login |

Pilot: Resident Evil: Infinite Darkness

2021. 07. 08. 15:50 - Írta: human

19 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Béke poraitokra, seggfejek!

Komolyan nem értem erre mi szükség volt, legalábbis ebben a megvalósításban, amit kaptunk. A kaptár: Végtelen sötétség valami katasztrófa. Mennyit költött erre a Netflix? Remélem, nem sokat.

A történet a Resident Evil-játékok világában veszi fel a fonalat, tehát nem Milla Jovovich univerzumához kapcsolódik. Sok mindent alapnak tart, nem építi fel: van a T-vírus, amitől az emberekből zombi lesz, és ez egyszer már teljesen el is szabadult Racoon városban. Sőt, vannak rá utalások, hogy nem csak ott. Közben pedig a sorozat egyik főhőse, Leon már megmentette az elnök lányát (a Resident Evil 4, ami a legjobb régi RE-játék).

A konkrét történés pedig az, hogy a Fehér házban valaki elszabadítja a zombikat, de szerencsére már odarendelték a játékokból ismert szakértőket (Leon, Claire, Jason és Shen May), így nem is lesz gond a sok zombiból, akik amúgy ugye fehér házi alkalmazottak voltak korábban, de nyilván ebbe a drámai részbe csak az elnök gondol bele egy élettelen CGI pillantásával.

A fő problémám, hogy az egész rohadt üres. Ez még nem a grafikai részre vonatkozik, hanem a történetre. Videójátékos problémát kapunk videójátékos megoldással, és olyan párbeszédekkel is. Nem is a modern korszakot idézi, hanem a 15-20 évvel ezelőtti történetmesélést. Lehet, hogy valakinek ez “Hűha!”-szerű érdekesség, mert a Resident Evil-univerzumban van, de az átlagnézőnek semmi, egy tucat összeesküvéses elnagyolt valami a sztori, ami egy régi katonai bevetés körülményei körül is bonyolódik. Egy kocajátékosnak, mint én, is semmi amúgy.

Ami működik videójátékban, legyen az egy ilyen egyszerű helyzet, mint ami a pilotban van, azt kicsit ellensúlyozza, amikor az akciót valóban mi csináljuk. Úúú, az elnököt biztonságba helyeztük, most nekünk kell megtisztítani a Fehér házat a zombiktól…, viszont akkor ez tényleg a játékos műve, az ijesztős jelenetre is neke kell reagálnia, meg a többi. Itt meg csak unalmas akciót kapunk. Ez utóbbiról már a megvalósítás is tehet, mert lehetne akár jó is mindez.

Konkrétan az üres jelzőt süthetem el újra, mert a grafika is az. Ránézésre valami videójátékos motorral csinált cuccról van szó, nem sokat hozzátéve. Nem fogok itt “PS2 grafika” túlzásokba esni, de ennél mintha a Resident Evil Biohazard is szebben nézett ki talán. Mozgásban, valós időben, amiről gondolom az art direction tehetett. Hiába használták esetleg ugyanazt a motort, nem öltek annyit a helyszínekbe és tárgyakba, egyedül a karakterek közelijein durva, hogy miképp csillognak azok a bőrdzsekik, hiszen azt sokat kell használni, rendesen kidolgozták.

Arról már ne is beszéljünk, hogy a mozgás a legrosszabb. Mármint szerintem ki lehetne békülni minden mással, ha a történet korrekt lenne (nem az), és a mozgásba öltek volna rendesen időt, de nagyon sokszor súlytalan egyszerűen a mozgás. Papírmasék mászkálnak, ugrálnak. És mintha mindenki feje külön lenne a testétől, nem jó helyen van a nyakukon.

Mondhatnám, hogy kíváncsi vagyok a játék tényleges rajongói mit szólnak, de szerintem egy sorozatnál azért nem ez kéne az esetleges mentsvár legyen, magában is működnie kéne. Részemről értékelhetetlen videójáték átvezető animáció az Infinite Darkness, amin már maga a franchise is túllépett a modern epizódjaiban.

19 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 07. 08. 16:04

én vártam, de nem fogom végignézni, annyira nem hozott izgalomba a pilot.

a sajtóközleményből érdekesség: “(Note: RESIDENT EVIL is all in capital letters, followed by a colon, and a space between “Infinite” and “Darkness”)”

Cleda - 2021. 07. 08. 16:56

Akkor nem csak nekem tűnt fel ez a botrányos mozgás. Szerintem mindent elárul, hogy az első rész alatt végig azon gondolkoztam, hogy miért ilyen fura és hogy lehetne a legjobban körülírni :)

Amúgy meg semmi extra, bar azt hittem, hogy hosszabb lesz, ez így inkább film lett, mint az előző próbálkozások, csak végsősoron nem olyan unalmas.

Mammut - 2021. 07. 08. 18:33

Anno volt egy Resevil animációs film, ami egy reptéren játszódott, abban volt hasonló az animáció a képek alapján. De annak már sok éve, azóta tényleg fejlődhettek volna.

Hayako - 2021. 07. 08. 19:31

Kíváncsi vagyok (nagy RE fan vagyok), ma fogom megnézni. Majd meglátjuk. Négy rész nem olyan sok.

Hayako - 2021. 07. 08. 19:35

Helyesbítés: a belinkelt videó (https://www.youtube.com/watch?v=W1OUs3HwIuo) nem a Village, hanem a RE7-et mutatja. A RE Village a 8. része a franchise-nak, már ha az elnevezést nézzük. Ez a videó kell: https://www.youtube.com/watch?v=JSapXD9vxYA.

Frylord - 2021. 07. 08. 21:30

Nos a mozgás kritikán aluli. Az egész sorozat semmitmondó. Ez a hirtelen dobjunk össze valamit, mert csak, tipikus esete.

human - 2021. 07. 08. 21:36

Hayako: jogos, csak az a cím sosem ugrik be, mindig csak a village :) pedig direkt az előzőt akartam linkelni.

winnie - 2021. 07. 08. 21:37

azért eleg sokat dolgoztak rajta, marmint animációnál a masfél év nyilván nem olyan sok, de túlzásokba sem érdemes esni:) ráadásul a capcom es egy profi anime stúdió műve.

egyébként anno ezt írták az első közleményben: Three years after 2017’s CG film Resident Evil: Vendetta, technology has further evolved, creating the groundwork for a new series in unprecedented full 3DCG animation.

human - 2021. 07. 09. 02:50

msot láthatjuk mi áll az ilyen nagyot mondó PR anyagok mögött :D

Sawyer - 2021. 07. 09. 09:56

Ez a 20 perc úgy elment, mint a huzat, és tök semmilyen érzést nem váltott ki belőlem. A játékokat ismerők ezt már számtalanszor látták/játszották (a hat is a Fehér Ház ostromával kezdődik, ahol ugyanúgy Leon öli a zombikat), az újak pedig kb. semmit nem tudnak, hogy ki kicsoda vagy mik az előzmények.
Az összes játékkal játszottam, a legtöbbnél nagyon hullámzó a színvonal, akár egy B-kategóriás sorozat – halottnak hitt szereplők térnek vissza, béna csavarok és megalománia, ez alól kivétel a 4 és a szériát megújító 7-8. A pilot inkább tűnt egy hosszabb videojáték-átvezetőnek, úgy nem is húznám a szám, de ez így sorozatkezdőnek tényleg egy nagy semmi. Nem is értem, hogy egy egyben felrakós 4 részes, epizódonként csuoán 20 perces “sorozatot” miért nem egy filmben dobtak össze.
A mozgás egyébként nekem is bénának tűnik, meg most akkor itt az animációhoz képest reális fizikára számíthatunk vagy marvel-ugrabugrára? Mert ahogy a srác felrúgta a CSILLÁRRA a zombit, elég gagyinak tűnt :D
Illetve az elején feltűnt, hogy a szájmozgás mintha nem az angol szinkronhoz lenne igazítva, ami nem csoda, mert japánok a készítők, de később meg mégis illett hozzá.
Így a pilotra egy 4/10-et adnék, de szerintem most melóban ledarálom a maradékot is.

soliduss - 2021. 07. 09. 15:09

A mozi (only japán)/bluray trilógia után szerintem parlagon maradt a csapat. A 3. Vendetta ott se nagyon tarolt már. Ez a sorozat a játék rajongóinak és ismerőinek készült… ha jól rémlik pont a Video games awardon jelentették be anno.

Mordekai - 2021. 07. 10. 16:53

Ez megint a Netflix recept. Totális iparos középszer termék, befektetési szándékkal legyártatva. Ha nem lenne már rég végtelenítve és ezáltal elcseszve a franchise, fájna ez a 4*20 perces játékokból kiollózgatott montázsszerű valami, de sajnos a játék 6. része óta már tökmindegy.
És így már a technikai dolgokon sem akadok meg: igen, valószínűleg utólag beleszerkesztgettek a motion capture fájlokba, de egyébként meg rohadt jól néz ki minden, néha már-már fotorealisztikus a látvány, szóval whatever.
10/6 nézhető, de időpocsékolás.

winnie - 2021. 07. 10. 18:01

mordekai: tovabbra sincs netflix recept, maximum netflixre gyartos recept, legalabbis nem sok hasonlosagot fogsz talalni a penteki harom premier (atypical, virgin river, biohackers) stilusa es jellege es ekozott, mind a negy masfelekepp kozelit. a netflix egy ernyo, es epp az a netflix receptje, hogy nem egy identitasa van, hanem tobb tucat, mintha tobb tucat tevecsatorna lenne. menj ugy neki, hogy a netflix megveszi a sorozatokat, illetve a koncepciokat, amiket eladnak neki. nem gyartja a sorozatokat.

az lehet, hogy a netflixes anime sorozatok mind ilyenek (passz), mert mondjuk igy akarnak a netflixnek sorozatot csinalni a japan animaciogyartok, de az az o saruk, nem a netflixe.

a befektetest emlitese meg jo is. ezzel a sorozattal nem a netflix fektet be, hanem a gyartoja. arrol nem is beszelve, hogy ez a sorozat eleg konkraetan a capcom sorozata. amire epp a netflix csapott le. (amikor bejelentettek, hogy jon, akkor egyebkent a sorozat nagy resze kesz is volt, bar persze lehet, hogy kezdetektol a netflixre keszult.)

Mordekai - 2021. 07. 10. 20:41

Nyilván az ismert franchise-okról van szó, nem azokról a random új sorozatokról, amiket felsoroltál. Az, hogy üzletileg mennyire kölcsönös a dolog, eladták nekik, vagy legyártatták, igazából mindegy, ennek a gyártási szisztémának az ilyen lélektelen termék a végeredménye.

Nekem is az a tippem, hogy a távolkeletieknek nem éppen szívügyük a Netflix.

De ha már témánál vagyunk, légyszi magyarázd el, úgy általánosságban mit jelent az a kiírás az elején: NETFLIX ORIGINAL. Enyhén hamis…

Illetve, hogy mi volt/hol volt ebben a “végtelen sötétség”. Ja megint csak a marketinghez kellett az üres hatásvadász cím? De ez mondjuk nem biztos, hogy a Netflix sara, ebben a japánokat sem kell félteni…

Bocs winnie, nekem a Netflix továbbra is csak egy kereskedő részvénytársaság, a piros logo meg a csilivili menü mögé bújva. A hátamon feláll a szőr, amikor meghallom valakitől, hogy “hú az XY az tökjó Netflix sorozat” Ez kb olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy a kedvenc étele a SPAR.

winnie - 2021. 07. 11. 07:31

mordekai: távol keleten és ázsiában az egyik legnagyobb tényező a netflix, mint ahogy a netflixnek is ez a piac (főleg korea és india) számít leginkább. hogy mi szívügy, vagy mi nem, nem tudom, de az biztos, hogy minden produkciós cég vágya az, hogy dolgozhasson a netflixnek. mert egy olyan platform, ahova érdemes dolgozni későbbi előnyök szerzése kapcsán.

a netflix original azt jelenti, amit az amazon original is. vagy hogy netflix sajátsorozat, vagy hogy globális streamingjogokkal rendelkezik a sorozathoz, vagy azt, hogy koproducer a cég, azaz közös gyártású valakivel – illetve netflix originalok lehetnek még a megmentett, de egyébként a netflixtől független sorozatok is.

én nem a netflixet akarom védeni, csak azt akarom, hogy helyén lássák őket, ne értsék félre – írtam is erről pár hete egy posztot, de még nem tudtam kirakni. majd, ha lesz hely neki:) szóval, ha valaki istenítené ilyen olyan szempontból, akkor ugyanígy próbálnék pontosítani, mert szerintem vannak, akik olyan erényeket tulajdonítanak nekik, amiket nem érdemelnek meg, és vannak, akik olyan dolgokat akarnak rájuk húzni, amik ismét csak nem netflix-speficikusak. az, amit írsz, hogy spar, nem nagyon értelmezhető, mert csak annyit jelent, hogy valami zseniális ételt is lehet készíteni olyasmiből, amit a sparban veszel. nyilván a netflixnek is van egy csomó zseniális és/vagy korszakos sorozata.

de még egyszer: a sorozatokat sokszor nem a csatornák/platformok gyártják. a sorozatok sokszor nem a csatornák/platformok miatt lesznek jók vagy rosszak. a stúdiók, de még inkább a produkciós cégek felelnek ezért. mondhatni az a sorozat minőségén nem változtat, hogy az Anonymous Content most az HBO-nak adja el a True Detective-et vagy CW-nak. nyilván a legtöbb jó sorozat mindig ott lesz, ahol a legtöbb sorozat van, és amelyik platformnak a legtöbb pénz van arra, hogy a liciteket értük megnyerje.

Mordekai - 2021. 07. 11. 13:55

Köszi a választ, szerintem átment és átjött a lényeg. Ettől függetlenül egy mai friss érdekesség a témában:

https://9gag.com/anime-manga/aGpojEX?ref=fsidebar

winnie - 2021. 07. 14. 07:16

itt egy videó a készítésről, mo-cap, miegymás: https://www.youtube.com/watch?v=4fIhRcW6MSY

nem semmi, hogy mekkora odafigyeléssel készült, és hogy mi mindenre gondolták azt, hogy érdemes figyelmet szentelni. valahol persze érthető, hiszen ahogy mondják, kis cégként készítették, így nekik ez a nagy lehetőségük a kiugrásra.

Sawyer - 2021. 07. 16. 09:45

Pár perce fejeztem be, sokszor háromszoros sebességgel néztem, azért ez sokat elmond…
A játék univerzumát nem bővíti, sőt, szerintem a karaktereket csak rombolja. A 4 részből van 1 résznyi érdemleges cselekmény, a többi felesleges ostoba párbeszéd vagy többször ismételt flashback. A karakterek élettelenek, a mozgások gyakran kizökkentőek, de a legfájóbb a sok-sok bugyuta mondat, amit a szájukba adnak :D
Egy 20-25 éves franchise esetében az olyan dolgokat sem értem, mint mikor például a negyedik rész elején Claire talál egy megcsonkított hullát a házban, erre bejön a nagy feszültségkeltő zene és az opening.
– könyörgöm, 10+ játék, animációs és élőszereplős film szólt erről, ilyen jelenetekkel kitömve. Feszültségkeltés és cliffhanger tekintetében nem igazán voltak a helyzet magaslatán. Csak arra tudok gondolni, hogy ezt valami olyan kis csipet-csapat alkotta, akik inkább a motion-capture és CGI téren akarják feljebb tornászni magukat, minden egyéb minőség sokadlagos.
A kizökkentő mozgást még egy izgalmas sztori és jó dialógusokkal meg tudnám bocsátani, de majdnem minden jelenetet már számtalanszor láttunk. Csodálom, hogy Wesker nem jelent meg a sunyi kis vigyorával a stáblista után :D

3/10

Cyberdog - 2021. 07. 20. 05:39

@Mammut… az a Biohazard: Degeneration.

Mindenki a NETFLIX-t szapulja. Pedig ez ízig-vérig CapCom. Amit human írt a sorozatról az mind igaz, de sajnos a többi Biohazard filmről sem lehet sokkal jobbat elmondani. Önmagában a filmek és a sorozat csak azoknak nyújt némi szórakozást, akik szinte már fanatikus rajongói a Biohazard univerzumnak. Beleértve mindent ami Biohazard (BH). S itt nem a Jovovich féle RE-re gondolok.

Ebbe beletartoznak a anime filmek, anime sorozatok, light novel-k, mangák, dráma cd-k, a játékok és kiegészítőik.

CapCom mindig is a játék univerzumát tartotta elsődlegesnek. S azokhoz igazította a filmjeit. A filmek inkább keret- vagy háttértörténetként szolgáltak a BH játékokhoz, vagy azokat egészítették ki, vagy éppen promóciós célzattal csináltak egyet egy újabb BH játék beharangozójaként. Ezeknek a története többnyire Leon vagy Claire körül forognak. Vagy hozzáraktak egy spin-off történetet, egy eddig ismeretlen, vagy kevésbé fontos karakternek.

Ezek a anime-k önmagukban is nézhetőek, de sok olyan utalás vagy karakter van bennük, ami ismeretlen egy teljesen BH szűznek így az élvezhetőségük közelít a semmilyenhez számukra.

S nem az egyetlen ilyen japán franchise létezik. Ami ennyiféle médiumra jelent meg számos sorozattal, spin-offal.

Ilyen kiterjedt a Macross, Harloc, vagy a Gundam univerzuma, de a Yamato-é is vagy a Fate/… univerzum.
A Fate/… univerzum követése olyan mintha egy hatalmas labirintusban próbálna meg barangolni az ember.

Annyira kiterjedt a Fate/… univerzuma, hogy szinte lehetetlen követni, hogy mi merre és miért. Itt a spin-offok is megkapták a maguk univerzumépítését, saját sorozattá nőve ki magukat, mangák, light, web és visual novellek, játékok, anime-k, dráma cd-k.

A CapComnak nem kisebb célja volt – amit soha nem is tagadott, – hogy megépítse a saját univerzumát. Ez olyan amilyen. Van aki szereti, van aki nem szereti, s vannak az igazán fanatikusak akik mindent elolvasnak, megnéznek, játszanak, s vannak azok a rajongók, akik maguk is hozzátesznek az univerzumhoz.

A NETFLIX azzal, hogy a CapCommal kooperált, ebbe az univerzumba nyúlt bele. A CapCom soha sem arról volt híres, BH filmjei hűű de kimagaslóak voltak. A filmekre is úgy tekintettek mint kiegészítőkre… pontosabban fogalmazva játékkiegészítőkre. S a minőségük is ennek megfelelően volt ingadozó, hol jobb, hol rosszabb, de soha sem kimagasló minőségű alkotások lettek ezek a filmek.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz