login |

Pilot: Dr. Death

2021. 07. 16. 20:10 - Írta: human

8 hozzászólás | kategória: antológia, kritika, pilot-mustra,

Ha horrorsorozatot akartok nézni, akkor a Peacock héten teljes évados premierrel érkezett darabját kifejezetten tudom ajánlani. Ellenben akinek betervezett műtétje van mostanában, az mindenképp hagyja ki. Úristen, az a rész!

A történet a valóságon alapul, de nyilván dramatizálva vannak benne extra részek is. Ami tény, hogy volt egy orvos Texas államban, aki több rutin gerincműtétet elrontott, és nem az első két rész alapján nem tudni miért. Az ítéletével indul a sorozat, szóval nem spoiler, és nem is az a lényeg, hogy “mit követett el?”, hanem a miért és a miképp állították le.

Az egyik szál tehát mutatja az orvost, az elbaltázott műtétet, a másik viszont két olyan sebészt, akik felfigyelnek arra, hogy valami itt nem stimmel, és utána erednek. Ez első körben a bürokráciát jelenti, hiszen az orvosi kamarának befújják az ijesztő sebészt. Azt akarják elérni, hogy minimum soha többet ne műthessen.

Igazából a sorozattal pont ez a legnagyobb bajom, a két rohadt erős szál. Nem mondom, hogy a Dr. Death leül közöttük a padlóra, mert nagyon ügyesen ér egyszerre tetőponthoz mindkettő a premierben, viszont valahogy mégsem működött a koktél nekem. Lehet csak mert a Joshua Jackson által játszott Halál doktor oldalát bemutató tényleg horrorfilmes, és rosszul esett nézni? Azok a tekintetek, amikor a műtőben mindenki ránéz, úristen.

A látszólag szociopata sebész után eredők vonala viszont egy nagyon hangulatos nyomozás valójában, méghozzá nem tipikus környezetben ugye. Nem mellesleg itt Alec Baldwin és Christian Slater brillírozik. Gondolom, ez lehet amúgy a lényeg, a két oldal között pingpongozni a nézőt, “kapják már el!”-érzést erősíteni azzal, hogy milyen ember is volt ez a Dr. Death, miképp jutott oda, hogy feleslegesen nyomorított és ölt meg embereket. De személyesen én inkább csak az utána nyomozók szálával beértem volna. Ott is van falramászós pillanat, amikor ütköznek a bürokráciával.

Remekül megcsinált sorozatról van szó, nem csoda, hogy Ted Bundy-t emlegetik közben a szereplők, nekem is az ugrott be. Tök más eset persze, de valami olyasmi hangulata van az egésznek, mint a Zac Efronos filmnek. A sármőr doktor mindent megúszhat – egy darabig?

Mindezt remek fényképezéssel, és mondom, ami műtét van benne, az zsigeri, ijesztő. Nem csak az, hogy gerincműtétnél miképp kalapálnak és csavaroznak, arról eddig sem voltak illúzióim, hanem az egész ahogy le van vezényelve a rendező részéről, ahogy emelkednek a tétek és a jóérzésű emberek tekintete elborzad az orvos körül.

Az érdekes jelzőt mindenképp idetenném, és tudom, csak pozitívumokat írtam, de nekem mégis csak 7/10 felé lőném. Az biztos, hogy két rész után már valahogy érdekel miképp bontják tovább, de több műtétet most nem tudnék nézni. Ellenben ennek pont a hatása miatt hetente kéne mennie. Az első két rész mindegyike durván zárul, utána ülhetnénk rajta és emészthetnénk, de ehelyett darálhatjuk rögtön. Már persze, ha engedünk a “nyomásnak”.

8 hozzászólás Ne habozz!

Geza Kovacs - 2021. 07. 18. 01:56

Fáj a szívem érte, mert irtózatosan jó a színészi gárda, és a kb. negyed óra alatt, amit meg bírtam nézni az első részből, láttam, hogy ez komolyan elkészített valami lesz, de annyira irtózok a kórházas/műtős filmektől, sorozatoktól, hogy már A sebészt se bírtam nézni fél résznél tovább, ezt is az első műtős jelenetnél ráhagytam. És már ez alatt a pár perc alatt is látható volt, hogy az Alec baldwinos szál nagyon érdekes lenne mindenképpen, de hát sajnos ez egy két szálas sorozat…:-(((

Shannen - 2021. 07. 18. 15:15

Ez így 2 rész alapján eddig nagyon jó. Joshua Jackson tökéletes ebben a mézesmázosnak tűnő szocipata szerepben, a Baldwin és Slater duó dinamikája pedig roppant szórakoztató.

A műtétek…hát igen, tényleg horror az egész. Időnként kénytelen voltam a fülem és szemem befogni, mert az ilyesmit nehezen viselem. Miközben pl. az 1×02-ben a nagy műtét tényleg remekül volt rendzezve, ahogy kattingatták a röntgenfelvételeket és mondogatták neki, hogy az a csavar nincs annyira jó helyen…brrr…

Ami az orvosi kamarát illeti, azért félelmetes belegondolni, hogy ennyi (oké,közvetett) bizonyíték se elég ahhoz, hogy érdemben lépjenek, amikor valaki bejelntést tesz.

Az is tetszik, hogy apránként megkapjuk a hapsi háttértörténetét is, már ettől az amerikai focis bénázástól is kirázott a hideg.

Sajnálom, hogy ez se hetiben jött, így szerintem hamar le fogom tudni.

gd42 - 2021. 07. 19. 20:18

Remek színészek, szuper zene, hangulatos operatőri munka, érdekes történet, de a rossz dramaturgia teljesen elveszi az élét az egésznek.

Az évad közepére folyamatosan koncentrálnom kellett, hogy képben legyek, most épp hol járunk a szétszabdalt történetben, a mostani jelenet időben előbb vagy később játszódik, hogy illik az eddigi 30 közé… Nagy kár, mert hangulatos – én nem akadtam ki a műtéti jeleneteken -, és a sztori lineárisan elmesélve is erős lett volna. Plusz rengeteg fontos történés felett elsiklottak, míg pl. két vagy három jelenetet is kaptunk arról, hogy az ügyész csaj szeret kosarazni…

A teljesen öncélú és rossz ritmusú dramaturgia sokat elvett az élményből, a végére számomra eléggé felemás lett a eredmény. 6/10

tatuko - 2021. 07. 25. 23:03

Az első két rész rögtön berántott. A harmadik egy mélypont volt, de az utána következő részek ismét tetszettek.

Az idősíkok sűrű váltogatása nekem se jött bem főleg a sorozat közepén volt inkább zavaró, minthogy a történetmeséléshez adott volna valami plusszt.

A téma nagyon megfogott és összeségében véve nálam 7,5/10 a sorozat. Egy darabig még biztosan emlegetni fogom.

Zoey79 - 2021. 08. 01. 13:28

Akár egy vagy akár két résszel rövidebb lehetett volna, de még így is megrázó és izgalmas. Ismertem a podcastet, ami alapján készült, az is hátborzongató, de látni is az egészet… az egyik operációtól, annyira kikészültem, két napra abbahagytam a megkezdett darát.

A színészgárda fantasztikus, élen Joshua Jacksonnal. A Baldwin-Slater páros “buddy cop” jellege gyakran behozza a nagyon kívánt könnyedséget, hogy aztán elvesszenek a bürkörácia bicskanyitogató útvesztőjében.

Nálam egyértelműen 8,5/10. Nagyon ajánlom (kivéve műtétre vároknak…).

Shannen - 2021. 08. 05. 22:46

Fú…hát nehéz megszólalni így a vége után közvetlen.
Minden elemében borzalmas ez a sztori, tényleg igazi horror volt ez a sorozat nem csak akkor amikor a műtétes jelenetek voltak, hanem már önmagában az, hogy ez így tényleg megtörténhetett. Az emberi sorsokról nem is szólva. Nálam a mélypont érzelmileg az 1×06 volt, az nagyon földhöz vágott.

Az utolsó percekben kicsit mondjuk túltolták a sok kiírást, ráadásul az utolsó mondattal sikerült az amúgy sem vidám történetet még depresszívebben zárni. Igaz,ennél is volt lejjebb, a stáblista kezdetén az in memoriam kiírás…na az is szíven ütött.

Miközben tökre érdekel, hogy a sorozat mennyire fedte a valóságot, nem vagyok biztos benne, hogy jót tenne a lelkemnek, ha a doksit is megnézném a Duntch-ügyről…

Technikai oldalról viszont roppant dühös vagyok, mert ezzel az állandó időbeli ugrolással nagy mértékben csökkentették az élvezhetőségét a sorozatnak. Logikátlanul, értelmetlenül és kifejezetten zavaróan dobálták egymásra az egyébként egyáltalán nem összekapcsolód jeleneteket, hogy aztán két résszel később utaljanak vissza rá. Egyáltalán nem növelte a feszültséget, csak én lettem egyre idegesebb tőle.

Hiszem, hogy ha lineárisan mesélik el a sztorit, akkor később mint sorozatra is jobban emlékeznék, így viszont valószínűleg csak a történet miatt fogok.

Joshua Jackson olyan telitalálat volt a szerepre, amire ritkán van példa. Bár a fat suit kicsit túl volt talán tolva. De semelyik színészre sem lehet egy rossz szavam se, a Baldwin-Slater páros meg kaphatna valami spin-off-ot, baromi jó volt őket nézni.

Lehetett volna ez összességében 8,5/10 is, de 7/10-nél többet így biztos nem tudnék rá adni. Persze, aki nem fél a műtétektől és bírja ezt a orvosos-horror vonalat, annak érdemes bepróbálnia.

troc - 2021. 08. 06. 21:39

Szenzációs, pedig még csak a felénél tartok.

A 4. rész megvalósítása kicsit eltér a korábbi hagyományosabb rendezésektől (milyen már a feliratozott Kim bevonulása pl.?!), de annyira tetszett, hogy meg kellett néznem, ki rendezte: Jennifer Morrison akit színésznőként a Dr. House-ból ismertünk meg. Hát le a kalappal előtte.

Joshua Jacksont eddig kerültem, de parádés amit csinál, ahogy Baldwin és főleg Slater is.

editje - 2021. 08. 14. 13:19

Számomra a műtéteknél, és Duntschnál ezerszer ijesztőbb az orvosoknak, kórházigazgatóknak a teljes elhatárolódása ezektől az esetektől, meg úgy Duntschtól is.
Amerikában ugye a biztositói rendszerrel tényleg iszonyatos pénzek folynak be kórházakhoz elvégzett műtétek után és hát a pénz becsicskitja a legkarakánabb embereket is.
Őrültek, inkompetensek mindig lesznek, de ha nincs egy rendszer ami beavatkozik, amikor kell, akkor ez tényleg bármikor újra megtörténhet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz