login |

Kingdom: Ashin of the North

2021. 07. 27. 15:50 - Írta: Shyllard

9 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, tévéfilm, ,

Már több, mint egy éve volt a Netflix középkorban játszódó koreai zombi sorozatának második évadja. Így senkit sem lehet hibáztatni, ha elsőre nem ugrik be neki azonnal, hogyan is kötődik A királyság titkai: Az északi Ashin című külön epizód az anyasorozathoz.

Az évad utolsó perceiben bemutatott karakter a játékidő alatt emlékeim szerint meg sem lett nevezve, illetve jelleméről sem kaptunk sok útmutatást. Annyi biztos, hogy abban a pár képkockában is egyértelművé vált, hogy egy badass adalékról lesz szó.

A címszereplő, Ashin eredetsztorijaként szolgáló különálló film ennek függvényében nem igényel előzetes ismereteket, bár nyilvánvalóan növeli az élvezetet, ha a sorozat rajongói vagyunk. Az epizód első perceiben a készítők térkép és írott narráció formájában gyorsan felvázolják a Kingdom világának alapjait, a játékidő alatt pedig elsősorban vizuális nyomok formájában remekül bemutatják a mitikus hátterét is a történteknek.

Az újonc barát megközelítésnek, illetve magának a tálalásnak köszönhetően pedig úgy érzem ez a különálló film még jobb beugrási pont is képes lenni, mint az anyasorozat első évadja. Hiszen a lassú építkezés itt is megtalálható, de ezúttal mindez nem igényel másfél óránál nagyobb elköteleződést az érdeklődő részéről.

Mindemellett, pedig egy nagyon profin és korrektül összerakott epizódról van szó, ami magában hordozza a sorozat minden pozitívumát, s szinte az összes negatívumát hátrahagyva maga mögött. Az egy karakterre való fókuszálás miatt nem kapunk idegesítő mellékszereplőket, s a fókuszba kerülő néhány kísérő is fontos funkcióval rendelkezik a történetben.

Röviden az Ashin of the North talán a Kingdom legjobb epizódja eddig, miközben fontos háttérinfókkal rendelkezik egy (vagy akár több) vélhetően jövőbeli fontos karakterről, kiváló nézőcsalogatóként szolgálva. A horror és az akció a sorozat legjobbját nyújtja, fantasztikus zenével kísérve remekül bemutatva miért is képes megfogni az érdeklődőt ez a különleges korei zombivilág.

Ugyanis Ashin történetében is felcsillan a Kingdom számos vonzereje. A Koreai-félsziget világának korabeli kegyetlensége ezúttal is jelen van. Miközben maguk az élőhalottak az utolsó hajráig csak alig-alig bukkantak fel, nem éreztem magam egy kicsit sem átverve. A feszültségkeltés a néhol feltűnő baljós, de nem egyértelmű jelekkel jól működött, fokozatosan vezetve a végső, elsöprő erejű harmadhoz.

Ugyanis a sorozat világában az igazi veszélyt nem is a horrorisztikus lények, hanem maguk az emberek jelentik. Nagyon szeretem, hogy a Kingdom-ban mennyire ki vannak emelve az osztályszintek közötti különbségek, nem áltatva minket varázslatos világképpel, hogy a magas pozícióban levők bármennyire is emberszámba vették volna a legalsó szinteken élőket.

Az arisztokraták bánásmódja embertársaikkal nem csak a koreai, de világszerte is jelen levő középkori megközelítést tükrözi, egy koránt sem vonzó világképet tárva a szemeink elé. Ashin bosszúsztorija, pedig ennek fényében egy remek érzelmi töltettel is rendelkezik, hiszen az őt érő folytonos igazságtalanságok és kegyetlenségek súlyát is folyamatosan érezzük.

Mikor, pedig maguk az élőhalottak is előtérbe kerülnek, emlékezetes jelenetekkel vagyunk megajándékozva, jól kiaknázva az adott helyzetekből adódó következményeket.

Mindenféle spoiler nélkül a nemrég bemutatott Army of the Dead-del is párhuzamba állítható ezen a téren az epizód, viszont a koreai filmkészítők megközelítése sokkal eredményesebben képes különleges momentumokat tálalni. A hozzám hasonló rajongói a stílusnak nem hiszem, hogy sokat csalódhatnak.

Itt-ott, a CGI igényesebb részleteknél lehet hibákat keresni, hiszen sok koreai alkotáshoz hasonlóan itt sem a legmagasabb szintű technikai megoldásokkal találkozhatunk. Viszont mivel maga a „film” is igényel egyfajta elrugaszkodást a szilárd talajtól, nem igen tudom nagy negatívumként felróni mindezt. Aki vevő az ilyesmire, annak nem lesz teljesen élményrontó, azt pedig semmi sem fogja meggyőzni, akinek nem ízlése ez a műfaj.

Sokkal nagyobb kézzel fogható hiba az Ashin-t játszó Jun Ji-hyun alakítása aki visszafogottan szólva is gyenge teljesítményt nyújt. Érzelemmentes játéka bár célt szolgál, mégsem képes átadni a jelenetek súlyát. Emellett csak a színésznő alakítására fókuszálva, kifejezetten irreális momentumoknak is szemtanúi lehetünk.

Viszont mivel minden más tekintetében, többek között a bemutatott karakterfejlődésben és harci jelenetek kivitelezésében is remekel a sorozat, mégis képes felülemelkedni a Kingdom Jun Ji-hyun alakításának gyengeségén. Maga Ashin egy érthető és iszonyat menő karakter, rendesen felcsigázva az érdeklődést, hogy mit is fognak vele kezdeni az anyasorozatban.

Röviden összefoglalva az Ashin of the North kiváló szórakozás, nagyon céltudatosan és összeszedetten tálalva. Érdeklődőknek remek horrorisztikus bemutató a Kingdom világáról, a már nézők, pedig bár melléksztorit kapnak, mégis remekül szórakozhatnak.

A külön epizód izgalmas, látványos és érdekes is, számomra nagyon kedvelt bosszúsztorit tálalva. Az utóbbi megközelítés és a horror műfaja által is előhívott elvárások mindegyikét felülszárnyalta a koreai alkotás, pazar élményként emlékeztetve, hogy miért is annyira kedvelhető a Kingdom.

A nagy kérdés most már csak az, hogy lesz-e harmadik évad? Mert az biztosnak látszik, hogy új film, illetve külön epizód készülni fog, amely a koronaherceget helyezi majd a középpontba.

9 hozzászólás Ne habozz!

LambSkewers - 2021. 07. 27. 17:00

Szerintem Jun Ji Hyun hihetetlenül tehetséges, nem hiába a top színésznők közt van Koreában. Az, hogy ő elvállalta a szerepet, nagyon nagy nyereség a Kingdomnak. Na mindegy, ízlések és pofonok, csak mondom szólok egy pár szót az érdekében. Ne írja le senki egyből.

Mammut - 2021. 07. 27. 17:40

nagyon hangulatos volt, főleg a tigrist imádtam, már alig várom a másik külön epizódot!

nekem nem volt különösebb bajom Ji-hyunnal, bár nem jelölném a hét alakítására sem, simán csak adta, ami ehhez az epizódhoz kellett

juhaszvik - 2021. 07. 27. 21:58

Abszolút hozta a sorozat hangulatát, stílusát, nekem tetszett. Örülök neki, hogy ennyire komolyan veszik a készítők a világépítést.
Azzal viszont vitatkoznék, hogy ez jobb belépési pont lenne. Az anyasorozat ennél sokkal lassabban építkezett, ha ezután állna neki az ember, akkor (még) vontatottabbnak tűnne, ráadásul a film ellőne pár technikai spoilert is.

A színésznő játéka rendben volt: szikár, hatékony badass, akit megviselt a gyerekkor.

Csigusz - 2021. 07. 28. 12:25

Tetszett ez a kis kitekintő rész, teljesen hozta a megszokott Kingdom-minőséget.

Két kérdés van csak ami keserű szájízt hagy:
1, most, hogy láttuk az új karakter tragikus sorsát, mégis, hogy akarnak belőle gonoszt csinálni, és elvárni azt, hogy ellene szurkoljunk? (az s2 vége nagyon arra utalt, hogy ő lesz a hercegék ellenpontja)
Mindamellett, hogy a figura tök badass, teljesen érthető és jogos a bosszúhadjárata is.

2, eléggé aggodalomra ad okot, hogy egy éve lement az utolsó epizód, és a mai napig nincs berendelve a harmadik évad. Nagyon remélem, hogy titokban azért készül és az esetleges második spinoff film után majd csak bedobják a hírt, hogy “pár hónap múlva már nézhető is”. Mert ha csak azt követően fognak nekiállni…

juhaszvik: +1
Így van, ez egy spinoff a fősodor mellé, teljesen értelmetlennek tartom nélküle nézni. Miért kezdené bárki is ezzel?

winnie - 2021. 07. 28. 15:22

filmként van pozicionálva, nem egyértelmű kapoccsal a sorozathot, a többség szerintem eleve sorozat nélkül nézi meg. más okból, de én is tervezem, de az bizotstos, hogy előtte nem fogom látni a sorozatot.

Shyllard - 2021. 07. 28. 15:50

Csigusz:
1. Nekem az jött le, hogy Ashin kiakar írtani mindenkit, válogatás nélkül. Így nem lesz nehéz szembeállítani.

2. Egy pofonegyszerű horror filmről van szó, én kitartok amellett, hogy teljesen érthető minden, ami történt benne, a sorozat ismerete nélkül is. Pl. az íráshoz nézegettem vissza a második évadból részeket, én nem is emlékeztem rá, hogy Ashin ott volt a végén, vagy hasonlók. Egy-két karakter atfedes van, de azokat is csak utólagos keresgélés után tudtam meg.

2+1. Nem mindenki sorozatjunkie, nekem is vannak időszakok, mikor egy másfél órás film sokkal jobban hangzik, mint két evadnyi sorozatba való belekezdés.

juhaszvik - 2021. 07. 28. 17:05

Csigusz: nincs jobb, mint egy emberi, átérezhető motivációval rendelkező főgonosz. Én pont azt nem csípem, amikor egy történet azt várja el tőlünk, hogy fogadjuk el: a rossz az rossz, és kész. Másrészt (spoiler) a főhős eléggé megkattant, nyilván nem mindenki tehetett a táborban arról, ami a falujával és az apjával történt, ennek ellenére nem válogatott. Ugyanez a helyzet Csoszonnal is. Két udvari tiszt döntése miatt elpusztítani egy országot? (Spoiler vége)

Shyllard, winnie: szerintem csak simán nem ugyanazt értjük “beugrási pont” alatt. Nyilván aki nem akarja megnézni az eredeti sorozatot, annak nem jó beugrási pont az anyasorozat.

3. Amúgy szerintetek benne van a pakliban, hogy a második filmmel zárják le az egészet?

Ytsz - 2021. 07. 28. 18:45

juhaszvik:

Ha pedig meg akarod nézni az anyasorozatot (ami számomra a tavalyi év egyik legjobb sorozata volt és legváratlanabb meglepetése volt), akkor pedig azért nem jó beugrási pont, mert számos, az anyasorozatban rejtélyként kezelt kérdést azonnal felfed, tényként kezel.

SPOILER

Itt is felteszem a kérdést. Az eredeti sorozat azzal végződik, hogy kategórizálják a szörnyeket, melyik hogyan képes fertőzni. Ebből kiderül, hogy azok a szörnyek, akiket a virággal támasztottak fel, azok nem képesek továbbfertőzni, akiket megharapnak, nem tudja továbbadni a kórt. Ezzel szemben itt az Ashinban mintha ezzel nem foglalkoztak volna, a feltámasztottak harapása továbbfertőzést okozott. Vagy rosszul értelmeztem?

juhaszvik - 2021. 07. 29. 05:28

Ytsz: (spoiler) valóban ez a szabály, és furcsa is, hogy ennyi zombi lett a végére a táborban, de amennyire én emlékszem nem láttunk egy olyat sem, hogy ott és akkor harapástól zombult be valaki. Szóval akár az is feltételezhető, hogy az összes zombit a főhős üzemelte be a virággal.
Bár az is érdekes, hogy a tigris evéssel lett zombi, mégsem fertőzött meg senkit.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz