login |

Pilot-mustra: JIVA! – 1×01

2021. 07. 14. 15:50 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: kritika, pilot-mustra,

Próbálok lépést tartani a kevésbé hype-os Netflix-premierekkel is, de még mindig nagy a lemaradásom. Mármint nem nézést tekintve, hanem a kritikák kirakását. Lásd, a dél-afrikai gyártású Táncolj! kezdése is megvolt már jó ideje, én aznap be is próbáltam ezt a magyar szinkronnal érkező sorozatot (ahol a többnyelvűség miatt azért van eredeti hang is), és meg is írtam a kritikát, ami most (nem tudom, mikor) kerül ki.

Igen, sorozatos arany-, sőt, platinakor van, amikor mindenki tud találni több tucat olyan sorozatot, ami érdekli és amit élvezhet, bár fura módon így is elő fordul néha, hogy egyesek középszerek mellett cövekelnek le, vagy a kínálat nagyságán pufognak, azon, hogy túl sok csoportra céloznak a platformok (ráadásul azt sugallva, hogy a Netflix új dán sorozatának létezése hatással van a legújabb koreai darab minőségére, vagy mi), és hogy készülnek olyan szériák, amik nem őket veszik célba. Ez törvényszerű, általában nem a sorozat sara. Jelen esetben mellettem a JIVA! ment el, pedig a táncos műfajjal nincs gondom. Meg is kapta az esélyt.

JIVA! – 1×01 – 5/10

A sorozat főhőse egy fiatal lány, Ntombi, aki nagyon ígéretesen induló táncos volt, de édesanyja gondozása miatt fel kellett hagynia szenvedélyével, és most napjait a nulla élvezetet jelentő gagyimunkája tölti ki. Azonban tengerparti kisvárosában rendeznek egy táncversenyt, ami nagyon csábítja, hogy ismét ritmusra rophassa, lehetőleg egy lánycsapat tagjaként.

A körülötte lévők (testvér, barátnő) is kapnak némi teret, de a legnagyobb figyelem a verseny kapcsán szülővárosába visszatérő Sztárra vetül, akinek lehet, hogy lefelé tart a csillaga, mert igencsak rá van kényszerülve, hogy a róla forgó dokurealitynek némi drámát kreáljon. És Ntombi ehhez kéznél is van, hiszen annak idején együtt voltak. Csak történt valami – erről a fájdalmasnak tűnő emlékről kapunk pár flashback-et, de egyelőre még nem fedik fel a teljes képet.

A JIVA!-ban a fő konfliktus tehát a klasszikus magánélet kontra szakmai élet, ami jelen esetben a családi kötelességek szembeállítását jelenti az álmokkal, a táncos ambíciókkal. És ennek a lerágott csont mivolta talán annyira nem is izgatott volna, az viszont kifejezetten kellemetlenül érintett, hogy a mellékszereplők mindegyike szinte csak szappanos, kapcsolati drámát, huzavonát vagy epekedést kapott a legelején, ami nem utalt sok fantáziára.

Persze tipikus alaphelyzeteket is lehet izgalmasan alakítani, de ahogy fent utaltam rá, ekkora és ilyen színvonalas kínálat mellett nem fog megtartani az a sorozat, ami inogva kezdődik, csak az ígéret ugyanis nem (mindig) elég. És, bevallom, a pilotban ábrázolt, és tippre a folytatásban komolyabb előtérbe kerülő politikai szál, a közelégedetlenség sem villanyozott fel, pedig arra bőven lehetne mutogatni, hogy nem annyira tipikus.

Ebben a közegben játszódik tehát a JIVA!. Nem egyszerű kitörni belőle, és ha sikerül is, akkor is visszahúzhatja az embert. De ahogy az ábrázolt példák is mutatják, igenis lehetséges, és innentől kezdve az írók dolga, hogy jól kufárkodjanak a csúcspontokkal és mélybe húzásokkal, amikből biztos, hogy nem lesz hiány, egy ilyen sorozatnak hullámvasútnak kell lennie, másképp nem működik.

Szerintem ezúttal nekem az tett be, hogy a sorozat dél-afrikai. És ezúttal nem a sormintámra mutogatnék (nem merítettem nagyot), miszerint a Shadow, a Queen Sono, vagy a Blood & Water sem lett a kedvencem (bezzeg az észak-afrikai Paranormal király!), hanem egész egyszerűen az ottani táncstílus közel sem jön be annyira, mint mondjuk a hip hop, de tippre hasonlóképp viszonyulnék egy latin-amerikai, tangóról szóló drámához is. A So You Think You Can Dance egykori fix nézőjeként is az amerikai, főleg utcai táncstílusok jönnek be, az itteni pedig bár hasonlított rá, de mégis más volt. Ami persze nagy pozitívum, hiszen nem egy új Step Up: High Water-t akarunk látni, hanem valami eredetit, de én nagyon vártam, hogy feldobnak majd a koreográfiák, hogy meglesz az összhang által kiváltott borzongás. De nem. Azonban, aki fenntartás nélkül szereti a táncokat, az ne hagyja ki.

Mondanom sem kell, hogy azért a rövidebb montázsokat, valamint párbajos szegmenseket így is élvezetesnek találtam, és az egész tele van őserővel, evergiával és szívvel, sőt, még a szezon is rövid, mindössze öt részes, de csak ezek miatt nem fogok maradni. Pedig a JIVA! hangulata elég egyedi volt, és a nem megszokott kulturális közeget is vonzónak találtam, de a történeti hiányosságokat nem tudták ezek sem elfedni.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz