login |

The Conners: vége a 3. évadnak

2021. 07. 26. 20:19 - Írta: winnie

Szólj hozzá | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

A Roseanne spinoffja talán most is az ABC egyik vezető komédiája – ugyebár csak a Conner-családdal, de már Roseanne nélkül. Amikor ezt leírtam, akkor pedig belegondoltam abba, hogy az anyasorozat felélesztése milyen brutális nézettséggel tért vissza, és ez pár év alatt milyen szintre csökkent úgy, hogy még mindig egyik legjobbként emlegessem. A The Walking Dead-et szoktam általában pellengérre állítani, de azért ez a sorozat is bukta egykori nézőinek talán a 95%-át, ami szinte felülmúlhatatlan “bravúr”, amire még a legpocsékabb sorozatok sem képesek.

Szóval érdekes lenne elkezdeni azon merengeni, hogy miért történik ilyesmi, hogy ez vajon mennyire kortünet és, hogy mennyire az írók sara, illetve hogy íróként milyen lehet abba belegondolni, hogy a közönség így reagál a munkájukra, de a nézőt úgyis a sorozat maga fogja érdekelni, ami jövőre is folytatódik. És minden bizonnyal változatlan minőséggel.

Mert a minőség, illetve a stílus a nézettségcsökkenés ellenére nem változott. Illetve… Tény, hogy a Roseanne visszatérő szezonját én is néztem, a The Conners meg a pilotja óta annyira nem jött be, hogy kitartsak mellette, szóval fura, hogy emellett érvelek, de tény, hogy a dinamikák nagy része megmaradt, a keserédes, olykor drámaiba hajló hangvétel is, ami oly jellemző a szériára. És mégis! Talán csak az hiányzik belőle, hogy bármilyen szinten kiemelkedő legyen a végeredmény?

Valahogy ugyanis az az érzésem, hogy a sorozat kvázi önmagát íratja. A karaktereknek ugyanis van egy erősen meghatározható stílusa (mégiscsak 10+ éves a “franchise”), amit ismerve tudni lehet, hogy egyes szituációkra hogy fognak reagálni, és ez a kiszámíthatóság talán kicsit visszafele sül el. Az íróknak is csak az alaphelyzeteken kell kicsit gondolkodnia.

Ezúttal ráadásul a körítés is adta magát, hiszen most nem kellett, hogy az aktuálpolitika sújtsa a családot, sajnos kéznél volt a vírus, aminek a behozása a sztoriba abszolút elvárható volt, hiszen a COVID-hatás munka és egyéb lehetőséget terén igencsak komoly volt, és Conner-éket nem volt nehéz szenvedő félként megtenni. Mondjuk egy oltással kapcsolatos rész még igencsak elférhetett volna, de nyilván a produkciós ciklus erre nem nagyon adott lehetőséget, cserébe a gyerekekkel való elbeszélgetést a témáról sorra vették.

A fináléban is fura érzés volt úgy nézni az eseményeket, hogy nagyjából lehetett sejteni, hogy mi fog történni, illetve, hogy ki mivel fog poénkodni, legyen szó Dan “leánykéréséről”, Darlene húzásáról, vagy Jackie tévés szerepléséről. Igen, nagyjából minden korrekt volt, de nem annyira nézősen korrekt, hanem inkább felejthetősen, kihagyhatósan korrekt, és nem is érzem nagyon azt, hogy ebből a gödörből, illetve státuszból ki tudna mászni valaha a sorozat.

(Mert egyébként a sorozatoknál, de főleg ebben a műfajban, meg vagyok róla győződve, hogy évadról évadra simán változhat a minőség, nem kell feltétlenül arra számítani, hogy egy gyenge szezont csak egy még gyengébb követhet. Azonban ennek a tetszéshez annyira nincs köze, hiszen, ha megalapozottak a karakterek, akkor a néző hozzáállása, akár pozitív, akár negatív, a későbbiekben sem fog nagyon változni. Szóval ilyen szempontból egy felületesebb sorozatnak több esélye van, hogy kimásszon egy kátyúból.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz