login |

Baptiste: az 1. évad

2021. 08. 07. 15:50 - Írta: gromit

3 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Már a Magyarországon forgatott 2. évad is elérhető a The Missing spinoffjaként indult európai feelingű átívelő szálas BBC-krimiből (arról is jön írás hétfőn!), de talán még érdemes gyorsan kitérni az előzményekre.

Julien Baptiste eltűnt gyerekek felkutatására szakosodott francia nyomozó. Ha ismerősnek tűnik, nem csoda: az ő karaktere kötötte össze a tragikus sorsú családokra fókuszáló The Missing (magyarul: Elveszettek) két szezonjáz, én is hamar megkedveltem a Tchéky Karyo által megformált nyomozót (a “méhészt”). Amikor a Liar-t és Rellik-et is jegyző készítők fontosabb szerepet szántak a figurának, örültem, de egyben meglepődtem, hogy egy 3. évad helyett inkább egy spinoff-sorozat mellett döntöttek.

A nyugdíjba vonult Baptiste Amszterdamban él családjával – az előzménysorozatból vele együtt visszatért a felesége és a lánya is, melléjük kisunoka is érkezett (baba formában). Baptiste nyugalmát hamar felborítja egy régi ismerős helyi rendőr és egy angol úriember (Tom Hollander), aki eltűnt unokahúgának felkutatásához kéri a tapasztalt nyomozó segítségét.

Az amszterdami fő helyszín alapján nem váratlan, hogy a nyomok a drog és prostitúció világába vezetnek. Baptiste brutális kegyetlenséggel működő bandákkal találja magát szembe. Miközben valahogy szinte senki se az, akinek elsőre látszik, számára is minden eddiginél sokkal komolyabbá és személyesebbé válik az ügy.

Elég konkrét és nagyon magassal elvárással vágtam bele a Baptiste-ba, mert ez ugye mégiscsak a The Missing folytatása. Hamar konstatáltam, hogy ez tényleg más sorozat. Őszintén, nekem hiányzott az idősíkokkal való játék, a párhuzamos történetmesélés, amit az elődsorozatban megszoktam. De még így is úgy álltam fel a pilot végén, hogy: mivaaan?

Menetközben is felmerült megannyi kérdés, ráadásul az előre adott válaszok is megkérdőjeleződtek, lassú kezdés után fordulatoknak és akciónak se volt híja. Nem akciósorozatról van szó, de elég erőszakos jelenetek is voltak (már az elején kaptunk belőle ízelítőt), egyre nagyobb lett a tét és a feszültség… és persze jó volt újra látni Baptiste karakterét. A sorozat a helyi viszonyok mellett leginkább Baptiste-ra és családjára koncentrált, nem az eltűnt személy után kutató angolokra. Elvileg ugyan tisztán britnek számít ez a BBC-dráma, végeredményben európaibb feeling áradt belőle, mint a hivatalosan angol-belga koprodukcióban készült The Missing-ből.

Az ügy megoldásán kicsit csóváltam a fejem, de összességében bejött a spinoff. Ezzel a karakterrel ilyen formában is működött, Tchéky Karyo hihetetlenül jól elkapta ezt a figurát. Mellette Tom Hollander alakítását mindenképp ki kell emelnem, bár tőle ezt el is vártam. A román gengszter igazán vérfagyasztó volt (a színész Alec Secareanu azóta a Strike Back S8-ban is feltűnt), a többiek között viszont akadtak szürkébbek is.

A Baptiste 1. évada nem éri el az előzménysorozat The Missing szintjét (túlságosan magasan van az a léc), de nem lehetett kérdés, hogy én is ott leszek nézőként a Magyarországon forgatott folytatásra is.

3 hozzászólás Ne habozz!

serra - 2021. 08. 07. 17:47

A második évad is jó volt, bár kicsit szomorú, hogy a mai politikai helyzet választották Magyarországot.

serra - 2021. 08. 07. 17:48

*MIATT

gromit - 2021. 08. 07. 18:20

Hétfőn jön majd egy külön írás a 2. évadról (az most nem tőlem)

Azt végül nem írtam bele, mert elég spéci dolog, hogy engem külön elszórakoztatott az is az 1. évadban, hogy több holland helyszín és szereplő is flamand volt :)

Az átlag olvasónak mindegy, de nekem feltűnt az akcentus (illetve volt ismerős belga színész is, és nem nagyon törték magukat amszterdami akcentussal) és néhány jellegzetes helyszín, utcaképen, háttérben.

(ha valakit érdekel, összedobtam egy posztot a blogomon, kiemelve egy jelenetet, pár saját képpel is az eredeti helyről :) )

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz