login |

The Circle US: vége a 2. évadnak

2021. 07. 11. 15:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

And just like that, she’s gone.

Igen, tudom, hogy már jó ideje véget ért, de ha már írtam a kezdésről, mindenképp akartam egyet a zárásról, illetve a teljes szezonról is, csak épp eddig nem nagyon volt időm rá. Most pedig küzdhetek a halványodó emlékekkel.

Kezdeném azzal, hogy a Netflix második amerikai The Circle-szezonja volt számomra az első. És mivel alapvetően bejött, már a szezon futása alatt elkezdtem párhuzamosan nézni a francia és brazil első évadokat is (az amerikait még nem, az angolba pedig csak belesandítok, nekem az túl sok rész). Amikkel egyelőre ugyancsak elégedett vagyok. Többek között azért, mert nagyszerűen lehet háttértévéként nézni őket.

Ez most eléggé ellentmondásos lehet, hogy miképpen tetszhet valami, ami kevésbé odafigyelve nézős számomra, de a fent linkelt évadnyitós írásnál kifejtettem bővebben, hogy bár maga a játék érdekes és leköt, ha jók a karakterei, a helyenkénti vontatottsága abba a kategóriába helyezi nálam, ami mondjuk tömegközlekedés közben is maximálisan élvezhető (szemben mondjuk egy hangulat központú átívelős krimivel), vagy éppen egy kicsit távolabbra helyezett tabletről nézve. Vagy, ahogy gyakran ment, a blogos favágások (mármint nem human-nel és a többiekkel jövünk össze az erdőben energiát levezetni, hanem a kevésbé kreatív posztok írására gondolok) alatt, a képernyő sarkába letolva, közepes ablakban, a kellő pillanatokban rákoncentrálva. Ez így még nem sorozatos blaszfémia, ugye?

A fenti kritikában a formátumról leírtam a véleményemet, az a folytatásban sem változott. A játék összességében kifejezetten feelgood és szórakoztató lett pár elég jó csúcsponttal (az utolsó részt egy héttel későbbre hagyni aljas húzás volt), és mindez a játékosok nagy dicsérete, hiszen szegények hihetetlen ingerszegény környezetben, totál unalomban töltik a játék napjait, hiszen amikor épp nincs kommunikáció vagy játék, akkor csak várnak, hogy történjen valami.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Nem tudom, hogy mit vettek kölcsön a korábbi, illetve az angol szezonokból, és mi volt “Most először!”-csavar, de voltak érdekes húzások, és még amelyiknek eleinte nem is láttam sok értelmét (mondjuk a joker), az is előjött később, és mondhatjuk, hogy komoly szerepet játszott.

A formátum kapcsán két dolog jutott eszembe, amit a premierírásnál még nem említhettem meg. Az egyik a kieső játékos látogatása, aminek keretében találkozhat valakivel. Ez egyértelmű a The Circle egyik csúcspontja nézési szempontból, de érdekes stratégiai lehetőségeket is nyújthat, főleg, ha nem csak random eldönti az illető, hogy kihez néz be. A másik az arra való hivatkozás, hogy ki játszik jól, ami… Nem tudom, még mindig nem vagyok abban biztos, hogy lehet-e jól játszani a The Circle-t, mert olykor teljesen random is lehet a kiejtett személye, főleg, ha kizárásos alapon, vagy össznépi szavazással döntenek.

Ez utóbbi egyébként még érdekes volt mindenképpen, mármint, hogy sosem lehet tudni előre, hogy mi lesz a kiesés metódusa. Nyilván a szövetségek sokat segíthetnek játék közben (melyek kapcsán azért megjegyezném, hogy ha valaki troll akar lenni, azt könnyen megteheti, úgy éreztem ugyanis, hogy a játékosok nagyon könnyen elhisznek szinte mindent mindenkinek, és egy jól irányzott félmondattal így akár ki is lehet ejteni valakit közvetve), azonban a stratégiának az egyik legérdekesebb aspektusa, hogy egy dolog eljutni a végéig, és teljesen másik nyerni. Ugyanis utóbbi esetben a barátság lehet, hogy pont a győzelem akadályozója lehet, és a szavazás mikéntje miatt így akár még egy kevés napos játékos is szerepelhet jól.

A nagyon jól összerakott, külsőségeit tekintve tényleg alaposan átgondolt reality persze mit sem érne jó karakterek nélkül, és szerintem a 2. évadosok kitettek magukért. Oké, nem mindenki volt emlékezetes, de a nagyon szórakoztató kategóriába és nagyon szimpatikus kategóriába is többen bekerültek nálam, és a játékosok zöme elég profin viselkedett a kamera előtt, nem nagyon volt olyan, akivel mellényúltak volna önprezentáció terén. (A prímet, mint írtam anno, nálam Chloe vitte, de őt már a Too Hot To Handle-ben megszerettem, a stílusa, a kendőzetlen és önironikus őszintesége nagyon ment ehhez a műfajhoz.)

Ez az én elsőnézős véleményem, de nagyon kíváncsi lennék, hogy valaki az angol szezonokkal a háta mögött, vagy akár csak némelyik Netflixes ismeretében, hogy ítélte meg a The Circle US S2-t. Mert nálam persze, hogy első lett az egyből, de az lenne a legjobb, ha kiderülne, hogy ez az eddigi leggyengébb évad, ergó ennél már csak jobb lehet számomra a The Circle.

Egyértelmű, hogy ott leszek a The Circle US 3. évadjánál, és szerintem a többi Netflix-verziónál is, ha azok jönni fognak (ennek nem nagyon néztem utána). Persze minden évad lutri, hiszen még jó karakterek is képesek lehetnek unalmassá és love fest-té tenni, engem pedig inkább az aktív játék érdekel, szóval nem irigylem a készítőket, akik nem mehetnek biztosra, ugyanis szemben más hasonló reality-kkel, itt sokkal kevésbé lehet beleszólni eseményekkel a játék menetében.

Arról nem is beszélve, hogy úgy érzem, ez az a reality-formátum, ahol a készítők folyamatosan rá vannak szorulva a játék evolválására. Egész egyszerűen azért, mert egyes csavarok, húzások inkább csak egyszer használatosak. Legalábbis, ha ismételnek elemeket, akkor azok a játékosok, akik látták a korábbi évadokat, számítani fognak erre-arra, például arra, ami most is történt a látnok karakterével, hogy spoilermentes maradjak.

És most, hogy elindult a Too Hot To Handle 2. évadja, lehet tippelni, hogy abból kit fogunk viszontlátni. Oké, ez csak kósza tipp, de azért akadnak ott olyan karakterek, akik Chloe utódjai lehetnek, nem?

ui: Biztosan nem olcsó a formátum, de szerintem el lehetne merengeni azon, hogy itthon vajon működne-e A Kör? Vajon megfordult a csatornák fejében a magyar változat elkészítése? Vagy az interakció hiánya és a trash faktor kimaradása miatt automatikusan felejtős lett? Persze, ha csak napi 3 órával 10 héten át lehetne megvalósítani, akkor nem is akarnék.

2 hozzászólás Ne habozz!

Rapguruz88 - 2021. 08. 26. 17:19

Hihetetlen hogy szeptemberben máris jön a 3.evad :O

winnie - 2021. 08. 26. 17:31

mindkettő tavaly ősszel forgott, szóval csak rajtuk múlik, hogy milyen tempóban akarják adni. és ugye most kezdik a 4-5. szezon forgatását, szóval maradhat a lendület.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz