login |

20 hozzászólás Ne habozz!

atreides10 - 2021. 08. 03. 13:27

Dűne és Alapítvány egyszerre, hú….
Lehet túl nagy falat lesz a mainstream közönségnek.
De remélem a kettő közül a Dűne lesz az amelyik végül lemegy a torkukon, ha mindkettőt egyszerre nem is tudják befogadni.

CsuDa - 2021. 08. 03. 13:48

A Dűnével az a bajom, hogy mindig csak az első könyvet filmesítik meg, nem jutunk tovább :( Tudom, hogy volt olyan minisorozat a Hallmarkon, ahol a Dűne messiása és a Dűne gyermekei elkészült, és nem volt rossz (bár a CGI elég gyenge volt). Lenne még alapanyag bőven (van még utána 3 könyv).

Harlekin - 2021. 08. 03. 14:30

Már csak a Hyperion kellene. :)

winnie - 2021. 08. 03. 15:10

csuda: csak pontosításképp, bár lehet, hogy itthon azon a csatornán mentek, de syfy-minik voltak. tény, hogy az elején kezdik, de talán most lesz folytatás is, ki tudja, plusz ugye az hbo max-ra is jön egy sorozat, ami másik szeletet fog képviselni.

atreides10 - 2021. 08. 03. 16:06

Nekem bosszantó, hogy egy hónapban jön ki a Dűne, meg ez is. Mindkettő IP nagyon “Körülményes”, nehezen befogadható a popcorn mozikra akklimatizálódott közönségnek. Ráadásul el is lopják egymás elől a rivaldafényt? Mert azért első smukkra az átlagember nem fog sok különbséget látni két nagyszabású sci-fi IP között. Főleg, hogy mindkettőnek értékes, kultúragyarapító monadanivalója van, de ha rossz a kivitelezés, vagy rossz a marketing, akkor sokan csak vérszegény star-wars rip-offnak fogják tekinteni.
Én nagy Dűne rajongó vagyok, és Asimov munkáját is kedvelem.

Hegedda - 2021. 08. 03. 16:18

Alapítványnál nagy kérdés, hogy marad-e valami az Asimovra jellemző társadalom kritikákból, vagy pusztán a látvány-akció-csavarok háromszög lesz előtérben. A Dűne nem olyan évezredeket átölelő történet emlékeim szerint, nyilván a kult státusza nem kérdéses.

winnie - 2021. 08. 03. 16:25

szerencsére az alapítvány vagy két hónapon át menni fog, így annyira nem gond a dűne premierje.

winnie - 2021. 08. 03. 16:27

“Alapítványnál nagy kérdés, hogy marad-e valami az Asimovra jellemző társadalom ”

biztos, hogy marad, de az még biztosabb, hogy azért különbözni is fog a könyvből.

nem lehet sokat megtudni, de itt egy interjú a készítővel: https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-features/david-s-goyer-interview-1234983774/

egy részlet:

There are three tricky aspects to Foundation that I think have tripped up all the other adaptations. The first is that the story is supposed to span 1,000 years with all these massive time jumps — that’s hard to tell. It’s certainly hard to capsulize in a two- or three-hour film. The second aspect is the books are kind of anthological. You’ll have a couple of short stories in the first book with main character Salvor Hardin, then you’ll jump forward a hundred years and there’ll be a different character. The third thing is that they’re not particularly emotional; they’re books about ideas, about concepts. So a lot of the action happens off-screen. In the books, the Empire, which is on 10,000 worlds, literally falls off-screen — like, it happens in between chapters. Obviously, that wasn’t going to work for a television show.

So without giving too much away, I figured out a way to have some of the characters extend their lifespans. About six characters will continue from season to season, from century to century. That way it becomes a half anthological, half continuing story. When Apple asked me if I could pitch it in one sentence —

Apple actually asked you to pitch Foundation in single sentence?

They sort of asked it laughingly. I said: “It’s a 1,000-year chess game between Hari Seldon and the Empire, and all the characters in between are the pawns, but some of the pawns over the course of this saga end up becoming kings and queens.” It’s a generational saga. But the anthological time element didn’t take me too long to figure out. What was [harder] to figure out was: How do I make the show emotional? Because the books aren’t particularly emotional and, in general with television, people watch for emotion. They want to fall in love with these characters. So I had to figure out ways of using Asimov’s themes and ideas, but internalizing them into the characters.

Samu - 2021. 08. 03. 17:04

A HC rajongók biztos örülnek majd, hogy bele kellett erőlteni egy puskát a poszteres alak kezébe :-DD

CrashBoostZoom - 2021. 08. 03. 20:01

Mind a Dűne és az Alapítvány sorozat inkább a hardcore rajongókat célozza tehát nem engem. :D Régen olvastam mindkettőt, már nem sok maradt meg belőlük, majd lecsekkolom, hogy milyenek lettek ezek az adaptációk ha lesz egy üres és unalmas délutánom.

goodjohnwin - 2021. 08. 03. 23:15

Az Apple és az Amazon egyértelműen “prémium” felhasználókra lőnek, ahogy eredetileg a termékeik is.
(az Amazonnál a ’90-es évekre gondolok)

Ez így, időtávlatból figyelve kicsit elitistának tűnik, de a sikeres termékeik is így működtek.
Ez nem kritika, csak ténymegállapítás, és teljesen logikus a kiskereskedelmi sikereikből kiindulva.

Ahogy a VOD-szolgáltatóknál (és korábban, a network- és kábeltévéknél is) volt ilyen szegmentáció, most is kialakulóban van hasonló megkülönböztetés, logikus, hogy a szakemberek a korábbi mintákat alapul véve pozícionálnak befektetéseket.

Az HBO elvesztette a prémiumságát egyrészt a populárissá vált termékeivel, másrészt a szenzációhajhászással (és az ezzel járó hitelvesztéssel), a prémium VOD-cégek ezt az űrt szándékoznak betölteni a nehezen befogadható, vastag kötetes művek megfilmesítésével, amelyek az erősödő versenyben csak akkor fognak érdekessé válni tömegek számára, ha elengednek valamit az eredeti művek “súlyából”, ami persze rajongói hisztikhez vezet, ami = PR érték, kis szerencsével jól lakik a kecske és megmarad a káposzta is.
Vagy a kecske gyomorrontást kap, a káposzta meg elrohad az ólban.

(istállóban? milyük van a kecséknek?)

human - 2021. 08. 04. 03:37

“Mind a Dűne és az Alapítvány sorozat inkább a hardcore rajongókat célozza tehát nem engem. :D”

erre húznom kell egy winnie-féle WHAAAAAT-ot, a 200 vagy 250 milliós Dűne mindenkit céloz, hiszen máshogy nem jöhetne vissza a befektetés, hardcore fanokból semmiképp sem.

Az Alapítvány sorozat szintén, annyira akciódús az előzetes, hogy pont a hardcore fanokat NEM célozzák vele.

Meg úgy általában is, iszonyat ritka, hogy valamit tényleg a hardcore fanoknak csináljanak (bár szeretik nyilatkozni, az tény:), mert egyszerűen az nem piac egy filmnek vagy sorozatnak. Még az új Gyűrük ura is biztosan nézhető lesz akár annak is, akinek ez lesz az első GYU találkozása.

Az egyetlen ahol “for the fans” áll azok szerintem a lezáró filmek/évadok, de most két új dologról beszélünk.

human - 2021. 08. 04. 03:41

“Az Apple és az Amazon egyértelműen “prémium” felhasználókra lőnek, ahogy eredetileg a termékeik is.”

az Amazonra ezt semmiképp nem mondanám, náluk minden minőség van. nem csak prémium. Azt viszont (szerintem) rá lehet sütni az Amazonra, hogy jobban a “blockbusterek” felé hajlanak, mint a többiek, ha nagyobb nevű producer lennék és akarnék egy 300 milliós projektet valami ismert IP-re építve, akkor lehet náluk kopogtatnék elsőnek.

Az amazon prémium kijelentés ellen szól az is, hogy az Amazon Prime előfizetők jelentős része nem is tudja, hogy streaming is jár hozzá, és hogy ott milyen sorozatok vannak, mivel a gyors kézbesítés miatt perkálnak.

winnie - 2021. 08. 04. 04:50

_szerintem_ pont annyira lő a hardcore-okra ez a sorozat, mint amennyire a game of thrones. nem hiszem, hogy más lehetne a cél, mint hogy jól megférjenek egymás mellett a pixelvadászok és a semmiről semmit sem tudó, de a monumentalitást (vagy más vonzó attribútumot) élvező nézők.

(ld. a GOT papíron annyira nem mainstream dolog a maga 5 perces jeleneteivel, amikor indult, akkor 1,5M nézőt hozott, köze nem volt egy true blood számaihoz, de elért arra a pontra, hogy egy nagyon széles réteg rámozdult.)

CrashBoostZoom - 2021. 08. 04. 12:55

Akkor mint nem hardcore rajongó azt kell mondanom, hogy akkor engem egyszerűen nem hoz lázba a dolog.

Tessék, lehet betelefonálni a rajongóügyi hivatalba és bevonatni a rajongói kártyámat mert nagyon sok ember szerint olyan nem lehet, hogy ilyen kultikus regények mozgóképre vitele nem érdekel. :D Pláne ezen az oldalon ilyet kiejteni…

winnie - 2021. 08. 04. 14:00

szerintem te most félreértesz valamit. mármint a kommentedből az jön le, hogy az IP védelmezését látod a szavakba. pedig nem erről van szó, legalábbis engem különösebben nem érdekel ez a sorozat. az általam említett trónok harca sem érdekelt. a dűne film sem érdekel (pedig a rendező előző filmjei közül a prisoners nagy kedvencem). vagy a gyűrűk ura sem érdekel, pedig a filmek dvd-n is megvannak, de pl. a hobbitokat nem is láttam.

attól, hogy az alapítvány szerintem az idén legjobban várt 100 sorozatomban sincs benne, még nemszbjektíven, magamból kiindulva nyilatkozni róla. és arra céloztam, illetve le is írtam konkrétan, hogy vannak olyan produkciók, amik monumentalitásuk, szkópjuk révén (vagy mondjuk annak köszönhetően, hogy a hájpoló rajongók hangja eljut hozzájuk) fel tudják kelteni olyan nézők figyelmét is, akik egyébként nem érdeklődnének az iránt, hogy “alapítvány” vagy asimov.v

a game of thrones, ahogy írtam, remek példa erre. alapvetően nem sokakat érdekelt, de évek során felépítette magát azzal, hogy egyrészt díjkompatbilis, elismert sorozat lett, másrészt rajongói alapanyagból készült, így a zsánerkedvelők is elkezdték nézni (és megmaradtak mellett), harmadrészt pedig az is rátalált a hype vagy a külsőségei révén, akit mondjuk a “vér és a szex” érdekelt. nagyon látványos volt, hogy fórumokon egymással párhuzamosan zajlottak a cizellált, magasröptű elemzések, valamint (már elnézést az érintettektől) az iqnullás megdumálások.

winnie - 2021. 08. 04. 14:09

egyébként, amit human írt. ennyi pénzt senki nem ölne egy ilyen produkcióba csak azért, hogy pár hardcore rajongót kiszolgáljon. pláne nem úgy, hogy 30 meg 50 éves alapanyagokról van szó, amiknek nem elég, hogy nincsenek kvázi aktív rajongói, de akik vannak, azok pont inkább kritikusak lesznek, és tőlük fognak jönni leginkább a negatív kommentek a reklámokra. nem lenne értelme szűkre célozni, sokkal inkább széles hálót akarnak használni.

az ilyen drága produkciók sokkal inkább az átlagembernek szólnak. akik hardcore rajongóvá válhatnak esetleg a film, illetve a sorozat révén.

CrashBoostZoom - 2021. 08. 04. 17:21

@winnie

Akkor most a rajongók hájpolják a dolgot vagy negatív kommenteket fognak írni? :D

Azt a véleményemet továbbra fenntartom, hogy ezek nem az “átlag” (amit, hogyan is definiálunk?) embereknek szólnak. Ugyanis az átlagot hidegen hagyják az ilyesféle produkciók. Talán hallomásból ismerik a könyveket ha olyan körökben mozogtak de kb. ennyi. Néznek valami mást ami közelebb áll hozzájuk mert ahogyan azt annyira szokás itt hangoztatni “annyi más néznivaló van”.

Nem akarok rosszat, legyen siker. Ideje volt már, hogy ilyen dolgok is a képernyőre kerüljenek az őket megillető költségvetéssel és produkciós minőséggel de …

winnie - 2021. 08. 04. 18:13

a sorozat rajongói hájpolni fognak. de előzetesen a könyvek rajongói abszolút szkeptikusak. itt. a gyűrűk ura kapcsán nem ez a helyzet. de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a nézők, vagyis a bepróbálók túlnyomó része nem fogja ismerni az alapanyagot

MiMi - 2021. 08. 04. 20:59

Talán mondhatom magamról HC rajongója vagyok a könyveknek, de engem nem zavar az akciódús megvalósítás. Ha a könyvek szellemisége, történetének gerince benne lesz, akkor a plusz akció nem lesz gond, legalább más lesz mint a könyvek, nem lesz unalmas azoknak sem, akik sokszor olvasták őket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz