login |

Hacks: vége az 1. évadnak

2021. 07. 08. 20:00 - Írta: human

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Olyan “jó nézni-típusú” lett ez az HBO Max-sorozat (itt a pilotírás), de hiába minden durvább téma benne, valahogy mégsem tudott igazán mélyre menni nálam. A készítői felszisszennének, de szórakozásilag kicsit az Entourage felé kacsingat. Talán mert annyira a fenti világban játszódik? Mármint komolyan, annak kell örülünk a főszereplővel, hogy matcha teát tud venni vagy 30 dollárért végre újra! De nyilván ne ezen félmondat alapján ítéljétek meg az egészet.

Az évad végére kicsit olyan érzésem volt, mintha valaminek az intróját láttuk volna. “Na, most majd beindul!” A történet egy női komikusról szól, akit egy twitter vicce, és mint kiderül a szezon alatt, korábbi viselkedése miatt nagyjából foglalkoztathatatlannak ítélt Hollywood – érdekes amúgy, hogy a cancel gépet ilyen oldalról közelítik meg. Az ügynöke szerez neki mégis egy munkát: egy Las Vegas-i humoristának kell vicceket írnia.

Az új munkáltatójánál is rezeg a léc, hiszen pont ki akarják tenni a rezidenciájáról. Na ez nem a lakást jelenti, csak Las Vegasban ugye vannak állandó előadások, olyanok akik mindig fellépnek az oda látogatóknak, és egy ilyet tartó nő alkalmazza a főszereplőt. Két oldalról kopogtat a veszély, és ezen csapások alatt össze is kovácsolódnak a szereplők. Nagyjából amúgy ennyi az évad, mármint rengeteg minden történik, de a fő ívnek mégis ezt hoznám ki.

Nyilván két női főszereplővel bőven előkerülnek feminista témák, ráadásul abszolút realistán. Oké, itt is bejön a fent említett másik szint, hiszen nyilván a szórakoztató iparról van szó, de azért leosztható, hogy a 60 fölötti standup komikus nő milyen nehézségekkel nézett szembe a 70/80-as években, és még csak nem is a MeToo témakört értem ez alatt. A szezon egyik csúcspontja, amikor a fiatal írónő ráébred az egyikre.

Emellett érdekes volt a kis beletekintés a standup világába női szemszögből, hiszen a másik oldalra sokkal több példa van, és onnan boy’s clubnak tűnik, ahova ilyen érző nők nem olyan könnyen jutnak be. A fő erősség mindenképp az, amit említettem korábban: ahogy a fiatal komikus egyre nyitottabb lesz a “csak munka” hozzáállásból elindulva, és ahogy az idősebb társa közelebb kerül a vagy 2-3 gen-nel alatta levőhöz. Ez a barátság-szerűség végig érdekes fordulatokat hozott.

Ellenben mégis ott volt végig a felszínesség is az egészben, az Episodes-szintű tekintés az egész világra. Érdekes, hogy míg a két főszereplő kapcsolatát erősen írták meg, addig rengeteg komolyabb fejleményt pillanatok alatt oldottak fel. Például van egy rész, amiben a főszereplő bepasizik, és utána történik valami szörnyűség. Ez kb. két félmondatban kerül elő, olyan szinten nem hat a karakterre az egész. Legalábbis a következő részben semmit nem látni a hatásból.

Mondjuk ezekről a döcögős karakterpillanatokról lehet Hannah Einbinder alakítása is tehet, akit jó elnézegetni, de nem színészistennőként lesz emlegetve szerintem. Ellenben Jean Smart, aki nekem valamiért mindig antipatikus volt, úgy tűnik, csak rossz szerepekben került elém, mert idén a Mare of Easttown és ez a sorozat is az ő pártjára helyezett. Plusz igazából itt jó a casting is, mert amúgy is eleinte kevésbé kell, hogy szimpatikusnak tűnjön, hiszen egy kényelmesen élő milliomosról van szó, aki szépen lassan szembesül azzal, hogy muszáj lesz változnia.

Nekem kicsit sok volt a szarkeverés az évad vége felé, de mondom, jó volt elnézni. El tudtam volna még lenni velük. Vajon Vince Ava megtartja a munkáját, vagy nem? Lesz 2. évad, szóval ki fog derülni.

3 hozzászólás Ne habozz!

Alain Prosztó - 2021. 07. 08. 20:45

Nem váltja meg a világot, de kellemes kis sorozat. Csodálkoztam, hogy az Avát alakító színésznő az IMDb szerint nem sok mindenben szerepelt még. A teljesítménye alapján tapasztaltabbnak tippeltem.

Shannen - 2021. 07. 08. 23:44

Már a kezdés is bejött, de az évad második fele lett igazán erős, ahogy alakult a két nő kapcsolata. Tetszett a humora, Jean Smart-ot mindig is szerettem, itt is érezhetően lubickolt a szerepben. De Hannah Einbinder is jó volt, ő is részről részre oldódott fel.

Ami a sztorit illeti, valóban Deborah útja volt az igazán megkapó, meg ahogy az egész reflektált a mai viszonyokra.

Nekem nagyon tetszett, jó eséllyel benne lesz az idei top10-emben.

Scoo - 2022. 01. 10. 08:32

Plusz infó update:
Nyert két Golden Globe-ot a sorozat.
– Best Musical/Comedy Series,
– Best Television Actress – Musical/Comedy Series: Jean Smart

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz