login |

Pilot-mustra: Katla – 1×01

2021. 07. 28. 15:50 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, pilot-mustra,

A Netflix viszonylag friss premierje volt az izlandi Rejtélyes jég, és bár nyilván szó sincs arról, hogy ami izlandi, az csak jó lehet, azért a tapasztalataink az északi ország sorozataival eddig elég pozitívak voltak, így nem meglepő, ha ez is a várósak közé tartozott. (A Trapped és az itthon korábban HBO-s premier Case még most is fent van a Netflix-en, a The Minister pedig viszonylag friss premier, majd arról is fogunk írni.)

Sorozatok ide vagy oda, azért az izlandi mozgóképgyártást én mégis a filmek alapján ítélném meg, és azok közül több nagyszerűt láthattunk már, főleg a krimi műfajából, a Vérvonalon át az Elégtételig. És vajon mi a közös a legtöbb emlegetett film- és sorozatcímben? A több hollywoodi filmmel is rendelkező Baltasar Kormákur, aki a Trapped után a Katla készítője és rendezője is volt. Csoda, hogy kötelezőnek tűnt a sorozat?

KATLA – 1×01 – 7/10

Nem tehetek róla, de imádom ezt a stílust, ami a lassú folyás mellet szinte csak és kizárólag a hangulatra alapoz. Lehet, hogy 8 részen át már nem élvezném ennyire és az is igaz, hogy az 1×02 elindítása után nem sokkal újra elkezdtem nézni a pilotot, hogy pár karakter-bemutató és kulcsjelenetet a helyére tegyek, mert igazából csak a nyitó epizód történései maradtak meg bennem, és a karakter-interakciók, a nevek és, hogy ki kicsoda, már kevésbé, de ezek után már nem volt gond. (Ez van, amikor lassú a tempó, az ember hajlamos azt gondolni, hogy nincs jelentősége minden egyes jelenetnek. Pedig!)

A Katla egy vulkán, aminek “tövében” játszódik a sorozat. És ami egy éve kitört és azóta is folyamatosan zajlik a vulkáni tevékenység, ezért mindent vulkáni hamu borít, a környéken lakók nagy része el is költözött, az ilyen-olyan okból (tudós munka, trauma, érzelmi okok) maradókat a turistáskodók tartják valamennyire életben. És mi rögtön belecsapunk a közepébe, hiszen azzal kezdünk, hogy egy hamuval borított meztelen ember botorkál ki a vulkánból. WTF.

Ezzel párhuzamosan pedig a környékbéliek több furcsaságot is észlelnek (frissen nyíló hasadékok, életre kelő döglött állatok), amikhez talán a vulkánnak lehet köze. Sőt, nem csak ők kapják fel a fejüket, hanem egy távolabbi kórház kutatóorvosa is, aki a neki küldött vulkanikus mintákat vizsgálva változásokat vesz észre, így oda is utazik a Katla-hoz. A fókusz persze továbbra is a jövevényen van, akiről kiderül, hogy egy régebben eltűnt svéd nő, aki után elkezdenek kérdezősködni, hogy még furcsább dolgokkal szembesüljenek. És, ha mindez nem lenne elég, újabb ember kerül elő a Katlából.

Tényleg nem akarok történetmesélősbe átmenni, de ilyen a sorozat. Kormákur annyira, de annyira a hangulati elemekre koncentrál (pazar a vizualitás, hiszen, még ha tudjuk is, hogy a sorozat nagyobb része stúdióban forgott, a helyszínen is dolgozhattak  bőven a filmesek), hogy viszonylag kevés időt hagy a történet görgetésére, cserébe viszont amikor ezzel foglalkozik, akkor tényleg haladunk előre. Szóval miközben a Katla, miképp a vulkán füstfelhői, lassan gomolyog, mégis azt a látszatot kelti, hogy normál tempóban halad előrefelé a történet.

A karakterekkel való előidőzést persze segíti az is, hogy első (és másodikra) egy nagyon jó főszereplőre bukkantak Guðrún Ýr Eyfjörð személyében (akit én nem is ismertem korábbról énekesként), egy ilyen sztorihoz, hangulathoz, környezethez pont egy ilyen Grima illik, esélytelen lett volna nem szimpatikusnak találnom. Az ő révén az érzelmi komponenst is sikeresen megalapozzák, aminek köszönhetően a sztori mellé állítottak.

Azonban hiába a “nyomasztás”, mivel egy rész után elég nagy a homály (nem csak fizikailag, hanem átvitt értelemben is), így kétesélyes a kifutás. Ebben a megmagyarázhatatlan jelenségekkel operáló műfajban szinte kizárt, hogy minden egyes készítői döntés megnyerje a nézőt, így csak reménykedni tudok abban, hogy nem gurul el nagyon a készítői gyógyszer.

(Egy kis intermezzo: vicces, hogy a kritikát pont azon a napon (07.07) fejezem be, amikor hírek jönnek az Etna ismételt kitöréséről és arról, hogy Catania városát ellepte a hamu, mert én is terveztem írni arról a személyes vonatkozásról, hogy 20 éve a későbbi feleségemmel csaptunk egy 30 napos improvizálós, “aznap kitaláljuk, melyik országban alszunk másnap” európai vonatozást, ami során Catania-ba is eljutottunk (Firenzéből adta magát a célpont, megspóroltunk egy éjszakai hostel szállást a szicíliai vonatozással), amely épp akkor szenvedte meg az Etna kitörését, így át tudom érezni, hogy milyen lehet a Katla közelében élni. Catania-ban sem volt érdemes kocsit mosni (random, korabeli kép tőlem – pedig ilyen messze volt a füstölés), mert elég hamar csupa por és homou lett minden, és egy napos városnézés után mi is elég durván néztünk ki.)

Kizárólag az első részt látva azt kell mondanom, hogy a hangulatteremtéssel elérték nálam, hogy potenciállal telinek lássam a sorozatot. Remélhetőleg élni fognak a lehetőséggel, de a természetfeletti szál behozása mindig kétesélyes. Itt arra tippeltem elsőre, hogy az általam oly kedvelt Les Revenants/The Returned/Resurrection/Glitch-vonalra fog ráállni a Katla, aminek nagyon örülnék, de lehet, hogy bődületesen nagy luftot rúgok ezzel.

20 hozzászólás Ne habozz!

Mammut - 2021. 06. 17. 13:53

Ez a sorozat bebizonyította számomra, hogy sok északi filmet a tájért nézek és amiatt nem izgat még a lassúságuk sem.

Itt a táj szürke a hamu miatt és ez olyan nyomasztó bélyeget üt rá, hogy igenis zavartak benne a lassú jelenetek, mintha rányomtak volna egy “dupla unalom” gombra.

Persze, nyilván hozzáad a drámához, ha valaki épp arra vágyik.

Ez persze az 1. rész után a véleményem.

Még nem tudom, hogy folytatom-e, mert amúgy érdekes lenne, csak ez így nagyon nyögvenyelős nekem.

Az biztos, hogy valami pörgősebbet nézek vacsorára.

remi - 2021. 06. 19. 06:54

A történet maga szóra sem érdemes, egy Solaris utánpöffenés, de a szinte felfoghatatlan tájak, a valószínűtlen autók és egyéb járművek, a súlyosan “dark” hangulat miatt 2 este végignéztem.
Akinek pont ilyen kell annak melegen ajánlom!

monti - 2021. 06. 20. 16:03

simán elviszi a darát, remek színészek, még afféle posztapokaliptikus hangulata is van

Hádész - 2021. 06. 20. 20:54

A hangulat meg a látvány vitte a hátán, de nagyon vontatott volt, illetve az általam utált húzás, hogy senki nem beszél össze a többiekkel, így nem is áll össze senkinek sem az egész kirakós, fájt. Az meg elég valószerűtlen volt, hogy valaki full ignorálja vagy éppen teljesen természetesnek veszi, ami történik.

skb - 2021. 06. 21. 15:01

1 nap alatt ledaráltam. Nem mondom azt, hogy rögtön beszippantott (inkább fokozatosan, évad felénél már tudtam azért, hogy dara lesz), de a hangulat, a tájak, a szereplők mind-mind magával ragadtak. Elég lassú lefolyású sorozat, kell ehhez szerintem egyfajta lelkiállapot, kőkemény dráma és lelki utazás a nagy része. Nem is értem, hogy egyes portálok ezt miért tűzdelik horror, scifi meg thriller jelzőkkel. Nem ezen van a hangsúly, sőt szerintem ebből a háromból kb. semmi nincs benne. Ez egy dráma posztapokaliptikus köntösben. Valahogy nézette magát és áthelyezett egy tök más lelkiállapotba meg világba (The OA-nál éreztem még kicsit ezt).

Bácskai bicska - 2021. 06. 23. 13:31

Baltasar Kormakúr rendezőt nagyon bírom. Már a Trapped is kedvencemmé vált, hasonlóan, mint itt, a skandináv, vagy inkább észak-atlanti táj megörökítése mindent vitt, zseniálisak az operatőrök.
Koromnál fogva (50+) nekem kifejezetten tetszik a lassú, vontatott építkezése a filmnek. A képi világ mellé a színészek játéka, azaz nem játéka is illik. A legmelegebb nyári hónapokban, esténként nézek egy-egy epizódot. Elégedett vagyok vele, nagyszerű választásnak bizonyult, bizony nem csalódtam, én nem hiányolom ebből a sokszor csak a látványért megvalósított amerikás pörgést.

kriszta.g - 2021. 06. 24. 09:26

Azért nézem mert hűvösebbnek érződik tőle a szoba.😃 Imádom az északi filmeket az én lelkem onnan való csak rossz helyre dobott le a gólya. Picit pörgősebb azért lehetne mert 3 rész után bealudtam. De most már ki akarom deríteni kik ezek a klónok.

Vérnarancs - 2021. 06. 27. 11:46

Egyszer nézhető volt, hát hasonló történettel már találkozhattunk. Északi táj miatt néztem meg, operatőri munka miatt, bár ez nyomasztóbb volt, nyilván kietlenebb a hamu miatt. Túlzottan nem derült ki semmi. Csak én érzek párhuzamot a Rakhel és A Nagy pénzrablás Rachel-ja között, minimálisan hasonlítanak is, de akkor ki a váltott? :)

szocika - 2021. 07. 04. 15:05

Ebben a sorozatban az volt a legjobb hogy véget ért.

Lassú, semmi izgalom, a story is elég laposka.

Egy, egyetlen egy előnye van, hogy VIK nevű településen játszódik, ahol pár éve eltölöttem pár napot.

A “falu” csodás, a tengerpart, szóval minden.

Diapolo - 2021. 07. 28. 16:14

Tetszett az intermezzos rész, jó ötlet volt a személyes vonal, sőt, a kép is!
Ráadásul 8 éve azt hiszem, hogy a winnie alias alatt egy hölgy lapul :)))))

Magát a sorozatot nem kezdtem még el, de az olimpia után, és még az országos szezon előtt kap majd esélyt..

Kati neni - 2021. 07. 28. 16:22

Lenyeltem egy hetvege alatt, de olyan mely nyomot nem igazan hagyott bennem. A hangulat jo, de nem kedvelem a termeszetfelettit annyira.

Basszus, tegnap Netflix-premierkent neztem meg a Shining folytatasat, a Doctor Sleepet es azon gondolkoztam, hogy ebböl milyen jo kis sorozat is kerekedhetne belöle, ha a kislany idösebb lenne es a neki megjelenö “szellem” maradna allando szereplö. Siman lehetne az uj Buffy vagy SupNat.

Shannen - 2021. 07. 28. 16:38

Nálam két rész után kasza lett. Hiába a hangulat, ha közben roppantul idegesít, amikor a karakterek csak azért nem beszélnek egymással, vagy nem teszik fel azokat a kérdéseket, amiket minden normális ember feltenne azonnal, hogy ezzel húzzák a rejtélyt és az időt. A főszereplő nő tényleg remek volt amúgy.

Mammut - 2021. 07. 28. 18:38

Nekem a pilot anno túl depis volt, viszont ez az intermezzo feldobott. :)

LasDen - 2021. 07. 28. 19:19

A kalap szar történet miatt nálam az első rész után feledésbe merült. Felejthető…

Geza Kovacs - 2021. 07. 28. 22:15

Nagyon jó filmeket meg sorikat készítenének az északiak, ha nem lenne ez a kegyetlen lassúság.

A történeteik, ötleteik nagyon tetszenek, bár a megvalósítás sokszor olyan irányba megy, amivel nem tudok mit kezdeni. Itt is a szereplők jelentős részét egyáltalán nem izgatták a hasonmások, az apát a meghalt lánya visszatérése se, semmi. A tudósok se akartak további kutatásokat végezni, vagy külsősöket bevonni véletlen se.

Viszont a Netflixen van 1.5x sebességgel való nézési lehetőség, ezzel meg villámgyorsan haladtam, szóval csak sikerült valahogy megnézni.

atalanta - 2021. 07. 29. 08:58

A hangulat viszi a hátán a sorozatot, ahogyan az várható is volt a rendezőtől.
A történet sajnos nem túl erős, hamar felejthető, ráadásul iszony lassan építkezik. Jobbat vártam.

Samu - 2021. 07. 29. 09:15

Nagyon nyomasztó volt ez a posztapok hangulat, ahol mindenki a sáros pernyében dagonyázik… Nekem a kisgyerekes szál pedig egyenesen sokkoló volt, nem csak a lezárása.

szockos - 2021. 07. 29. 13:24

Mocsári Vik nevű településen játszódik, voltam már itt, gyönyörű a hely. Tényleg ott a templom ha jön az áradás, oda kell menekülni.

DE! A tájon kívül más pozitívumot nem tudok elmondani.
Lassú, erőltetett párbeszédek. A story sincs kibontva, ugyanakkor nem elég érdekes, izgalmas.

5/10 (MAX)

Fegyula - 2021. 07. 30. 13:17

Sajnos részről részre gyengült, a vége már “burleszkbe” hajlott, egyszerűen nem tudtak mit kezdetni az alapötlettel. Annyi butaságot csomagoltak össze, hogy a vége felé már fájt.
A kíváncsiság nézette velem végig, de nem ért ennyi “szenvedést”.
A környezet (tájat nem írok, mert az végig kopár) miatt 3/10…jóindulattal.

Soames Forsyte - 2021. 09. 17. 16:25

Az senkiben nem merült fel, hogy ezek az északi népek TÉNYLEG ilyenek és ezt is meg akarták mutatni az alkotók? Kicsit a sztereotípiák szintjén ugye nagyjából lehet tudni, hogy depisek, befordultak és így elég nehéz megbeszélni a fontos dolgokat. Gyakorlatilag az összes dialógus teljesen groteszk és abszurd, mindenki folyamatosan kellemetlenül érzi magát, teljesen elcseszett az egész miliő meg az összes karakter. Csodálkoztam is, hogy senki nem alkoholista, mert ezt a helyet meg helyzetet máshogy valszeg nem lehetne elviselni (szó se róla, gyönyörű a táj, de más odalátogatni és megint más ott élni), de talán az már túl sok lett volna a közhelyből. Én pont emiatt élveztem nagyon, érdekes ez a depis jólét kontraszt (mert a lakások baromi jól néznek ki, különösen a szívtipró öregúré, high tech kórház van a semmi közepén stb)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz