.

Lehet, hogy én hibáztam, mert sokkal többet vártam a sorozattól, és olyat akartam belelátni, ami nem is akart lenni A mocsár, de egy tényezője azért megmentette számomra a kaszától, mégpedig a hangulata, a 80-as évekbeli látványvilág, a stílus, a karakterek (kinézete), a zene. Erre nagyon odafigyeltek, remek miliőt teremtettek, néhány remek helyszínnel, sajnáltam is, amikor sokat töltöttek a viszonylag semmilyen, cseppet sem misztikus erdőben, mert akkor is a városi jelenetektől vették el az időt. (Számomra ez az egész erdei szál elég félrevezető volt, mert a főcím, valamint a múltbeli infók után azt hittem, hogy lesz valami jelentősége, de igazából csak spórolásnak volt jó.)

Annak ellenére, hogy nem igazán voltam oda az első szezonért, azért a folytatás meg fogja kapni az esélyt, bár nyilván már kevésbé fogok bízni az írókban. Plusz az is némiképp ellene szól, hogy ugye a 80-as évekbeli hangulat helyére a 90-es évekét hozzák majd be az időugrást követően, de a francba is, innen szép nyerni!

(Apró technikai megjegyzés, a Netflix eléggé félrecímkézte az előző részek tartalmának (nincs is olyan!), illetve a főcímnek az átugrási lehetőségét. Aki ezekre a gombokra rákattint, az konkrét jeleneteket fog átléptetni.)

7 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2021. 07. 07. 09:33

Nekem a hangulata miatt nagyon bejött, kivancsi voltam, hogy a lengyel mindennapok nyolcvanas evek mennyiben voltak masak a magyarhoz kepest. A rendszer szigorubban mukodott. A tortenet meg olyan, amilyen. Kicsit tobb vagy osszetettebb rejtelyre szamitottam.

Közeg - 2021. 07. 07. 23:29

A második évadban elég konkrétan elhangzik, hogy 1984-ben játszódik az első történet, és az is, hogy mi történt az erdőben a háború végén. Az öreg és a város története így lesz kerek.
Én ma így premier napon megnéztem (szigorúan eredeti hang, felirat). Az öreg visszaemlékezésein felül elég egyenes a történetvezetés és szépen össze is érnek a szálak, támaszkodik az elsőre, de azért vannak új karakterek (a Znakiból ‘idekerült’ Mirosław Kropielnicki ugyanazt a karaktertípust játssza itt is, de mások is érkeztek onnan, ha már lengyel sorozat a Netflixen).
A 90-es évek megjelenítése talán tényleg kevésbé üt, mint az első évad, de a hangulat így is megvan és nekem a történet is hozta azt az izgalmat amit vártam tőle.

szocika - 2021. 07. 11. 08:07

Szerintem most nem találtad el ezt a kritikát.
CSak gondolj bele, mennyire nehéz egy ilyen sorozatot megalkotni, hogy stimmeljenek a korszak, ruhái, fizurái, épületei, lakberendezés, kocsik, zene stb.

A story pont jó, mert ebben tényleg nem volt 5 résznél több.

Nahde itt jön a fordulat, meg kell nézni rögtön a 2. évadot. A story 6x58perces, a 2 újságíró mellé kapunk egy rendőrnőt is, több szálon futó cselekményekkel.
97-et írunk, már van akinek van mobilja, már van akinek nyugati kocsija van.
És a lényeg, hogy Itt már a storyt nagyon összerakták, amerikai/angliai szintű top sorozatokra jellemző, hogy még az utolsó fordulat után is van benne erő, fordulat.
Nem beszélve arról, milyen apró részletekkel jutunk el a megoldáshoz. (Sok felkapott sorozatra volt jellemző, hogy a lényeg mindig csak az utolsó 10 percben történik egy részben, itt leköt az egész rész)

Én folytatnám a helyedben :-) :-) Enjoy.

Kati néni - 2021. 07. 11. 08:31

No, ez a második évad történetvezetésében sokkal összeszedettebb, mint az első. Mondjuk az egész rejtély lezavarható lenne egy CSI-részben kevesebb karakterizálással is. Mondjuk már és még mindig szívesebben nézek európai anyagot, mint amerikait, tisztelet a kivételnek.

A nyomozónő karaktere szuper, az alakítás is, jót tett a sorozatnak, hogy átkerült rá a fókusz a két újságíróról

Egyébként ebenguba ugyanaz történt a lengyeleknél is a rendszerváltás után, mint nálunk, ezt jól ábrázolta ez az évad, a disznóságok maradtak, csak most már mások viszik véghez és nem kell annyira a látszatot fenntartani.

winnie - 2021. 07. 11. 10:14

nem vitatom, es szerintem nagyon jol hoztak a kulsosegeket. de nem kaptam meg a lebilincselo sztorit az s1-ben. voltak olyan ebben az eraban jatszodo hasonlo azeriak, amik sokkal inkabb lekotottek. de ez van. ha valamiert kevesbe lelkesedek, arra nem tudok full pozitivat irni. de az biztos, hogy senkit nem beszelnek le rola. lehet, hogy az a baj, hogy tul ssok hasonlo mufaju sorozatot latok? (az viszont mindig jo, ha nem egy random elejtett mondat old meg egy esetet.)

szocika - 2021. 07. 11. 15:28

Nem baj, hogy hasonló műfajú sorozatokat nézel.
Én is az átívelős krimiket kedvelem.

Fura hogy A mocsár címet kapta, holott ez egy erdő és az első évadban nincs akkora jelentősége. Jó, lehet, az erdőben van mocsaras rész, de ezen lépjünk túl.

A második évadnak nagyon jót tett a nyomozó bevonása, mert ő apró részleteken keresztül jut el Aból Bébe, majd Cébe, Débe. A két újságíró meg ZSnél kezdi eljutnak Zébe, majd Yba és így tovább és Mnél, mint
Megoldásnál találkozik a 2 szál.

És ha már összehasonlítás, legutóbb ilyen átívelős krimi volt az Easttowni rejtélyek, jó lett nem is tagadom, de az összes részben az első 35 percben csak tingli tangliztak, és mindig az utolsó 10 percben volt feszültség.
Itt az elejétől a végéig megvan.

És igaz, ezeknél a lenygeleknél is olyan volt a rendszerváltás mint nálunk, mentek a simlizések, kisebb nagyobb mértékben. Mindenki akkor akart meggazdagodni.

winnie - 2021. 07. 12. 20:08

a mare-hez is írtam kommentet pont pár napja, nálam korrekt lett, jobban tetszett, azt elég hamar ledaráltam, de messze nem fogadtam úgy, ahogy a hype-olók. viszont a mocsár fölött maradt számomra mindvégig, nálam annál volt meg, hogy végig lekötött, a “csak a tíz perc” feszültséget nem annyira éreztem, ott a tálalás valahogy koherensebb volt, és az érzelmi komponens is jobban hatott rám.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz