login |

Black Summer: kezdett a 2. évad

2021. 07. 07. 15:50 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem csak nekem eléggé kettős a kapcsolatom a Netflix Fekete nyár című zombis sorozatával, hanem a közönségnek is. Ha az ember megnézi az IMDb-s kommenteket, akkor láthatja, hogy abszolút a két véglet között szórnak. Vannak, akik szerint ennyire realista és adrenalinnal teli szériát még nem lehetett látni a műfajban, mások szerint pedig végképp mindennek az alja az Asylum (IGEN!) sorozata.

De akkor hol az igazság? Hát, pont ott a két végletben, legalábbis én is megjártam a mennyeket és poklot az első évad során. Az egyébként (gőzöm sincs, hogy miért, de hivatalosan) a Z Nation alapján készített sorozat két évvel ezelőtti kezdéséről elég pozitív kritikát írtam, de az a kommentekből kiderül, hogy a teljes évadot kábé én is 2 év alatt néztem meg – tavaly tavasszal pár részt, és most, a premier környékén a maradékot.

A Black Summer-ben nagyon működik az egykor mozifilmes napokat is látott John Hyams rendezésében az egysnittes (vagy annak ható) jelenetekkel való operálás. Elég csak megnézni a pilot első, vágás nélküli 10 percét, amihez idővel többször is visszatérnek és később a sorozat védjegyévé teszik, akár összevissza rohangálós akciójelenetről van szó, akár feszült, szűk helyszínes kamarajelenetről.

Amellett, hogy ezekkel a jelenetekkel remekül lehet költségeket csökkenteni (40 jelenet lehetne így egy évad, és ha csak napi egyet leforgatnak, akkor is 5-10 perc hasznos anyagot tudnak le, ráadásul a színészek sem csak zabot hegyeznek egész nap a csapóra várva, hanem folyamatosan próbálnak és a koreográfiát gyakorolják – egyszerűen kreatívabb így a munkaközeg), nagyon feszültek és izgalmasak tudnak lenni, főleg akkor, amikor az ember csak az 5. percben veszi észre, hogy tényleg nem volt vágás.

Azonban van egy másik védjegye is a sorozatnak, amire rákfeneként ugyancsak ráakaszkodtak a készítők. Alapból a pilot több karaktert követett egymás mellett futó szálakon, ami kifejezetten érdekes volt, és itt a szegmenseket külön címmel (eleinte talán a nevekkel) választották el egymástól. Akkor még volt funkciója ennek a stílusnak, amit azonban akkor is megtartottak, amikor már nagyjából összeverődött a fő csapat, és így egy idő után arra kényszerültek, hogy kábé minden jelenet saját címet kapjon, olykor részenként 10-12-t is talán.

Ez az, ami idővel rettenetesen fárasztó is funkciótlan lett. Az, hogy efféle ún. vignettákkal operál a sorozat, kvázi életképekkel, még tolerálható, de ezt kihangsúlyozni, gyakran sokszor teljesen érdektelen címekkel, totál feleslegesnek éreztem, főleg, amikor az egyiket csak végiglihegte valaki.

Azért ez a hosszú felvezetés, hogy egyrészt egyértelművé tegyem, hogy mi a viszonyom a sorozattal, másrészt pedig, hogy jelezzem, hogy mindezek a jellemző továbbra is jelen vannak a Black Summer-ben. Az S1 egyébként valahol az iskolás (vagy mi volt az a nagy épület a sok emberrel) részben fáradt el nekem, ahol olykor perceken át kúsztak és másztak a sötétben anélkül, hogy bármi is történt volna, pedig például az ugyancsak egy helyszínes étkezdése móka még működött nálam. És a 2. évad ezt a stílust sem hagyja el, szóval akinek bejött, az remélem, nem fog csalódni.

Én viszont a 2×02-nél annál a jelenetnél döntöttem el, hogy nem fogom igazán nézni a szezont, amikor egy hóban bandukoló karaktert nézhettünk távolról több percen át, de már előtte is akadtak olyan jelenetek, amikor csak tevés-vevés volt, semmi történés. Cserébe, amikor megjelentek a (rohanó és TWD-módon lassítva nem agybakésezhető) zombik, akkor pörgött minden, mocskos volt a sorozat, és volt tétje is, mert az itteni emberek nem egy fejlövéssel intézik el őket, hanem sokszor több tárat eresztenek beléjük.

Ja, hogy miről szól a szezon? Igen, arról is érdemes lenne írnom, de nem egyszerű. Azzal kezdünk, hogy egy első évados karaktert gyorsan kinyírnak (egyébként is csak 3-an térnek vissza az S1-ből), utána pedig 4 hónapot ugrunk az időben, és kapunk pár, teljesen a levegőben logó jelenetet, amiket piszkosul nem lehet értelmezni, bár kinek előbb, kinek utóbb le fog esni, hogy mindössze annyi a helyzet, hogy fordított sorrendben látjuk őket.

Igen, a Black Summer 2. évadja narratíváját tekintve húzott egy Delete Me/Rellik-mixtúrát, bár kicsit szabadabban kezeli a sorozat az időstruktúrát. De a lényeg, hogy látunk egy random menekülőt és egy zombit, és idővel látni fogjuk, hogy ki ő és miért/hogyan menekül utóbbi elől. Látjuk, hogy Rose és a lánya egy házban húzza meg magát, és idővel kiderül, hogy érkeztek meg oda. Aztán meg azt, hogy oda, ahonnan megérkeztek, hogy kerültek. Látjuk, hogy Spears kikászálódik véresen egy árokból, és idővel az is kiderül, hogy került oda. Satöbbi. A következményektől indulunk, és haladunk előre, de az időben visszafele, bár olykor kicsit bakugrálva.

És szerintem ez a szerkezet egyeseknek be fog tenni. Vagy azért, mert követhetetlen (azért nem az, csak adni kell neki pár részt), vagy azért, mert lelövi előre a poénokat, vagy azért, mert feleslegesnek tűnik. Én legalábbis feleslegesnek éreztem a dolgot, de nyilván két rész után még nem tudni, hogy később tudják-e racionalizálni az alkalmazását, hogy tényleg jobb, érdekfeszítőbb lett-e így a végeredmény, mintha nem normál stílusban meséltek volna.

Az a helyzet, hogy csak azért, hogy a végén valami megdöbbentő dolgot húzzanak, nem érzem indokoltnak a stílust. Márpedig az első két részben a visszafele mesélés tényleg csak azt eredményezte, hogy kaptunk egy jelenetet, amit nem tudtunk hova tenni, és pár perccel később tisztult a kép, mert láttuk, hogy alakultak ki a dolgok. De a “nem értem, mi történik”-jelenség nem izgalmas rejtély, ha összekeverik a könyvben a lapokat, akkor attól még nem keletkezik valami izgalmas puzzle. Azért tenni is kell, nem?

Igazából történetről ezért sem lehet beszélni, mert nem látjuk, hogy mi honnan indul. Túlélés van. Meg helikopterről dobált segélycsomagok. Meg két szemben álló csapat. Az okokat nem tudjuk, és nem lepődnék meg azon sem, ha nem lennének, mert…, mert TÚLÉLÉS! Ember embernek farkasa. Mi vagyunk a sétáló (itt rohangáló) halottak. A Black Summer-ben senki nem akar letelepedni és gazdálkodni, itt még mindig viszonylag korai időszakát élik a járványnak és mindenki életben akar maradni.

Ebben a sorozatban tényleg lazábban ölnek embert, ahogy láttunk az S1 fináléjában, egy nagy, zombik ellen eleresztett sortűzbe olykor belekerül járulékos veszteségként egy-egy ember is. És talán ennek köszönhető, hogy a karakterek is érzéketlenebbek? Lehet, hogy más másképp fog hozzáállni, de nem érzem, hogy a Black Summer-t bárki is a szereplői miatt nézné. Míg az első szezonban lehetett szurkolni Rose-nak, itt semmi pozitívat és szimpatikusat nem látni benne. Alkalmazkodott a világhoz.

A többiekkel is hasonló a helyzet, de nem is baj, mert erre a sorozatra hatványozottan érvényes, hogy nincs értelme kötődni a karakterekhez (nem mintha fenyegetne a veszély…), bárki bármikor eleshet. Még akkor is, ha az első évadhoz képest meglepően vissza lett véve a zombik mennyisége, sokkal hangsúlyosabb az ember ember elleni harc, ami persze halálos áldozatokat hozva hamar zombi az ember ellenivé változhat, hiszen itt aztán nem kell sokat várni az átváltozásra.

A Black Summer második évadja nagyon kaotikusan kezdett, de szerintem az nagyon beszédes, hogy még engem, a narratíva junkie-t sem rántott be ez a visszafele való történetmesélés, és annak ellenére, hogy az évadkezdés elejét még élveztem, nagyon hamar lehűtöttem magam, a 2×02 közepe már fájdalmasan unalmas volt a tartalom nélküli, elnyújtott jelenetek miatt. Szerintem ettől még hónapokkal vagy évekkel később elő fogom venni a sorozatot, és folytatom, majd megint félreteszem, ha olyan, és idővel a szezon végére fogok érni. De most egy csepp késztetést sem érzek erre magamban, hogy pár remekbe szabott jelenetért végig szenvedjem az unalmasakat.

18 hozzászólás Ne habozz!

Jencike05 - 2021. 06. 17. 17:05

Most nézem már a második részt, de ez az ide oda ugrálás megőrjít. 5 percenként egy teljesen más helyszín, más karakterek, másik időben. Alig lehet követni. Nagyon idegesítő, remélem, hogy ezt korrigálják mert akkor kasza.

jamesz - 2021. 06. 18. 12:37

Első 3 rész alapján jobb mint az első évad.
Az időugrások eleinte megzavartak, de tök jó hogy nem lineárisan egysíkú. Nem sok dráma van egyelőre (ellentétben az első évaddal) püff a közepébe, és már több pénzt tettek bele. Jó volt az első évadban is “túl” közeli kamera, na itt kimaxolták, sőt. A közeledő-távolodó mocorgás jó, és csak néha látszik a CGI.

Foxhole - 2021. 06. 19. 03:34

Szerintem sokkal jobb lett mint az első évad.
2 rész hiányzik az évadból.
Iszonyat pörgős az egész, és elég nyers is, mondhatni naturális lett kicsit. :)
Itt tényleg mindenki lő mindenkire.
Kicsit hasonlít a rendezés, és az operatőri munka (amit külön dicsérnék, nekem legalább is bejött) egy két elég fasza Ausztrál zombis filmre.

jenga - 2021. 06. 22. 17:27

Sokkal jobban bejott, mint az elso evad.
Az elso resz kulonosen tetszett, es hatalmas Sate of Decay 2 feelingje volt, de az egesz sorozat is nagyon hasonlo a jatekhoz.

Dög - 2021. 06. 24. 13:53

Sajnos kedves barátaim, akár tetszik, akár nem, ez nem walking dead 1000 évad , és nem behind the walking dead!
Ez maga a túlélő káosz, pont úgy, ahogy annak lennie kellene.. Valóság szagú anyag, ami totálisan ritka.. Köszönjük!

Mate4182 - 2021. 06. 28. 16:01

Az elso evadot megneztuk anno es valoban mas volt mint a walking dead amit evek ota nem tudok komolyan venni es tartom magam ahhoz hogy Ezek a zombiek nem remisztoek egyaltalan.
Egy evokanallal elbansz egy tucattal es ha megsem, rakjarasban is el tudsz menekulni.
A black summer viszont a mask veglet ahol 4 en utik a halantekat egy 45 kilos zombinonek es nem hajlando meghalni. Atrohannak fan, Teglan barmin lenyegeben.
Ez olyan szinten a mask veglet hogy legalabb annyira idegesito mint a walking dead.
Meg 2 resz hatra van (Engem annyira nem nyugoz le, de bnomnek bejon) es Eddig egy eszrevetel: az 5. A leg job epizod mind a 2 evadbol mert vegre nem bonyolitottak tul a 12+ Storyline meg idovonal komboval…

Ettol fuggetlenul ajanlom mert tenyleg porgos meg izgalmas

Mammut - 2021. 07. 07. 16:19

Ez az utólag magyarázás már az első évadban is megvolt, amikor megmutatják, hogyan is ment a fegyverrablás.
Nekem bejön a szerkezet, nem zavart itt sem.

Fogalmam sem volt amúgy, hogy Asylum, valahogy nem esett le. Ez a sorozat tetszik, pedig az Asylum filmjeit utálom, mint a… khm. Annak ellenére, hogy B-film rajongó vagyok.

Rannon - 2021. 07. 07. 18:02

Úgy gondolom, jobb lett a második évad. Nekem teljesen szimpatikus az, hogy nincs bebetonozott szereplőgárda. Szerintem itt nem is az a cél, mint a TWD-ben, hogy a zombikkal együtt a nézők is az unalomba fulladjanak.

gatling - 2021. 07. 07. 18:54

Szinte már a nézhetetlenség határát súrolta nálam ez a második évad. A Z-Nation ehhez képest egy szórakoztató produktum volt, szerethető karakterekkel. Itt a komplett történet (?), karakterfejlődés és minden egyéb ráfér egy A4-es lap negyedére. Csak a más értékesebb filmek és sorozatok helyett elpazarolt időt sajnálom, mialatt bámultam a tökbuta cselekményt, a nulla motivációval és értelemmel bíró, logikátlanságban tobzódó karakterek szánalmas vergődését. Értékelhetetlen katyvasz, messzire kerüljétek…

Grashna - 2021. 07. 07. 18:55

Kicsit unalmas számomra,hogy nagy része a zombis sorozatoknak/filmeknek végül az ember vs ember harcra koncentrál, igen nyilván való,hogy egy ilyen világban végül valószínűleg ez lenne,hogy az ember mocsokabb lenne mint a rohangáló hullák, de én sokkal jobban élvezem a zombis jeleneteket. Talán ezért is tetszett jobban az első évad. Nem mondom,hogy rossz a 2. de szerintem egyik oka főleg ez az alul maradásának. Minden esetre én várom a 3. évadot ha lesz… márpedig a késztőkön nem múlik a vége alapján.

Grashna - 2021. 07. 07. 18:57

Amúgy a hoteles jelenet…. teljesen bele tudtam élni magam mikor a kiscsaj elindul mert valahol a bazi nagy épület másik végébe valaki/valami dübörög, zörög valamivel…. belegondolni is hidegrázó….

Gábor - 2021. 07. 08. 08:55

Számomra a Black Summer olyan mintha Christopher Nolan zombit rendezne 😃 Nem átlagos, kavarja az időt és a szereplőket… elsőre furcsa, de ha rákapsz akkor instat kedvencé válik.

szockos - 2021. 07. 08. 10:14

Kicsit vicces úgy kritikát írni, hogy 1 részt látott az ember……

Sajnos még így is igaz a kritika….

Ezzel azt akarom mondani, hogy a feszültséget az adja, hogy időben ugrálunk, ami nagyon jót tesz a sorozatnak.

DE ez megszűnik az 5 résztől, így onnantól a nézése felére egy inkvizícióval. Várod hogy történjen már valami, de nem, nem fog, már annak is örülnél ha felrobbanna a tévéd, de nem belassulva megyünk tovább a full elcsépelt befejezés felé.

Kár volt érte, lehetett volna egy jó kis zombis sorozat, de inkább egy közepesnél rosszabb lett.

winnie - 2021. 07. 08. 10:37

“Kicsit vicces úgy kritikát írni, hogy 1 részt látott az ember……”

annyira nem vicces, inkább teljesen magától értetődő: pilotkritikát pilot alapján szokás írni. évadnyitós kritikát évadnyitó alapján, ez pedig ugye az (ld. “kezdett a 2. évad”). évadkritikát viszont valóban teljes évad alapján kell. de ahogy írom, két rész alapján készült, több alapján egyébként sem tudtam volna, mivel nyilván többet nem fogok látni.

ZsB - 2021. 07. 08. 11:52

Az első részben még jópofa volt, amikor néha utólag láttuk egy már bemutatott szituáció előzményét, de többnyire azért időrendben haladt a cselekmény, ha jól emlékszem. De a 2. évadban annyira össze-vissza ugrálnak az időben, hogy néha elsőre azt sem tudtam, hogy az adott jelenet az előző részben látottak előzménye, vagy utána történt. Ez inkább idegesítő volt már, semmint érdekes, vagy jó dramaturgia. Ráadásul sok sallangos, kihagyható rész volt benne, de az a gyanúm, hogy ez a kettő nélkül 2-3 epizódban letudható lett volna az egész történet. Nekem az első évad után kicsit csalódás volt ez a szedett-vedett folytatás.

davideo - 2021. 07. 20. 22:24

fényévekkel jobb, mint az I. évad.

korum - 2021. 07. 27. 15:50

A Back Summer és a Z Nation megmutatták, hogy a Walking Deadből bármilyen irányba elindulva lehet jobbat csinálni :)

Bélabá - 2022. 06. 28. 16:53

Asylum ide vagy oda, nagyon jó kis feszes sorozat. Semmi lelkizés, moralizálás mint a Walking dead-ben, csak az események pörögnek.

A hosszú snittek nekem bejönnek, ettől jobban át tudja érezni a néző a jelenetet.

A második évad szerintem még jobb is mint az első, engem nem zavart a jelenetek időbeliségének keveréke. Néha sok helyszínen folyik a történet, de szerencsére nem volt benne egy érdektelen szál sem.

Elég depresszív világa van, de ki tudja, lehet tényleg ilyenné válna a Föld egy ilyen helyzetben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz