login |

Pilot: Valley Of Tears

2021. 07. 31. 15:09 - Írta: Necridus

7 hozzászólás | kategória: Ázsia sorozatozik, kritika, pilot-mustra, ,

Izraelből érkezett a Könnyek völgye című háborús sorozat, ami nálunk az HBO GO-n érhető el magyarul is. Én még talán soha nem néztem háborús sorozatot (filmet igen, de abból se sokat), ezért újoncként írok, milyen is volt egy ilyen pilotot nézni.

A sorozat 1973-ban játszódik Izraelben, amikor az izraeli csapatokat a semmiből érkező invázió éri a vallási ünnep napján. Igaz, nem kéne őket meglepetésként érnie a támadásnak, hiszen az egyik főhős, a hírszerző, folyamatosan elnyomott srác már gyanakodott rá és próbálta a katonák tudtára adni, hogy közeleg a háború. Azok persze hallani sem akartak az invázió lehetőségéről, főleg az ünnepnap előtti estén. A támadás mégis elérkezett, ezért az összes katona tankba ült és a frontvonalra ment, hogy visszaszorítsa az ellent.

A történelmi vonatkozást nem részletezném, arra ott a hangulatot megteremtő opening, de a történelemkedvelőket megnyugtatva kijelenthetjük, hogy igaz történet alapján készült a sorozat. Mármint persze nem teljes egészében, a karakterek például ha jól tudom, fiktívek, mindenesetre a valódi háború eseményeit láthatjuk a képernyőn egy új szemszögből – az eddigi posztok alatt lévő kommentekből viszont az derül ki számomra, mégsem váltotta be az ígéreteit ilyen téren.

Ez az új nézőpont az izraeli katonákhoz fűzhető, ők azok, akiket igyekeznek minél realisztikusabban ábrázolni: szórakozni akarnak, magasról tesznek a háborúra, amikor ünnepnapra készülnek, valamint büszkék korábbi sikereikre annyira, hogy túl magabiztosan viselkednek a jelenlegi helyzetükben is. Hibáznak, nem tökéletes katonák, mert emberből vannak, akiknek van szívük – igen, szerelmi szál is van.

Főszereplőink közt van a már említett hírszerző srác, valamint több katona, melyek közül talán a legtöbb szerepe a már igen sokat megtapasztalt, túl magabiztos férfinak lesz. Mellettük pedig fut egy szál börtönben, valamint a fronttól messze lévő édesapa is kapott egy saját jelenetet Tel-Avivban, miközben két nő közti pihenésből ébreszti fel a sziréna.

A karakterekről mondhatnék még többet, de egyfelől nem ez a poszt lényege, másrészt még nem érzem, hogy igazán megkapta mindenki azt az alapozást, ami elegendő lenne ehhez. Szó se róla, építkezett derekasan a pilot, csak kellett volna még pár jelenet (valószínű, a második epizódban meg is kapjuk azokat), amik alapján már el lehet dönteni, ki milyen embernek tűnik és mennyire lehet vele szimpatizálni.

A kevesebb alapozásnak persze az az oka, hogy nem akarták a háborút váratni, már a pilotban megjelennek az ellenséges csapatok és áttérünk a frontvonalon egymásra lövöldöző tankokra. De ekkor sem akar grandiózus lenni, nem jelenít meg több száz tankot és rohangáló katonákat, mindössze néhány bombázó repülő és tank kap szerepet, amit ismét csak passzolnék, hogy mennyire tükrözi a valóságot.

Amivel nincs is baj, mert a pilot inkább a feszültséget igyekezett építeni, amihez értett is. Az elején önfeledt katonák közben riadót kiáltó hírszerző után különösen jó jelenet volt, ahogy meghallották a rádióban a támadást jelentő kódot az ellenféltől, s a bázis pillanatokra elnémult és ráeszmélt, hogy valóban baj van. De a feszült telefonhívás az apával is fokozta a hangulatot.

Meg persze a bombák elkerülése a tank felé rohanás közben, majd onnan az ellenséges hadiegységek kilövése. Itt lett tényleg háborús sorozat, amit ha így folytatnak, én elégedett leszek. Nem lett egyből a szívem csücske, de kezdő háborús sorozat-nézőként nézhető, egész jó pilot lett, amolyan 7/10. A 2014-es Fury c. film jutott egyből eszembe az utolsó jelenetek láttán. Meglátjuk, fogom-e ezt annyira élvezni, mint azt az alkotást.

7 hozzászólás Ne habozz!

Scat - 2021. 07. 31. 18:01

“Én még talán soha nem néztem háborús sorozatot”

Tehát tényleg léteznek emberek, akik nem látták az Elit alakulatot? Elképesztő :)

Még talán év elején én is belenéztem, sőt, még egy pilotírásnak is nekiálltam belőle. Aztán megnéztem még két részét, és elment tőle a kedvem. Untam, ez az igazság.
Pedig az első rész alapján érdekesnek tűnt, az tetszett is, még azt is el tudtam nézni, hogy a harcnál kilógott a lóláb. De meguntam és kaszáltam.

elmebaj - 2021. 07. 31. 21:58

Én végignéztem az évadot, nem egy Band of Brothers, de összességében nem bántam meg. Kicsit klisés, néha rossz ütemű, de kioszt pár gyomrost és van pár emlékezetes jelenete. Ilyen szempontból inkább a The Pacific-re hajazott.

Jessica Hyde - 2021. 07. 31. 22:56

Az általam látott legjobb háborús sorozat pedig:
Generation Kill – Gyilkos megszállás
antihősök, realitás, David Simon – ezt szeretem :)

elmebaj - 2021. 08. 01. 00:06

Mondjuk akinek mar ez is lassu vagy unalmas, az a Generation Killt el se kezdje, mert felkoti magat a felenel. ;)

Scat - 2021. 08. 01. 01:10

A hős alakulatot is háromszor kezdtem el, mire végig tudtam gyűrni (ennyi küzdelmet nem ért meg), úgyhogy a hasonlat találó.

Generation Killt nem ismerem.

Samu - 2021. 08. 02. 09:48

Kár ezért a sorozatért – egész jól indul, aztán kezd szétfolyni az egész, a végére tök érthetetlen, miért így futnak ki a szálak, van, ami ki sem fut…
A Generation Kill viszont zseniális, maximálisan ajánlott. (nekem a Pacific is nagyon bejött, Rami Malek full para, pedig csak magát adja szerintem :-)

norbi - 2021. 08. 03. 18:49

istenien jó sorozat volt. Én meg nem vagyok oda semmilyen háborús cuccért igazán de ez bejött.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz