login |

Pilot mustra: Reservation Dogs – 1×01 és 1×02

2021. 08. 12. 15:50 - Írta: Shyllard

13 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Elindult a Sterlin Harjo és Taika Waititi nevével (sorozatok terén többek között az utóbbi személynek köszönhetjük a zseniális What We Do In The Shadows-ot) is fémjelezett FX-sorozat – ami a Hulu-n debütált, az FX on Hulu brand alatt, és amiről már olvashattatok egy nagyon pozitív írást human tollából.

A történet középpontjában jelenkori Oklahoma-i kisvárosban élő négy natív fiatal és őket körülvevő személyek állnak.

Egy évvel korábbi bajtársuk halálának és az amerikai vidéki, illetve rezervátumi létből fakadó kilátástalan jövőkép okán a baráti társaság a térségből való kijutást tűzi ki célul. Az ehhez szükséges pénz megszerzéséhez bevetnek minden kezükbe akadó eszközt, legyen az bármennyire is illegális, ahogy az első rész kezdő jelenetéből is kitűnik.

Miközben a felvázolt tragikus történés és környezet az első két rész sok jelenetét belengi, koránt sem nyomja rá a bélyegjét a sorozatra. Mindez persze nem is meglepő, hiszen Waititi már nagyon komoly témákhoz is képes volt egyszerre tiszteletteljesen és humorosan is hozzányúlni.

A szomorkás alapfelütés sokkal inkább realista és könnyen érthető motivációul szolgál, hamar szimpátiát ébresztve a főszereplők iránt. Egyelőre se Elora (Devery Jacobs), Willie (Paulina Alexis), Cheese (Lane Factor), vagy központi karakterünk, Bear (D’Pharaoh Woon-A- Tai) sem túlzottan kitűnő, de mind a négyen remekül játszanak közre egymással.

Fiatal, akár kezdő színészek esetében mindig van kis félelem bennem, hogy mennyire lesznek képesek helyt állni, de az első két rész alapján úgy fest, hogy a négyest nagyon jól összeválasztották. Egymás ugratása, a viccek mindegyike landol, bár utóbbi esetében a nevetés hiánya esetén érdemes figyelembe venni, hogy nem mindenkinek tetszetős humorral operál a Reservation Dogs.

A második rész végére már volt egy jelenet, amin hangosan felkacagtam, de ezen kívül inkább csak mosolygós pillanatok sorozatát kapjuk. Úgy érzem, a kezdést követően egyre gyakoribbak lesznek a felfokozottan röhejes jelenetek, hiszen e tekintetben már az első és második rész között is hatalmas különbség volt.

A kezdésben megismertük a karaktereket és környezetüket is, majd a folytatásban már sokkal sorozatosabb, egyénekre is fókuszáló részt kaptunk. A kórházas sztori már kibontotta Bear jellemét, illetve Elora-t és Cheese-t is vicces mellékívre futtatta fel. Nem szeretek írásokban túl sok más címre utalni, de a szériának eddig főleg Atlantás felütése van, kis Hunt for the Wilderpeople-életérzéssel megfűszerezve.

A Reservation Dogs keserédes, realisztikus alaphelyzetet vázol fel óvatosan adagolva a még pont elhihető abszurditást. A kisvárosi, lepukkant környezetnek meg van az a bája, hogy miközben egy sor karikaturisztikus szereplőt és helyzetet ismerünk meg, végig képes a sorozat valós maradni. Legalábbis az első két részben.

A fiatalkori bandázásokat ötvöző ügyeskedések kisebb-nagyobb mértékben sokaknak ismerősek lehetnek, miközben a körítés már annál kevésbé. Őszintén örülök, hogy sorozatok terén is egyre gyakoribbak már a diverzebb alkotások, hiszen maga a natív amerikai kultúra sem szokott túl változatosan megjelenítve lenni a populáris médiában.

A készítők is hangoztatták, hogy szándékuk az érintett csoport normalizálása, a velük szembeni előítéletek és mítoszok lebontása, valós amerikai, világszerte is ismerős helyzeteket tárva elénk. Ez utóbbi céljukat eddig szerintem el is érték, méghozzá izzadságszagtól mentesen, hiszen az Amerikai Egyesült Államok koránt sem mentes natív emberek által lakott rezervátumoktól.

Röviden úgy érzem a dupla premier okos döntés volt, mert a kezdés több pilothoz is hasonlóan nem sok téren tudott megragadni, de a második már annál inkább. A hangulat nagyon kisvárosi, keserédes, s a fiatalok szemén keresztül látva a világot a történések jelentős részének van egy kis játékossága és humoros mivolta.

A főszereplők szimpatikusak, és az egy, vagy többsoros mellékkarakterek is működnek, többek között Zahn McClarnon is remekül hozza a helyi rendőrt. Az érdeklődőknek mindenképp ajánlanám legalább a második részig való kitartást, mert ott mutatkozik meg igazán a sorozat erőssége, remekül építve a kezdésre. Engem a következő hetekben érkező maradék 6 részre már megvettek.

13 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2021. 08. 12. 19:43

“négy natív fiatal”. Értem, hogy mi akar ez lenni, de rettenetesen néz ki leírva. Ne csináljunk belőle szokást…

tonyruelz - 2021. 08. 12. 19:56

Hirtelen nem értettem mi az a natív fiatal. Virtualizáció nélkül elfut?

Shyllard - 2021. 08. 12. 19:56

JKJ: Amúgy ezen sokat gondolkoztam, hogy kéne leírni, mert legtöbb szinonímájának elég negatív foganatja van. Te mit javasolnál?

Shannen - 2021. 08. 12. 21:06

Szerintem magyarul minden gond nélkül használjuk az indián rezervátumok és amerikai őslakosok kifejezést. Nem érzem, hogy bármelyik kifejezetten negatív töltetű lenne.

Shyllard - 2021. 08. 12. 22:07

Az indiánt én magyarul sem szeretem, miközben tudom páran direktbe annak is nevezik magukat. Az őslakosok meg kvázi natív, az amerikai elhagyásával.

Scat - 2021. 08. 12. 23:01

Pedig az indián, 4k nélkül.

Nóra - 2021. 08. 13. 05:42

Vannak elnevezések, amiken már rég túllépett a történelem, nem érdemes a múltban élni, de tény, hogy sokan nem követik az effélét és olykor meglepetésként éri mindez őket.

Persze saját döntésről van szó, mindenki úgy nevez egy-egy népcsoportot (és viseli a következményeket, ha vannak), viszont ha mindenki sajátmagának dönti el, akkor nem kicsit lesz inkonzisztens a dolog, ezért sokkal célravezetőbb, ha inkább a népcsoport dönt hogyan nevezteti magát, és hagyjuk, hogy az honosodjon meg. Ha meg valaki nem rugalmas és fejébe veszi, hogy csak az megoldás, ahogy ő gondolja, akkor a saját filozófiájából kiindulva, el kell fogadni azt az elnevezést is, amit más használ, nem elvárni, hogy a sajátját használják, elvárni csak a “célpontét” lehet, és idővel lehet, hogy szembe fogja találni magát azzal, hogy őt nevezik úgy, ahogy neki nincs ínyére. A konzisztencia tehát sosem árt, de minden arról szól, hogy az ember milyen karakter. Azaz, hogy ha valaki szépen megkéri őt, hogy nevezze őt másképp ilyen vagy olyan okból, akkor azt mondja, hogy “Sure thing, man”, vagy azt, hogy “I’m gonna call you what I want.”

Shyllard - 2021. 08. 13. 06:09

Nóra: az amerikai rezervátumokban élők körében, pedig hosszú története van annak, hogy kívülről jövő csoportok egybe kategarizáltak amúgy egymástól teljesen független népeket. Én amondó vagyok, hogy amíg a sorozatban nem hívják magukat indiánnak, én sem fogom. Javítsatok ki, ha tévedek, de szerintem az eddigi két részben ez a szó nem hangzott el.

Shannen - 2021. 08. 13. 09:34

Shyllard: ez tök igaz, hogy minden törzs és személy úgy nevezi magát, ahogy akarja és nyilván van, amit kifejezetten negatívan értékelnek, de szerintem itt a beszélgetés a magyar kifejezésről szólt, hogy a natívot magyarul nem igen használjuk, szemben az amerikai őslakos kifejezéssel (meg az indiánnal is).

Pár hónapja amúgy volt valahol egy tök jó interjú egy Magyarországon élő és itt kutató őslakos professzorral és ott ugyanezt a két kifejezést használták végig.

De az is tök jogos, hogy az indián névnek lehet áthallása és ha nem így használják a sorozatban, akkor logikus, hogy nem úgy hivatkozik rájuk az ember.

Mindenestre bárhogy is nevezzük a rezervátumban élőket, eddig remek a sorozat. :)

Nóra - 2021. 08. 13. 09:43

Shyllard: Erre célzok, igen, hogy ha ők nem hívják magukat, akkor minden csak az egyéni illendőség kérdése, hogy ki hogy nevezi őket. Az a minimum, hogy tiszteletben tartom őket. Lesz, aki vaskalapos és köti majd az ebet a karóhoz, hogy márpedig a kerékpár szerinte velocipéd és az is marad, neki nem mondják meg, de ha ott az emberben a decencia, akkor nem kerül neki semmibe, hogy más irányába tanúsítson némi megértést.

Shyllard - 2021. 08. 13. 12:20

Shannen: igazad van, így utólag valszeg őslakos jobb használat lett volna, de mostmár így hagyom. :)

Nóra: teljesen egyetértek. :)

human - 2021. 08. 19. 21:36

most hallgattam Sterlin Harjoval interjút, aki amerikai őslakos, és kifejezetten mondja, hogy az indian kb. n-betűs szó, avagy ha fehér ember használja rájuk, akkor az nagyon rosszul esik nekik. nem mondta ki, hogy rasszizmus, de nyilván az.

norby - 2021. 09. 10. 08:25

Az utolsó két rész (5,6) alapján nekem az év egyik legjobbja.
Egyszerű, de így pont jut figyelem a karakterekre, és jól egyensúlyoz a komoly és a vicces között. (A vadkamerás rész pl.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz