login |

Pilot: We Children From Bahnhof Zoo

2021. 07. 17. 15:01 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

Év elején érkezett itthon az HBO GO-ra a német A végállomás gyermekei, ami igaz történeten alapszik. Christiane F. könyvében saját történetét meséli el, ahogy néhány barátjával fiatalon belekeveredtek a drogok világába a ’70-es évek Nyugat-Berlinjében.

Az fontos azért, hogy alapszik, mert már a sorozat elején kiírják, hogy néhány személy és esemény részben vagy teljesen a képzelet szüleménye – a könyv után előbb film, majd most sorozat készült a sztoriból, de sosem pontosan azt fedték le, ami valójában történt.

Bevallom, nagyon fura volt nézni ezt a pilotot. Kicsit úgy éreztem, mintha a német Euphoriát nézném, de nincsenek benne annyira jó színészek, na meg annak a pilotját teljes egészében értettem. Itt bevallom, néha elvesztettem a fonalat.

A kezdőjelenet például teljesen kérdőjeles számomra, ahol a főszereplőnő egy repülőn a zuhanástól rettegő David Bowie-t nyugtatja, hogy nem fognak meghalni, mert ő maga halhatatlan. Persze ennek a jelenetnek ez is a célja, hogy felkeltse az érdeklődést és rávegye a nézőt, hogy maradjon addig, amíg ki nem derül, mi a fene volt ez.

Ez itt működött, cserébe a későbbiek inkább elvették a kedvem a folytatástól. Nem azért, mert rossz lett volna a pilot, hanem mert egy idő után elővette a jelenetek túlnyújtásának eszközét, amiben olyannyira csak a hangulatra alapoznak, hogy néhány mondat kimondására is percekig kell várni, vagy éppen a karakterek nem is beszélnek, csak szól a zene és mindenki lassan mozog.

Ez biztos másnak bejön és hatásos, de nálam inkább unalmasba csapott át. Nekem nagyon soknak érződött a 48 perces 1×01 úgy, hogy relatíve sok minden tisztázatlanul érkezett. Ügyesen fűzték össze a karakterek sorsát a legvégére, szépen az egymástól független figurák története elindult egy irányba haladni, de mindegyik olyan módon lett bemutatva, mintha már ismernünk kéne őket.

A főhősünknél például nagyot néztem, hogy az apja (nekem inkább tűntek a szülők kicsit idősebb lakótársaknak) tacskótenyésztésről hadovál, az anyja meg válni szeretne, majd mégis ott marad velük az apa, hoz egy hatalmas kutyát a tacskó helyett, az anya pedig már nem őrjöng. De hogy miért változott meg máris ennyire, azt nem éreztem elég kifejtettnek. Ahogy Babsi édesapja esetén sem, aki arról beszél lányának, milyen érzés megfulladni.

Főhősünk egyébként egy extrovertált, belevaló lány, aki túlélt egy liftbalesetet, de az iskolában senki nem hisz neki, mellette pedig többek között drogfüggő, gyári munkás srácot, testét férfiaknak pénzért áruló fiút és depressziós lányt is kapunk, aki tudtán kívül egy gyilkost kért meg arra, hogy elvigye valamerre. Szóval már alapvetően sem a legboldogabb, legidillibb életet élő tinik történetét mutatja be a sorozat, akik egy szórakozóhelyen ismerkednek meg a drogok világával. Az utolsó pár percben csak azt látjuk, ahogy ott táncolnak – mondjuk a felemelkedős rész ütött.

Könnyű dolgom van egyébként, hogy ne tegyek a pilotkritikába spoilert, hiszen semmi olyat nem mutatott a sorozat, amivel még utolsó pillanatban sokkolni szeretne. Tényleg a 10 évvel későbbi flashforwardot leszámítva csak alapozott, megismertette velünk a zűrös tinik jelenlegi helyzetét és összekötötte a történeteiket.

Innen pedig bárhova mehet a sztori. Az nem titok, hogy alapvetően egy drámát készítettek és nem bűnügyi sorozatot, tehát nem hal meg senki a kis csapatból, akinek rejtélyes meggyilkolása után nyomozni kell. Semmi ilyesmiről nincs szó, inkább azt mutatják be (majd, gondolom), hogy milyen hatással van a tinikre a drog a Nyugat-Berlinben az 1970-es években.

A 6/10-es pilot után látnom kell még legalább egy epizódot, hogy el tudjam dönteni, szeretnék-e maradni a folytatásra (mondjuk a gyilkosos szál kifejezetten érdekel, hova lesz kivezetve). Nem volt ez rossz, de még nem látom a konkrét irányt és stílust, amit képviselni fog a maradék hét rész, hiszen az egész nyitány csak alapozott.

3 hozzászólás Ne habozz!

Zoli - 2021. 07. 17. 15:31

Az Eufória egy eltúlztott scifi. fanztasy ez sokkal közelebb áll a valósághoz.Euforiával a baj az ,hogy elakarja hitetni ,hogy oylan a valóság mint amit mutat.
LEgjobb példa erre a különkiadás..
Hát persze szétcsúszott junkie csajszi 1.5 órás méylfilozofiai beszélgetésben fog részt venni egy másodperc megakadás nélkül hahah hát persze…

Ez a soriegy 10/7 es remek hangulata van

winnie - 2021. 07. 17. 15:52

nem az eufória mellett, de _számomra_ ez épp olyan fejvakarós, mint amikor valaki az ellenkezőjét állítja, azt mondja, hogy a the wire mennyire realista és milyen jól visszaadja a baltimore-i viszonyokat. utóbbi kapcsán az emberek zöme, főleg itthon, nem sokat tud, előbbi meg… attól, hogy valakinek nincs tapasztalata, vagy nem tudja elképzelni, még van olyan valóság. sok valóság van. rengeteg féle ember. mondhatni mindenféle. és azok egymással való diniamikája még a “négyzetre” is emelik a variációk számát. nem _a_ valóság olyan, hanem van olyan valóság is. mint ahogy kismillió másik. sokkal kisebb az eselye annak, hogy valamilyen valóság, pozitív, negatív, szélsőséges nem letezik. az meg külön fura lenne, ha annak a sorozatnak a készítő a majdnem végtelen valóságból pont azt találták volna meg, amilyen a világon nem létezik. ők arról a konkrét valóságról akartak mesélni. talán pont azért, mert sokan úgy gondolják, hogy az, mint valóság, nincs is. főleg, hogy az egész sorozat ugye a drogok meg más miatt más szinten (is) létezik.

Aratnok - 2021. 07. 17. 18:35

Zoli: Konkrétan az Euphoria készítője, Sam Levinson a saját tapasztalatai alapján készítette a sorozatot, ő is átélte a drogmámoros korszakát és saját bevallása szerint is majdnem belehalt. Ennek az epizódnak meg ő írta a forgatókönyvét, szóval ezek szerint de, előfordul ilyen (attól, hogy nem gyakori, még nem a kizárt kategória). A sorozaton belül meg rengeteg különböző típusú embert mutatnak be, Rue pont ez az eltévedt bölcsész fajta, akiben sokkal több potenciál van, mint amit jelenleg kezd az életével. Pont ezért izgalmasabb nézni a küzdelmét és szurkolni, hogy legyőzze a függőséget. De nagyon offba mentünk, lényeg hogy mindkét sorozat működik szerintem, saját tapasztalatom meg szerencsére nincs, hogy eldönthessem nem csak hasraütésre, melyik a hitelesebb.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz