login |

Clarice: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is? – írta Cleda

2021. 07. 18. 21:30 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

– I feel like you’re asking me to burn my house down while I’m still standing in it.
– The house was always on fire. It was burning when you walked in.

Véget ért a Clarice, az egyik idei legjobb országos újonc, mert az az igazság, hogy meglepően kellemeset csalódtam. Bár az első pár rész alapján jól ki lehet szűrni, hogy mégis milyen irányt lő be magának a krimi, és ez a későbbiekben sem sokat változik, de voltak jól megvalósított elemek, és összességében nem lett egy rossz folytatás a kultfilmhez.  

Az átívelős eset feltárása során történt egy-két fordulat, de mégis inkább az ügy bizarrsága, furcsa komplexitása és Clarice mentális állapotának feltérképezése az, ami pozitív irányba döntötte a mércét. 

Annyit elöljáróban leszögeznék, hogy érdemes türelemmel hozzáállni a sorozathoz, mert rendkívül lassú a történetvezetése, nem igazán pörögnek az események. Az elején elég nehezen jutnak egyről a kettőre, de aztán ahogy telik az idő, egyre inkább elhagyják a melléknyomozósnak tűnő szálakat, és teljesen ennek az ügynek a felgöngyölítésére fókuszálnak. Ekkor mutatkozik meg igazán a fent említett bizarrság, mondhatjuk, hogy itt nem okoztak csalódást. Néha elborzasztott az elém tárulkozó látvány, hogy ilyeneket meg mertek lépni, de szerintem erre azért lehetett és kellett is számítani. 

The monsters among us aren’t aberrations. They’re a reflection of who we are.

A csapat tagjainak is igyekeztek nagyobb mélységet adni, több-kevesebb sikerrel. Összességében mégis jól működnek együtt, ahogy kezdenek összeszokni, és megbízni egymásban. A mellékszálként Catherine és Ardelia voltak előtérben. Előbbinek az elrablása utáni állapotát járják körbe, míg utóbbinak a burkolt megkülönböztetéssel kell szembenéznie. Szépen beleilleszkednek a sztoriba, más is történik a szüntelen nyomozás mellett, ami nem érződik felesleges időhúzásnak. (Még a film és a könyv által generált transzfóbiát is szóba hozzák, ami nekem például teljesen újdonság volt.)

Clarice Starling filmbéli traumájának feldolgozása végigkíséri az egész évadot. A kezdeti tagadásból egyre több minden kerül a felszínre, és a gyerekkorában elnyomott emlékekből is kapunk részleteket. Itt ki is emelném Rebecca Breeds játékát, nagyon jól hozza a tenni akaró, de közben a saját démonaival is küzdő főhőst. Az ott elhangzó gondolatok visszaköszönnek a részek alatt, ebben nincs semmi innovatív, de mégis sikerült jól átadni a dilemmáit, a benne felgyülemlő feszültséget, dühöt. 

That’s the funny thing about the truth. Once you know it, you can’t unknow it. 

A csavarok ezzel szemben elég kiszámíthatóak voltak. Lehetett sejteni, hogy itt több van a felszín alatt, hogy akár más is mozgathatja a szálakat, és a végén nem is történtek nagy meglepetések e tekintetben. Sokkal érdekesebbek voltak a tettes motivációi, hogy mit miért csinált, és ennek mi áll a hátterében, ami nem mellesleg ugyanúgy bizarr volt. Vagy éppen az, hogy a saját környezetét hogyan manipulálta, mekkora erővel rendelkezik. 

A végkifejlet teljesen korrekt volt, sőt, az évad többi részéhez képest még jóval pörgősebb is, a Clarice-szel történtek és a végső konfrontáció még egy kis plusz feszültséget is hozzáadott. A sztori szerencsére lezárt, cliffhanger pedig nincs, ami olyan szempontból jó, hogy a folytatás berendelésére kicsi az esély.  7/10

1 hozzászólás Ne habozz!

Florabell - 2021. 07. 18. 22:05

A kedvenc újonc sorozatom eddig az évben. A pszichotrhiller zsánerében szerintem kiemelkedő. Rebecca Breeders a legjobb választás volt a szerepre. Annyira jól hozza a törékeny, de azért belevaló karaktert. A 30 évvel ezelőtti FBI ábrázolása pedig kifejezetten érdekes. Még a női ügynök is ritka madár,a technikai lehetőségek is limitáltak. Igazán különleges atmoszférája lett a sorozatnak. Kár, hogy valószínű nem lesz folytatás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz