login |

Pilot-mustra: Gossip Girl – 1×01

2021. 07. 13. 17:50 - Írta: winnie

7 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

– This Chuck and Blair thing is out of control.
– Definitely pre-cancel culture.
– Did you get to the part where she was princess of Monaco for six months? Or when a high school senior got a story published in the New Yorker?

Az HBO Max a jelen korra újrakalibrált Gossip Girl-lel felülmúlta az elvárásaimat. Oké, ez nem volt nehéz, mert a 14 éve bemutatott eredetiről a korabeli pilotkritika alapján nem voltam túl jó véleménnyel, de megkockáztatom azt is holmi (eleve értelmezhetetlen) objektivitást imitálva, hogy talán az eredeti rajongói sem fognak kivétel nélkül fújni rá azonnal, ha bepróbálják. Legalábbis annyira nem, mint amennyire szerettek volna.

Ezt arra alapozom, hogy ez A pletykafészek nem valami izzadós klón akar lenni. Sőt, mondhatni az ellenkezője, de úgy, hogy az eredeti hangvételét is megtartja. Ez persze nem nehéz, hiszen a készítője, Josh Safran anno pár évig a GG showrunnerje is volt. Ezt a kijelentésemet sok mindennel alá tudom támasztani, de főleg azzal fogom, hogy ebben a sorozatban nem Gossip Girl kiléte a fő rejtély. Sőt. Konkrétan tudjuk, hogy ki ő. És engem abszolút megnyertek a személyével.

GOSSIP GIRL – 1×01 – 6,5/10

Kezdem azzal, hogy az új Gossip Girl nem késlekedik azzal, hogy utalgasson az anyasorozatra. A régi szereplők is szóba kerülnek, egyes események is, a régi nézőknek már csak ezért is érdemes próbát tennie a sorozattal. Főleg, hogy az utalgatások nem csak direktbe folynak, hanem meta síkon is, és ez a nézőre kacsintgarós megközelítés (ami főleg az új Gossip Girl tevékenysége kapcsán van jelen) nekem kifejezetten. (Régi szereplőt (egyelőre) nem láttam, bár volt egy lány, aki lehet, hogy “valaki”. De a lényeg persze az, hogy ismét Kristen Bell narrál, ami egy elég közvetlen kapcsot jelent.)

This school produced great people. Caroline Kennedy, Colson Whitehead, Nate Archibald. It’s why I wanted to teach here.

Ahogy írtam, egyáltalán nem érzem karbonkopinak a sorozatot, ami valakinek jó hír lesz, bár abban is biztos vagyok, hogy másnak viszont csalódás. De ennek ellenére azt sem mondanám, hogy a sorozat csak egy random tinidráma, hiszen a körítés kapcsán jó eséllyel a Gossip Girl jutna eszünkbe, még akkor is, ha nem lenne jelen a szennyeseket a közösségi médiában kiteregető “fantom”.

A némiképp váratlannak mondható körítés mellé kapunk egy korrekt szereplőgárdát (a legtöbb kritikának ők lesznek kitéve, ez biztos, én egyelőre még nem mondanék ítéletet, mert pár középpontba került karakteren kívül a többiek még papírvékonyak, de nekik időt kell adni, míg többé válnak az 1-2 szavas jellemzésüknél), kissé cirkalmas, de végülis élvezetes dialógokat (az én időmben az osztálytársaim nem beszéltek ennyire frappánsan), valamint impozáns látványt.

It’s a blog. Haven’t seen one of these in years.

Egy gazdaggyerekes sorozat esetében mindig az első felvetett “problémák” között szerepel az, hogy miért érdekelnék a nézőt az ő problémáik, amit sosem értettem, nyilván a pénz nem minden, és még akkor is meg lehet a maguk baja, ha a fő karakterek többsége elég bunkó módon viselkedik és nem könnyíti meg azt, hogy megkedveljük őket. Azonban az oly sokszor emlegetett álca, a külvilág fele sugározni kívánt kép, az ideális Insta-profil van, hogy lekerül a tinikről, és akkor máris feltűnnek az árnyalatok.

Éppen ezért mindig jól jön egy kívülről érkező szereplő, akihez ilyenkor lehet fordulni, és aki itt is jelen van. Bár konkrétan egy tanár iskolába utazásával indít a pilot (aki elég hamar szembesül azzal, hogy nincs új a nap alatt, a diákok továbbra uralják az iskolát és azt hiszik, hogy azt tehetnek, amit akarnak), de hamar kiderül, hogy a főhősünk (Zoya), aki “vidékről” jön ösztöndíjasként tanulni abba az iskolába, ahova féltestvére is jár.

They just pick on us ’cause they can. Because no one says not to. And if you try to fail them, between your laptop and the office, an F becomes a C. And a C becomes valedictorian and a top spot at the Ivy of their choice.

Nyilván Zoya-t a róla állítólag tudomást venni nem igazán akaró féltesó jelenléte is motiválja, de később kiderül, hogy vannak titkai is, és ahogy egy szappanos stílusnál kötelezőnek számít, azokkal az iskola fő trendszetterének számító rokon, és szűk, elég színes egyéniségekből álló (oké, azért első blikkre van több gonosz/gazdag, tipikus villain lány) klikkje is rendelkezik. Amik minden bizonnyal a várható drámák nagy részét generálni is fogják. (Egy kétségem van csak: a két kiemelt szereplő testvéri köteléke túl erős kapocsnak érződik.)

Szemben az eredeti sorozattal, itt a szülők csak minimális időt kaptak, de az alapszituációból kiindulva, fog ez még változni, és tippre nem csak a testvérek apjai kapnak szerepet, hanem majd a többiek is. Viszont annál nagyobb figyelem vetül a tanárokra, akiknek a tevékenysége kapcsán biztos lesz olyan, aki felhúzza a szemöldökét, viszont az ő száluk egyik-másik karakter miatt engem (mint skrupulusok nélküli fotelnézőt) kifejezetten érdekel, van egy olyan érzés, hogy fog itt még meglepetés érni minket.

És akkor ugye ne hagyjuk szó nélkül Gossip Girl-t sem, aki értelemszerűen a nagyvadat próbálja célba venni, ugyanis az ő dolga sem egyszerű. Ma már senki nem olvas holmi blogokat, így más terepet kell találni. Ez elég komoly (és szerintem izgalmas) változást jelent az egy évtizeddel ezelőtti alaphelyzethez képest, s ennek megfelelően a közösségi média hatalma a sorozatnak is az egyik fő tematikája lesz, ami nyilván nagyon alapszintű blabla-prédikációkat és tanulságok levonására való ösztökélést is fog jelenteni, amitől már előre félek.

GG-nek ráadásul azért is nehezebb a dolga, mert amellett, hogy sokkal komolyabb dolgokkal kel előállnia, hogy áttörje a diákok ingerküszöbét, még abban sem bízhat, hogy a célpontok naivan fognak reagálni a támadásokra. Legalábbis az első részben jó volt látni, ahogy az egyik főszereplő átlát a szitán és pontosan dekódolta Gossip Girl szándékait, és nem sétált a tipikus, “dráma lesz, mert nem képesek megbeszélni” csapdába. (Az meg konkrétan imponált is, hogy az ellentámadás megtervezése tisztára heist-szerű volt!)

We own this school.

Ahogy írtam, kellemes meglepetés volt a GG – és nem csak az egykori sorozattal összehasonlítva. Ettől még véletlenül sem padlózott le, és jelenleg ugyanannyi esélyt látok arra, hogy 3 rész után kiszálljak, illetve, hogy azt követően is folytassam, de ahhoz képest, hogy úgy mentem neki, hogy ez “1&out”-sorozat lesz, már ez is nagy teljesítmény.

7 hozzászólás Ne habozz!

519 - 2021. 07. 13. 18:54

Nagyon kellemes csalódás lett. Szinte minden tetszett benne, talán azt leszámítva, hogy a diákok közül kb. mindenki megfeleltethető valakinek az eredeti sorozatból. Gossip Girl kiléte szerintem baromi jó ötlet, és szerintem rengeteg lehetőséget rejt magában (meddig lehet elmenni, kit lehet feláldozni a cél érdekében, stb.), illetve kíváncsi vagyok, hogy oldják meg, hogy ott legyenek mindenhol. És külön tetszett, hogy JC nem hisz el egyből mindent amit lát, így remélhetőleg kevesebb lesz a szappanos műbalhé.

“Ma már senki nem olvas holmi blogokat, így más terepet kell találni.” – ezen jót mosolyogtam, figyelembe véve, hogy egy blogon vagyunk. :D

Flanker - 2021. 07. 14. 01:25

519: Értem mire célzom, ámde:

1. a blogoknak tényleg vége már. Számos ismert, sikeres magyar blogot hagyott szinte teljesen sorsára alkotója, és ment át előbb FB-re majd instára, vblogba, ilyesmi.

2. A Sorozatjunkie-ra én már nagyon rég nem blogként tekintek, mert:
3: Annál sokkal sűrűbben van rajta tartalom: (szombatot kivéve) napi 15-20 bejegyzés, átlagban! Ez egy tematikus szakoldal, iránytű és világítótorony a sorozatok tengerén :)

Janka - 2021. 07. 18. 07:57

Nem volt olyan rossz mint gondoltam. Az eredetihez viszonyítva durva, hogy 10 év alatt mennyivel lazábbak lettek a fiatalok erkölcsei. Már az első részben mennyire ment az sárdobálás és áskálódás. A média hatalma mindig nagyobbat üt.
Kicsit zsúfolt volt. De tetszik a karakterek sokszínűsége. A Gossip girl mögött álló nő eléggé irritáló, de nem tudom megmondani miért.

Anna - 2021. 07. 21. 08:01

Janka: Nekem is nagyon nem szimpatikus, de én se tudom konkrétan megfogalmazni, mi nem tetszik benne. Meg nekem valahogy egyre zavaróbb, hogy mindneki egykorú a tanárokat és a diákokat játszó színészek között nem lehet nagy korkülönbség. Zoya tűnt a legfiatalabb mák, de ő se néz ki 14-nek… :D

Amúgy azt valaki le tudja nekem írni, mire utalt JC, amikor azt mondta Zoya-nak, hogy az anyukajuk a nevüket is úgy választotta ki, hogy egymásra találjanak?

NLD90 - 2021. 07. 21. 16:54

Anna:
A középső nevük Elizabeth és Jane, mint a Büszkeség és balítélet testvérpárjának :)
(Nem volt egy könnyen megfejthető utalás, főleg, hogy a középső nevük csak ritkán szerepel.)

Maga a sorozat amúgy bejön, érdekes a koncepció, baromi jók az új enteriőrök, és a szereplők ruháit is eltalálták, jó a streetwear/egyenruha kombó, Eric Daiman jó munkát végzett, az HBO büdzsé meglátszik, öröm nézni az egészet, marha stílusos.

Egyedül attól félek, hogy nem lesz igazi konfliktus a szereplők közt: eddig hiányoznak az igazi szemétségek, a sorozat mindig visszatáncol, nehogy túl ellenszenvesek legyenek a szereplők. Meglátjuk.

(A tanár Kate-et játszó Tavi Gevinson amúgy anno ilyen csodagyerek volt: 13 évesen lett elismert divatblogger, meghívták a legmenőbb bemutatókra, aztán saját magazint is alapított. De színészként még nem talált magára szerintem :))

winnie - 2021. 07. 22. 06:45

Gevinson fontoskodó, cseppet sem feltétlenül k3dvelhető stílusa nekem tetszett, hihető a karaktere. (Tényleg technikai részletkérdés, de a büdzsé, nem HBO-s, hanem HBO Maxos, csak a név hasonlít, de a paltformok más anyagi feltételekkel dolgoznak, ilyen szempontból nem említhetőek egy lapon.)

NLD90 - 2021. 07. 23. 13:01

Jogos az észrevétel, köszi :)

Nekem Gevinson pont ilyen fontoskodónak tűnt még a régi videóiban is, tiniként – szintén bejön amúgy a karaktere, csak úgy érzem, lényegében magát játssza :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz