login |

The Equalizer: vége az 1. évadnak

2021. 07. 30. 20:00 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Lehet, hogy a tavalyi évad legsikeresebb országos újonca volt a CBS sorozata, de a csatornán mindenképp, ami azt jelenti, hogy a Hawaii Five-0, a MacGyver és a Magnum PI után egy újabb sorozatos reboot sült el jól, azonban számomra elég komoly csalódásnak bizonyult a The Equalizer újragondolása – itt írtam róla, és a másik kritikánkból az is kiderül, hogy nem csak én voltam így vele.

Alapvetően kaptunk egy erős főszereplővel és komolyabb érzelmi szállal megáldott/megvert sokadik nyomozós sorozatot, ahelyett, hogy valami egyéni hangvétel, mondjuk keményebb akciózás jött volna ki belőle. Az egyik kedvencem az embereken segítős epizodikus műfaj, de itt mindent leegyszerűsítettek problémamegoldásra és likvidálásra, ahol a neccesebb helyzetek feloldására egy hacker és egy mesterlövész szereplőt vetnek be, hogy még véletlenül se kelljen körmönfont és igazán kreatív megoldásokat alkalmazni. Tornyosul egy akadály? A megoldás: megnyomjuk a gombot/meghúzzuk a ravaszt. Pff.

Pedig lenne fantázia mind Queen Latifah-ban főszereplőként, mind pedig a karakterében, és a segítői is kifejezetten szimpatikusak (Adam Goldberg ugye egy állat, és Liza Lapira is régi kedvenc), de bármennyire is tetováltak meg kemények, inkább csak humorforrásként vannak jelen, amikor épp nem gombnyomásra oldanak fel problémákat. Kár, hogy ennyire kevéssel megelégszenek a készítők.

S bár mondanivaló (vagy inkább üzenet) terén nem muzsikál rosszul a sorozat, de inkább csak kötelező köröket érzek, és egyáltalán nem emelkedik ki a hasonszőrű darabok közül, és ez alatt most nem a minőséget értem, hanem a stílust. Tényleg itt lett volna a lehetőség, hogy egy, olykor a törvény rossz oldalán táncoló karakterrel komolyabban rendet rakós széria szülessen, erre még a fináléban is úgy kerülték az akciózást, mint a tüzet. Most komolyan, amikor lett volna lehetőség rá, akkor a főhős az egyik jelenetben elindult a rosszfiút elkapni, a következőben pedig már hozta is magával a fülénél fogva. A többit meg bízzuk a fantáziánkra.

Az első évad (mert ugye természetesen papírforma, hogy lesz második is) zárása nem nagyon különbözött a korábbi epizódokétól, nem igazán erőltették meg magukat az írók. Igaz, veszélybe került a főhős lánya egy gépfegyveres leszámolás miatt (a barátja lett járulékos veszteség), de maga a rész különösebben nem sikerült fantáziadúsra, csak lekapcsoltak egy fölényeskedő gengsztert, akit nyilván előbb tőrbe kellett csalni, de még ehhez sem használtak semmi fineszt.

Némi lövöldözést azért kaptak zárásnak a torkolattüzek rajongói, meg egy so-so cliffhangert annak kapcsán, hogy még valaki tisztába kerül a The Equalizer alteregójával, de a folytatásra sokkal több kéne ahhoz, hogy a sorozat a tinglitangli kategóriából kiemelkedjen. A nyomozós szál kapcsán erre lehetne, illetve lehetett volna is esélye, de az is elúszni látszik.

1 hozzászólás Ne habozz!

Kati néni - 2021. 08. 01. 06:54

A filmverzióból nekem bejött az első rész (a második viszont jóval gyengébb lett), ezért adtam a sorozatnak egy esélyt, két epizód erejéig, de minek. Vérszegény, tipikus országos sorozat.

Tudom, hogy elcsépelt ez a megoldás, de én arra számítottam, hogy Latifah karaktere fantomként segíti az embereket, hivatalosan nem létezik, halottnak hiszik és ebből származik egyrészt a családi dráma (él anyu? Nem él anyu? Ki támogat a távolból minket?), másrészt valamiféle átívelés is (a CIA vadászik rá, de a “The Company” sutyiban őt segíti, le kell mosnia magáról valami vádakat, nem ő az elkövetője valami ganéságnak, csak bemártották, miközben egy antagonista szervezet is bosszút akar állni rajta). Ezt még megspékelhette volna az is, hogy Latifah beépül, váltogatja a személyazonosságait, a gonoszokat könyörtelenül lemészárolja, mint Denzel Washington a filmben.

Az epizodikusság pedig így néz ki:
– McCallnak van egy weboldala vagy valami elérhetősége, ahol az elesett emberek, akiknek már semmi reményük nincsen, kontaktolhatnak vele.
– A kis csapat segít Latifahnak beépülni
– a gonosz árverése, megtévesztése hamis személyazonissággal,
-leszamolas, ha nem megy ésszel, megy könyörtelen erővel

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz