login |

The Naked Director: a 2. évad

2021. 07. 07. 20:00 - Írta: Shyllard

2 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika,

Majd két évvel később, de visszatért a japán pornófilmkészítést megforradalmasító Toru Muranishi-ről (Takayuki Yamada) szóló félig életrajzi Netflix-sorozat, A meztelen rendező. Úgy fest a készítőket nem lepte meg a kasza híre, így egy kerek történetet kaptunk, még ha kicsit kapkodó lezárással is.

Akinek a 2019-es évad tetszett, itt sem csalódhatott sokat, bár az öröm nem felhőtlen. Mivel viszont nem vagyunk túltöltve magas költségvetésű japán szériákkal, minden hibája ellenére is kellemes kikapcsolódás volt a mostani etap. Ha másért nem is, de legalább a fantasztikus díszletek, kreatív fényképezés és a szigetországbéli eredetéből fakadó sajátosságai miatt.

Ezúttal 1990-es években vesszük fel a fonalat főszereplőinkkel, akik immár igazi profi szintjén űzik az ipart, merészebbnél merészebb vállalkozásokat kergetve. A kezdeti „idill” viszont már ismerős módon nem tarthat örökké, hiszen Muranishi igazi adrenalinfüggőként képtelen megelégedni jelen helyzetével. A tétet folyamatosan növelni kell, bármi áron.

A kezdéstől fogva, pedig egyre mélyebb betekintést nyerhetünk ennek a hozzáállásnak a negatívumaiba, immár nem csak haloványan utalva az anno pilotkritikában is említett Scorsese művekre. Igazi szélhámosos-maffiás sztorit kapunk, annak szokásos csapásvonalaival és humorával, ámde különleges köntösbe bújtatva és néhány érdekesebb, de sok esetben kiaknázatlan mellékszállal. A tovább mögött folytatom.

Hiszen a már első évadban is előkerülő yakuza-csapásvonal ezúttal még nagyobb hangsúlyt kapott. Az alvilág bemutatása érdekes, izgalmas és természetesen véres is volt, viszont mindennek köszönhetően a sorozat fókusza, főleg a végére, nagyon átcsúszott a pornóról erre a térre. Miközben mindez tükrözte a főszereplőnk szemléletét is, úgy éreztem, hogy a sorozat a 2. évad nagy részében identitását vesztette.

Természetesen továbbra is volt pornó, de egy idő után annak fontossága nagyon háttérbe szorult. Maga Muranishi is unalmas karakterré vált, a mániákusan karizmatikus egyént idővel elnyelte saját kielégíthetetlen hatalomvágya, egy üres vászonként ténferegve jeleneteinek nagy részében. Ahogy írtam, ez egy ismerős irány a szélhámosos műfajban, de a rendezőt játszó Takayuki Yamada valamit nagyon elrontott ezúttal.

Drámai játéka nem igen működött, mikor felcsillant régi önmaga remekelt, de komolyabb pillanatai nem működtek. Sosem volt pozitív hős Muranashi, de az évad végére már halálát kívántam főszereplőnknek, ami nekem egyúttal róható a színészre és készítőkre is. Idővel elvesztette minden pozitív kvalitását a karakter, csupán egy idegesítő és unalmas jellemet hátrahagyva maga mögött.

Barátjára, a Toshi-t játszó Shinnosuke Mitsushima-ra sem lehet sajnálatos módon több jobb szavam. Imádom a színészt, több sorozatában is képes volt már abszolút maximumot nyújtani (beleértve A meztelen rendező 1. évadját), de itt nagyon mellé lőtt ő is. Érzelmes sírásait még a japán filmeken és sorozatokon edződve is kellemetlen volt nézni, jó ideig sehova sem tolva karakterét.

Természetesen végén összeértek a szálak, de addigra már neki sem igen tudtam szorítani. Szerencsénkre viszont nem csak kettejükön nyugodott a sorozat terhe, s a legtöbb mellékszereplő képes volt üde színt vinni a maradék tartalomba. Kawada története volt az egyik kedvencem, még ha Tetsuji Tamayama nem is hozott semmi extrát a karakterbe.

Az általa alakított személy az elejétől a végéig határozottan kapcsolódott a pornóiparhoz, egész érdekes vonalakat is feldobva. Viszont az ő oldalán behozott furcsaságokat a készítők már nem akarták feltérképezni, fókuszukat legtöbb esetben inkább a maffiaszálon tartva inkább. Ami számomra kifejezetten sajnálatos, hiszen nem az utóbbi miatt ültem le A meztelen rendező elé.

Kaoru Kuroki (Misato Morita) sajnálatos módon a 2019-es szériával szemben meglehetősen háttérbe szorult, elég egysíkú történetet tálalva. Mellette megjelent még jónéhány apróbb pornószínésznő, de egyikük sem nyújtott túlságosan emlékezetes történetet, vagy alakítást. Mitamura (Tokio Emoto) és Rugby (Takenori Goto) továbbra is üde színfoltok voltak, előbbi egész koherens „szívet” kölcsönözve a sorozatnak.

Mindezek ellenére viszont továbbra is könnyen lecsúszott a sorozat és sajnálom is, hogy véget ért. Hiszen a fókuszváltás ellenére a tálalt maffiatörténet, még ha tipikus is volt, de elkötelezett annak elemei mellett. Jónéhány akciójelenetet kaptunk és az évad végére a feszültség is a tetőfokára hágott, nagyrészt a yakuzának köszönhetően.

A díszletek, mint már említettem kifejezetten pazarra sikeredtek, a 90-es évekbeli Tokió alvilága koszos, plakátos, túlzsúfolt és nem utolsó sorban neonos. VHS kazetták vannak mindenhol, a zene is hangosan szól, miközben a szereplők ruhái is stílusosak.

A sorozat merészsége továbbra is megmaradt, de a fókuszvesztése miatt mégsem tudok teljesen elégedett lenni a 2. évaddal. Annyira nem volt különleges a yakuza történet, hogy igazolja a pornó háttérbe szorítását, miközben az utóbbi továbbra is előkelő, ámde csökkentett szerepe még jócskán rejtegetett magában kiaknázatlan lehetőségeket.

Összességében rendben volt a mostani utolsó etap, de ennél semmi több. A színészek egyike sem nyújtotta a csúcsot, de a legtöbben láthatóan igyekeztek. Maximum az irány nem volt az igazi. A történet jól bevált utakat járt be, de szerencsére a pornóköntös képes volt annyit csavarni a dolgokon, hogy végig érdekes és humoros tudjon maradni.

A meztelen rendező 2. évadja sokkal inkább az apró melléktörténetekben, a 90-es évekbeli hangulat megragadásában és látványban remekelt, mintsem mély tartalmában. Persze könnyed szórakozásnak pont tökéletes volt.

2 hozzászólás Ne habozz!

cikan - 2021. 07. 07. 20:28

Mi a forrása a kaszának, valaki tudja linkelni, mert én sehol nem találtam hírt róla, hogy kaszálták volna.

winnie - 2021. 07. 08. 05:04

több random oldalon is erre utalnak (second and final season), bár ezt természetesen vehették akár egymástól is, bevallom, én sem mentem utána a forrásnak, hogy mi alapján beszélnek erről, mert nem volt okom feltételezni, hogy nincs így. talán az előzetesben említenek valamit?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz