login |

DOTA: Dragon’s Blood: az 1. évad – írta Scat

2021. 08. 05. 15:50 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

A DOTA: A sárkány vére című anime már március vége óta elérhető Netflixen. A szolgáltató számomra meglepő módon rákapott erre a műfajra is, aminek örülök, mivel kifejezetten szeretem az animéket. Hozzáteszem, nem tartom magamat ínyencnek, aki szeret rejtett gyöngyszemekre vadászni. Egyszerűen csak sokakkal ellentétben engem nem állít meg a stílus abban, hogy lemaradjak egy jó történetről.

No, a játékalapú DOTA animé-é nem ilyen. A szó nem pejoratív értelmében, de rettenetesen kommersz, tucatdarab. Menjünk bele részletesebben.

A történet leírása ígéretesnek tűnt. A főszereplő egy sárkánylovag, Davion, aki (hogy, hogy nem) épp egy sárkányra vadászik megbízásból. Kap maga mellé egy fegyverhordozót, akit az első rész után gyakorlatilag soha többé nem látunk majd. Ellenben az elfogást megünneplik egy kocsmában, ahol találkozik a másik fontos szereplővel, Miranával, a tünde hercegnővel és az ő néma fegyverhordozójával, aki “deficitje” ellenére meglepően szimpatikus karakter.

Davion tesz egy kisebb kitérőt a korábban legyőzött sárkány fészkébe, ahol egy őssárkányba botlik, aki egy démonnal, Rémpengével harcol. Kettejük csatájába belekeveredik a lovag is, s az egész végkifejlete egy olyan úton indítja el Daviont, amiben végül mellészegülnek társul a korábbi tündék is, hogy válaszokat találjanak. Mindegyikük másra keresi, ám kiderül, hogy ugyanaz a személy adhatja meg nekik.

Fantasy, sárkányok, lovagok. Kár, hogy sokkal nagyobbat markolt az évad, mint amit lehetett volna. Vegyük például a Dragon’s Dogmát. A téma ugyanez, ott viszont hét részben elmeséltek egy kerek történetet, aminek a végén a főszereplő megkapta azt a lezárást és árnyalást, ami miatt korrekt lett a sorozat.

Sajnos a DOTA esetében a nyolc rész irtózatosan kevés volt. Már az első epizód is egy pár perces narrálással indít, amiben mesélnek nekünk a világ születéséről és a sárkányokról. Azonban az évad során hiába ismerjük meg az isteneket, akiknek ehhez közük volt, és hiába találkozunk sárkányokkal, sőt, még egy komplett tanácsjelenetet is kapnak, ennek ellenére nyolc rész alatt fikarcnyit sem tisztul a kép.

Túl sok és túl homályos karaktereket kapunk, például a tünde varázslóval, aki egy istennő szeretője volt, aki meg részt vett a világ elárulásában, stb. Nem szoktam sorozatnézés közben telefonon olvasgatni, csetelni, ahogy a részekbe sem tekerek bele soha, odafigyelek, de itt mégsem értettem meg a végére, hogy miképpen függnek össze a dolgok.

Persze erre rámondhatnánk azt, hogy ez csak felvezetés volt a már berendelt második évadhoz, de tényleg ki akarjuk ezt jelenteni? Rövidebb epizód számokkal rendelkező sorozatévadok képesek elmesélni egy kerek történetet. Még a már említett Dragon”s Dogma is, ahol volt olyan rész, ami emlékeim szerint csak 17 perces volt, az intróval és zárással együtt. A DOTA mindegyik epizódja egységesen 25-26 perc és mégsem igazán lyukadtunk ki sehová. Illetve igen, valami nagy összeesküvéses árulás kibontakozott előttönk, hogy aztán gyorsan véget is érjen az évad és ne tudjunk meg semmit.

Itt az az igazi kérdés, hogyha ismerném a játékot ami alapján készült, akkor is ilyen kuszának találnám-e a háttérvilágot vagy sem? Erre tényleg kíváncsi vagyok, kommentben jöhet is a válasz. Az évad legyen mondjuk 6/10, de csak azért, mert bőven van, vagyis lenne potenciál a sorozatban, anélkül kevesebbet adnék rá.

2 hozzászólás Ne habozz!

fffff12 - 2021. 08. 05. 17:39

Számomra kellemes szórakozás volt, annak ellenére hogy kritika is igazat szólt, lazán elbírt volna még 8 részt kicsit több világépítéssel , és karaktereket is jobban felépíthették volna, de így is messze veri nálam Dragon’s dogmát és Yasuket is(hamár netflixnél tartunk).

Ayrons - 2021. 08. 05. 17:44

Akkor is ilyen kuszának találnád, ugyanis a DOTA-nak nincs egy jól kidolgozott világa, szemben a Lol-al. A készítők kihozták a legtöbbet ebből az univerzumból, le a kalappal előttük.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz