login |

Masters of the Universe: Revelation: az 1. évad első fele

2021. 07. 26. 15:50 - Írta: Shyllard

20 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Bemutatásra került a klasszikus animációs sorozat folytatásának első fele a Netflixen, ami az eredeti alkotással ellentétben már kihagyta a címéből a legendás He-Man nevét (a hazai cím az elég suta A világ ura: Kinyilatkoztatás kett). A Kevin Smith tálalásában készült széria viszont nem csak elnevezésében, hanem promóciós anyagok, többek között a trailer-eken keresztül is sejtette ennek a hiánynak a forrását.

Előbbiek okán nem érzem spoileresnek, sőt, talán még hasznos infónak is számít, ha elöljáróban megemlítem, hogy He-Man bizony az előzetes spekulációkat igazolva ezúttal (ideiglenesen?) háttérbe szorult, átadva a stafétabotot bajtársának, Teela-nak.

Viszont mivel én semmi médiát sem fogyasztottam eddig ebből az univerzumból, nem térnék ki arra a neten jelenleg sok helyen vitatott kérdésre, hogy Smith folytatása mennyire gyalázta meg a férfias hőst és társait. Erre való reflexiókat viszont szívesen olvasnék a kommentek között, de azt mindenképp megjegyezném, hogy a Netflix-re ugyancsak készül az eredeti széria rebootja, újragondolása He-Man and The Masters of The Universe címmel.

Tiszta lappal leülve a Netflix sorozata elé tehát megvan a luxusom, hogy önmagában értékelhetem a Masters of the Universe: Revelation-t, a múlt terheinek ránehezedő súlya nélkül.

A világ összesűrített történetét az első pár percben gyorsan letudták, s egy pillanatig sem tapasztaltam azt, hogy el lennék veszve a színes forgatagban, miközben több momentumon is érezhetők voltak az elsősorban rajongóknak szóló utalások jelenléte. Az egyszerre régi és újonc nézőket is megcélzó megközelítést szerintem jól egyensúlyozták ennél fogva.

A most bemutatott öt rész tehát képes volt teljes élményt nyújtani, anélkül, hogy egy percig is hátrányba éreztem volna magamat a régi rajongókkal szemben. A sorozat érezhetően nőközpontú (nem tudom, hogy kisebb, vagy nagyobb mértékben, mint elődje), Teela-t és társait helyezve a központba, színes támogatók sokaságával megtoldva a gárdát.

A hősnőnk viszont sajnálatos módon erősen megbicsaklott a vállára helyezett súly alatt, a karakterében generált belső konfliktus mondvacsináltra sikeredett, jelleme jellegtelen volt, kísérve nem utolsó sorban sok esetben idegesítő szinkronnal. Sarah Michelle Gellar (Buffy, a vámpírok réme) többször váratlanul magas szintre emelt hangja teljesen kirántott az az adott jelenetből.

A Teela-n keresztül felfuttatott család téma már valamennyivel jobbra sikeredett, viszont inkább kísérőink, mint hősnőnkön keresztül. Karakterdizájnja színtelen és felejthető volt és az sem segített sokat, hogy fő bajtársa, Andra (Tiffany Smith) az egyik legfelejthetőbb karakter az egész sorozatban, üres vászonként bandukolva át a momentumokon.

Hősnőink viszont szerencsére meg voltak támogatva viszonylag erős mellékkarakterekkel, akik a jobb pillanataik ellenére sem tudták teljesen megmenteni a szériát. A Masters of the Universe: Revelation számomra váratlanul véresen komolyan vette magát, szembe menve annak sokszor 80-as évekbeli rockalbumokat megidéző esztétikájával. A képi világ epikussága megvolt, de történetben mégis lagymatag volt a sorozat.

Ezen felül, Kevin Smith szégyenére, a néhány beiktatott humorelem még egy mosolyt sem volt képes csalni az arcomra, összességében inkább száraz, mint élvezetes élményt nyújtva. Szerencsére az előbbiek ellenére nem volt teljesen borzalmas élmény a sorozat, viszont a pozitívumokat csak spoileresen tudom már kifejteni a továbbiakban.

Két említett szereplőnk mellett a Lena Headey által megszólaltatott Evil-Lyn került még elsősorban rivaldafényben, aki már valamennyivel jobban képes volt helyt állni, mint társai. Karaktere nem volt papírmasé, jó ellentétként volt képes szolgálni a kissé egyszerű hőseinkkel szemben, illetve nagy részt a színésznőnek köszönhetően elég sokrétű karaktert kaphattunk.

Végén a visszatérése a rossz oldalra nem érződött egyáltalán erőltetettnek, hiszen sokszor a szövegek tálalásának hangsúlyában, vagy csöndes félresandításaiban is lehetett sejteni merre fúj a szél. Vezére, a Mark Hamill által megszólaltatott Skeletor, pedig hozzá hasonlóan, még ha a kevés jelenetében is, de nagyon szórakoztató tudott lenni.

A gonosz csontváz szövege, karaktere egyszerűen működött, nem utolsósorban vérkomoly ellenlábasának, He-Man-nek (Chris Wood) is köszönhetően. A jól ismert hős, fő ellenségével egyetemben nem sok jelenetet kapott, de egyszerű tisztaszívűsége felüdítő látvány volt.

Kifejezetten Teela megsértődésével szembe állítva volt érezhető erőssége. Az ötödik rész végi leszúrása remélhetőleg nem halálos, hiszen így visszatérése az élők sorába is értelmetlen lenne, illetve még újoncként is szívesen viszont látnám a kardforgató szőke herceget.

Kedvenc momentumaim közé tartoztak a visszaemlékezések a régi ütközetekre, pörgős akciójelenetekkel, színes ellenségekkel és béna beszólásokkal teletűzdelve. Viszont ezek véget érve legtöbbször eltöltöttek szomorúsággal is, éreztetve, hogy mennyivel szórakoztatóbb tudott volna lenni a sorozat a formulás, ámde jól bevált utat követve.

Hiszen, mint említettem, legtöbb jelenkori pillanatban a széria annyira komolyan vette magát, hogy nem csak kivett mindenféle élvezetet az élményből, de szembe is ment a világ tónusával. Több gyönyörű és színes képkockát is kaptunk, viszont az ezeket körülvevő történetek számomra túl nyakatekertek, és koránt sem annyira eredetiek voltak, mint ahogy azt a készítők érezhették.

Amolyan csavarként a szereplőket sem félték megölni a sorozatban, ami bár nem volt borzalmas megoldás, mégis inkább rosszul, mint jól lett megvalósítva. Miközben a tétek éreztetése adott egyfajta sújt a harcoknak, néhány helyzetben inkább éreztem azt, hogy a csavar csak azért van, hogy legyen csavar, mintsem illet volna az sorozatba. Legsúlyosabb vétkese ennek Orko (Griffin Newman) kiírása volt, ami nagyon erőltetettre sikeredett.

Összességében tehát a Masters of the Universe: Revelation első fele nagyon felemás élményre sikeredett. Tónusa egyenetlen volt, inkább hangsúlyt fektetve a sötétebb elemekre, mint a szórakoztatókra, viszont mindezt meglehetősen egyszerűen és ezerszer látott módon tálalva. Teela karaktere szimplán gyenge volt, viszont a rajta keresztül kiemelt család motívum jól működött.

A humor a jelenben béna volt, míg akkor tudott működni, mikor a készítők képesek voltak a téma komolytalanságát teljes szívvel keblükre ölelni. Látvány pazarra sikeredett, de a történet nem sok jót tartogatott magában, alapvetően megkérdőjelezve miért is kellett ebbe az irányba elmennie a sorozatnak.

Nem tudom mennyire volt epizodikus az anyasorozat, de úgy érzem, jobban működött volna a széria, ha ebbe, mintsem az átívelő irányba mennek el. Az 5. rész vége feldobott több labdát is, amire még kíváncsi vagyok hogy fogják leütni, de nem tudom azt mondani, hogy nagy izgalmakkal várnám a folytatást.

Bízom benne, hogy Skeletor térnyerése azt is jelenti, hogy többet fog szerepelni a karakter, mert látom benne a potenciált, hogy erős gonosz tudjon lenni. Csak félek, hogy minőségben a jók oldalán nem lesznek képesek tartani a lépést a sötét erőkkel.

20 hozzászólás Ne habozz!

korum - 2021. 07. 23. 15:10

Nekem nagyon bejött, de brutálisan szét lett spoilerezve, tele van a yt meg a net vinnyogó emberekkel, akik sírnak, hogy Smith hogy félrevitte a dolgot, amivel én ugyan nem értek egyet, de ettől még valaki gondolhatja így, de jó volna ha úgy gondolná így, hogy közben nem gyárt spoileres című videókat a youtubera spoleres thumbnailekkel.

m76 - 2021. 07. 23. 22:42

Én sosem voltam He-Man fan, nem láttam egyetlen korábbi témába vágó művet sem, de ez a szörnyűség még engem is kiakasztott. Csak az első részt volt erőm megnézni, és bár alacsonyra tettem a lécet mégis alatta repült át meg se közelítve azt.

Az egész csak arról szólt, hogy hogyan tudják minél gyorsabban eltakarítani az útból He-man-t, ami nem lenne baj, hogy kikerül a képből, ha Kevin Smith nem állította volna válltig, hogy róla fog szólni.

Ami még nagyon zavart, az skeletor hangja. Valami észvesztően pocsék, szinte komikusan rossz a szinkronja.

De a korona az egészen Teela kirohanása a végén, a tapintat nulla jelét mutatja, és csak az a baja, hogy neki senki se mondta el a titkot, egyébként minden és mindenki le van …va. Még a jelen nem levőbe aki nem tudja védeni magát is rúg vagy kettőt mert miért ne.

Mégis milyen elfuserált értékrendet képvisel ez a sorozat?

A száműzés is teljesen értelmetlen és szükségtelen, valószínűleg azt is csak azért tették bele, hogy a mentornak felfogható karaktertől megszabaduljanak. Mert mai világban nem lehet erős női karakternek férfi mentora.

Nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek kínomban.

sevil - 2021. 07. 24. 09:29

Az első trailer után még úgy tűnt, hogy Netflix bevállal egy férfias sorozatot, ahol főhős pozitív példakép lehet. Sajnos ez nem így lett. Elkészült egy He-man sorozat He-man nélkül. Ahol az egyik női szereplő azon kesereg, hogy mennyi mindenre vihette volna az életben, ha az eredeti sorozatot nem egy férfi árnyékában tölti.

winnie - 2021. 07. 24. 09:46

Egy kis pontosítás: nem a Netflix vállal be sorozatot, hanem a Mattel Television gyárt, illetve a készítő készít olyat, amilyen ő akar, és a terveit pitcheli a Netflixnek, amely vagy bólint rá, vagy sem. És addig jó, amíg olyat készít, és nem mások mondják meg, hogy milyet készítsen. Ha pedig senki nem pitchel másféle sorozatot, akkor a Netflix nem tud mit bevállalni. Nyilván ki tudják adni, hogy csináljon valaki ilyet vagy olyat, de általában olyan sorozatokat érdemes készíteni, amik a kreatívoktól jönnek, hiszen a sajátokhoz jobban kötődnek, mint egy bármunkához.

De ha a Netflix bevállalásánál akarunk maradni, nem ez az egyetlen He-Man sorozat, ami készül, hiszen írtuk korábban többször is, hogy emellett jön a He-Man and The Masters of The Universe is, ami nem folytatás lesz, hanem klasszikus újragondolós reboot.

winnie - 2021. 07. 24. 19:19

egyébként az azért érthető, hogy smith nem lő le egy csavart. ott van egyébként vele egy interjú: https://ew.com/tv/kevin-smith-masters-of-the-universe-revelation-premiere-spoilers/

Making a Masters of the Universe show that pretty much destroys what we’ve known about Masters of the Universe up until this point is a pretty bold move.

KEVIN SMITH: It is to some degree, but you’ve seen part 1, I’ve seen part 2. As much as one can break a toy, you can also put it back together, perhaps in a more interesting way. Our manifest was, “You’re a spiritual sequel to the legacy cartoons in the ’80s that everybody knows.” It wasn’t “reinvent this, blow it apart.” It was literally “keep the story going.” There’s got to be reverence as hell. All these characters still look and sound and feel exactly like the characters from the other show. We just mature them. When we bring in Moss Man and Skeletor kills Moss Man, the whole thing turns on dime. Suddenly, we enter a world of stakes. We don’t think of it as we’re changing everything about Masters of the Universe. It was more about let’s just add stakes. That’s the one thing the old cartoon never really had. You never thought for a second that Skeletor was ever going to kill He-Man. This was about, what happens if they crossed swords? And if somebody could lose a life, something that never would have happened on the old show. We got a body count on this show in the first part, and part 2 as well.

korum - 2021. 07. 24. 20:24

“és csak az a baja, hogy neki senki se mondta el a titkot,”

“Ahol az egyik női szereplő azon kesereg, hogy mennyi mindenre vihette volna az életben, ha az eredeti sorozatot nem egy férfi árnyékában tölti.”

Mondjuk ezek pont olyan dolgok, amik az eredeti sorozatban mentek félre és azért (főleg ha mai szemmel nézed) eléggé érthetlen mindkettő, akár a beteg titkolózás (nem véletlen, hogy az új Superman sorozat is szakított azzel, és milyen jót tett neki…), akár, hogy miért is követi Evil-Lyn Skeletort. (baszki, az a neve, hogy Evil-Lyn. Ennél rosszabb már csak az Első generáció c. magyar akcioófilmsorozat volt rosszabb, ahol a gonoszt Evil-nek hívták magyar kiejtéssel, így: Evil)

Szerintem ez sokkal jobb irány, mintha csináltak volna egy folytatást, amiben semmi érdekes/meglepő nincs, csak pár új rész a régi sorozathoz, ami már 20 éve is kicsit kínos volt (nem nagyon, akkor a folytatást se néztem volna :) )

Tényleg kár, hogy a sok hülye elspoilerezett belőle dolgokat :(

Petya - 2021. 07. 26. 05:31

Kevin Smith: “”You really fucking think Mattel Television, who hired me and paid me money, wants to do a fucking ‘Masters of the Universe’ show without He-Man? Grow the fuck up, man.”

m76 - 2021. 07. 26. 21:53

Engem egyáltalán nem érdekel, hogy van e he-man vagy nincs. Sőt én preferálnám a Teela show-t. Ami nem tetszett, hogy Teela-t egy visszataszító szerethetetlen karakternek írták meg, ezzel vesztettek el mint nézőt már rögtön az első rész után. És plíz ne vegyük elő a “de mind a 10 részt együtt kell értékelni” kifogást. Ha valami ennyire nem tetszik egy rész után nem fogom tovább nézni.

Kevin Smith meg csak tovább ássa a gödröt maga alatt, csendben maradna bölcsebb lenne, kirohanásokkal, meg a közönség szidalmazásával mit gondol mit ér el?

A helyett hogy mindenki hülye ő meg a repülő inkább mondaná azt, hogy “igen elnézést kérek, tényleg félrevezető volt a korábbi kijelentésem, de nyugodjon meg mindenki, he-man vissza fog térni az x. részben” csak ennyit kéne mondania. E helyett mint a galacsinhajtó bogár görgeti az golyót maga előtt ami egyre nagyobb lesz.

korum - 2021. 07. 26. 22:47

Miért kellene előre elmondania, hogy miről fog szólni a sorozat, ki mikor hal meg benne, és ki mikor tér vissza?

Ez miatt az egész hūlyeség miatt már így is többet beszélt a folytatásról, mint kellett volna :/

Gergely Illés - 2021. 07. 27. 00:46

ÉN bevallom anno az eredetit nagyon gyűlöltem mert végtelenül ostobának tartottam már gyerekfejjel is. De ez a feldolgozás/folytatás képes volt arra, hogy a képernyő elé szegezett mert végig éreztem benne azt az ön iróniát ami hiányzott az eredetiből.
Jókat rötyögtem azon, hogy Konkrétan összes talpnyalója Skeletornak akkora b@lfa$znak tartja mint állat XD

A másik amit elfelejtettem és ami nagyon tetszett, hogy kicsit megpengették azt a húrt, hogy lehet, hogy He-man volt az izom de legtöbbször az ész és a találmányok (Páncélos lovag) voltak azok amik végül is keresztül húzták Skeletor terveit.

m76 - 2021. 07. 27. 09:10

@korum

pont ezt mondom, hogy bölcs lett volna ha csendben marad. DE ha már reagál, márpedig reagált, akkor a menjen a fenébe mindenki akinek nem tetszik hozzáállás helyett inkább azt kellett volna nyilatkoznia amit fentebb írtam.

Hadd emlékeztessem a nagyérdeműt, hogy ő robbantotta ki hónapokkal ezelőtt az egész balhét, amikor reagált pletykákra twitteren. Mégpedig azt reagálta, hogy ez a sorozat 100% he-man-ről fog szólni senki másról, ami a jelen tények fényében egyértelmű hazugság. Szóval egye csak a kefét, mert megérdemli.

De a menjen mindenki a fenébe hozzáállás egyébként megmagyaráz mindent, hiszen pontosan ilyennek van megírva Teela.

korum - 2021. 07. 27. 10:42

” ő robbantotta ki hónapokkal ezelőtt az egész balhét, amikor reagált pletykákra twitteren”

Ez olyan eléggé “azzal kezdte, hogy visszaütött”

Eddig volt 3 rész, amiben nem szerepelt He-man. Szörnyű ez a durva változás. Miért nem gyártott még 10 pontosan ugyanolyan unalmas részt a régi sorozathoz?

Shyllard - 2021. 07. 27. 11:30

@korum

Én mindkét tábort megértem, de legfőképpen én is azt látom problémának, hogy Teela nem volt annyira jó karakter. He-man mitizalasa mögé be tudok állni szerintem sok jót ki lehetett volna hozni, csak a stafétabot egy elég tipikus és néha nagyon unszimpi karakternek lett átadva (mint mikor gyászban az utolsó részben meg akarja tamadni Evil Lyn-t, aki higgadtan Szomorú). Szerintem Evil Lyn Skeletor “kitúrása” ezért is sikerült jól, hiszen ott meg tudtam kedvelni a szereplőt.

Hádész - 2021. 07. 27. 11:43

m76: Mi bajod van Mark Hamillel, szokás szerint jó szinkronalakítást nyújtott?

korum - 2021. 07. 27. 17:46

Hamill nagyon jó volt, de eléggé más, mint az eredeti vinnyogós Skeletor, lehet hogy ez a gond…

Hádész - 2021. 07. 28. 09:16

Most hirtelen nincs meg, milyen volt az eredeti hangja, de Hamill tuti volt előismeret nélkül. Amúgy hamar lecsúszott ez az 5 rész. Nem mondom, hogy mindennel elégedett voltam, a történetvezetés nekem néhol fapadosnak tűnt, viszont McCreary nagyot alkotott megint, a soundtracket azóta is pörgetem.

korum - 2021. 07. 28. 12:13
CrashBoostZoom - 2021. 07. 29. 16:53

Végre megnéztem én is az eddigi részeket és gondoltam benézek végre ide, hogy az itteni emberek véleményét is elolvassam róla és amikor megtettem láttam, hogy ugyanaz a sértett kisgyerek szintű szájkaratévá süllyedt ahogyan az az internet legnagyobb pöcegödreiben is történt. Kicsit többet vártam ettől az oldaltól.

Na mindegy. Nekem bejött hogyan oldották fel a status quo-t és a cliffhanger is bejött. Várom a második felét. Tessék, lehet fújolni. Nem érdekel :D

Shyllard - 2021. 07. 29. 20:15

CrashBoostZoom:

Ezt a szájkaratét miben érted? Szerintem itt kommentek között is nagyon korrektül kezeli mindenki az egyet nem értést is. Miközben nem lettem rajongója a sorozatnak, pl. korum tök jól felhozta, hogy az eredeti sorozat ferfikozpontúsága azért inkább gyengeség volt, mint erősség.

winnie - 2021. 07. 30. 06:32

:O hát, ez enyhén azólva is túlreagálásnak tűnik, már csak azért is téves bármilyen sértett kisgyerekezés, mert eleve nincs mire megsértődni, hiszen többen is jelezték, hogy nem látták az eredeti sorozatot. ég és föld a netes leolvadások és az itteni reakciók közötti különbség. azt meg még feltételezni sem merem, hogy az a baj, hogy valaki kifejti hosszabban a véleményét.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz