login |

The Walking Dead: kezdett a 11. évad

2021. 08. 16. 21:36 - Írta: Necridus

5 hozzászólás | kategória: kritika,

A The Walking Dead 10. évadja már négy hónapja, hogy véget ért (valójában van az tíz is), és most elérkezett az utolsó szezon is, ami jelentősen hosszabb lesz, mint az eddigiek, hiszen 24 epizódot fogunk kapni – természetesen felszabdalva -, de később sem maradunk kóborlók nélkül, ugyanis berendeltek két sorozatot is.

A 11. szezon egy duplaepizóddal kezdett (az AMC+ jóvoltából, hiszen az amerikai AMC egy hétre rá fogja csak bemutatni – az, hogy magyar premiert mikor kapunk, még nem tudni, csak az biztos, hogy lesz, szinkronos is), aminek csak az első felét kapjuk meg rögtön, a folytatására majd várni kell, ezért cliffhangerök is érkeztek, előre szólok. Azt nem mondom, hogy működők, mert elég egyértelmű, hogy az adott karaktereknek nem esik bántódása, mindenesetre az előtte történtek … hogy is mondjam. Egész jók voltak?

Túl vagyunk a TWD mélypontján, a 9. évad óta egészen összekapta magát a posztapok széria, ami ha nem is olyan, mint egykor volt, nem azt a borzalmat adja, mint az azt megelőző pár évadban. Habár a kommenteket elnézve az S10 végéhez hozzácsapott hat, fillernek tűnő karakterizálós rész azért elég sokakat érintett negatívan, de a mostani kezdés azokra is épít valamennyire.

Folytassuk a tovább mögött spoileresen. Bár annyit elárulok, hogy sikerült fenntartani az érdeklődésem (/nem untatni), mert végre kiléptünk a komfortzónából.

Évadok óta azt nézzük ugyanis, hogy Alexandriából pár órányi sétákat tesznek meg a karakterek, az erdőben találkoznak zombikkal vagy éppen egy-két emberrel, de egyébként tudtuk, hogy a falak között maximális biztonságban vannak. Ezért is volt olyan jó látni, hogy éheznek, nincsenek meg az újraépítéshez szükséges eszközök és egyre nagyobb a feszültség a községben – huh, ez azért elég szadistán hangozhat.

Mindezek előtt azért kaptunk egy olyan bevezető jelenetet, amit azóta se tudok hova tenni. Maggie-ék a tetőről leereszkedve egy halom alvó (ilyet tudnak?) zombi között osontak, hogy valamilyen raktárépületben élelemre leljenek, azok felkeltek, így harcolni kellett, ennek következtében nekiálltak a lentiek is védekezni és a fentiek is fedezni őket. Oké, a leereszkedés is fura volt, kicsit kémfilmes, de miért nem szólalt meg senki?

Ezzel azt akarták bemutatni, hogy ők már szavak nélkül is megértik egymást, annyira összeszoktak, meg annyira profik? A kóborlók már ébren voltak, pláne azután, hogy fegyverekkel is rájuk lőttek, így egészen kínos volt, ahogy megnémult mindenki néhány percig. Carol meg persze, hogy a menekülés közben visszament és veszélybe sodorta az egész akciót. Na, nem mintha izgulni kellene a terminátornagyiért.

A premier ezután két szálat indított el: az egyiken alexandriaiak és Maggie csapatának néhány tagja indult el élelemért, de az esőben a metróalagútba kényszerültek – nagyon Last Of Us érzésem volt, ahol egészen hatásos bezsákolt zombikkal találkoztak. Ez sem nagy szám, de valami olyan, amit még nem láttunk – egyébként szinte tényleg nem láttunk, mert elég sötét jeleneteket kaptunk ott.

Közben Maggie és Negan megint egymásnak esett, hiszen bár lehet, hogy Negan egy ideje már megváltást nyert sokak szemében, de a karakterek még mindig gyűlölik őt, főleg természetesen Maggie. Mondjuk ezen epizód után meg is értem, pontosan tudta, hogy Glennt felhozni nem jó ötlet, a végén pedig Maggie-t a hordánál otthagyni elég szemét húzás. Nyílván túlélési ösztön, de tudhatta, hogy ennek következményei lesznek.

Lauren Cohan karakterét sem hiszem, hogy kell félteni, úgyhogy ez a cliffhanger itt igazából ki is fulladt, Princess-ék szálával azonban még lehet valamit kezdeni. A (túl sokszor elsütöttük már, nem kéne megint… na jó, még egyszer utoljára…) rohamosztagosok ugye elfogták kis csapatukat, a karakterizálós epizódokban láttuk, hogy fogva tartják őket, de csak most mutattak belőlük ténylegesen bármit is.

Új közösségeket pedig mindig jó megismerni! Persze attól még messze vagyunk, még csak az első szinten tartunk, mindenesetre remek jelenet volt, ahogy faggatják Ezekielt, Eugene-t, Yumiko-t és Princess-t. Az azt követő kijutás számomra elég hirtelen jött, kimaradt, amikor Princess megfenyegeti a titkolózó őröket, a vége azonban érdekes fordulatot vett, ahogy Yumiko bátyjának céduláját megtalálták az elveszettek falán.

A két főszálunk így el is indult: Negan vs Maggie, miközben Alexandria jövőjéért küzdenek, illetve Commonwealth megismerése, ahol Eugene Stephanie-t keresi, Yumiko pedig a testvérét. Érdemes feltenni a kérdést, minek vannak a többiek? Például bekerült a főcímbe az Aldent játszó színész is, akiről két szót nem tudnék mondani talán.

A premiertől azért elvártam, hogy búcsút mondjon néhány karakternek – most aztán tényleg lehetne üríteni a szereplőgárdát! -, de valós veszélybe csak a legnagyobb nevek kerültek, akiket kétlem, hogy ilyen hamar elvesztenénk. Remélem, elkezdik már tényleg ritkítani a bandát az egész jól kezdő utolsó szezonban, nem lesz mindenki láthatatlan védőburokban.

5 hozzászólás Ne habozz!

irgum76 - 2021. 08. 17. 04:32

én nagyon untam

a nyitójelenetben tetszett, hogy néma
(szerintem ez csak ilyen kreatív döntés volt mindenféle tartalom nélkül)
viszont maga az akció egy baromság volt
ki az a hülye aki nem számított arra, hogy ezek az inaktív (nem alvó) zombik fel fognak kelni?
mármint a szereplők közül
mert mint néző tutira vette az ember
meg ereszkedjünk a tetőről mert az tök menő ja csak menekülni nem tudunk upsz

a zsákos zombikat meg nem tudom mi a francnak böködték lefele hát zsákban voltak megkötözve
jó egy kiszabadult de ezért több százat végig szurkálni felesleges

amikor meg jöttek az alagútban elég lett volna párat lenyilazni és máris bedugul a járat
szerencsétlen kóborlok nem arról híresek, hogy egy ilyen szituációt kezelni tudjanak

a műbalhéból meg már elegem van most tényleg azt fogjuk nézni ahogy Negan és Maggie civakodnak?

a másik szálon meg már nem csak a páncél star wars-os de már a jelenetet is lopják

gyenge kezdés volt ez

winnie - 2021. 08. 17. 06:33

“a műbalhéból meg már elegem van most tényleg azt fogjuk nézni ahogy Negan és Maggie civakodnak?”

nem kell, és azt meg is értem, ha valakit ez untat (bár még csak alig kezdték el:), de ha az ő balhéjukra gondolsz, az azért minden, csak nem mű. ha maggie-t az elmúlt években ez határozta meg, akkor az írók akkor hűk a karakterhez, ha ezt a sorozatban is a részévé teszik. nem is tudom, hány évet töltött távol többek között negan miatt, akinek tettére minden egyes nap emlékezteti a fia. ez olyan, amin sosem fog tovább lépni. ráadásul most találkoztak hosszú idő után először, amit követően nem is telt el olyan sok idő még talán.

Enzo - 2021. 08. 24. 00:51

Na ne már, hogy ennyire megzuhant a sorozat, hogy összvissz 2 db komment van több mint egy héttel a nyitány után, még a 10.évad vége felé is szokott lenni 10-20 komment… -.- Ezek szerint a sok ember, aki beírta, hogy “ezt már legszívesebben kaszálnám”, tényleg elkaszálta?
Pedig ráadásul egy egész korrekt évadkezdést kaptunk!

Szóval, 11×01:

[Katonai bázis & Alexandria]
– A legeslegelső jelenet kezdőképe baromi jól nézett ki, én elsőre azt hittem, hogy egy leégett Alexandria romjai fölött álldogálós cold open flashforwardot látunk.
– Alvó zombik?? “Lurkers”? Hát ezen fennakadtam, hogy WTF – olyan természetességgel beszélt az Insiderben a készítő csaj ezekről a “másik fajta zombikról”, mintha ez eddig a 10 évad alatt bármikor is meg lett volna ilyen élesen különböztetve, miazisten, én maradtam le valamiről??
– Na mindegy, legalább kreatív klisé-elkerülés volt, hogy Daryl elkapja a zsákot, de egy csepp vér lehullik és az ébreszti fel a járkálókat.
– Legalább a késeket felhozta Carol, ha már a (látszólag végtelen) nyílvesszőket tucatszámra fogyasztja mindenki…
– Már amúgy is kéne ritkítani a népes szereplőgárdát, ehelyett most megint új embereket kapunk Maggie-ék régebbi cimboráinak személyében (Agatha, Duncan, Frost), meh…

[Commonwealth]
– Még szerencse, hogy a négyesfogatunk megbeszélte a fedősztorit előre, különben nagyon gyorsan lebuktak volna.
– A rész talán legjobb jelenete, amikor Princess elsorolja, hogy mennyi mindent megjegyzett az őrökről, név szerint :D imádom a csajt :D
– Amúgy @Necridus (#posztreakció): szerintem nem megfenyegették az őröket, hanem amíg azok el voltak foglalva egymással, elcsórták a páncéljaikat, legalábbis én így értelmeztem.
– Funfact: az egyik őr neve Livits, és láttam egy ilyen nevű valakit a stáblistában, szóval onnan az ötlet :)
– Érdekes ez a cliffhanger, hogy Yumiko fotója ott lóg a falon, és emiatt hiúsul meg a gyors menekülés.

[Metró]
– Na ez egy frankó helyszín, tisztára mint egy Left4Dead pálya, nyugtalanító tömegsírral, meg minden.
– De itt is mintha olyan infók birtokában lennének a szereplők, amiket nem értek – hogy mi ölte meg a sok bezacskózott hullát, meg hogy bármi is volt, az biztos ott lenn van még…valahogy ez a része nekem nem állt össze.
– Apropó, ha néha állni szokott a víz az alagútban, az nem hordaná el szanaszét a hullákat (ha már azok egyszer az Összeomlás előtt haltak meg elvileg)??
– Ahogy Negan kiosztotta Maggiet, és az is őt, az egész verbális csata ennek a szálnak a legjobb jelenete volt. Ja és ez nincs eléggé kihangsúlyozva, de végre egy karakter, aki nem bocsát meg olyan könnyen, és nem engedi el ezt a neheztelés dolgot… a FearTWD tanulhatna az anyasorozattól (ugyeugye Alicia vs Charlie)…
– A végén kifejezetten meglepett, hogy Negan otthagyta Maggiet, de persze biztos megússza a csaj.

#hétidézete:
“-What was your zip code?
(Yumiko:)-How can anyone possibly be expected to remember that?
(Eugene:) -From 1978 to 1984, it was 75001. From 1984 to 1996, it was 76244-0361. From latter half of 1996 through…” :DD

citrom - 2021. 08. 25. 12:29

– Alvó zombik?? “Lurkers”? Hát ezen fennakadtam, hogy WTF – olyan természetességgel beszélt az Insiderben a készítő csaj ezekről a “másik fajta zombikról”, mintha ez eddig a 10 évad alatt bármikor is meg lett volna ilyen élesen különböztetve, miazisten, én maradtam le valamiről??

Hershel lábát a börtönös ( 3.) évadban nem egy ilyen harapta meg? ;)

Enzo - 2021. 08. 25. 14:51

@citrom: fene tudja, régvót :D
nem azt vitatom, hogy láttunk-e eddig fekvő és látszólag mozdulatlan zombikat, mert néha előfordult ilyen, de hogy egyrészt ez így egy megkülönböztetett “faj” legyen, másrészt meg hogy ilyen csapatosan “aludjanak” együtt sokan egy helyen, ez nekem tök új, és nagyon nem volt említve eddig a sorozatban.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz