login |

Lie With Me: az 1. évad

2021. 07. 23. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, Ausztrália megmutatja, kritika,

Na, most nem vártam hónapokat, hogy megnézzem az angol Channel 5 újabb, 4 részes, napiban adott krimijét (illetve ez inkább thrillerként sorolható be), mint mondjuk a The Drowning vagy az Intruder esetében, a finálé napján már mögöttem is volt a szezon – azt hiszem, be kellene állnom erre az ütemre, mert igazából most sem csalódtam az általam oly annyira kedvelt műfajban, korrekt lett a végeredmény, bár abban biztos vagyok, hogy összességében a Lie With Me nem fog szakmai vagy kritikusi babérokra törni, igazi tévés darab, a műfaj kedvelőinek ajánlott inkább.

Ez az angol-ausztrál darab nem annyira rejtélyre épít, hanem inkább egy manapság igencsak divatos aktuális egyre többet kibeszélt témát dolgoz fel, egy necces szituációt felvázolva, majd annak kulminálódását levezetve a pilot első percei alapján gyilkos végkifejletig. Még akár tanmesének is tekinthetnénk a minden bizonnyal egyébként minisorozatot.

Szóval egy gyilkossággal kezdünk. Vagyis egy látszólagos halálesettel, ugyanis egy elég szép házban éppen helyszínelést folytatnak a rendőrök, majd egy pillanatra egy fiatal lány kikérdezését kezdik meg az áldozattal kapcsolatos faggatózások révén. És ekkor visszaugrunk pár hetet az időben, hogy lássuk az esetig vezető eseményeket.

A történet középpontjában egy házaspár áll, akikről eleinte nem sokat tudunk, de apránként kiderül, hogy Angliából Ausztráliába költöztek (a férj auszi). Az okokra is csak lassacskán derül fény, de annyi bizonyosnak látszik, hogy a kapcsoltuk nem volt az igazi, és az új környezetben próbálnak életet lehelni bele. Valamint elfeledni egy elég komoly múltbéli traumát.

A látszólag idilli szituációba a család két kisgyereke mellé felfogadott bébiszitter kavarhat be. Mármint erre csak mi gyanakodhatunk, mert vele nem sok probléma adódik, azonban rajta keresztül szemtanúi leszünk annak, hogy tényleg csak látszólagos az idill, a férj és feleség gyakran szólalkozik össze, olykor még gyógyszeres üvegek is kirepülnek az ablaküvegen. És ez az a pont, amikor tényleg kíváncsivá válunk, hogy mi is lehet a háttérben.

A Lie With Me azt a klasszikus helyzetet kínálja fel előttünk tálcán, hogy a feleség gyanakszik valamire, a férj pedig megpróbálja meggyőzni, hogy rémeket lát. Már csak az a kérdés, hogy mindezt valami külső tényező idéző elő, vagy az egyikük sáros (mentális tünet, gaslighting, miegymás). A választ a kérdésre szerencsére nem húzzák sokáig, már a pilot végére kiderül, hogy mi is a nagy helyzet, és a 2. részre már a szereplők egy része előtt sem lesz titok, mi pedig kezdhetünk azon merengeni, hogy akkor a maradék két epizód miről fog szólni.

Hát, nagyjából az egymás elleni játszadozásról, ahogy mindkét fél megpróbál győztesen kikerülni a szituációból. Bár sejthető, hogy ki lesz a győztes a fölényes, olykor pofátlan, de mindenképp magabiztos, illetve az elkeseredett, némiképp megszállottá váló oldal közül, de ettől még szórakoztató és olykor felháborító látni azt, ami folyik a házastársak között.

A puzzle szép lassan összeáll természetesen, bár a kirakás folyamata és a végkifejletig vezető út számomra sokkal izgalmasabb volt, mint a lapok felfedése, és a lecsengetés, amikor is fény derül mindenre, a holttest személyazonosságára, a gyilkos kilétére, illetve a történések következményeire. Annyi baj legyen. A kérdés csak az, hogy vajon tényleg az esik-e bele a verembe, aki másnak megássa?

1 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2021. 07. 23. 16:19

Charlie Brooks benne a feleség? Milyen volt a játéka?
Ezt meg kell nézni, imádtam az EastEndersben, az én drága Janine-em, ikonikus karaktert hozott össze, nemsokára vissza is fog térni. Zseniálisan megoldotta Janine-t Charlie, ugyanis ezt a karaktert fiatalabb időszakaiban kettő különböző, egymástól kinézetre nagyon elütő színész is alakította teljesen eltérően, s amikor vagy 20 éve ő lett újracastingolva a szerepben, úgy ötvözte a két lány sajátos pofavágásait, hogy a saját maga megközelítéseit is belevitte.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz