login |

Young Rock: vége az 1. évadnak

2021. 07. 20. 20:05 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Az NBC komédiája kapcsán mindenképp megemelném a kalapomat Dwayne Johnson előtt, mert a beígért szereplése nem merült ki pár másodpercben, illetve interjús jelenetekben, amikből egy egész évadnyit lehet rögzíteni pár óra alatt. Tényleg jelen volt a sorozatban, tényleg kapott értelmes szálat a 2032-es elnökjelölt szerepében, az pedig, hogy milyen fontos neki a széria, azt az 1. évados finálé záró jelenetéből kiderülhetett. Ezekért biztosan érdemes lehetett nézni a Young Rock-ot.

Az, hogy nekem miért nem jött be, az évadeleji kritikámban leírtam. Érdekes és tanulságos látni az egykori pankrátor gyerekkorának történéseit a valós személyiségekkel (Macho Man Randy Savage, Andre The Giant és társaik), az érzelmi komponens is abszolút a helyén van, azonban számomra nagyon nem vicces, és csupán feelgood semmiségként direktben nem tudnám nézni. Más kérdés, hogy mindez, hogy nem puszta karikatúrák beszélnek egysorosokban, ugyancsak a hitelességre erősít rá. (Például Dwayne apjaként Joseph Lee Anderson így zseniálisan jó, hogy egy hús-vér, érző ember, nem csak valami börleszkfigura.)

Ez az a sorozat, ami egy nagyon jól belőhető célközönségnek készült, (jó) páran nagyon fogják szeretni, miközben minket többieket hidegen fog hagyni, miközben azért erre-arra elismerően rábólintunk, mert vannak a Young Rock-nak erényei, amiket el kell ismerni. Például kevés komédia játszódik a 80-as években. Vagy a pankrátor szubkultúrában. Vagy a középisko…, ööö, izé…

Igen, azt hiszem, hogy itt kezdődnek a gondok. Fura ellentmondás, de a sorozat számomra legérdektelenebb része a kis Dewey története a 80-as évek elején, a leginkább pankráció-központú sztori. És mégis ez az a szál, amit leginkább érdemes emlegetni a sorozatból, mert a 90-es évekbeli haverkodós, romantikás középiskolás történet, illetve a sportolós főiskolás sztori már közel sem kuriózum, már-már lerágott csontnak mondható inkább.

És ugye itt jön be a képbe a szerkezet, miszerint 3 gyerekkori szállal kell bűvészkednie a készítőknek, és hogy ezt nem úgy teszik, mint a pilotban (vagy most a fináléban), hogy egyetlen részben fésülnek össze rövid sztorikat, hanem általában minden epizódra kiválasztják az egyik vonalat, és arra szánnak 20 percet, hogy az egyik jövőben emlegetett motívumot kihangsúlyozzák vele.

Hogy ez jó vagy rossz döntés, azon lehetne vitatkozni. Így mégiscsak meg kell erőltetnie magukat a készítőknek koherens, 20 perces sztorik kapcsán, viszont az valahol mégis idegesítő lehet, hogy több hetet, esetleg egy hónapot is kell várni arra, hogy egy kedvelt szál visszatérjen.

A sorozatnak egy kellemes csavart ad, hogy tényleg a valós életre alapoz, a fináléban például láthattuk a korabeli draftot, amin Warren Sapp, Dwayne Johnson csapattársa is “elkelt”, és lehetett szurkolni annak, hogy a főhős is bekerüljön egy NFL-csapatba. Ennek kapcsán kaptunk is egy érdekes cliffhangert, amire azt mondtam, hogy bizalomgerjesztő S2-t vezet fel. Utána pedig elolvastam a Wiki-n, hogy mire kell számítanom Dwayne Johnson és az amerikai foci vonatkozásában… Ennek tudatában kevésbé lennék lelkes.

Mindegy, még így is lehet potenciál a hármas számú szálban, sőt, felléphet akár az egyes mellé frissességben, miközben a kettes hozza a tipikusságot a korabeli csavarral. Csak az a kérdés, hogy a jövőbeli keretet meddig fogják, illetve meddig lehet elhúzni az elnökválasztással? Nem mintha számítana, de azért mégiscsak a The Rock az arca a sorozatnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz