login |

B Positive: vége az 1. évadnak

2021. 07. 19. 19:49 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

– Got a minute?
– The doctors tell me yes.
– Ah. Gallows humor. Never gets old.
– The doctors tell me neither will I.

És megmaradt!

Mindig érdekes látni, hogy vajon az éppen aktuálisan nézett, általában egyetlen többkamerás komédia vajon a jó kezdés után megragad-e a nézőseim között, és a CBS idei, “veseátültetésre várós” újonca, ahogy olvashattátok, szerintem jól kezdett. És a folytatással sem volt gondom, eltekintve az 1×12-es, halálközpontú epizóddal, aminek nem a témája zavart  (hiszen ez a Chuck Lorre-komédia is alapvetően nagyon komoly dologról szól, és olykor beúsztatja a drámát), csak azzal, hogy lapos lett.

Mindennek elsősorban a két főszereplő az oka, Thomas Middleditch és Annaleigh Ashford kettőse nagyon működik (a prím természetesen/meglepetésre utóbbié), s őket nagyon jól kiegészíti előbbi karakterének dialízises csoportja: ez az “egyívásúak egymás között”-megközelítés már a Mom-ban vagy az Anger Management-ben is jól működött – kíváncsi vagyok, hogy jövőre, ki fog újonnan jönni, és kit fog tragédia érni (rtsd: kap-e állandó szerepet máshol Briga Heelan).

Mert valljuk meg, a sorozatban mindvégig ott lebeg a halál szele, az S1 során a dupla részben (a kamu cliffhangerrel, lol) ki is játszották valamennyire a kártyát – mondhatnám, hogy elhúzták előttünk a mézesmadzagot, de nem mondom, mert a franc sem akarta volna, hogy tragédia legyen. (Arról nem is beszélve, hogy már akkor is arra gyanakodtam, hogy a halál nem a veseátültetésre várók egyikére fog lecsapni, hanem az öregek otthonás karakterekre.)

Ahogy írtam, a két főszereplő (kiszámítható, majdnem egypoénos) karaktere és a színészek viszik nálam sikerre a sorozatot, és a többi alkotóelem csak a működőképességüket olajozza, azt azért mindenképp meg kell említenem, hogy mennyire ballaszt és totál felesleges Kether Donahue karaktere Gina barátnőjeként, a készítők sem nagyon tudnak vele mit kezdeni, legalábbis nem nagyon erőltetik meg magukat. (Drew volt felesége és gyereke is teljesen eltűnt a végére, de ők legalább használhatóak és kaptak saját sztorikat. Fogjuk rá. Bár az lehet, hogy rekord, hogy 3 állandó szereplőnél is jóval többet szerepelt 3 vendégszereplő.)

Az is jót tett a sorozatnak, hogy Gina nem csak Columbo felesége volt a többi karakter számára, hiszen idővel bevonták őt a közös interakciókba, a csoport sem csak Drew-val találkozott, és velük is elég jól működött, mint ahogy az sem volt elhanyagolható, ahogy a csoportot kiléptették pár részre a megszokott orvosi szobás miliőből.

Abszolút bejött a B Positive, többek között azzal, hogy ennyire pozitív volt. És érzelmes. Az, hogy elég hamar megtörtént a romantikus komédia irányába való eltérítése, még nem biztos, hogy tetszik, mint ahogy az sem, hogy Norma erőltetetten Drew házába lett költöztetve (másik díszletet akartak?), de egyébként más kritikát nem tudok felhozni, a vége felé örültem, hogy egyelőre még nem hozták be a Kaszást. Mármint a sorozatban nem halt (még) meg senki.

Amikor 04.16-án, az utolsó részek előtt megírtam a kritika nagyját, azzal zártam, hogy “azért kíváncsi leszek arra, hogy mik a készítők középtávú tervei, mert ha valamit nem lehet évekig húzni, akkor az a B Positive. Tisztában vagyok vele, hogy egy szezonnak nem kell egy évet lefednie, szóval még reális keretek között is megoldható lehetne 7 évadnyi sztori, de kétlem, hogy nagyon sokáig ugyanazokat a köröket akarnák lefutni. Meg aztán pár évad felvezetés után akár érdekes is lehetne a két főhőssel egy kissé megváltozott felállást megvalósítani.”

Nos, azóta megváltozott ez-az, láttuk a finálét, így még hangsúlyosabb a kérdés a hogyan tovább kapcsán. Kapunk egy szimpla haverszitkomot az együtt élő Drew-val és Gina-val? Akiknek már megvan a maguk romantikus kapcsolata is (Rosa Salazar visszatérhetne). Valahogy kétlem, hogy sutba vágnák a koncepciót, a halálközeliséget, illetve az elég jól működő dialízises csoportot. Akkor viszont nincs sok egyéb variáció.

ui: Érdekes volt, hogy a szkriptek 3 kreditesek voltak, ráadásul a teleplay-ek is kaptak 3 kreditet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz