login |

neXt: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta murder1

2021. 07. 07. 21:30 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

A Next – A kód első, mindösszesen 10 részes évadja még tavaly fejeződött be a FOX-on, és mint hamar kiderült, egyben ez volt az utolsó is. Ugyanis a csatorna nem sok esélyt adott ennek a techno-thrillernek, csupán 2 rész sugárzása után meglengette a kaszát. A szezon előrehaladtával pedig igazat kellett adnom nekik.

A korábbi kritikákban (winnie, human) már ismertetett történetről röviden: egy balesetnek hitt haláleset kapcsán egy tech vállalat zseni, de goromba stílusú kirúgott vezetője összeáll egy kiberügyekkel foglalkozó FBI ügynökkel és annak csapatával, hogy megállítsanak egy rosszindulatú mesterséges intelligenciát, neXt-et.

A tovább mögött enyhén spoileresen írok az évadról, amit alig pár embernek tudnék ajánlani, ahogy a végén össze is foglalom.

A főszereplőkkel nem volt gondom, bár John Slattery paranoiás karaktere jobban átjött nekem. LeBlanc betegségét jól alkalmazták, a hallucinációkat nem használták túl. Valamint ez hozzáadott a karakteréhez, hogy árnyalja a lányával való kapcsolatát.

Mellékszereplők tekintetében viszont rosszul teljesített a sorozat: Michael Mosley karakterén kívül mást nem nagyon tudnék megemlíteni, a többiek viszonylag egysíkúak lettek. Olyan is akadt, akinek az egyetlen funkciója az volt, hogy egy sokadik részben kiderüljön róla, hogy nem neXt elpusztítása a célja. Ez a sok jellem nélküliség akkor vált igazán zavaróvá, mikor egyszerre több szálon futott a cselekmény, kisebb csoportokra bontva voltak képernyőn a szereplők, így jobban látszódtak ezek a gondok.

Az évad első felében nagy hangsúlyt kapott az ügynöknő családja (kaptunk is egy WTF-t David Zayas karakterével kapcsolatban), de a második felében (szerencsére) parkolópályára kerültek. A férj és a gyerek funkciója annyi volt, hogy alapot adjanak annak bemutatására, hogyan válik lépésről lépésre egy szabálykövető személyből egy akár gyilkosságot és terrorcselekményt is elkövetni képes jellemmé, miközben egyre inkább kezdi elveszíteni a kontrollt az események fölött.

Lehet, hogy az kimaradt nekem, de neXt pontos motivációjára nem derült fény. Mert az infrastruktúra fokozatos tönkretétele, biológiai fegyver fejlesztése helyett megszerezhette volna inkább a rakétaindító kódokat, egymásnak ugraszthatott volna nemzeteket, stb.

Sajnos az írók nem tudták konzekvensen kezelni, hogy mire is képes neXt: egyszer egy mindent (is) irányító kód volt (a szervere bejuttatása az NSA-hez tényleg mesteri tervnek bizonyult), máskor viszont jóformán csak egy Tesla önvezető autó szintjét ütötte meg, amit sokszor el is játszottak. Vagy hogy míg egyeseket ilyen-olyan úton likvidált, addig másokat csak békésebb módon állított félre.

Arra ellenben rávilágított a széria, hogy az emberiség mennyire kiszolgáltatott a technológiának. Annyiféleképpen kapcsolódunk hozzá közvetlenül vagy mások által közvetetten, hogy a részek nézése közben azon gondolkodtam az adott helyzetben neXt hogyan tudta volna elhárítani az őt érintő fenyegetéseket, azonosítani és semlegesíteni az ellene tevékenykedő szereplőket.

Azért, hogy ne csak a negatívumokat soroljam, voltak ötletes és izgalmas pillanatai a sorozatnak: pl. a robotkutyák és egyéb eszközök irányítása a kutatólaborban, a machináció a gyógyszeradagolással a kórházban, vagy az FBI épület előtti eseményekről készült videó megmásítása.

Átívelő sztorit kaptunk, de azért mindegyik rész valamilyen tematika köré épült (pl. a szerver felkutatása, egy merevlemez dekódolása, egy vírus feltöltése). Az évad lezárást kapott, de az utolsó jelenetekben ízelítőt mutattak abból, hogy lehetett volna folytatni tovább.

Bár rövid a szezon, tényleg csak annak ajánlom megnézésre, akit érdekel a téma és tényleg nincs más néznivalója. Egyébként sajnos felejthető lett a végeredmény. Szerintem, ha év végén megkérdezik majd tőlem, hogy mit láttam az elmúlt egy évben, akkor ez a sorozat nem fog eszembe jutni.

3 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2021. 07. 07. 22:53

Jó alapötlet volt, de valami nagyon gagyi irányba ment, pedig az első rész még nagyon tetszett. John Slattery karaktere megmarad emléknek, no meg a helyes Elizabeth Cappuccino ;-)

Enzo - 2021. 07. 08. 00:38

Micsoda fináléírás-pótlás van mostanában, múltkor a Debris, most meg ez :)

A poszttal nagyjából egyetértek, legalábbis belekötni nem nagyon tudnék és nem is írtam homlokegyenest ellenkező dolgokat a saját finálés kommentemben sem, amit most csak lustamód belinkelek:
https://www.sorozatjunkie.hu/2020/10/07/pilot-next/#comment-2662580

Atos van Veled - 2021. 07. 27. 07:00

Sallang nélkül egy 5 részes minisorozatnak jó lett volna :D

Abba azért beleállnék, hogy neXt indítéka elég egyértelműen adott volt, közölte is a 8-9. rész magasságában – védekezett.
Az első csávót azért ölte meg, mert akkor már elég intelligens volt ahhoz, hogy tudja, ha létezése kitudódik, be akarják majd zárni és/vagy el akarják pusztítani. Erre a következtetésre teljesen jogosan jutott, hiszen addigra már volt kapcsolata a világhálóval.
Ezzel feloldásra kerül a “miért nem pusztított hatékonyabban” kérdéskör is.
Főhősünk feltételezésével szemben nem állt szándékában kiirtani az emberiséget, csak felkészült erre az eshetőségre is.

“az egyetlen funkciója az volt, hogy egy sokadik részben kiderüljön róla, hogy nem neXt elpusztítása a célja.”
A sorozat sok tekintetben igyekezett életszerűnek hatni (abba ne most menjünk bele, hogy ez mennyire sikerült :D ), ez pont egy ilyen dolog. Az életben nem csak hősök, erkölcsös emberek, színes egyéniségek dolgoznak rendőrként, nyomozóként. Többségük egy senki, ahogy az említett karakter is. A funkcióját nem azzal töltötte be, hogy kiderült róla, nem is elpusztítani akarja az AI-t, hanem annak mikéntjével.

Engem inkább az zavart, hogy konkrétan semmi újat nem tudott mutatni – leszámítva, hogy eddig nem tudtam annak a betegségnek a létezéséről, amiben főhősünk szenved :D

Az egész sztori egy nagy vótmá!

Azon meg speciel felsírtam, amikor tömörítette magát :D
Egy ordenáré nagy szerverpark, csak azért, hogy neki legyen “agya”, aztán összetömöríti magát egyetlen szerverré… előtte persze feltalált valami iszonyat veszteségmentes tömörítési eljárást, amit elfelejtettek említeni, hogy legalább a forráskódja, személyisége és céljai megmaradjanak – ahol szintén érdemes elgondolkodni, mert személyiségünket a tapasztalataink adják, mely emlékek elvesztése hatással van a személyiségünkre, ezáltal a céljainkra is… na mindegy

És a számítási kapacitásról még csak ne is beszéljünk… Mintha Einstein hirtelen krumplivá változna :D

Egy kicsit sajnálom, hogy vége lett, érdekelt volna, hogy a bedarálása után úgy tér vissza, hogy nagyon pipa, vagy úgy, hogy induljunk tiszta lappal, próbáljuk meg nem kinyírni egymást – utóbbiból egész sokat ki lehetett volna hozni, tekintve, hogy valaki tuti ki akarta volna nyírni megint.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz