login |

This Way Up: a 2. évad

2021. 07. 30. 21:33 - Írta: Shannen

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Bevallom, amikor 2019 nyarának végén debütált ez az angol komédia, teljesen elment mellettem, pedig még egy elég pozitív pilotkritika is született róla itt a blogon. Ez azért is kár, mert logikus lett volna, hogy néhány hónappal a Fleabag zárószezonja után ezzel töltsem ki az űrt, amit Phoebe Waller-Bridge zseniális sorozata hagyott maga mögött.

A This Way Up nem akart az új Fleabag lenni, ahogy az ír komikus készítő-főszereplő Aisling Bea-nek is meg van a saját hangja, és a sorozat is egy fokkal visszafogottabb és kevésbé úttörő, mégis lehetetlen elkerülni az összehasonlítást. Ha másért nem, hát azért, hogy a Fleabag-rajongók felfigyeljenek és adjanak neki egy esélyt, hiszen a sok hasonlóság ellenére összességében a This Way Up a saját jogán is említésre érdemes, jól sikerült darab, főleg az idei, második évad sikerült pazarul.

A sorozat középpontjában a harmincas évei elején járó Aina áll, aki a rehabról kikerülve igyekszik magát összeszedni nővére, Shona segítségével. Sokáig nem derül ki miért is volt szüksége Aina-nak kezelésre, az viszont egyértelmű, hogy a kifelé mutatott vicceskedő, nagydumás karakter mögött komoly lelki problémák sorakoznak, amelyekről egy ideig ugyan lehet nem tudmást venni, de idővel úgyis ki fognak bukni.

Miközben Aina többek közt a szabadszájúságával is Fleabag-re emlékeztet, addig előbbi sokkal őszintébben kommunikál a környezete felé, sokszor olyan gondolatokat is megosztva, amelyeket utóbbi csak nekünk, nézőknek közölne. Sokszor kerül olyan szituációba, ahol a legjobb szándéka ellenére is rosszul sülnek el a dolgok, a nyelviskolában, ahol tanít, nem feltétlen a legtradicionálisabb módon tartja az órákat, és a testvérével sem zökkenőmentes a viszonya. Elsőre Aina karaktere talán soknak tűnik, idővel azonban nem lehet nem megkedvelni, együttérezni vele és drukkolni neki.

Nővérét a Catastrophe-ból ismert Sharon Horgan alakítja, akivel igazi hullámvasút a kapcsolatuk, amikor azonban igazán szükségük van egymásra, akkor minden feltétel nélkül ott teremnek a másik mellett. A kettejük közti pörgő dialógusok és oda-vissza beszólogatások adják a sorozat lelkét. Emellett, Shona mindkét évadban egy jól felépített saját történetszálat is kap, ami jól kiegészíti Aina történetét ahogy bemutatja, hogy egy nagy testvér sem mindig a bölcs döntéseiről híres.

Temészetesen a romantikus szálak sem maradhatnak el. Míg az első évadban inkább a poénokon volt a súly ebben a tekintetben, a második évadban már komolyodnak ezek a szálak, mármint abban az értelemben, hogy sokkal nagyobb tétje lesz a kapcsolatoknak. Lehet, hogy Tobias Menzies, mint a visszafogottságában nagyon angol, egyedülálló apuka nem egy Hot Priest, de pont ezért passzol tökéletesen a történetbe.

A This Way Up egy női szemszögből készített sorozat, erős, de nem annyira markáns feminista témákkal, aminek a humora tud nagyon csattanós lenni, de inkább mondanám kellemesen viccesnek, sem mint élesnek, ami inkább a Fleabagre volt jellemző. Arra viszont érdemes felkészülni, hogy olykor igazi gyomrosokat is kapunk. 

Számomra a második évad sokkal összeszedettebbnek és érettebbnek hatott, főleg azért, ahogyan a lelki és mentális problémákat nagyon őszintén és szépen a történet szerves részéve tette. Illetve a két testvér közötti megváltozott dinamika is érdekes kontrasztot adott az első szezonhoz képest. Szeretem az ilyen életszagú sorozatokat, melyek képesek érett humorral rámutatni a mindennapok abszurditásaira, amiben könnyen önmagunk bizonyos jellemvonásaira lehet ismerni, és amit rövidségének köszönhetően (a két évad összesen 12, 20 perces részből áll) akár egy délután alatt végig tudok nézni.

3 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2021. 07. 31. 11:49

Nagy köszi az ajánlót, mellettem is elment ez a sorozat. Jó daraalapanyag, el is kezdem a hétvégén.

shopgirl - 2021. 08. 03. 08:03

Ú, kösz, észre sem vettem, hogy kijött az új évad, pedig az elsőt is nagyon szerettem! A második tényleg mélyebbre megy!

Snoopyzit30 - 2021. 08. 20. 21:12

Ledaráltam az első évadot és tetszett. Köszi.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz