login |

Ghost in the Shell: SAC_2045: az 1. évad – írta m76

2021. 08. 04. 15:50 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: anime, Ázsia sorozatozik, kritika,

Elöljáróként leszögezném, hogy az 1995-ös mangaadaptáció anime film számomra egy óriási élmény volt, és egy olyan világot nyitott meg számomra aminek előtte a létezéséről sem tudtam. Aki kedveli a műfajt és még nem látta, az megbocsáthatatlan bűnt követ el. Aki pedig nincs oda a stílusért, az pedig jó eséllyel megkedveli, ha megnézi.

De mielőtt elkönyvelnétek teljesen elfogult szemlélőként, gyorsan hozzáteszem, hogy volt már egy Stand Alone Complex-sorozat is 2002-ben, amit többszöri próbálkozás ellenére sem tudtam végignézni, néhány rész után mindig feladtam. Szóval csak attól, mert valami GITS, nem fogom feltétlenül dicsérni. Óvatosan közelítettem tehát a Netflix tavalyi prrmeierjéhez, ami a Páncélba zárt szellem: SAC_2045 címet kapta.

Meg kell mondjam, hogy ez a Stand Alone Complex egészen más, mint a régi. Alapból szkeptikusan álltam hozzá, és nem vártam tőle sokat, de legnagyobb meglepetésemre nem elég, hogy megugorta számomra a nézhető szintet, hanem azonnali darálásba is torkollott a dolog.

Annak ellenére, hogy Netflix Originalról van szó, nagyon is japán a produkció, Japánban készült, elsősorban japán célközönségnek, természetesen az eredeti szinkron is Japán, bár elérhető angol és másféle hangsáv hozzá, értelemszerűen eredetivel néztem, így ezt is tudom javasolni.

Az első rész alapján még csak azt gondoltam, hogy az SAC_2045 egy élvezhető, de nem valami mély akciósorozat lesz, azonban erre szerencsére hamar rám cáfoltak. A történet ugyanis meglehetősen érdekfeszítőre sikeredett. Tényleg nem hittem volna, hogy még képes bármilyen sorozat olyan főgonoszokat felvonultatni, akiktől konkrétan megfagy a vér az ereimben. Ennek sikerült

De ahogy a mondás tartja, ami felmegy, annak le is kell jönnie. És sajnos ez igaz volt az első évados részek színvonalára is. A feltétlen dicséretet a szememben csak az első 6 epizód érdemli meg a 12-ből. Nem mondom, hogy az évad második fele rossz lenne, de közel sem olyan jó, mint az első etap.

Az 1×07 egy vicces töltelék rész volt, akkor még nem sejtettem semmi rosszat, de sajnos előjele voltt annak, hogy kifogyott a szufla az írókból. A 8-9. epizód bár kicsit lassabb lett, de még bőven élvezhető, viszont az utolsó háromban teljesen szétesik a történet, pedig ezek lettek volna azok, amelyekben pont be kellett volna indulnia az eseményeknek. Dadogós, nyögvenyelős és néha értelmetlen lett a sztori, ami kapcsán konkrétan a 2002-es SAC jutott eszembe.

Hogy ennek a kapkodásnak mi az oka, nem tudom, de függetlenül mindettől azért várom a második évadot, amelynek elkészülte már csak azért is pozitívum, mert az S1 cliffhangerrel ért véget.

Végszóként még annyit, hogy sok helyen olvasni kritikákat, hogy hagyományos animáció helyett számítógépes 3D modelleket használnak. Szerencsére ez számomra semmit nem vont le az élményből, sőt, maguk a karakter animációk remekbeszabottak. Ha a kinézet kapcsán valami bökheti a csőrömet, akkor talán az, hogy a női karakterek rendre 12 évesnek néznek ki, bár tudom hogy ez stílusjegynek is tekinthető, de most valahogy még a szokottnál is jobban feltűnt.

Mindent egybevetve így is legalább 7/10-re értékelném az évadot, de ha az első 6 részt különválasztanám, az simán 10/10 lenne számomra.

6 hozzászólás Ne habozz!

Ace - 2021. 08. 04. 16:03

Én a Filmet és a régi SAC sorozatokat is kedveltem. Ezt is elkezdtem de valamiért talán pont a kinézet miatt letettem a 3. rész után. De lehet ,hogy visszaszállok mert úgy látom a történet miatt megéri.

Danko - 2021. 08. 04. 16:54

Winnie, az eredeti SAC furcsállom, hogy nem jött be. Javaslom, hogy magyar szinkronnal nézd, mert eredeti nyelven felirattal vagy angolul szerintem követhetetlen. Tudom, nem menő dolog a magyar szinkron, de ez esetben egyrészt minőségi szinkronról van szó, másrészt még így sem könnyű néha követni. Ez a netflixes kiadás meg egy steril limonádé lett az SAC 1-2-höz képest, a látványorgia persze megvolt. Valahogy érezhető volt az egészen, hogy csak a pénzért csinálták a japánok…

CrashBoostZoom - 2021. 08. 04. 16:56

“Maguk a karakteranimációk remekbeszabottak”… igen azok lennének ha még a 2000-es évek eleji Playstation 2 korban járnánk. Elképesztően visszamaradott ahhoz képest amiket manapság lehet alkotni.

Na de, hogy ne csak folyton ezt firtassam ezekben a bejegyzésekben. Nekem az évad második fele jött be jobban. Jobban idézte a GITS sorozat (ami a cikkírónak nem jött be pedig klasszisokkal jobb mint a film minden tekintetben) szellemiségét mint az első 6 rész.

winnie - 2021. 08. 04. 17:58

nem én írtam:)

Llew - 2021. 08. 04. 18:30

Ez már a képek alapján is van olyan ronda, hogy eltántorítson.

pytta - 2021. 08. 05. 09:32

Nekem anno a GITS-SAC volt konkrétan az egyik első anime, amit életemben láttam, és a mai napig úgy emlékszem rá, hogy az egyik legjobb is (még a GITS-SAC 2nd GIG is megközelítette).
Ez viszont… tulajdonképpen minősíthetetlen trash volt számomra ahhoz képest (az eredeti filmekhez képest meg pláne), és az animáció csak egy dolog (konkrétan röhejes, pedig én nem vagyok egy technikai guru), de a sztori is annyira bénácska (amellett, hogy tényleg voltak benne ötletcsírák…), hogy nekem a folytatástól is elment a kedvem, nem hiszem, hogy ebből még bármi értelmeset ki tudnak hozni. Ha pontozni kéne, talán 3/10, és ez sajnos trend a GITS_nél, minden egyes széria egyre gyengébb, már az Arise is egy semmilyen katyvasz volt, pedig ebben az univerzumban szerintem nagyon sok lenne!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz