login |

Pilot: The North Water

2021. 07. 15. 21:38 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

It is a grave mistake to think too much.

Bálnavadászat, jéghideg tenger, és rengeteg férfi, akiknek a velejében van a rosszra való hajlam. Mi kell még a BBC kőkemény sorozatába? Talán egy kicsit más tempó? Lehet, hogy azt aláírnám.

Az Ian McGuire Északi vizeken című könyve alapján készített sorozat története röviden összefoglalva annyi tényleg, hogy van egy bálnavadász hajó, ahova új emberként érkezik hajóorvosnak egy háborút megjárt sebész. Ez alapján ki nézne bele? A lényege igazából a kezdő idézet: a világ pokol, és a férfiak a meggyötört lelkei, de ördögei is.

Ennek megfelelően nem a cselekmény a lényeg, bár az is elkezd beindulni a pilot végére, hanem a karakterek, akik benépesítik a sorozatot. Jó, persze, mindig a karakterek, de itt főleg. A hajó elsőtisztje is sötét ember, a kapitányának múltja sem tiszta, na és ott van… nem is tudom mi a besorolása, a fő bálnavadász, aki már az első 10 percben megöl valakit, hiszen úgyis kihajózik, a következmények nem érdeklik. Na meg a sebészről is elkezdenek kiderülni dolgok.

Az biztos, hogy nem a szerethető karakterek miatt ül le az ember a sorozat elé. Aki nem szereti, amikor lehúzzák a hangulatát, az ne is próbálkozzon vele. 1859-ben játszódik a történet, az egész világ mocskos, a benne élők is. Baltával faragottak a jellemek, és olyan sötétség van némelyikben, amibe borzongató belenézni, hiszen az ember fél, hogy visszanéz rá az abyss.

Mindez a megvalósításból is visszaköszön, egyetlen meleg szín nagyjából egy fogadó tűzhelye. Azon kívül minden deszaturált, amit tetéz is a bálnavadászatra kifutó hajó, hiszen észak felé tart, a végtelen jégtáblák irányába. Úristen, de nem akarnék ebben a világban élni! Tudjátok, mi ugrott be róla kicsit? A The Revenant. Nem olyan szép, de hiába van emberekkel tele, ők is a természet elkerülhetetlen keménysége csak, ahol nincs jó érzés, csak a túlélés, az ösztönök kielégítése.

Az alakítások pedig… aztakurva! Padlóhoz vágott Colin Farrell. Nem csak mert felismerhetetlen, hanem annyira átjön az ősgonosz minden mozdulatából. Tökéletes ellenpárja Jack O’Connell, a látszólag tisztességes sebész, akiről gyorsan kiderül, hogy laudanum (röviden: ópium) fogyasztó.

Az egyetlen, amit kicsit a negatívumok oldalára tennék, hogy iszonyat lassú az első rész. Mármint ez ilyen, nem leszólom miatta, de egy kritikában muszáj kitérni erre. Alattomos a The North Water, és minden építkező perc kell, hiszen már a pilot végére is beérik kicsit a sugárzott borzongató hangulat emiatt. Ellenben tudom, hogy ki kell írni figyelmeztetésnek a dolgot.

Részemről sima 8/10 a kezdés, bár talán egy őszi premierben (az angoloknál akkor lesz, csak az amerikai AMC hamarabb bemutatta) jobban ütött volna, mint így a kánikula közepén. Az “írta és rendezte” után gondoltam, megnézem ki a túró ez az Andrew Haigh, meg sem lepett, hogy The OA-t is rendezett (sok más, pl. a Looking mellett, de az nem illik annyira ide), és több fesztiválra kijutott indie filmje van.

Perhaps life cannot be puzzled or blathered into submission but should be live through and survived in whatever fashion a man can manage.

21 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2021. 07. 15. 22:00

Eszméletlenül szuper, miközben pár nappal ezelőtti posztig teljesen elis feledkeztem, hogy lesz ilyen. Ez a kor, a környezet és a téma is nagy kedvenc nekem, kicsit The Terror első évadja ugrott be róla nekem a Taboo mellett. Farrell meg tényleg zseniális, ha nem tudnám ő az, valószínűleg csak egy-két jellegzetes mozdulatabol gyanitottam volna, de teljesen eltűnt a szerepben. Kíváncsi vagyok milyen lesz a folytatás.

human - 2021. 07. 15. 22:25

Taboo tényleg jó hasonlítás!

Diapolo - 2021. 07. 15. 22:43

Sajnos tényleg jó hasonlat a Taboo és a The Terror. Nálam pedig pontosan ugyanazon csúszott el a North Water is, mint a másik kettő. Baromi lassú, és nem éreztem, hogy bármi is történt ebben a közel egy órában, kidobott időnek volt csupán. Nem baj a lassúság, de se a hangulat, se úgy semmi nem ragadott meg, kár érte.

human - 2021. 07. 16. 01:58

amúgy a terrorral nem rétek egyet, meg az annyira adja is magát :)

bvr - 2021. 07. 16. 13:10

Tetszett a hangulata, és nálam is Taboo jött rögtön elő, de kicsit pont azért is mert ugyan a The North Water-nél bár átjön a nyers brutalitás, de a fényképezés, a díszletek kicsit mégis “túl szépre” sikerültek, a Taboo piszkos, mocskos atmoszférájából kellene azért még ide néhány lökettel. De ettől persze még abszolut bejött, természetesen maradok a következő részre.

Rammsch31n - 2021. 07. 16. 18:40

Tényleg lassú, de ide kell is szerintem…
Azt is osztom, hogy novemberben jobb lenne nézni… :D

A stáblista viszont tele van magyarokkal! :O

winnie - 2021. 07. 16. 19:42

igen, írtuk anno, hogy ezt is nalunk forgatták (az eszaki sarkkoros jeleneteken kivul), mint a terrort. nem semmi teljesitmeny.

Divide - 2021. 07. 17. 16:27

Tetszene, de ha a továbbiakban is ilyen adag állatkínzós-mészárlós jelenetek jönnek, részemről kasza.

imarcello - 2021. 07. 19. 17:02

Nagyon tetszett.. még nekem a Gangs of New York is beugrott néha a büdös-koszos sikátorokról az elején illetve főleg Farrell-ről jutott eszembe Daniel Day-Lewis Bill-je. Az a snitt mikor trackeljük, ahogy bal kézben a 2 csövű, jobban a csákány és ahogy megy a fókák felé.. Nem éltem volna akkor én se de fóka meg pláne nem akarnék lenni. :)

Adam9456 - 2021. 07. 20. 14:37

Én anno a Terrort az 5. vagy 6. részig bírtam, hiába volt minőségi és voltak benne jó színeszek, annyira lassú tempójú volt, egyszerűen unalomba fulladt számomra.
Így kicsit félve próbáltam be ezt a sorozatot, de egyelőre jobban bejött annál már az első rész után. Tetszett a sötėt hangulata, a sebesz háborús múltja, és a kapitany terve érdekes lesz majd.
Colin Farrell pedig egyszerűen ijesztő ebben a szerepben, tényleg minden mozdulatában benne volt a gonosz, meg az hogy bármikor elszakadhat nála a cérna.

n4nom4n - 2021. 07. 23. 12:56

Bejött a pilot! 👍🏻
Tényleg Terror és Taboo fílingje van!

fregattfőhadnagy - 2021. 07. 26. 22:21

Végre eljutottam a pilotig, és nagyon bejött! Én olvastam a könyvet is, az első rész visszaadja a könyv hangulatát, Colin Farrel tökéletesen hozza Drax karakterét. Biztosan maradok a végéig.

Adam9456 - 2021. 07. 31. 11:50

Hú hogy beindultak az események a 3.részben! Nekem az év egyik legjobb új sorozata eddig, a párbeszédek, a sztori, a hangulat, színészek minden kiváló!

Adam9456 - 2021. 08. 06. 16:47

SPOILER!
A negyedik rész gyakorlatilag a The Revenant film északi sarki változata volt.
A lovas jelenet ezúttal jegesmedvével.
Az eszkimókat sajnáltam, de sajnos várható volt, mi lesz velük mikor Drax kiszabadult. Cavendish pedig azt kapta amit érdemelt.
A második fele most kicsit unalmasabb volt. Jövő héten már finálé Henry Drax nyomában !

abc - 2021. 08. 06. 23:18

Ez kellemesen sotet, tetszik! Anno Terrort nem birtam, tul sok volt a cgi, itt ezzel sincs gond.

Shannen - 2021. 08. 12. 22:08

Mondjuk úgy kvázi hibátlan lett ez az öt rész. Fú, de nagyon jó volt. A 4.rész a The Revenant megidézésével igen pazar volt. A korábbi részeknél engem nem zavart a lassúság, de a finálénál már kicsit soknak éreztem főleg a shelteres részt. De tetszett a sztori íve. Meg hát a képek is gyönyörűek voltak. Jack O’Connel és Colin Farrell előtt meg le a kalappal. Szerintem megéri a 9/10 pontot.

Divide - 2021. 08. 13. 14:53

Valami ilyesmi lehet a pokol.

Adam9456 - 2021. 08. 13. 18:35

A finálé is érdekes volt, bár az első fele nekem is kicsit lassú volt a pappal a kunyhóban.
A második fele viszont a leszámolásokkal szépen lezárta a történetet.
Egy kérdés maradt csak bennem. mi történt Patrick gyűrűjével amit Drax ellopott? Valószínű eladta vagy elcserélte úgy tudott visszajutni Angliába.
Összességében nagyon bejött az egész, hiányozni fog a jövő héten!

bvr - 2021. 08. 22. 01:45

nem volt rossz, de nekem erre sok volt ez az öt rész is, egy film talán jobb lett volna.

pityu - 2021. 11. 08. 18:51

én most novemberben kezdtem nézni, beütött az esős hideg, baromi jól ráerősít a sorozatra. Pár éve jobban bele kellett mélyednem a 18-19. századi aleut-szigeteki fóka- és bálnavadászat történetébe, valamikor akkor kattantam rá a hideg tengerek világára. Mégsem a hangulatot jöttem ide éljenezni, bár 10/10 ,hanem a sittes Colin Farrelt. A legtöbb filmben a sittes arcok olyanok, amilyennek elképzelik őket a finom emberek, miközben el sem tudják képzelni azt a sötétséget, amilyenek valójában lehetnek. A 2. részben mikor az étkezőben beszéli Drax, hogy mit látott, nem hittem a szememnek. Colin Farrel eskü, hogy járt a Magdolna-negyedben :)))

szirial - 2022. 01. 08. 20:57

Nekem nagyon tetszett. Sötét hangulat, kegyetlen karakterek. Colin Farrel maga a primitív gonoszság.
A Terror és a Taboo szerelemgyereke.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz