login |

Brooklyn Nine-Nine: kezdett a 8. évad

2021. 08. 17. 21:30 - Írta: human

6 hozzászólás | kategória: kritika,

Az utolsó. Ezzel vége lesz, Jake Peralta felnövése lezárul. De gondolom, majd a mellékszereplők is kapnak pár szívmelengető történetet. Meg mást is sajnos. Mázli, hogy rögtön két rész jött premiernek, mert az első után szinte abba is hagytam volna a sorozatot.

A tovább mögött nem annyira spoileresen kifejtem, hogy milyen szakadék széléről kellett visszatáncolniuk.

Már tavaly is kicsit félve néztem, amikor a készítők olyanokat mondtak, hogy természetesen reagálnak a rendőri erőszakra, a Black Lives Matterre, meg a többi aktuálpolitikai témára. Főleg, mert egyszerűen nem értettem miért emelik ki az előbbi célt. Lehet, hogy nehéz volt abban a pillanatban rendőrös sorozatot csinálni, de a Brooklyn Nine-Nine folyamatosan tele volt haladó gondolattal, kezdve a meleg főnökkel, a végig normálisan kezelt női karaktereken át a konkrét rendőri rasszizmus témájáig, ami többször előkerült normálisan az évadok során.

Erre a premier olyan volt, mint egy hegyibeszéd. A legtipikusabb gondolatokat tették bele, azokat amiből Michael Che viccet űzött épp a múltkor. Komolyan érdekelne a sorozat fekete nézőinek a véleménye, mert nekem a Crash ugrott be, olyan “majd mi megoldjuk” kioktatós szar volt az egész, mindenféle mélyebb gondolat nélkül haladtak a listán, és pipálták amiket kellett önmaguk bebiztosításaként, mindennek igyekeztek megfelelni, hogy senki se köthessen beléjük, ami egy komédiánál mindig jó jel.

Szerencsére ezzel túl is vagyok a negatívumokon, mivel a második rész már teljesen a korábbi Brooklyn Nine-Nine-ritmust hozta. Mondjuk pont személyes történetbe lettek kiszakítva benne a karakterek, szóval a folytatás majd kiderül, viszont az itt levő problémában (erre pont leadja a tévé a Lohan-es szülőcserés filmet amúgy itthon :) és az aköré szőtt szálakban ott volt minden, ami miatt kedvelem a sorozatot.

Ami általában sújtja kicsit a sorozatot, az inkább az, hogy mostanra már szinte mindenki beért. A további fejlődésük ebben a környezetben már nem igazán építhető. Így valamennyire, ha nem is maguk karikatúrái, de már közel vannak hozzá. Vagy csak simán átmennek önismétlésbe, ami szintén kicsit unalmas. Mondjuk nem is új nézőkre hajtanak mostanra, hanem csak az eddigi rajongóknak akarnak összehozni egy kicsit szívmelengető utolsó évadot talán.

Tényleg azt nem értettem a legelső részben, hogy a sorozat maga a vicces karakterei és helyzetei mellett szinte mindig olyannak tűnt, ami progresszív módon gondolkodik. Erre a premier olyan volt, mintha valaki más csinálta volna, annyira kilógott, szerintem még a karakterek is cápát ugrottak benne, annyira túl lettek tolva. Aztán visszaengedték az eredeti írókat…

6 hozzászólás Ne habozz!

FP Jones - 2021. 08. 17. 22:11

Az Peralta lesz, nem Parolta

Mom - 2021. 08. 18. 06:41

Teljesen egyetértek a kritkával!

Én csak most nyáron érkeztem meg a sorozathoz, és annyira pozitívan csalódtam benne, hogy azt ki sem tudom fejezni. Nem terveztem megnézni, mert a Parks and Rec nekem nem jó referencia, a 2000-es évek utáni SNL-es arcokat sem igazán tudtam eddig pozitívra értékelni (talán Sudeikis kivételével), és az volt a benyomásom a sorozatról, hogy olyan Angie Tribecás baromkodás. Mekkorát tévedtem!!

Baromi jól eltalálták benne a komoly és a komikus szálak/viselkedés/karakterek közötti középutat. Kellően vicces, hogy bármikor szívesen megnézzek belőle pár epizódok akár random is, de nem annyira elborult, hogy fárasszon, mert a komoly részekkel szépen ellensúlyozzák és mindig visszatáncolnak a túlzásoktól. Ugyanakkor nem csúszik át olyan komolykodásokba sem ami viszont a könnyed szórakozást rontaná el. Szóval számomra nagyon szépen ki van egyensúlyozva ez a sorozat és nagyon örülök, hogy nem ment el mellettem végleg.

És akkor az évadról… Az első rész az eddigi legrosszabb B99 epizód. Márpedig nekem mindegyik epizód baromi frissen él az emlékezetemben, úgyhogy szó sincs nosztalgiáról! Fajsúlyos témánál, mint amikor az őrmestert ok nélkül megállítja a rendőr, vagy amikor a munkahelyén zaklatott nő ügyében nyomoznak annyira szépen ki tudták kerülni a taposóaknákat, itt meg mintha direkt rávetődtek volna az összesre..
Nem is értem, ez mi volt és miért kellett.. Nem hiszem el, hogy van aki szerint ez jobb volt, mint egyszerűen nem foglalkozni a témával! Kicsit több személyes történet éS kicsit kevesebb rendőri munka egyébként is védhető lenne a lezáró évadban, teljesen felesleges volt belegyalogolni egy ilyen friss sebbe, mint a rendőri brutalitás, ráadásul úgy, hogy ezzel azt a korábbi makulátlan renkodrot döntötték meg, ami során kényes témákat jól dolgoztak fel.
Akárhogy is, nagyon rosszul sült el és sajnálom hogy elpazaroltak egy epizódot erre, mert ez se nem volt jó, se nem volt “hasznos”. Ahogy human is írta kipipálták, hogy erről is volt epizód.

Mondanám, hogy remélem, hogy többet vissza sem kanyarodunk erre, de mivel Rosa konstans emlékeztetőként lesz jelen a részekben ez hiú ábrándnak tűnik.

A második rész teljesen rendben volt, és persze nem is fog semmi eltántorítani attól, hogy tovább nézzem, de ez a 8×1 szégyenletes kakukktojás a 8 évnyi minőségi munkában.

Mom - 2021. 08. 27. 21:20

Sajnos ez az évad eddig nem ér fel a többihez. A hatodik részben megint túltolták a drámát. De annyira, hogy már kellemetlenül éreztem magam, mikor a végére betettek egy poént…

Mom - 2021. 09. 04. 09:35

Kár, hogy az előzmények miatt már félve ülök le megnézni az új részeket. Szerencsére a 7-8 nem igazolta a félelmeimet és kicsit elengedte a tanmese feelinget, ezzel pedig ismét szórakoztatóvá vált. Azt viszont egyre erőteljesebben gyanítom, hogy Jake a végére otthagyja az NYPD-t. A múltkor rádöbbent, hogy mennyire része a problémának, aztán lemondott egy régi álmáról, hogy Macre vigyázzon és most is Amy karrierjét támogatja. De ezt legalább szépen építgetik és nem a kalapból húzzák elő az évadzáróban.

Mom - 2021. 09. 17. 14:21

A finálé után visszaolvasva a kritika második mondata nagyon prófétikus volt a sorozat egyik záró dialógusát illetően :D

human - 2021. 10. 01. 21:24

eskü szerintem visszalépés, nem felnőtt, hanem egy tök másik ember lett

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz