login |

Evil: kezdett a 2. évad

2021. 07. 09. 17:51 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika,

– So if I’m a psychopath, I can’t be possessed?
– No, you can be both.
– Yay. Then what is it that you do?
– I’m the comic relief.

A CBS tavalyi démonos sorozata idén a Paramount+-on folytatódott, de mivel a váltásra menet közben került sor, így még egyszer jelezném az egybegyűlt érdeklődőknek, hogy a sorozat országos mivolta ellenére bepróbálásra érdemesnek tartott. Ezt próbálom mindenhol kiemelni. Nem a saját ízlésem miatt (nekem lesújtó a véleményem róla), hanem mert ritka, hogy a kritika egy network szériát ennyire a szárnya alá vegyen.

Azt nem vitatom, hogy a sima démonűzős darabokhoz képest az Evil rendelkezik némi szofisztikáltsággal, a hangvétele eléggé egyedi (elég különc, egyszerre ijesztő és vicces, sőt, bájos helyenként), és remek színészek vannak benne (ha maradtam volna, akkor Katja Herbers-ért teszem, de ott van még Michael Emerson vagy Christine Lahti is). És ha valami nagyon nem fősodros, akkor mindenképp megérdemel egy esélyt, mert hátha. Főleg, ha a készítőknek van pedigréje, és ugye Michelle és Robert King olyan szériákat jegyez, mint a The Good Wife, a The Good Fight és a Brain Dead. (Meg a májusi The Bite, amit még nem láttam.)

Nem mondom, hogy reménykedtem abban, hogy a második évad kezdése majd a sorozat mellé fog állítani, de azért valami élményben bíztam, tényleg szerettem volna, ha én is meglátom a sorozatban azt, amit mások annyira élveznek benne. Ezzel szemben a 2×01 inkább csak megerősített abban, hogy remek döntés volt elengednem a szériát. Ez van, nem az én stílusom.

Lehet, hogy azért, mert ez a műfajkavalkád sok nekem? Mármint az, hogy helyenként tényleg vicces, máskor pedig elég ijesztő? Nem tudom, ez elég vonzónak tűnne papíron, de kezdem azt hinni, hogy ez a helyzet, főleg, ha az ijesztőség tényleg csak annyiból áll, hogy bedobnak az epizódba pár jump scare-t. A 2×01-ben ugyanis hangulatilag még a bizarr álomjeleneteket és a szereplőket megmászó démonok sem igazán kavartak fel vagy hatottak rám.

Pedig a rész (vagy az évad) felütése elég érdekes volt. A tavalyi finálé eseményeit követően Kristen és David újabb démonűzős feladatot kap, az alany pedig nem más, mint Leland. Ennyi szerintem épp elég ahhoz, hogy egy rajongót azonnal berántson a rész, volt is minden, ami szemnek és szájnak, de leginkább fülnek ingere, szellemes szóváltások, egymás eszén való túljárás (vagy legalábbis arra való törekvések), valamint turkálás a pszichopata múltjába. Sőt, még talán azon is el lehetett merengeni, hogy Leland talán igazat mond.

Kár, hogy a szellemi síkon jól működő jelenetek mellett minden mást dögunalmasnak éreztem. Sejtetések, a már említett ijesztgetések, lassan mozgó kamera, miközben szinte percekig nem történik semmi, de mi meg várjuk, hogy történjen, egész egyszerűen semmi más nem tudott lekötni. Mint ahogy a két főhős lelki tusája sem, pedig Kristen-ről kiderülni látszik az, amit sejtettünk, ráadásul az egyik gyerekét is bevonták a sztoriba, hogy az nagyobb téttel bírjon.

Nem volt oda tehát az évadkezdésért, és nem hiszem, hogy a készítők törekednének a változtatásokra, arra, hogy megjavítsák azt, ami egyébként sokak szerint működik. Egy kicsit ez a változatlanság is távol tart a sorozattól, például a kezdetekben oly hatásos alvásparalízises álmok is úgy érzem, hogy mostanra igencsak repetitívvé váltak, és csak jópofasággal nem adhatóak már el.

Pár random adalék: 1.) King-ék megint odatették magukat körítés szempontjából. Ezúttal a George által felvezetett évadelőzetes körítése volt zseniális, 2.) megint kinyírtak egy “számot”, vagy legalábbis elérték, hogy a spanyol karácsonyi dalról, a Feliz navidad-ról mostantól ez a sorozat jusson eszünkbe örökre, 3.) továbbra is RIP annak a fordítónak, aki a “Kristen és a kislányai”-jeleneteknek szinkronszöveget ír, és persze a rendezőnek is, aki felveszi a négy egyszerre beszélő gyereket – King-ék újabb szuper ötlete igazi védjegy lett.

3 hozzászólás Ne habozz!

Endymion - 2021. 07. 09. 20:41

RIP a fordítónak? a magyar “részvétem/együttérzésem” nem igazán RIP (rest in peace).

Geza Kovacs - 2021. 07. 09. 22:19

Jó ez :-) Totál beteg, de eredeti. Nagyon csodálkoztam a második évad miatt, de örülök neki.

Mia - 2021. 07. 18. 22:19

6 réz van efordítva, pedig simán nézném tovább.. :(

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz