login |

Generation: vége az 1. évadnak

2021. 07. 22. 15:55 - Írta: Necridus

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem mondom, hogy értem, miért kezeljük a nagyobb szünet után kapott epizódokat az első évad második feleként, ugyanis az HBO Maxos Generation 1×09-16 egészen más volt, mint a korábbi részek. Valójában tényleg a második évadot kaptuk meg, legalábbis a készítők úgy kezelték ezt a 8 részt, a sztori is teljesen új irányt vett, néhány karakter eltűnt és újakat is kaptunk.

Utóbbit azért eléggé furcsálltam, amikor visszatértünk a szünet után. Néhány epizód erejéig csak a karakterek felére koncentráltunk, a többiek eltűntek, mintha sosem számított volna, hogy jelen vannak. Pedig az X generáció valójában egy baráti társaság tagjairól szól, akik küzdenek az önmagukra találással, de a csapat ettől még igenis fontos tényező volt mindegyikük életében.

Végül legtöbbjük csak visszatért, ami nem biztos, hogy pozitívum. Előttük a komplexebb, szerethetőbb karakterek voltak hangsúlyosok, akikkel lehetett is mit mesélni, majd visszatértek a többiek, akik előbbiekkel kontrasztban üres és idegesítő karakterek egytől egyig. Az egyik epizódban összeraktak három ilyen figurát, amitől rendesen kínlódtam a mindössze 30 perces epizód nézése közben.

Van ebben a sorozatban bőven lehetőség, de közben annyi zavaró tényező is, amit nehezen viseltem, hogy ha nem keverik őket, akkor utóbbiakat nem tudja elnyomni az a néhány pozitívum és kijönnek a sorozat hibái: például az, hogy hiába akar reprezentálni, sokszor tényleg csak agyatlan tinik őrült kalandjait látjuk, amik se nem viccesek, se nem élvezhetőek.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Tény, hogy még mindig rendkívül jól ábrázolja a csapongó fiatalságot (idegesítőek, de többnyire valóságosak), csak sajnos egyáltalán nem lehet sokukkal szimpatizálni, mert vagy nem kapnak elég figyelmet, hogy megismerjük őket, vagy pusztán ennyire egyszerű figurák, akik a hisztis tinik képében tárulkoznak elénk.

Egy karakter volt, akit tudtam kedvelni, egy másiknak pedig érdekelt a története: előbbi Nate, aki biszexualitását felvállalva küzdött minden nap, hogy a szülei elfogadják annak, aki. Az ő története tényleg tanítani is szeretett volna, ráadásul humoros és drámai elemeket is tartalmazott. Utóbbi az extravagáns stílusú Chester, aki a ripacsságával rejtegeti, mennyire sérült lelkileg. Ezt már a pszichológussal is remekül ábrázolták az évad első felében, de ő felszívódott mostanra.

Kettejükön kívül azonban senki más nem kapta meg azt a figyelmet, amit érdemelt volna – vagy éppen túl sokat kapott. Ariana például eszméletlen idegesítő és haszontalan karaktere a sorozatnak, miközben ott van Greta, akivel a visszatérés óta alig foglalkoztak. Ha pedig szerepet kapott, akkor egy helyben botorkált a karaktere, és csak az utolsó epizódban vallotta be, mit is érez valójában, ami rég nyilvánvaló volt, csak valamilyen okból úgy érezték, ezt a sztorit húzniuk kell.

Ha lesz is második évad, én nem hiszem, hogy visszatérek, mert hiába szerettem meg Nate karakterét és történetét, annyi a jelentéktelen és idegesítő karakter, hogy már nem éri meg nekem a sorozatot nézni. Lehetne ez a sorozat tanulságos és érdekes, ehelyett csak egy remek képi világgal és ügyes rendezéssel összerakott maszlag. A végén hozzánk vágott “is that you?” cliffhanger meg egyáltalán nem tesz kíváncsivá a folytatásra.

3 hozzászólás Ne habozz!

Shannen - 2021. 07. 22. 18:53

Nagyon fura, mert nekem a második évad…hupsz, szóval az első évad második fele jobban bejött. Nem nagyon értem miért, mert pl. az évad első felében a szüléses átívelő szál sokkal poénabb volt, mint a második felében bármi.
Viszont komolyabb is, és ez egész jól állt nekik.

Az évad végén kaszálni akartam, de én végül megkedveltem mindegyik karaktert, minden idegesítő tini jellemvonásukkal együtt, így maradni fogok szerintem (ha csak nem közben fentről elkaszálják).

Nyilván Chester viszi a prímet hiszen ő volt egyedül rendesen kidolgozva, de a többiek is voltak annyira érdekesek az adott keretek között, hogy érdekeljen mi lesz velük a folytatásban.
Mondjuk ez szerintem nagyban a színészeknek köszönhető, mert ahogy a kritikában is említve van, írásilag azért elég sok sztori szál és karater lógott alevegőben. Viszont a rendezés nagyjából minden epizódot elvitt. És szeirintem voltak az “őrült kalandjaik” között hangulatos is meg vicces is.

A finálé a házibulival meg kifejezetten tetszett, még hét epizódjának is jelöltem, mert annyira meglepett mennyire elkapott. Volt lendülete és hiába ez a túltolt drámázás, mégiscsak elhangzottak elég ütős gondolatok.

A finálé végi “cliff”-en én is csak megrántottam a vállam. Azért emiatt biztos nem fokon tűkön ülve várni a folytatást.

Ravagedseducer - 2021. 07. 22. 20:19

Nagyjából egyetértek, annyi különbséggel, hogy nekem ebben a “második” évadban kb mindenkit sikerült megutálnom. Oké, hogy tinik meg reális stb, de azért az durva hogy senkinek nem tudtam tiszta szívből szurkolni.

Nathant én is szerettem az előző részeknél, most semmilyen volt, Chestert szerettem, most ki nem állhattam. Egyszerűen a legtöbben nem kedvelhetőek. Nathan és Naomi anyjáról nem is beszélve, ennek ellenére szinte főszereplő volt ezekben a részekben.
Valahogy mindig úgy érzem hogy olyan sokat akarnak mutatni/mondani, aztán semmi nem történik, és 30 perc egy órának tűnik.

Ariana tényleg nagyon rossz karakter, ahelyett a “boszorkányos” mittudomén mi helyett kaphattunk volna egy Greta vagy Delilah epizódot.
De tényleg mindenkit szívesebben néztem volna mint az anyát, aki egyfolytában a fia szerelmi életén lóg.

Wanheda - 2021. 07. 23. 01:37

Ilyen is ritkán van, de teljesen egyetértek a kritika írójával. Egy-két rész erejéig tartott még az első részek hangulata és még szerettem, de a végére, az utolsó kb. két részre azt éreztem, hogy ez a sorozat egy szokásos tinisorozat, semmivel sem több és nem ad semmit, noha az első részeknél zseniálisnak tartottam, teljesen ellaposodott. És minden más is, amit a kritika írója írt. Hogy Gretával nem kezdenek semmit, meg ez az egymás nézése 8 részen át, hogy ebből álljon egy kapcsolat, annyira nem tudnak mit kezdeni vele, ez aztán végképp idegesített.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz