login |

Pilot: Brand New Cherry Flavor

2021. 08. 13. 20:00 - Írta: human

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mi a jó büdös francot láttam? Mármint a fő témát sejtem a Netflixre ma érkezett A cseresznye vadi új íze című sorozatban (ami Todd Grimson 1996-os könyvének adaptációja a Channel Zero-s Nick Antoscától), de a csomagolása akkora WTF, hogy öröm volt nézni. Talán kérdőjel, nem pont vagy felkiáltó.

A fő történet egyszerű: egy rövidfilmet rendező nő, Lisa Nova egy menő producerrel való találkozóra siet Hollywoodba a 90-es években. A régi szerelménél (vagy mi volt közöttük) száll meg, elmegy a szusis megbeszélésre, ami után a producer 10 ezer dolláros előleggel és szerződéssel megveszi a film naggyá adaptálásának jogait, megígéri a filmesnek, hogy maradhat a művének rendezője.

Elkezdenek közösen dolgozni Nova imázsán, hogy ő a női Cronenberg vagy Verhoeven (nem véletlenül ők vannak emlegetve:), amivel el lehet majd adni a projektet a pénzes embereknek. Viszont miközben egy lehetséges befektetővel való találkozásra sietnek, a férfi keze odacsúszik a belső combra. Később is bepróbálkozik a nőnél, és amikor az sem jön be, akkor kitúrja az adaptálásból, “elveszi a filmjét”, amiért a nő bosszút fogad.

Az alapkonfliktus egyértelmű, a mondanivaló süt a sorozatból, jól becsomagolva a képekbe a dolgot: a férfi elveszi a nő mindenét, irányítását az életén, agency-jét, csak mert visszautasította. Ellenben a csomagolás teljesen WTF, és nem papolós, sőt, szerintem sokakat csak a sztori leköt majd a mélyebb tartalma nélkül is, olyan “utazós” sorozatnak tűnik a Brand New Cherry Flavor.

A főhős egy látszólag boszorkány segítségét kéri, hogy visszaszerezze a filmjét. Ez azt jelenti, hogy a száján át megszül egy kismacskát, aztán patkánylevest eszik, miközben hallucinál. Mindezt át kell élnie, hogy visszakapja az irányítást, és “felperzselje” a producer életét. És akkor ez még csak a pilot, minden arra utal, hogy a folytatásban csak durvul majd a helyzet. A boszorkány(szerűség) is azt mondja, hogy csak azzal tud lecsapni a férfira, ami a lányban lakozik, na most minden arra mutat, hogy valami végtelen sötétségről van szó:

Konkrétan ha nem is cosmic horror ugorhat be, de Lisa Nova rövidfilmjét sosem látjuk, csak részleteket belőle, és elvileg a végén van valami iszonyat durva/elborzasztó dolog, ami ledöbbenti a nézőt. Erről a 90-es években egy filmes sem tudja milyen speciális effekttel csinálta. Hogy hozta össze? Gondolom a benne lakozó sötétséggel, és a többi, a nő múltjára való utalással függ össze az egész, de csak tippelem.

Mindezt Rosa Salazar cipeli a vállán, akiben konkrétan tényleg van folyamatosan valami több. Egyrészt az ártatlan tekintet is megy neki ezerrel, de már mostanra is hihetőbb az összes sötétségre utalás. Ahogy a mocsok producer szerepében pedig Eric Lange is lubickol egyelőre. A többiek másfél rész alatt nem kaptak sok teret a kibontakozásra.

Mondom, nekem a csomagolás eladta a sorozatot (amit az ugyancsak elég egyedi Channel Zero-antológiát készítő Nick Antosca jegyzi), nem az a tipikus digitális kinézettel bír, mert legalább utómunkában megizzadtak vele. A helyszínek, díszletek tele vannak élettel, és a lidércnyomásos körítés meg aztán főleg feladta a nézői leckét.

Sima 8/10 a kezdés, de tök kíváncsi lettem a hazai fogadtatására, mert el sem tudom képzelni milyen okból kapott pont ez magyar szinkront, míg a szintén mai, amit winnie már le is darált, Gone for Good nem. De ez melléktéma, csak most beugrott bennem.

15 hozzászólás Ne habozz!

Shyllard - 2021. 08. 13. 20:18

Nagyon beteg, de az a jófajta. Külön vicc belőle részleteket mesélni, mert kontextusból kirahadva nagyon durva mik mennek le benne. Az biztos, hogy a negyedik részre egy jó darabig emlékezni fogok, mert valami eszeveszett menet ment ott le. Nekem kicsit The Forest Of Love-os az egész, koherensebb sztorival. Ahogy írtad, ez a sori is egy utazás, mert nem lehet tudni mire számítsunk.

Shannen - 2021. 08. 13. 23:16

Még csak a piloton vagyok túl, de kb ugyanezeket tudom mondani. Előzetesen annyit tudtam, hogy kissé fura lesz a sorozat, meg valami természetfeletti is lesz benne, de azért az első 40 perc, néhány pillanattól eltekintve, elég befogadható volt, aztán az utolsó 15 percnél csak néztem, hogy wtf?

Az tuti, hogy a kíváncsiságomat sikerült felkelteni, bár szívesen megnéztem volna ezt a revenge sztorit természetfeletti elemek nélkül is.

Egy dolog zavart, hogy sehogy se tudtam a rész nézése közbe rájönni, hogy honnan ennyire ismerős Rosa Salazar, aztán végén imdb segített és homlokomra is csaptam, hogy hát persze, hogy az Undone-ból. :)

Wittgen - 2021. 08. 13. 23:24

Rosa-t imádom, a sztori jónak tűnik, ti sem húztátok le 6/10 környékére, meglessük.

kafka - 2021. 08. 14. 02:47

Kifejezetten jó netflixhez képest. Elég jazzes keverék. (majdnem jo poszthoz elsore)

feleki - 2021. 08. 14. 06:46

A Netflix továbbra is piszkosul dominálja mind a király sorozatok, mind a kreatív/eredeti sorozatok palettáját. Oké, ez nem az ő erényük, kell a készítő elméje is hozzá, de végülis ők csaptak le az ötletre.

irgum76 - 2021. 08. 14. 14:06

nálam is volt WTF? érzés a pilotnál
mi a f…nak néztem én ezt meg? címszóval

nagyon nem jött be

Critica007 - 2021. 08. 14. 21:13

“Szíveskedjék terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, s ebben a pozitúrában maradva, a két lába közt hátratekinteni: Köszönöm.”

Azt nem tudom, hogy az alkotók olvasták e Örkény egyperceseit, de érzésre ilyen volt nézni a sorozatot. Ez annak a fényében is igaz lehet, hogy a regénynek kb. csak az egynegyedét dolgozták fel a készítők. (Tervezhetnek 2. évadot? Én örülnék neki.)

Nem fog mindenkinek tetszeni, mert kissé olyan, mint a Tenet. Egy pehelysúlyú történet bonyolultan elmesélve. De mindezt David Lynch és David Cronenberg stílusainak keverésével teszik, ami igazán jólesik az erre fogékony nézőnek. (Aki mindent meg szeretne érteni, az valószínűleg csalódni fog kissé. :)

A színészek, a fényképezés, a zene, a vágás, a berendezés, stb, stb mind nagyszerű. Rosa Salazar (Alita!) és Catherine Keener az elmúlt évek legjobb párosa, Eric Lange pedig végre megmutathatja, hogy milyen király színész is.

Amit sajnálok, hogy az 5. résztől a gore mennyisége jelentősen megcsappan, pedig nagyon ügyesen használták a sorozat első felében.

Kraye - 2021. 08. 16. 10:01

Én ezt 30 percig bírtam, olyan szinten semmitmondó volt, hogy utána bármi lehet, már nem érdekel.

Alex - 2021. 08. 17. 15:47

A 3. részt követően kaszáltam, de előbb kellett volna.
Az itt olvasottak miatt valahogy próbáltam hinni, hogy majd jó lesz ez, de nem lett.

winnie - 2021. 08. 17. 16:31

á, ez nagyon személyfüggő, ebben a műfajban szerintem esélytelen mások véleményeire alapozni, szerintem még a legnagyobb rajongók is megértik azt, ha valakit totálisan hidegen hagy, amit lát.

Gery89 - 2021. 08. 20. 16:48

Nem tudom miért hittem azt, hogy minisorozat.
Nagyon “debil” volt, de néhány helyen vicces is. Igazából egy rakás baromságot szállított nyolc részén keresztül, de nekem bejövős pont ezért. Remélem folytatják.

Diapolo - 2021. 08. 21. 10:51

A 2. rész közepénél kikapcsoltam. Én inkább úgy éreztem, hogy nincs koncepció, és minden ötletet bedobtak a közösbe, majd összegyúrták, és lett belőle ez. Nem mondom, hogy csalódás, mert azt se tudtam, hogy mit várjak, de ez megfogalmazni se tudnám, hogy mi volt.

Sparks - 2021. 08. 23. 00:14

Áhh… Az elején azt hittem nálam is kasza lesz, de valahogy mindig kellett a következő, egyelőre a fele ment le. A 4. rész… bakker, ez nagyon beteg! Az biztos, hogy a készítő David Lynch munkásságát nagyon szeretheti, nekem valahogy olyan feelinget áraszt az egész. Minden esetre én élvezem és, ami a furább, hogy az asszony is :D Aki pedig utálja a horrort, de a cicákat imádja, szóval megvan az egyensúly. Holnap folytatjuk, ma már pihenni kell, de már előre félek az álmaimtól :D

totoro - 2021. 08. 26. 20:33

Én bevallom iszonyat jól szórakoztam, elborult trip volt, helyenként morbid humorral, nálam simán 10/8 összeségében.

denimatyi - 2021. 11. 06. 11:38

Hát, ez a legjobb horror volt amit VALAHA láttam :D, nem vicc, kegyetlen jó hangulata volt végig és nem félt elvont és brutális lenni, ezért elhiszem, hogy nem mindenkinek jön be, de nekem nagyon bejött.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz