login |

Pilot-mustra: Ultra City Smiths – 1×01

2021. 08. 03. 15:50 - Írta: winnie

1 hozzászólás | kategória: animáció, kritika, pilot-mustra,

Ultra City, she don’t care.

Jól van, beszéljük akkor meg gyorsan, hogy ez meg WTF volt?

Nyilván az AMC+ új sorozata önmagában is elég különleges, hiszen mégiscsak egy stop motion, játékbabás noiros krimi, de még ezen felül is bőven volt benne kakukk-kompatibilis húzás, ami persze nem meglepő, hiszen a készítő nem más, mint az a Steven Conrad, aki a zseniális Patriot-ot (már magyar feliratos mindhárom szezon az Amazon-on!) és a zseniális Perpetual Grace LTD-t is jegyezte, és ugye mindkettő nagyon nem tipikus sorozat, és gyakran hozom fel azoknak, akik kaptafa sorozatok nézése közben kaptafa darabok miatt sírnak fel.

ULTRA CITY SMITHS – 1×01 – 4/10

Persze egyik korábbi szériája sem volt annyira gyógyszerelgurulós, mint az Ultra City Smiths, melyben persze a korábbi szériák bizonyos jegyei is megtalálhatóak. Plusz a Timms Valley című sorozaté, ami ugyancsak babaanimációs volt (vagyis lett volna, ha az IFC berendeli pár éve – itt a pilotja), szóval megállapíthatjuk, hogy Conrad ezzel a fétissel már a 2010-es évek elején is rendelkezett. (Korábban egyébként olyan filmeket írt, mint a The Weather Man vagy a The Secret Life of Walter Mitty – vagy a Wonder és a The Pursuit of Happiness.)

Na de miről is van szó? Egy igencsak sajátos karakterrel rendelkező városról (ld. a fenti idézetet), és az azt megtöltő fura figurákról – egyik komponenst sem egyszerű szavakba ölteni, inkább “látni kell”-kategória, de nagyjából egy lehangoló, noiros miliőt kell elképzelni, ahol eltűnik a polgármester és az ügyben két nyomozó vizsgálódni kezd.

Az Ultra City Smiths elég sok szinten működik, illetve működhet annak, aki rezonál rá – nálam ez sajnos nem volt meg. Valamilyen szinten persze lenyűgözött a világ kidolgozottsága, illetve a szürrealitásnak ez a pofátlan foka, illetve az, hogy minden elszálltság ellenére a karaktereket tekintve a sorozat abszolút a földön maradt, azonban piszok nehéz volt mibe kapaszkodnom, amikor meg akartam volna indokolni magamnak, hogy miért folytassam.

Egyrészt számomra ez az ellentmondásos elegy, miszerint alapvetően viccesnek mondható kinézetű karakterek (MÉGISCSAK BABÁK!) egy 100%-osan komoly(an vett) történetben szerepelnek, nem nagyon érte el a kívánt hatást. Másrészt a fent említett kakukk dolgok (pl. random dalrafakadások és egyéb musicalszerű jelenetek) is hatástalanok maradtak. Márpedig a különcség csak akkor működik, ha az ember képes értékelni azt.

De ezek fölött még el lehetett volna tekinteni, ha a történet megmenti a pilotot. És bár figyeltem derekasan, de a sok szereplő és a nagyon nem megfogható történet kapcsán inkább zűrzavart éreztem, cseppet sem szippantott be a mese. Igen, a 2. rész végére kikristályosodik a lényeg és sok mindent rendbe tesznek (a címet is!), de még akkor sem éreztem, hogy túlságosan érdekelne sem a rejtély megoldása, sem pedig az, hogy a két nem túl izgalmas főkarakter miképp vergődik el ahhoz.

Sajnálom, hogy ennyire hidegen hagyott az Ultra City Smiths, pedig a különlegessége, és még inkább a műfaja (noir krimi? naná!) miatt nagyon vártam. De aki szereti a nagyon egyedi sorozatokat, annak érdemes bepróbálnia, hátha több kapcsolódási pontra lel benne. (Ja, még valami: Tom Waits, mint narrátor, biztos, hogy a többségnek be fog jönni, de engem piszkosul kizökkentett, jobban, mint a Never Have I Ever-ben John McEnroe.)

1 hozzászólás Ne habozz!

Aratnok - 2021. 08. 03. 20:32

Nagyon érdekes sorozat, viszont nekem is időre lesz szükségem eldönteni, hogy jó vagy rossz értelemben. Egyszerűen nehezen veszem rá magam, hogy nézzem (a 2. részt is csak nemrég sikerült), de elindítás után meg egyből megvesz magának ez a koncepció, a város kaotikussága, meg a furcsa karakterek, akiken érződik hogy egytől-egyig jól kitaláltak és meglesz a maguk szerepe. Egyedül a dalolás az, ami tényleg már sok, valahogy eddig egyik részben sem adott hozzá (bár el sem vett belőle, maradjunk annyiban, hogy beillik a világba). Szóval mindenképp maradok, mert érdekel, mire fut ki az egész, a készítőben pedig megvan a bizalmam.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz