login |

Roswell, New Mexico: kezdett a 3. évad – írta Zsuzsi

2021. 08. 10. 21:00 - Írta: vendegblogger

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Howdy, partner?

Itt hagytuk abba több mint egy évvel ezelőtt a második évaddal. Magam sem hittem volna, de azért hiányzott ez a könnyed kis limonádé a tavaszból, persze azért nem mondom, hogy nem kellett utána néznem, hol is és hogyan is végződött a második szezon.

Nyilván a sorozat a fiatal felnőttnek szól, s bár lélekben még mindig húsznak érzem magam, de azért meg kell hagyni, hogy bizony a CW által kínált darabok gyakran idegesítenek az annyiszor felhasznált és elcsépelt bonyodalmakkal.

Az első rész gyakorlatilag egy évvel a finálé után vette fel a fonalat a történetben. A pandémia csak említés szintjén jelent meg, de különösebben azt sem ismertük meg, hogy mi történt a főszereplőinkkel. Mindenki élte életét, mintha mi sem történt volna, és nem lenne jelentősége annak, hogy az egyikük búcsú nélkül lelépett.

A szériát még mindig azoknak ajánlom, akik valami egyszerű kis guilty pleasure vágynak nagy dráma nélkül, és csípik a földönkívülieket felvonultató szériákat. Egyébként nyugodtan be lehet szállni az első két évad ismerete nélkül is, erre a harmadik szezon első részre tökéletes lehetőség.

A sztorit María egy újabb látomása indítja be, és innen egy kicsit spoileresen folytatom a tovább mögött.

Max hasonmásáról annyit tudunk meg, hogy ő a megváltó, és Max az ő klónja, de mivel mindezt a szokásos fénylő alien-érintéssel mutatja meg Maxnek, így a többiek kiütik őt, és beleteszik az egyik meglévő tojásba hibernálva Mr. Jonest. Ez az egyetlen momentum, ami a finálé után közvetlen történtekről megtudunk.

Liz a munkának szenteli életét, folyamatosan dolgozik, és természetesen egy férfimodell kinézetű tudóssal tölti bent a munkahelyén minden percét. Max haldoklik, a tünetei egyre durvábbak, így megpróbál minden percet a “testvéreivel” tölteni, megírja a búcsúleveleit mindenkinek, és valamilyen oknál fogva ezt egy ládában a sivatagban rejti el.

Guerin Mr. Jones-nak épít ketrecet, hogy majd biztonságosan ki tudják kérdezni, de nagyon lassan halad, és közben epedve várja élete szerelmét, hogy hazatérjen hozzá. És hát itt akkor következik egy kisebb anomália, mert az nem nagyon volt meg, hogy a csodás performansz után a kocsmában mégis mikor lépett le Alex. De ez legyen a legnagyobb problémánk, mert hogy vissza is tért, hogy a versíró, zöld hajú barátja megpróbálja beszervezni egy titkos szervezetbe, ami nagyon súlyos titkokat tart nyilván, és nagyon megérné belépni, még ha az összes haverját hanyagolnia is kellene emiatt.

Kyle már nincs együtt a lánnyal, akit Liz megmentett, és nagyon gondolkozik azon, hogy ő is visszamenjen korábbi munkahelyére New Yorkba, mert Max traszplantációja után rájött, hogy mennyire szereti megosztani a tudását szakemberekkel konferenciákon.

És akkor el is értünk Maríához, aki továbbra sem hajlandó hordani az ékszert, ami megóvná őt a vízióktól, amelyek elpusztítják az agyát. Szóval el is érkeztünk az új szezon fő mozgatórugójához, a látomáshoz. Ebben a káprázatban Máría és Isobel állnak egy koporsónál, mert valaki meghalt a csapatból.

Ezen a ponton mindenki Maxre gondol, merthogy ő haldoklik, kézenfekvő, hogy rövidesen végső búcsút inthetünk neki. De gondolom ezt egy percig sem hitte el senki, mert hogy a második hallucinációban már Max is ott áll a koporsó előtt Alexxel együtt, így biztosan nem a szívbeteg főhősünk élete forog elsődlegesen veszélyben.

Azonban ez már csak utóbb derül ki, ugyanis addigra Isobel és Guerin felébresztik Mr. Jones-t, mert már Guerin pikk-pakk be is fejezte az alien-kerítést, és minden adott, hogy kikérdezzék a Megváltót arról, hogyan lehetne megmenteni Max életét.

Aki még mindig olvassa a posztot, talán nem kapott agyérgörcsöt, mint én, ettől a sok baromságtól. Azt el is felejtettem írni a fentiekben, hogy Liz azért ment el, mert azt hitte, Max majd utána megy… Ó, és Rosa! Hát a felélesztett nővért majdnem kifelejtettem! Ő is megvan még, és neki is nagyon kalandos az élete, mert a pszichológiai problémái megoldása közepette lebukott, hogy mégis él.

Szóval, ugyanolyan zavaros a kezdés, mint amilyen maga a sorozat is. A legjobban az frusztrál, hogy itt gyakorlatilag bárki tehet bármit, nincsenek következmények, mindenkinek megbocsátunk, és megyünk tovább, mintha ez lenne a természetes. A történet szerint soha senki nem kérdőjelezi meg azok kinyilatkoztatásait vagy tetteit, akik már számtalanszor átverték őket, hazudtak nekik, titkoltak előlük valamit.

Persze ez csak egy sorozat, ráadásul fantasy, szóval mit jövök én azzal, hogy a szereplők reakciói nem felelnek meg a társadalmi konvenciónak. De azért bosszantó!

Sajnos továbbra sem erőssége a Roswell, New Mexicónak a két főszereplőnk. Liz és Max párosa együtt és külön-külön is borzasztó mind történetvezetésben, mind színészi játékban, és ez nem tornássza a tetszési indexet. A többiek elvannak, lenyomják, amit kell, de Emmy-díjas alakítást ne várjon senki.

A kezdés legyen 5/10, én a folytatásnál ott leszek, hátha lesz még visszaemlékezős rész, mint tavaly, azok átgondoltak és komplexek voltak, igazi fordulatokkal, így remény van még, hogy feljebb kúszunk minőségben.

5 hozzászólás Ne habozz!

wintender - 2021. 08. 10. 22:15

Én Liz, Max meg Isobelt játszó színészek miatt kaszáltam valahol a 2. évad közepén, szörnyű, amit csinálnak. Viszont Vlamist meg Blackburnt bírom. Esetleg ha lesz még Malex, majd írjatok epizód számot, hogy megnézzem :)

És ha jól értettem, holnap kezdik a 4. évadot forgatni, hááát…

Timi - 2021. 08. 11. 10:59

Én elkezdtem, de egyszerűen annyira gáz, hogy muszáj kaszálnom. Az eredeti sorozatot imádtam, de ez rettenet

karli - 2021. 08. 25. 13:38

Annyira szerettem az első évadot! Bár láttam a hibáit, ahogy írtad könnyed szórakozás. A második már az alien szál miatt kezdett izgalmas lenni, de annyira lassan derültek ki dolgok, és végül nem is olyan izgalmasak, meg valahogy olyan semmilyen, jelentéktelen. Ez a harmadik már fáj nekem is, és bevallom, többször újranéztem az első és második évadot, lehet hogy túltoltam, de tényleg pl. Liz borzalmas színészi játékot nyújt. Engem nagyon idegesít, hogy ez egy tök jó kis történet lenne, vagy lehetne, tökre tetszik a hangulata, de mégse tudják jóra megcsinálni.

Janka - 2021. 09. 01. 05:07

6 rész alatt annyi mindent belezsúfoltak az évadba. Kyle eltűnése, Maria látomása, Deep Sky, Max/Jones, Liz, új erők, Rosa. Nehéz követni néha mi a helyzet.
Tippre az évad végén jönnek a többiek(alienek). Az a rádió meg a Deep Sky is hívja őket.

karli - 2021. 09. 20. 15:39

Janka, szerinted tényleg zsúfolt? Annyira nem történik semmi, várom, hogy legyen valami aztán egyszer csak vége a résznek. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz