login |

Pilot-mustra: A hentes – 1×01

2021. 07. 12. 15:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: hazai termék, kritika, pilot-mustra,

Még 2018-ban nyerte meg A hentes című projekt a Hypewriter sorozatos pitchfórum fődíját, a pilot leforgatásának lehetőségét, anno még arról volt szó, hogy 2019. elején kerülhet az RTL Klubon adásba. Nos, ebből 2021 közepe lett és az RTL Most+, nulla felhajtás, nulla promóció, nulla előzetes, csak egy közlemény egy hete, meg némi közösségi oldalas jelenlét. De vajon honnan fogja tudni a csatorna, hogy érdemes-e berendelni a teljes szezont? Érdekli egyáltalán?

A HENTES – 1×01 – 4,5/10

Belecsapunk a közepébe, hiszen azzal kezd a pilot, hogy meghal valaki – illetve meghalni látszik. Egy fagyasztókamrában. Mint kiderül, egy hentes. Ez 2019-ben történik, de mi rögtön vissza is ugrunk két évet az időben, amikor a város korábbi hentesét temetik. Utána pedig még 3 évet ugrunk vissza, amikor megérkezik az első jelenetes halott a helyi hentesüzletbe.

A lényeg, hogy ő a főhősünk, egy bizonyos Karcsi, aki a semmiből bukkan fel, nem tudjuk róla, hogy kicsoda, gyanakszunk, hogy csak kiadja magát valakinek, de elég jól bevágódik a falusi közösség tagjainál, baráti és romantikus viszonyokat alakít ki, és a hentes családja is kvázi beveszi a vállalkozásba. És… ennyi. Még behoznak pár karaktert, megalapoznak pár szálat, további flashback-eket dobnak be, de inkább valami tét nélküli családi szappan látszata lengi át A hentest, mintsem valami bűnügycentrikus darabé.

És ez… nem volt túl érdekes. Hülyeségnek hangozhat, de az 1×01 végén a hivatalos tartalomleírás ugrott be, miszerint a főhőst “sokan voltak, akik el akarták tenni láb alól”. Én már azon is csodálkoztam, hogy állítólag a sorozat azt adta el nekem, hogy ő volt látszólag a település legkedveltebb lakosa, de amit láttunk a pilotban, az nem hogy sok, de még egy ember esetében sem utalt arra, hogy olyan viszonyban lettek volna, ami gyilkosságba torkolhatna.

Igen, lehet, hogy egyesek szívják a fogukat miatta, esetleg neheztelnek rá ilyen-olyan, de miért akarta volna őt bárki is megölni? Idővel persze kiderülhet ez-az, de a pilotnak elvileg az lett volna a dolga, hogy valódi gyilkosjelölteket, izgalmas kapcsolati hálót és karakterdinamikákat alapozzon meg, de ezekből vajmi keveset kaptunk. Sőt, ha nem tudom, hogy ezt a sorozatmotort akarták megalapozni a nyitánnyal, akkor fel nem merült volna bennem. Főleg, hogy nem is nagyon motoszkál senki fejében a kérdés, miszerint ki tette.

Azonban bármennyire is szürke lett tartalmilag a kezdés, a megvalósításba nem nagyon tudok belekötni, nekem legalábbis azzal egy csepp problémám nem volt, épp ezért is sajnáltam, hogy nem sok másik érvet tudnék felhozni amellett, hogy miért is lenne érdemes visszatérnem egy második részre.

A színészekkel sem volt probléma. A főszereplő Kádas Józsefen elég sok múlhat, de egyelőre semmiképp sem emelkedett ki, cserébe viszont a veteránokat (Csuja, Alföldi, Kerekes) jó volt látni olyan szerepekben, amik nem annyira jellemzőek rájuk. Szinte még sajnáltam is, hogy nem vonultatnak fel több karaktert, mert szinte csak két, nem túl nagy családot ismertünk meg pár falusi mellett, akikre nem tudom, hogy milyen sztorit akarnak építeni.

Visszatérve a poszt elején a kérdésre: most hogyan tovább? Páran, nyilván pár ezren (vagy tízezren?) megnézik most A hentes első részét, de azért az érdekelne, hogy mire számít ezek után az RTL. Annyi megtekintést biztos nem fog hozni ugyanis a pilot, ami alapján érdemes lenne berendelni a sorozatot, a nézői tetszést sem tudják igazán mérni, vagyis akkor már meg is született a döntés a sorozat jövője kapcsán?

5 hozzászólás Ne habozz!

Divide - 2021. 07. 12. 18:48

Őszintén szólva már a címe is elég lenne, hogy ne akarjam látni. : )

winnie - 2021. 07. 12. 19:08

pedig sokaknak felkeltheti a figyelmét a főhős első jelenete, amikor egy ismeretlen eredetű hússal állít be a henteshez, hogy adja azt el, és osztozzanak a hasznon. de a jelek szerint nem akartak elindulni azon az úton, amire gondolna az ember a hússal kapcsolatban:)

brown - 2021. 07. 12. 20:11

Nekem a Zöld hentesek című dán film ugrott be a pilot nézése közben.

Ayrons - 2021. 07. 13. 18:06

Örülök, hogy nemcsak nekem jutott eszembe a kannibál vonal.

Desmond Wallace - 2021. 07. 25. 15:22

Ez a pilot elég rágós lett.
Érdektelen és unalmas.
Csodálkoznék, ha bizalmat szavazna az RTL a folytatásnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz