login |

The Mire / Rojst: kezdett a 2. évad

2021. 07. 12. 20:00 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

Megérkezett a Netflix-re a lengyel krimi, A mocsár folytatása, ami már 1997-ben játszódik – az első szezon ugye a 80-as évek elején zajlott.

Visszatért mindenki, aki számít (és azok is, akik annyira nem), meg a lengyel rendszer is, ami azért egy fokkal már barátságosabb, mint kommunista éra alatti, kicsit csodálkoztam is, hogy miért nem korábbi időpontot választottak, hiszen ekkorra már széthullott a Szovjetunió, és a KKEU-országok is úgy ahogy indentitásukra leltek. A választ persze az évadnyitó felvezető jelenete után elárulják, hiszen az 1997-es Nagy Árvíz idején kezdünk, a korabeli híradófelvételek eléggé megalapozzák a közeget.

Az árvíz pedig a szezont alapozza meg, hiszen egyrészt egy temetkezési helyet mos el, jó pár holttestet elősodorva, másrészt pedig egy 12 éves fiút sodor el. Utóbbi eset természetesen balesetnek tűnik, gyanakodnia nincs oka senkinek (csak mi, nézők sejtjük, hogy valami disznóság lesz a háttérben – legalábbis gondolom, mert az 1×01 végére ezen a vonalon nem volt nagy előrelépés), előbbi pedig minden bizonnyal a II. világháborús munkatáboros prológgal van összefüggésben.

Hogy persze mi mivel ér össze, az majd a hatodik részre fog kiderülni, és ezúttal nem biztos, hogy csak a két újságíró fogja összefogni a szálakat, hanem a rendőrség is nyomozni fog az eltussolás helyett, legalábbis megismerünk két kifejezetten érdekes karakternek tűnő nyomozót, akik nagyjából a lelket tartották bennem az évadnyitó során, mert minden más inkább az első szezont idézte meg bennem. Ami ugye nem jött be túlságosan.

Igen, visszatér Pjotr, és Wanicz is előbújik remetelakából – lehet, hogy jobban örültem volna a viszontlátásnak, ha nem az évadnyitó előtt két nappal látom az első szezon zárását, hanem tavaly. Így kevésbé mozgatott meg mindez, még a 15+ esztendős öregedésük ellenére sem. A veterán újságíró maradt Lengyelországban (és láthatóan titkol valamit), a fiatal titán pedig konkrétan a Kurier főszerkesztője lesz, hogy kirángassa a bedőlő félben lévő lapot, de mint kiderül, nem csak a küldetéstudat hozza őt vissza (és családját), hanem mert egy régi ismerőstől üzenetet kapott.

A felütés még érdekes is lehetne, de sajnos magára az ügy(ek)re nem sok idő jut, inkább a visszatérő Pjotr járja végig az első évados karaktereket, hogy megalapozzák neki a jelenleg status quo-t. Amit biztosan érdekesen is meg lehetne tenni, de sajnos itt elég didaktikusra sikeredett minden, még csak elhintés szintjén sem kísérelték meg egy kicsit felkavarni az állóvizet. Vagy a mocsarat, aminek egyelőre még ugyancsak nem látni semmi jelét.

Számomra továbbra is közepes maradt a sorozat. Ahogy írtam az első évados kritikában is, míg a 80-as évek hangulata nagyon erős volt, és megmentette a szezont valamennyire, addig itt valóban sokkal kevésebbet tesz hozzá a 90-es évekbeli miliő. Sőt, szinte semmit, pusztán a végbement változások tűntek érdekes fejleménynek. A történet pedig továbbra sem erős annyira, hogy maradásra bírjon, bár való igaz, hogy csak hangyányit haladt előre, és még egy jobb cliffhangerre sem futotta az S1 kezdésével ellentétben. Kár. Remélem a rajongóknak és a kétkedve maradóknak a zárás most nagy elégedettséggel szolgált.

2 hozzászólás Ne habozz!

Közeg - 2021. 07. 07. 23:29

Én ma így premier napon megnéztem (szigorúan eredeti hang, felirat). Az öreg visszaemlékezésein felül elég egyenes a történetvezetés és szépen össze is érnek a szálak, támaszkodik az elsőre, de azért vannak új karakterek (a Znakiból ‘idekerült’ Mirosław Kropielnicki ugyanazt a karaktertípust játssza itt is, de mások is érkeztek onnan, ha már lengyel sorozat a Netflixen).
A 90-es évek megjelenítése talán tényleg kevésbé üt, mint az első évad, de a hangulat így is megvan és nekem a történet is hozta azt az izgalmat amit vártam tőle.

Kati néni - 2021. 07. 11. 08:31

No, ez a második évad történetvezetésében sokkal összeszedettebb, mint az első. Mondjuk az egész rejtély lezavarható lenne egy CSI-részben kevesebb karakterizálással is. Mondjuk már és még mindig szívesebben nézek európai anyagot, mint amerikait, tisztelet a kivételnek.

A nyomozónő karaktere szuper, az alakítás is, jót tett a sorozatnak, hogy átkerült rá a fókusz a két újságíróról

Egyébként ebenguba ugyanaz történt a lengyeleknél is a rendszerváltás után, mint nálunk, ezt jól ábrázolta ez az évad, a disznóságok maradtak, csak most már mások viszik véghez és nem kell annyira a látszatot fenntartani.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz