login |

Pilot-mustra: Gossip Girl – 1×01

2021. 07. 13. 17:50 - Írta: winnie

12 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– This Chuck and Blair thing is out of control.
– Definitely pre-cancel culture.
– Did you get to the part where she was princess of Monaco for six months? Or when a high school senior got a story published in the New Yorker?

Az HBO Max a jelen korra újrakalibrált Gossip Girl-lel felülmúlta az elvárásaimat. Oké, ez nem volt nehéz, mert a 14 éve bemutatott eredetiről a korabeli pilotkritika alapján nem voltam túl jó véleménnyel, de megkockáztatom azt is holmi (eleve értelmezhetetlen) objektivitást imitálva, hogy talán az eredeti rajongói sem fognak kivétel nélkül fújni rá azonnal, ha bepróbálják. Legalábbis annyira nem, mint amennyire szerettek volna.

Ezt arra alapozom, hogy ez A pletykafészek nem valami izzadós klón akar lenni. Sőt, mondhatni az ellenkezője, de úgy, hogy az eredeti hangvételét is megtartja. Ez persze nem nehéz, hiszen a készítője, Josh Safran anno pár évig a GG showrunnerje is volt. Ezt a kijelentésemet sok mindennel alá tudom támasztani, de főleg azzal fogom, hogy ebben a sorozatban nem Gossip Girl kiléte a fő rejtély. Sőt. Konkrétan tudjuk, hogy ki ő. És engem abszolút megnyertek a személyével.

GOSSIP GIRL – 1×01 – 6,5/10

Kezdem azzal, hogy az új Gossip Girl nem késlekedik azzal, hogy utalgasson az anyasorozatra. A régi szereplők is szóba kerülnek, egyes események is, a régi nézőknek már csak ezért is érdemes próbát tennie a sorozattal. Főleg, hogy az utalgatások nem csak direktbe folynak, hanem meta síkon is, és ez a nézőre kacsintgarós megközelítés (ami főleg az új Gossip Girl tevékenysége kapcsán van jelen) nekem kifejezetten. (Régi szereplőt (egyelőre) nem láttam, bár volt egy lány, aki lehet, hogy “valaki”. De a lényeg persze az, hogy ismét Kristen Bell narrál, ami egy elég közvetlen kapcsot jelent.)

This school produced great people. Caroline Kennedy, Colson Whitehead, Nate Archibald. It’s why I wanted to teach here.

Ahogy írtam, egyáltalán nem érzem karbonkopinak a sorozatot, ami valakinek jó hír lesz, bár abban is biztos vagyok, hogy másnak viszont csalódás. De ennek ellenére azt sem mondanám, hogy a sorozat csak egy random tinidráma, hiszen a körítés kapcsán jó eséllyel a Gossip Girl jutna eszünkbe, még akkor is, ha nem lenne jelen a szennyeseket a közösségi médiában kiteregető “fantom”.

A némiképp váratlannak mondható körítés mellé kapunk egy korrekt szereplőgárdát (a legtöbb kritikának ők lesznek kitéve, ez biztos, én egyelőre még nem mondanék ítéletet, mert pár középpontba került karakteren kívül a többiek még papírvékonyak, de nekik időt kell adni, míg többé válnak az 1-2 szavas jellemzésüknél), kissé cirkalmas, de végülis élvezetes dialógokat (az én időmben az osztálytársaim nem beszéltek ennyire frappánsan), valamint impozáns látványt.

It’s a blog. Haven’t seen one of these in years.

Egy gazdaggyerekes sorozat esetében mindig az első felvetett “problémák” között szerepel az, hogy miért érdekelnék a nézőt az ő problémáik, amit sosem értettem, nyilván a pénz nem minden, és még akkor is meg lehet a maguk baja, ha a fő karakterek többsége elég bunkó módon viselkedik és nem könnyíti meg azt, hogy megkedveljük őket. Azonban az oly sokszor emlegetett álca, a külvilág fele sugározni kívánt kép, az ideális Insta-profil van, hogy lekerül a tinikről, és akkor máris feltűnnek az árnyalatok.

Éppen ezért mindig jól jön egy kívülről érkező szereplő, akihez ilyenkor lehet fordulni, és aki itt is jelen van. Bár konkrétan egy tanár iskolába utazásával indít a pilot (aki elég hamar szembesül azzal, hogy nincs új a nap alatt, a diákok továbbra uralják az iskolát és azt hiszik, hogy azt tehetnek, amit akarnak), de hamar kiderül, hogy a főhősünk (Zoya), aki “vidékről” jön ösztöndíjasként tanulni abba az iskolába, ahova féltestvére is jár.

They just pick on us ’cause they can. Because no one says not to. And if you try to fail them, between your laptop and the office, an F becomes a C. And a C becomes valedictorian and a top spot at the Ivy of their choice.

Nyilván Zoya-t a róla állítólag tudomást venni nem igazán akaró féltesó jelenléte is motiválja, de később kiderül, hogy vannak titkai is, és ahogy egy szappanos stílusnál kötelezőnek számít, azokkal az iskola fő trendszetterének számító rokon, és szűk, elég színes egyéniségekből álló (oké, azért első blikkre van több gonosz/gazdag, tipikus villain lány) klikkje is rendelkezik. Amik minden bizonnyal a várható drámák nagy részét generálni is fogják. (Egy kétségem van csak: a két kiemelt szereplő testvéri köteléke túl erős kapocsnak érződik.)

Szemben az eredeti sorozattal, itt a szülők csak minimális időt kaptak, de az alapszituációból kiindulva, fog ez még változni, és tippre nem csak a testvérek apjai kapnak szerepet, hanem majd a többiek is. Viszont annál nagyobb figyelem vetül a tanárokra, akiknek a tevékenysége kapcsán biztos lesz olyan, aki felhúzza a szemöldökét, viszont az ő száluk egyik-másik karakter miatt engem (mint skrupulusok nélküli fotelnézőt) kifejezetten érdekel, van egy olyan érzés, hogy fog itt még meglepetés érni minket.

És akkor ugye ne hagyjuk szó nélkül Gossip Girl-t sem, aki értelemszerűen a nagyvadat próbálja célba venni, ugyanis az ő dolga sem egyszerű. Ma már senki nem olvas holmi blogokat, így más terepet kell találni. Ez elég komoly (és szerintem izgalmas) változást jelent az egy évtizeddel ezelőtti alaphelyzethez képest, s ennek megfelelően a közösségi média hatalma a sorozatnak is az egyik fő tematikája lesz, ami nyilván nagyon alapszintű blabla-prédikációkat és tanulságok levonására való ösztökélést is fog jelenteni, amitől már előre félek.

GG-nek ráadásul azért is nehezebb a dolga, mert amellett, hogy sokkal komolyabb dolgokkal kel előállnia, hogy áttörje a diákok ingerküszöbét, még abban sem bízhat, hogy a célpontok naivan fognak reagálni a támadásokra. Legalábbis az első részben jó volt látni, ahogy az egyik főszereplő átlát a szitán és pontosan dekódolta Gossip Girl szándékait, és nem sétált a tipikus, “dráma lesz, mert nem képesek megbeszélni” csapdába. (Az meg konkrétan imponált is, hogy az ellentámadás megtervezése tisztára heist-szerű volt!)

We own this school.

Ahogy írtam, kellemes meglepetés volt a GG – és nem csak az egykori sorozattal összehasonlítva. Ettől még véletlenül sem padlózott le, és jelenleg ugyanannyi esélyt látok arra, hogy 3 rész után kiszálljak, illetve, hogy azt követően is folytassam, de ahhoz képest, hogy úgy mentem neki, hogy ez “1&out”-sorozat lesz, már ez is nagy teljesítmény.

12 hozzászólás Ne habozz!

519 - 2021. 07. 13. 18:54

Nagyon kellemes csalódás lett. Szinte minden tetszett benne, talán azt leszámítva, hogy a diákok közül kb. mindenki megfeleltethető valakinek az eredeti sorozatból. Gossip Girl kiléte szerintem baromi jó ötlet, és szerintem rengeteg lehetőséget rejt magában (meddig lehet elmenni, kit lehet feláldozni a cél érdekében, stb.), illetve kíváncsi vagyok, hogy oldják meg, hogy ott legyenek mindenhol. És külön tetszett, hogy JC nem hisz el egyből mindent amit lát, így remélhetőleg kevesebb lesz a szappanos műbalhé.

“Ma már senki nem olvas holmi blogokat, így más terepet kell találni.” – ezen jót mosolyogtam, figyelembe véve, hogy egy blogon vagyunk. :D

Flanker - 2021. 07. 14. 01:25

519: Értem mire célzom, ámde:

1. a blogoknak tényleg vége már. Számos ismert, sikeres magyar blogot hagyott szinte teljesen sorsára alkotója, és ment át előbb FB-re majd instára, vblogba, ilyesmi.

2. A Sorozatjunkie-ra én már nagyon rég nem blogként tekintek, mert:
3: Annál sokkal sűrűbben van rajta tartalom: (szombatot kivéve) napi 15-20 bejegyzés, átlagban! Ez egy tematikus szakoldal, iránytű és világítótorony a sorozatok tengerén :)

Janka - 2021. 07. 18. 07:57

Nem volt olyan rossz mint gondoltam. Az eredetihez viszonyítva durva, hogy 10 év alatt mennyivel lazábbak lettek a fiatalok erkölcsei. Már az első részben mennyire ment az sárdobálás és áskálódás. A média hatalma mindig nagyobbat üt.
Kicsit zsúfolt volt. De tetszik a karakterek sokszínűsége. A Gossip girl mögött álló nő eléggé irritáló, de nem tudom megmondani miért.

Anna - 2021. 07. 21. 08:01

Janka: Nekem is nagyon nem szimpatikus, de én se tudom konkrétan megfogalmazni, mi nem tetszik benne. Meg nekem valahogy egyre zavaróbb, hogy mindneki egykorú a tanárokat és a diákokat játszó színészek között nem lehet nagy korkülönbség. Zoya tűnt a legfiatalabb mák, de ő se néz ki 14-nek… :D

Amúgy azt valaki le tudja nekem írni, mire utalt JC, amikor azt mondta Zoya-nak, hogy az anyukajuk a nevüket is úgy választotta ki, hogy egymásra találjanak?

NLD90 - 2021. 07. 21. 16:54

Anna:
A középső nevük Elizabeth és Jane, mint a Büszkeség és balítélet testvérpárjának :)
(Nem volt egy könnyen megfejthető utalás, főleg, hogy a középső nevük csak ritkán szerepel.)

Maga a sorozat amúgy bejön, érdekes a koncepció, baromi jók az új enteriőrök, és a szereplők ruháit is eltalálták, jó a streetwear/egyenruha kombó, Eric Daiman jó munkát végzett, az HBO büdzsé meglátszik, öröm nézni az egészet, marha stílusos.

Egyedül attól félek, hogy nem lesz igazi konfliktus a szereplők közt: eddig hiányoznak az igazi szemétségek, a sorozat mindig visszatáncol, nehogy túl ellenszenvesek legyenek a szereplők. Meglátjuk.

(A tanár Kate-et játszó Tavi Gevinson amúgy anno ilyen csodagyerek volt: 13 évesen lett elismert divatblogger, meghívták a legmenőbb bemutatókra, aztán saját magazint is alapított. De színészként még nem talált magára szerintem :))

winnie - 2021. 07. 22. 06:45

Gevinson fontoskodó, cseppet sem feltétlenül k3dvelhető stílusa nekem tetszett, hihető a karaktere. (Tényleg technikai részletkérdés, de a büdzsé, nem HBO-s, hanem HBO Maxos, csak a név hasonlít, de a paltformok más anyagi feltételekkel dolgoznak, ilyen szempontból nem említhetőek egy lapon.)

NLD90 - 2021. 07. 23. 13:01

Jogos az észrevétel, köszi :)

Nekem Gevinson pont ilyen fontoskodónak tűnt még a régi videóiban is, tiniként – szintén bejön amúgy a karaktere, csak úgy érzem, lényegében magát játssza :)

David33 - 2021. 10. 31. 00:53

Mivel felkerült HBO GO-ra a régi sorozat, kis nosztalgiázás keretében újranéztem aztán megnéztem ennek a Pilotját. Konkrétan pörgetnem kellett mert annyira gáz. Oké a réginek a Pilotja sem volt nagyon erős (főleg hogy nem is kész termék volt vagy, hogy nevezzem hiszen a 2. résztől már tök más volt a sorozat) hiszen akkoriban még nem kellett mindent a képünkbe tolni ahhoz hogy sikeres legyen egy sorozat, maga az alap szitu is elég volt hogy felkeltse az emberek érdelődését. Arról nem beszélve hogy még a legundorítóbb karakter is érdekes volt, lásd Chuck pl. De itt egyszerűen nem találtam senkit aki érdekelne. Általában nem szoktam ezt felróni sorozatoknak de ez a reboot annyira woke hogy hihetetlen. Mi sem bizonyítja jobban, mint a cikkben szereplő első idézet. Szeretem a reprezentációt, sőt el is várom, hogy legyen de itt végig azt éreztem hogy kötelező jelleggel van benne és nem volt természetes. A régi sorozat ezt megint csak sokkal természetesebben kezelte, ráadásul egy olyan korban ahol nem volt még divat. Igaz a régi sorozatot számomra Dan és Blair vitték a hátukon főleg onnantól mikor elkezdtek barátok lenni. Chuck és Blair páros szerintem a tévé történelem legtoxikusabb párosa volt de minden szarságuk ellenére kedvelhetőek voltak. Nem beszélve arról a tényről hogy az egész sorozat alapja vagyis GG kiléte megadta a hangulatot.

És itt jön a reboot legnagyobb problémája. Rögtön a pilotban kiderül ki Gossip Girl. Ami nem is lenne baj hogy kiderül, a gond maga a tény hogy a tanárok csinálják az egészet. Szerintem ez baromi undorító. Ha már a Pilotban ilyen cikis dolgokat csinálnak miközben a sorozat próbál ilyen woke meg PC lenni akkor mi lesz később?

Nem úgy látom hogy az írók tanultak volna az eredeti sorozat hibáiból, tehát hogy kiderült a kiléte GG-nek. A régi GG utolsó évadja azért a sorozat történelem egyik legrosszabb évadja mert minden hülyeséget belepróbáltak erőltetni aminek semmi értelme nem volt erre az új még rá is erősít.

Ahogy Winnie szokta mondani, nyilván innen szép nyerni de ha már a Pilotot így elszarták mi várható később?

Részemről ennyi is volt. Már nem 2007-ben vagyunk, hogy mindennek megadom az esélyt. Riverdale-t is rögtön kaszáltam és azóta sem bántam meg. Nem hiszem, hogy ezt meg fogom.

winnie - 2021. 10. 31. 07:17

a gossip girl kiléte épp olyan merészség, ami szerintem megsüvegelendő. az is, hogy kiderült, az meg pláne, hogy ki az. nem tudom, hogy egyszerűen nem gondoltak-e arra, hogy mi lesz a reakció (ld. sajtófelháborodás, mert hogy képzelik, túl kényes a téma), vagy pontosan tudták és így vállalták be, mert megvan az ívük, amit ki akarnak játszani (simán lehet, hogy az s1 végére az üldözőből lesz az üldözött, és valóban lesz rejtélyes gossip girl), de csak a döntést nézve ezt abszolút pozitívnak tartom. azért is, mert nagyon, de nagyon más így a dinamika, egy pillanatig sem jut eszébe az embernek, hogy másol a sorozat, másrészt pedig az, hogy szembemegy sok mindennel, és nem hódol be elvárásoknak.

a woke-ság: hol máshol legyen nagyon erőteljesen jelen, mint a fiataloknál, és pont egy ilyen közegben, ahol egyébként biztos, hogy az ellentéte is elég komolyan jelen van. ha valami, akkor ez hiteles. én semmi kötelezőt nem éreztem, pont az ellenkezőjét, azt, hogy végre bármilyen karaktereket el lehet szórni, hogy nincs semmilyen gát. pont ez a lényeg, hogy a legtöbb író (főleg egy josh safran, viccelsz???) ezen az úton járna, amely már rég nem reprezentációról szól, hanem annál sokkal többször, mert előbbi szónak tényleg pipálósabb érzete van. a készítő olyan karaktereket fog írni, amilyeneket akar, ős olyanokat nem, amilyeneket nem akar, magasról tesz arra, hogy mit várnak mondjuk el tőle.

a gg kiléte dolgot teljesen elfogadom, hogy sokaknak nem jön be, de a második kapcsán meglep, hogy nem pont az ellenkezőjét mondod, akár a karakterek kapcsán, akár a viselkedésük kapcsán, amibe már persze a kritikát vagy öniróniát, önreflekciót is becsempészik, szóval vannak kimondott dolgok, amikbe az írók nem beleállnak, hanem “tudom, hogy tudjátok” alapon inkább idézőjeleznek.

David33 - 2021. 10. 31. 10:18

Igen ez jogos, amit az első szekcióban írsz, engem nem is az zavar, hogy kiderült, hogy ki GG hanem, hogy a tanárok azok. Egyébként abban biztos vagyok, hogy az írók tudják mit akarnak és azt is tudták, hogy fel fognak háborodni miatta páran. Kellett nekik egy igazán nagy dolog amiről beszélhetnek az emberek. Annyira nem néztem utána ennek de valószínűleg elérték vele a céljukat. Egyébként szerintem is lesz (vagy már van is?) majd helycsere a GG posztot illetően, pl feltörik a diákok az oldalt. Az tényleg megsüvegelendő hogy nem ugyanolyan a sorozat mint az eredeti viszont nekem ez a stílus már nem jön be annyira. Talán ha tudnék kedvelni legalább egy szereplőt akkor esetleg. De jelenleg max közömbösnek tudnám mondani azokat is akik nem irritálnak. De ugye ez csak a Pilot, innen lehet fejlődni és kell is csak nem érzem a késztetést hogy ezt nekem folytatni kéne. Az eredetinek azért is sikerült ezt elérnie szerintem mert az konkrétan az én korosztályomnak is szólt nagyjából, bár már akkor is idősebb voltam pár évvel mint a főszereplők. Ahogy a másik posztban írtam az újdonság varázsa azért sokat sokat számít. Legalábbis nálam.

Ami a woke-ságot illeti tényleg van abban valami amit írsz de nálam valamiért nem hatott annyira természetesnek. Lehet hogy azért mert a karakterek annyira műek volak számomra vagy csak szimplán nem tudtam megkedvelni őket. Nem tudom. Általában be szokott jönni hogy a karakterek dumálnak arról ami pl az első idézetben is van és utána pont az ellenkezőjét csinálják hiszen ez a valóság is de itt valamiért egyszerűen nem jön be.

Egyébként te végignézted vagy tervezed végignézni? Mert ha összeségében jó kritikát kap a teljes évad akár még be is próbálnám de lehet inkább megvárom, mit alkotnak a 2. évadban.

Az az én bajom, hogy nem nagyon akarok beleugrani megint a gödörbe ahogy anno is tettem. Megkedveltem a fentebb írt két karaktert (Blair és Dan) akiket igazából évekig építgettek hogy tök jó jellemfejlődésük legyen, erre a sorozat végére, kis túlzással, visszakerültek oda ahonnan elindultak.

Bár ha jól rémlik az utolsó 1-2 évadnál már nem az eredeti készítő volt.

Nikolka - 2021. 12. 06. 23:16

Nagyon meglepett a 8.rész végén, hogy ezt meg merték lépni. Hogy mégis igaz a pletyka..
Innen ennek a karakternek nincs visszaút. Pedig az eddigiek alapján az egyik legszimpatikusabb volt.

rienna - 2021. 12. 08. 23:08

Megnéztem az első részt,de konkrétan a hideg rázott a szereplőktől. Megnéztem újra a régi sorozatot és még mindig imádom. De ez az új, egyszerűen nem jön át a hangulata. Láttam az összes elérhető részt, de se a story se a színészek nem vettek meg. Kaszáltam, de nagyon kíváncsi leszek az évad végén mit írtok 😏

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz