login |

Control Z: kezdett a 2. évad

2021. 08. 09. 21:30 - Írta: Necridus

2 hozzászólás | kategória: kritika,

Tavaly azzal a kérdéssel zártam a mexikói CTRL+Z első évadjának kritikáját, hogy mennyire lesz hihető, ha még egy halom rejtély bejön, amire kerestem a választ az első két részben, de még nemigen találtam meg. Gondoltam is, hogy inkább évadkritikát írok és kihagyom a szezonnyitósat, de nem biztos, hogy az S2 végéig kitartok.

Nem egy világmegváltó darab a Netflix hackertámadásos tinisorozata, az tény, de azért valamivel erősebb a közepes kategóriába tartozó szériáknál. Csak nem akar emlékezetes lenni? Legalábbis azt mutatja az is, hogy alig emlékeztem bármire a mindössze 14 hónapja látott első szezonból, a karaktereket pedig gyakorlatilag újra meg kell ismerni. És nem hiszem, hogy én vagyok a problémás ilyen téren.

Talán ott a hiba, hogy a sorozat néhány elemére igenis elegendő hangsúlyt fektetnek ahhoz, hogy emlékezetes legyen, a maradék viszont annyira üres és felejthető, hogy az évad előtti pár perces összefoglaló sem segített. Van olyan, aki a második részben is kulcsfontosságú karakter, de még mindig nem tudom, ki is volt ő korábban. Akire meg emlékszem, az nem tért vissza a második évadra, mert ment a Gossip Girl-be.

Folytassuk a tovább mögött spoilermentesen.

Rövidre fogom a kritikát annak ellenére, hogy rengeteg minden történik az első két epizódban. Van itt temetés (mondhatni több is!), kilakoltatás, kibékülés, összeveszés, gyújtogatás, bujkálás, lopakodás, háztetőkön ugrálás és persze verekedés is. Utóbbi azért nem ritka, én komolyan nem láttam még olyan iskolában játszódó sorozatot, ahol ennyi verekedés van ennyi időn belül.

Ráadásul tömegverekedések! Itt tényleg folyamatosan kitör valami nagy bunyó az iskola udvarán, amibe valahogy belekeveredik az összes főszereplő és vannak, akik élőben közvetítik. De miért? Komolyan nem értem, miért lőtték el már megint a tömegverekedést. Ez az állami iskolákról szóló kritika lenne? Mondjuk akkor elég rosszul csinálják, főleg, hogy egy olyan extrás sulit mutatnak, aminek például üvegtetején mindig csak lesek.

És egyébként hol vannak a hatóságok? Nem hiszem el, hogy egy bármilyen iskolában lehetőség van így agyonverni gyerekeket, miközben semmi következménye nincs. Mert az igazgató is látja, mégsem tesz semmit. Senki nem hívja a rendőröket. Senkinek az anyja vagy apja nem tesz panaszt.

De ugyanezt a kérdést feltehetném a hackertámadások kapcsán is, ami a sorozattal kapcsolatos második legnagyobb problémám forrása. Irreálisnak tartom, hogy a hatóságok ennyire tesznek egy iskolányi gyerekre, de ha nem is így tesznek és nyomoznak, akkor sem tudják megoldani a rejtélyt, mert egy random tinilány tudja csak helyrehozni a sulit.

Jó, azért Sofi elég jó megfigyelő – ezt mondjuk még mindig nagy beetetésnek tartom -, de valahogy nem tudja magát eladni így a sorozat nekem még egyszer. A főszereplőt azonban többre értékelem, mint tavaly, mert komplexebb, mint amilyennek első blikkre tűnik. Látszólag egy félénk, visszahúzódó lány, valójában igenis tud hangos és bátor lenni, sőt, igen sokszor az érzelmei uralják, aminek következtében hibázik is néha.

Ami a rejtélyt illeti, idén sem tudom még ilyenkor, kire kéne gondolni, ki lehet a tettes. Gondolom még egyszer ugyanarra nem fogják a hackertámadást. Lehet, hogy tényleg a halott karakterről fog kiderülni, hogy nem is hunyt el? Vagy igaza van a két füves srácnak, hogy szellemként kísért? Na jó, ezt nem gondolom komoly kérdésnek, cserébe a betépett fickók mindössze néhány percükkel nagyot dobtak a premieren.

2 hozzászólás Ne habozz!

Pribi - 2021. 08. 09. 22:49

Hagyok itt magamnak egy emlékeztetőt, hogy visszatérjek kommentelni, ha utolérem magam ezzel a sorozattal (is)

Cole - 2021. 08. 10. 23:31

Kicsit más lett ez a 2. évad, de kár hogy nem volt annyira könnyed, mint az első. A nagy hűha faktor is elmaradt, nem volt semmi olyan amire azt tudnám mondani, hogy nem lehetett számítani, viszont az idei évadban elég sok volt a logikai bukfenc. Kár érte, de végülis sokat nem lehetett várni, mert ahogy írtátok nem egy világmegváltó darab, ha lesz 3. évad, ami az utolsó rész alapján szerintem borítékolható, akkor kíváncsi leszek merre viszik tovább. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz