login |

Younger: a 7. évad – írta Anna

2021. 07. 27. 21:30 - Írta: vendegblogger

3 hozzászólás | kategória: kritika,

Annak idején ki gondolta volna, hogy egy ilyen ötletből egy egész hosszúra nyúlt sorozat születik meg? Én biztosan nem. S most elérkeztünk a sorozat végéhez, amit – megmondom őszintén – meglehetősen izgatottan vártam.

Kár volt.

Számomra a Younger egyik legnagyobb erősségét mindig is a karakterizálás adta: ugyan erősen karikírozott és kisarkított alakokról beszélhetünk a sorozat esetében, de pont ezek miatt voltak szerethetőek a szereplők.

Világosan felskiccelt figurákat adott a sorozat, akik egy előre meghatározott úton, kisebb-nagyobb kilengésekkel, de haladnak előre. Liza, ahogy egyre mélyebbre kerül a hazugságok hálójában, s ahogy kilép a huszonéves létből és a saját lábára áll; Kelsey, ahogy nem egy férfiban próbálja megtalálni az élet értelmét; Josh, ahogyan az éretlen tetoválóból a nem várt “meglepetés” kizökkenti, s elkezd felnőni; vagy Diana, aki kinőve a platonikus Charles-imádatából, eléri a boldog véget.

Nos, az utolsó évad ezeket a karaktereket, a fejlődési íveket egész egyszerűen lenullázta. A tovább mögött spoilerekkel folytatom.

Az egyik legnagyobb negatívum egyértelműen Diana hiánya volt: ugyan az évadban tettek rá kísérletet, hogy Lauren némiképpen pótolja, ám szerencsére ezt a próbálkozást hamar elvetették. Hiányzott a karakter szarkazmusa, csípős beszólásai és interakciói a többi szereplővel. (Emlékezzünk csak arra, hogy a 9 to 5 című számot énekelték a lányok közösen az egyik csalódásuk után…). Miriam Shor (Charles Michael Davis-szel együtt) a járvány miatt maradt ki (egy rövid beköszönést leszámítva) az évadból.

Helyette előtérbe került Lauren és Maggie: előbbi egy kipróbált fantáziát és a Diana-epigonkodást leszámítva inkább a comic relief szerepkört hozta, s igyekezett megmosolyogtatni a nézőket. Maggie pedig a rövid, de karakteridegen egyetemi oktatósdit követően egyik ellenfelében találta meg a nagybetűs – érett szerelmet. Mindkettejük karakterében még annyi potenciál lett volna, ám a sorozat ebben az évadban mintegy elengedve a kezüket, elvesztegette őket.

Kelsey karakterének íve egyértelműen a vergődés szóval leírható: a korábban magabiztos, talpraesett nő helyett itt egy nyafogó, szálldosó és határozatlan szerkesztőt kaptunk, akit egy remélt spinoff ígérete miatt el is költöztettek a városból. Karakterének voltak erősebb pillanatai, ám az évad előrehaladtával ezek eltűntek, s szála beleszürkült az érdektelenségbe.

A mélypont azonban a Charles-Liza kettős tekintetében érintett leginkább. A korábbi évadokban kifejezetten szórakoztató volt látni, hogy Liza hogyan bolyong ide-oda a két férfi között (ó, azok a hallucinációk!); de végül is a megnyerő külsejű, érettebb(?) gondolkozású Charles-t választotta. S itt is hagyott bennünket a sorozat az előző évad végén: a férfi feleségül kérte Liza-t, Diana esküvőjén. (Ez magánvélemény, de egy esküvőn sosem tartottam elegáns húzásnak lánykéréssel előhozakodni. Elvégre az egy másik pár nagy napjáról szól, nem rólatok.)

A kérdésre Liza nem felelt, végül pedig kisült, hogy ő házasság nélkül képzeli el a jövőt Charles-szal; viszont a kiadótulajdonos régimódi, így neki csak a házasság az opció. A ’szeretlek, de nem tudok veled együtt lenni, mert mások az igényeink’ az egész évadon végigvonult, rányomva bélyegét mindenre: a behozott tematikák, az érdekes könyvötletek, mint pl. a fantasztikus Greta Thunberg-paródia, az álnéven alkotó írópáros, az inkubátor vagy a szörfös szexlexikon mind-mind mellékvágányra szorultak a Charles-Liza dráma vonalon.

A húzd meg-ereszd meg nem tett jót az évadnak, ahogyan az ebbe a csatarendbe állított mellékszereplők sem: Quinn visszahozatala még mélyebbre süllyesztette a sorozatot, a Liza mellé felsorakoztatott jelöltekről pedig inkább ne is beszéljünk.

Sohasem vártam még ennyire az évadzárót, mint ebben a szezonban, gondolván, hogy az írók összekapták magukat, s a sorozatzárót a megfelelő módon készítik el. Ez végül felemásan sikerült: Maggie újra felkerült a művésztérképre, Lauren a szülei állandó szekálása ellenére megtalálta a boldogságot, Kelsey-t a korábban említett állás pedig végre kisegítette a gödörből. Charles és Liza végül mégsem találtak egymásra, hanem kulturált módon, de elengedték egymás kezét. Josh pedig… felnőtt. Saját műhelye, saját vállalkozása lett, s ő az, akit az évad közbeni szerencsétlenkedések ellenére (az aktuális barátnő alapanyag, aki nem tudja elviselni a gyerekeket) nyugodt szívvel engedhettünk útjára.

S az mindenképpen csillagos ötös a készítőktől, ahogyan a legutolsó jelenetben egy az egyben megidézték az első évad első részében látott, italrendelős, cipőkalimpálós jelenetet Josh és Liza közreműködésével. Így némiképp sikerült keretbe foglalni a 7 évad történéseit.

Összességében ezt az utolsó évadot nem ajánlanám tiszta szívvel, de az előzőeket bármikor én is visszanézem, s boldogan csukom le a laptopot Charles lánykérésénél, hogy végül is, befejeződött a Younger.

Kellemes kis quilty pleasure sorozat volt, szívlelhető karakterekkel és történetszálakkal. Szurkolhattunk együtt, hogy teamJosh vagy teamCharles, szoríthattunk Diana hepiendjének és Maggie, Kelsey vagy Lauren történetének egy-egy újabb kanyarulatánál erősebben szoríthattuk a képzeletbeli kormányt. Óhatatlanul is párásabb szemekkel tekintettem most vissza erre a könnyed nyári sorozatra, ami tényleg nem akart többnek látszani, mint ami valójában.

3 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2021. 07. 28. 06:32

Egyet kell értenem, ez az évad nem igazán volt méltó befejezése a sorozatnak. Számomra is különösen az húzta le, ahogy az elvileg megfontolt és érett Charls hisztizett (ezzel jól meg is kérdőjelezve, hogy akkor miért ő és nem Josh?) ezen a “kibékíthetetlen ellentéten”. Mintha kifejezetten kifogást keresett volna a középkorú kétgyermekes apa… De az legalább annyira logikátlan lépés volt számomra, amikor végül eldöntötte, hogy nem bízik Lisában a kapcsolatukban, de különösebb huzakodás nélkül rábízza az egész vállalatát, mert a munkában na ott aztán nagyon bízik benne… Atyaég!

De ha ezt az egy szálat teljesen kivenném, akkor sem tudnék sokkal jobb képet festeni az évadról, mert teljesen beszürkült az egész. A legnagyobb izgalmat bennem Miss Bridgerton ismételt felbukkanása keltette, mert csak most esett le, ki alakítja Josh exét :D

Nem megyek végig az összes szálon, mert a kritikában ott vannak szépen felsorolva, de sajnos egyikbe sem igazán tudtam kapaszkodni. Így összességében csalódás lett az utolsó évad, vagy más nézőpontból szemlélve: ideje volt befejezni (vagy így – vagy úgy).

Snoopyzit30 - 2021. 07. 28. 16:07

A kritikával teljesen egyet kell hogy értsek, bár én még jobban lehúztam volna. Katasztrófa volt ez az évad, rétestészta feleslegesen! Már az 5. évad végén abba kellett volna hagyni. Tökéletes lezárás volt az. Igaz ott még Miranda nem ért révbe, talán csak ez indokolta a 6. évadot, de nagyon annak kellett volna lenni az utolsónak.

Charles lánykérése és az azt követő huzavona nevetséges volt. Lauren abszolút nem tudta pótolni Mirandát, őt is csak beleerőltették, hogy legyen valami szerepe. Maggie ugyanúgy töltelék volt, ahogy eddig (ezen meg sem lepődtem).
Kelsey karakterét is teljesen lehúzták és megmondom őszintén már fájt nézni, amit a kiadóval is csináltak. Össze-vissza átnevezések, átpártolások, új-régi tulajok, igazgatóság, van pénz-nincs pénz, már az agyamra ment az egész.
Josh-sal sem tudtak már mit kezdeni évadok óta. Az hogy a kis semmi tetkószalonjából úgy kinőtte magát, hogy egész háztömböt vesz New Yorkban az meg egyszerűen a nevetséges kategória.

Amennyire szerettem az első 5 évadot (és néztem Miranda miatt a 6.-at) annyira megutáltam már ezt a záró évadot.
A legvégén volt 1-2 aranyos pillanat, de tényleg ennyi.
Én már idén visszanéztem az 1-6. évadot még a 7. előtt, így mostanában én nem veszem újra elő az biztos.

1-5. évadok 7-9/10
6. évad 6,5/10
7. évad 3/10

Hamupipacs - 2021. 07. 28. 22:11

Én is hasonlóan látom, mint a kritika és az előttem szólók. Végignéztem, mert megszerettem a karaktereket, a hangulatát a sorozatnak. (És a fél órás részekkel nem volt nehéz végezni.) A fiatalabb karakterek is 30 lettek.(Látszott is a színészeken az eltelt időszak.) A mozgatórugója ezzel a történetnek lenullázódott (megkopott). Felnőttek, eljutottak A-ból a B-be. És ha nem ,akkor fájdalmas volt nézni. A kiadó és Kelsey körüli kavarásokat. Jó pont, hogy sem egyik, sem másik pasi nem lett nyerő Liza számára. A titkokat, mármint Liza kis titkait értem, hogy problémás, de a mondvacsinált párkapcsolati konfliktus az évad elején köztük elég béna volt.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz