login |

The White Lotus: vége az 1. évadnak

2021. 08. 17. 20:00 - Írta: winnie

36 hozzászólás | kategória: antológia, kritika,

– What about your life at home?
– What life at home?

Azt hiszem, hogy mindent elmond az HBO legutóbbi új sorozatához való viszonyomról, hogy pár hete a premiert követően (pilotkritika) úgy döntöttem, hogy az HBO által küldött screenerek révén ledarálom belőle a teljes szezont. Ez igazán azért beszédes, mert az idejét sem tudom annak, hogy ilyesmi mikor fordult elő velem HBO-sorozatnál, általában nem rohanok, elég nekem a heti tempó, vagy utólag darálok.

A Fehér Lótusz esetében azonban valami betalált nálam, és még véletlenül sem az, hogy az első percekben egy jövőjelenettel belengették, hogy valaki meg fog halni (a hazai feliratos változat WTF böszmesége számomra megmagyarázhatatlan – ez nem lehet koncepció, sem hiba, az 1×06-ra már javították), pedig általában az efféle rejtélykomponensre ugrani szoktam. Sőt, konkrétan nagyon érződött a keret mesterkéltsége, és szerintem nem is nagyon volt szükség rá, a sorozat önmagáért beszélt.

Persze a keret nem ártott semmiben sem a sorozatnak, azonban a vizuális keret (Hawaii!) sokkal többet adott hozzá, sőt, szinte mindent, és tetszett, hogy a készítő, Mike White nem csak azért írta meg a sztorit ide, mert itt a keményebb COVID-időszak elején lehetett buborékban forgatni, hanem jelentéstartalmat is adott neki. Sőt, ugye nem csak megidézte a helyi sajátosságokat és gondolkodást, hanem konkrétan a vendég gazdagemberek révén mindent lehetett helyi lencsén át is nézni.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül, de aki arra a kérdésre vár választ, hogy miért jó a The White Lotus vagy, hogy érdemes-e nézni, az csalódni fog. Bepróbálni biztos, hogy érdemes, sosem gondoltam volna a pilot után, hogy egy ilyen stílusú széria ilyen népszerűvé válik itthon, de hogy ki fog rezonálni erre a stílusra, az teljesen zsákbamacska. Mondjuk itt elő lehet citálni az HBO-t, miszerint aki vevő a csatorna nem fősodros, szatirikusabb darabjaira, aki tudja, mire számíthat, annál könnyebben betalálhat.

Sőt, az az igazság, hogy a sorozat esetében arra gondoltam (és a kommentek olvasása is csak ebben erősített meg), hogy ahány ember, annyi szokás, hogy szinte mindenki másért szerette a sorozatot, szinte mindenkinek mást jelentett, másról szólt. Ki ebbe, ki abba az aspektusba kapaszkodott bele, és vélte azt központi vonalnak, és ez így van jól? Nem tudom, én úgy éreztem, hogy a The White Lotus azért is annyira jó, mert képes gondolatokat ébreszteni (még akkor is, ha többször banális volt), illetve dialógot indukálni, nem volt szükség arra, hogy valami főszál mentén feseljen (jézusom!) az anyag.

Na, ezek után már a tovább mögé sincs értelme menni, de azért megteszem.

Kitárgyalni még véletlenül sem akarom a sorozat momentumait (nem, még AZT sem), sem pedig egyenként a karaktereket, de az egyértelmű volt számomra, hogy utóbbiak jelentették a motort. Ezek a közel sem egyszerű, olykor nem annyira megfogható, mégis könnyen beazonosítható figurák, akik nem azzal imponáltak, hogy folyton meglepetéseket okoztak, hanem inkább a konzisztenciájukkal…, vagy legalábbis még a meghökkentő húzásaikat látva is úgy éreztem, hogy igen, ez tőlük belefér az eddigiek alapján.

A karakterek, az egymással való dinamikáik, a párbeszédek, a külsőségek és a gondolatok összessége valahogy olyan elegyet eredményezett számomra, ami elől nem igazán tudtam szabadulni. Nem lenne egyszerű dolgom, ha egyenként kéne rámutatnom a The White Lotus erősségeire, hogy pontosan mi győzött meg, de a részek összessége, az összkép teljesen beszippantott.

Nyilván a forgatás alatt a színészek a világon semmit sem tudtak csinálni, csak a sorozattal és egymással foglalkozni (adhattak a chemistry-nek), de ők azért nagyon sokat hozzá raktak a sorozathoz, nem is tudom hirtelen, hogy kit emeljek ki, de az biztos, hogy (számomra) a semmiből Murray Bartlett, az általam sokszor soknak tartott Jennifer Coolidge és az elején gyenge pontnak tűnő (idővel ráébredtem a figurára), a Fear Street és a The Woman in The Window után idén már harmadjára látott Fred Hechinger volt egy hajszállal a többiek előtt, de nagyon erős volt az Alexandra Daddario-Jake Lacy duó is.

Bár nem akartam kitérni rá, de utóbbiak kapcsán beugrott a befejezés. Mondom, azért is szerettem ennyire ezt a sorozatot, mert lehet miről beszélni róla egymással. Abban ugyanis biztos vagyok, hogy a befejezés, illetve befejezések jó pár embernél kritika tárgyát fogják képezni. Nem mindenki esetében jött hepiend vagy konform lezárás, egyeseknél nyilván páran csóválták a fejüket és tuti, hogy Twitteren is sokan tirádát csaptak és számon kérték az írón, hogy az ő karakterei nem olyan elvarrást kaptak, mint amit a néző sajátmaga részéről preferáltnak tartott volna. MÉG SZERENCSE! Mondom ezt úgy, hogy abszolút egyetértek azzal, ha valaki bizonyos szereplőknél számon kéri a konzisztenciát vagy megkérdőjelezi tetteiket.

Ja, még egy dolog a végére. A zene. Soha nem fogom hallgatni külön, mint a Utopia zenéjét, szóval nekem a soundtrack ennyi volt, de basszus, rég szerettem ennyire aláfestő muzsikát, mint a The White Lotus esetében Cristobal Tapia de Veer-ét, aki az előbbi sorozat mellett mondjuk a Humans zenei anyagáért is felelt. Nem feltétlenül volt fülbemászó, de nagyon izgalmasra és szórakoztatóra sikeredett ez a kifejezetten ütős hangszer centrikus zene.

Everything’s fine.

Jöhet a 2. évad! Ami ugye a lánc egy másik szállodájában fog játszódni, elvileg új szereplőkkel, de szerintem, ha lesz ihlet vagy ráér valaki alkalmas, akkor nem fognak tudni ellenállni annak, hogy ne hozzanak vissza egy-két vendéget.

ui: Egye fene! Itt a teljes zenei anyag, most meghallgatom egészben, és akkor majd eldöntöm, hogy előveszem-e.

36 hozzászólás Ne habozz!

peeety - 2021. 08. 16. 10:01

Ez valami brutális volt.
Könyörgöm, hogy lehet ilyen sorozatot csinálni?
A szereplők, a sorsok, a motivációk, a zene. És összeáll a végére minden.
Nem tudom mit lehet tenni egy 2. évaddal. Egyáltalán, hogy lehet ebből bármit kihozni ennél többet?

SPOILER:

Woman – Human a tippem a fordítási hibára

Zoa - 2021. 08. 16. 11:59

Én imádtam az egész sorzatot az elejétől a végéig, de…

SPOILER

… nálam “kicsit” kiverte a biztosítékot az ominózus kakás jelenet. Hogy ezt így preimer plánban mutatták.., én még ilyet nem láttam filmben. Szóval engem ez a jelenet sokkolt. Nyilván ez is volt a szándék, de nagyon gusztustalan volt.

Bandi - 2021. 08. 16. 17:19

2021 legjobb sorozata!

Divide - 2021. 08. 16. 18:41

Nagyon tetszett, hogy önismereti téren is elgondolkodtatott. Például hogy ha racionálisan végiggondolva maximálisan igazat kell adnom egy karakternek, akkor miért szeretnék mégis a bőröndjébe… na jó, azt azért mégsem, de mondjuk hosszan ugrálni a fején, csak mert olyan rettenetesen irritál. :-)
Emlékezetes marad, egyre ritkább az efféle különleges színfoltélményem a sorozatos palettán.

Júda - 2021. 08. 16. 21:42

Minden alatt ott van még egy réteg. Persze, a zene meg a színészi játék repíti magasra ezt a sorozatot, de az alap gondolkodtatómotorja a legerősebb. A rétegek. Hogy nem tudok valamit mondani egy karakterre, hogy utána fel ne mentsem, hogy szeretném én utálni a gazdagokat,mert kihasználják a szegényebbeket, de közben ez nem egy rabszolgasors-történet. Itt mindenkinek megvan a maga baja, és én is kiakadnék, ha a nászutunkra nem a kért és fizetett szobát kapnànk, és hazudnànak az arcomba róla, és közben szegény làny, aki hozzámegy egy ilyen ficsúrhoz, de hát nem erőszak egy esküvő, könyörgöm, hát kimondtad az igent, nem? A gazdag nő lehasználja a szállodai alkalmazottat, igen, drukkoltam, hogy ne az legyen, ami várható, igen, de közben ez a gazdag ő soha nem adta egy pillanatnyi jelét sem annak, hogy komolyan lehet venni, akkoe meg miért vette komolyan? Most azt kell utálni, aki gazdag, vagy azt, aki döntésképtelen, vagy azt, aki drogos vagy azt, aki hazudozik? Nem sokat segít ebben az ítélkezésfüggőségben ez a sorozat, és ezért olyan mágikus. Kénytelen vagyok gondolkodni közben, konstans, és észrevenni, hogy az én törzsem se törzsebb a másiknàl.

Python - 2021. 08. 17. 11:17

Eddig az egyik legnagyobb dobása a HBO -nak az idei évben az Easttowni rejtélyek mellett.

Alex - 2021. 08. 17. 15:23

Az egész sorozat nagyon rendben van!
Érdekes feladat lesz ebből egy 2. évadot készíteni (az elvárások is hatalmasak lettek), de még nekem is lennének ötleteim a folytatást illetően.

Well done HBO!

Wanheda - 2021. 08. 17. 18:41

Nagy rajongója voltam a sorozatnak, zseniálisnak tartottam és minden résznél volt valaki/valakik, akiknél azt gondoltam, hogy biztosan az ő holttestükkel találkozom az utolsó részben. Nagyon erősen elgondolkodtatott sok dolgon, megkérdőjelezett dolgokat, amikról azt hittem, alapvetőek, ettől csak még jobban szerettem. Viszont számomra az utolsó rész csalódás volt. Nem tudom, mit vártam, de gondolom a végére vártam a nagy bummot, az meg nekem nem volt. Attól még az értékéből nem vont le semmit az utolsó rész, kiváló a sorozat. Végülis beértem annyival, hogy a kedvencem, meg nem mondom, miért, de Quinn azt választotta, amit kellett.

Fearless - 2021. 08. 17. 20:13

Nekem abszolut bejött. Jöhet a 2. évad ;)

n4nom4n - 2021. 08. 17. 20:38

Jó volt nagyon!
A zene is zseniális volt.
9/10

Shannen - 2021. 08. 17. 20:51

Így a fináléval együtt a The White Lotus ezennel nálam letaszította az It’s a Sin-t a legjobb idei újonc trónjáról.

Biztos, hogy azért is fogott meg ennyire, mert a meglepetés erejével hatott. Mármint ebből a hoteles alapszituból tulajdonképpen bármit ki lehetett volna hozni és előzetesen kb. semmit nem lehetett tudni, hogy mrie számítsunk.

Tényleg napokon át lehetne beszélni a karakterekről, a szituációkról, amikbe keveredtek, a döntéseikről, a dialógusokról. Ezer meg ezer rétege van, biztos, ha még sokadjára is újranézném, akkor is találnék benne újabb és újabb dogokat, amik megfognának.

Kicsit (najó, nagyon) irigylem azért a készítőket, hogy ki tudja hány hétig ezen a csodahelyen kellett forgatniuk. Ennek a történetnek nagyon jót tett, hogy Hawaii adta a hátteret, nem csak mert szépek voltak a vágóképek, hanem baromi jó kontrasztot is adott.

Nem tudom, hogy akinek nem tetszett a finalé azért, mert x vagy y karakter sorsa nem úgy alakult, ahogy szerette volna, mit várt valójában? Mert a haláleseten kívül (ami szintén csak az ultra gáz fordítási baki miatt lepett meg) szerintem kb. mindenkinek a sztorija úgy ért véget, mint amire számítani lehetett. Most komolyan volt, aki elhitte, hogy Jennifer Coolidge karaktere bizniszbe fog kezdeni egy masszőrrel, vagy hogy Rachel tényleg lelép a férjétől? Pont ez volt az egész sorozatnak szerintem a lényege, hogy elmennek ezek az emberek egy hétre nyaralni, ahol megpróbálják újradefiniálni önmagukat, de valójában nincs új a nap alatt (minden jó szándékellenére sem), olyan helyről jönnek, olyan berögződésekkel és szemlélettel, amit nem tudnak egyik pillanatról a másikra legyűrni.

Pont ezért bírtam nagyon Quinn-t,aki viszont képes volt ezeken túllépni.

Murray Bartlett egy zseni volt, de igazából tényleg mindenki kivétel nélkül remek volt, mindenkinek jutott baromi erős pillanat. Connie Brittonnak pl. az egysorosai meg az értetlenkedő fejei a gyerekei láttán, uh, azok is baromi jók voltak.
Tényleg hosszan lehetne még sorolni….

Ja, de igen a zene azért még legyen megemlítve. A Succession óta nem függtem rá ennyire sorozatzenére Most is már hetek óta ezt hallgatom, szerintem nagyon is fülbemászó, ilyen kis lazulós. Meg amúgy a főcímet is nagyon szerettem mellette.

SSY986 - 2021. 08. 17. 20:51

Tetszett!
Daddario döntése nekem nagyon érthetetlen volt a végén mert nem tudom hogyan hozta meg szóval meglepö volt csak hát negatívan.
Amúgy az tök érdekes koncepció volt nekem, hogy kB 3szereplön kívül(16 éves srác meg a spa recepciós csaj meg az anyuka) mindenki más negaív karakter volt, mert konkrétan mindenki egy unszipatikus paraszt volt így kB nem azért néztem mert drukkoltam valakiért vagy mert szerettem hanem csak szimplán kiváncsi voltam mennyire fogják fullba tolni a kretént😂😂
Armandot imádtam meg Jennifer Coolidge is varázslatosan játszotta az energiavámpírt.
Egy jó kis sorozat volt sima 8/10, de nem feltétlenül éreztem a végén, hogy egy 2.évadnak van e létjogosúltsága, de majd meglátjuk.

Deny - 2021. 08. 17. 21:08

Imádtam minden percét, és iszonyúan örülök, hogy folytatják! Szerintem itt még millió karaktertípust be lehet mutatni. Volt végig valami bizarr érzésem, miközben néztem, mintha valamilyen transzba estem volna. Nagyon elkapott a hangulata, és ebben a zenének is nagy szerepe volt. A kakis jelenetet tényleg nem kellett volna ilyen részletesen bemutatni, de nagyon röhögtem rajta, mert Shane megérdemelte.

Szerintem egyébként Rachel döntése nem olyan meglepő. Sajnos rengeteg ember nem tud kitörni egy abuzív kapcsolatból (mert ez is az volt a maga módján), és sokan beleesnek ebbe a hibába, hogy minden ellenére visszamennek a párjukhoz. Szurkoltam, hogy itt ne így legyen, mert nagyon sajnáltam Rachelt, de “oh well…”

heidfeld - 2021. 08. 17. 21:36

Csodálatos a táj , zene sokat adott hozzá. Nagyon erős volt a színészi gárda. Különösen Barlett és Zahn. Dadario legjobb alakítását nyújtotta, de eddig nem mondhattam el róla.
Pár dolog túl volt erőltetve, a záró epizód pár dolgot nyitva hagyott. Pl a szőke lányból viselkedése.
Az “áldozat”, teljesen váratlanul jött, de jó nagyot káromkodtam is… Miért?? De tényleg, miért ő??
Egyedi, sajátos hangulattal, remek színészekkel, de akadtak vele gondjaim.
Utolsó rész engem sem győzött meg, hogy valami zseniálisat látok.

SSY986 - 2021. 08. 17. 23:24

Deny: értettem miért csinálta, de azt hiányoltam, hogy miért nem mutattak egy jelenetet ahol ezt eldönti. kB úgy jött le, hogy akkor elhagyja Shanet aztán Shane megöli Armandot és vissza megy hozzá. Ok értem, hogy kellett a meglepetés factor meg minden, de akkor is jó Lett volna.
Btw szinkronos változatba meghúzta azt a poént az HBO hogy Armand magyar hangja Kautzky Armand?😂😂😂

takin - 2021. 08. 18. 01:41

végignéztem
és jól tettem, mert az utolsó rész pazar volt, főleg Armand miatt, és mert annyira brutálisan abszurd volt, amennyire lehet még úgy, hogy működjön
a sorozat amúgy nem vett meg, szerettem a képeket és a hangulatot, a színészek egy részét is, de rém kínos volt egy csomó minden, főleg a párbeszédek
sajnos az az abszurd, ami a végén kijött, nem volt meg az első 4-5 részben, mert nem volt teljes, habár a hamvak cipelése é meghajókáztatása ezt majdnem ütötte
az, hogy kb. lökött mindenki és nincs szimpatikus ember, az azért nem újdonság, de jó alap
nekem csak a 16 éves srác volt az, aki pozitív volt, és akiről ki is derült, hogy igazából ő a főszereplő, ha van valaki egyáltalán
a tanulságok, a szájbarágós, didaktikus párbeszédek, és az, hogy annyira túl volt tolva a gazdagok egyenlő hülyék és gátlástalan barmok narratíva, hogy nem sok volt, nem cinikus volt, nem ironikus volt, sőt még csak nem is padodisztikus vagy karaketerisztikus, hanem sajnos gyáva, végletesen – és akkor pedig hazug – amikor azt látod, hogy kb. mindenki irracionálisan hülye, önző, hülyepicsa és felfuvalkodott hólyag, vagy konkrétan diliházszökevény, akkor tudod, hogy ez nem őszinte, annyira hülyének rajzolom meg őket, hogy erre senki sem sértődhet meg, a szupergazdagok számára készült egy róluk szóló összekacsintós videoklip, amely így sosem létezett, és ezért ők is tudnak rajta nevetni, miközben mi, csórók is a térdünkre csapunk – egy csomó felvetés jó volt, de megmaradtak egy.egy erősebb mondatnak, vagy egy odavetett kiszólásnak, egy valódi, komoly, a filmben felhozott probléma sem volt az egymondatos említés szintjén túlmenő – ha kevésbé lett volna túltolva a gazdagok ábrázolása, a bűneik felolvasása, akkor az üznetekkel is lehetett volna komolyan foglalkozni, ha hihetőbbre vannak írva a karakerek és a döntések, akkor sokkal feszesebb és nagyobb jóval a tétje – tényleg sajnálom, így maradt az, hogy nézzem a lányokat, a tengert, armandón röhögjek, meg azon, hogy Lacy mennyire durván gondolhatta annó Tom Cruise.t nagy színésznek

Micky Mike - 2021. 08. 18. 02:13

Alapvetően egy okés sorozat, megnéztem és nem bántam meg de azért pár dolgot hadd fogalmazzak meg kritikaként.
Előszőr is szatírának kicsit gyenge lett, főleg ha a black mirror szinvonalát vesszük alapul.
Színészi játék nekem helyenként túl erőltettre sikerült inkább túljátszották a karaktert.Itt azért megjegyezném hogy volt kiemelkedő alakítás is Murray Bartlett nagyon jó volt Armand szerepében.
Az utolsó részben jó volt a csavar, de nem tudom megérteni hogy ha egyszer Rachel szakítani akar Shannel akkor miért megy vissza hozzá ha egyértelmű hogy nem szereti (persze alapvető kérdés hogy miért ment hozzá egyáltalán)

kisanna - 2021. 08. 18. 07:30

A sori jo volt, de az utolso resz csalodas, gyenge, lassu, vontatott, egyaltalan nem kotott le es ezert kar erte.
A masodik evadot nem latom, hogy tudnanak ujat mutatni, ha a vendegek masok, de a koncepcio meg ugyanaz, de majd meglatjuk.

Ivell - 2021. 08. 18. 07:55

Egyetértek Denyvel, Rachel döntése számomra egyértelmű volt. Hallhattuk ahogy elomdja a lányoknak, hogy milyen gyorsan hipp hopp jött a lánykérés, majd amikor az anyós megjelent és ő elmondta minden második mondatában, hogy 6 hónapig szervezte ő az esküvőt, (amiben Rachelnek a mennyaszonyi szerep jutott kvázi). Rachel eddig csak sodródott. És akkor jött az utolsó rész, amiben kifejtett végre ő maga is, hogy szar élet szakaszban volt, szakítás után, kilátástalanul, egy középszerű melóval, kevés pénzzel, amikor jött a férje, minden olyan könnyűvé vált, meg nyíltak az ajtók és nem maradt más dolga csak boldognak lenni, amit az anyósa ki is mond. Ami ugyan elsőre úgy tűnt nem fog menni, így egy hét után, de a wellnesz terapeuta hölgy reakciója kicsit helyre tette szerintem, abban az értelmében, hogy ezt a csak légy boldog utat neki könnyebb lesz végig vinni, mint újra vállalni a nehézségeket. Talán ha eléri az anyját telefonon vagy a wellneszes hölgy nem fárad bele, a gazdag nőkbe… .

És igen, jogos a kérdés , milyen élet? Mindenki vissza ment abba, ahonnan jött, kivéve Quinn-t. Ez az egy hét szerintem csak az alkalmazottak életben hozott változást.

Mi lett alkalmazottakat? Ő róluk nem tudtuk meg sokat. Kivéve persze Armnadot. A terhes hölgy élete, hogy alakult Kai többet nem smsezet,a saját wellmnesz álma végleg a kukában végzi. Sor került arra amit Amrand az első részben fejtegetett az új alkamazottnak, ők láthatatlanok maradtak,teljesült az elvárás feléjük.

Számomra ez volt a legjobb újonc 2021-ben és ez is adja most a legtöbb gondolkodni valót, beszéd témát.

Fenomenális a szereplők, a környezet és a zene együttese.

peeety - 2021. 08. 18. 09:51

És igazából nem tudom feltűnt-e, de mindenki negatív spiráljából táplálkozott más pozitívan.

SPOILER, SPOILER, SPOILER:

– A rablás miatt talált egymásra a házaspár.
– Az elkeseredett masszázsos nő okán tért főleg vissza a férjéhez Daddario. De ehhez kellett a haláleset is.
– A srác annak okán talált rá saját magára, hogy a két lány kiutálta őt a szobából.

És kik jártak rosszul? Akik a szállodában dolgoztak. Armond halott, a masszázsos nő továbbra is dolgozhat, Kai lebukott és dutyiba kerül.

SPOILER VÉGE

Sokadjára mondom, régen sikerült ennyire ütős sorozatot összerakni! Én is azt mondtam, hogy 1-1 szereplő visszacsempészése szinte kötelező elem, mert nem tudom miként lehet még továbbnyomni egy ilyen sorozatot más köntösben.

norbi - 2021. 08. 19. 00:27

Szerintem egyáltalán nem volt célja a sorozatnak és nem is történt meg az, hogy a gazdagokat hülyének állitsa be és gátlástalannak.

A srác szülei pl egyértelműen intelligensek. Amikor társadalmi helyzetről és értékrendről beszéltem a lányukkal és a barátnőjével akkor egyértelműen lejött az intelligencia.

Én nagyon flowban voltam a részek közben. Beszippantott. Minden egyes rész pszichodelikus szerért kiálltott. Nekem a kedvencem a második rész volt. Biztosan újra fogom nézni a következő hetekben. Nekem is egyértelműen az év legjobb sorozata.

Rapguruz88 - 2021. 08. 20. 16:44

Micky Mike, valószínűleg erre vágyott, a pénzre, a srác hatalma is vonzotta, alacsony önbecsülés…

Mammut - 2021. 08. 20. 20:02

SPOILER
“miért ment hozzá egyáltalán”

már az első részben kiderült, hogy elég gyorsan hozzáment, szóval csak magával ragadta a hercegnős álom és itt ébredt fel

“és még véletlenül sem az, hogy az első percekben egy jövőjelenettel belengették, hogy valaki meg fog halni”

én főleg emiatt néztem végig, már a wtf tweeted óta érdekelt, hogy miért wtf

de egy karakterrel sem lehetett szimpatizálni és ez nekem eléggé megöli, szóval 2. évadot biztos nem nézek

Diapolo - 2021. 08. 21. 11:13

Szerintem baromi jó volt összességében, 8/10!

A hely hangulata mindig is tudtuk, hogy varázslatos, ez a zene is olyan furcsa volt, hogy már tetszett, és ami a legnagyobb erénye volt a sorozatnak, hogy iszonyú érdekes volt az összes szereplő. Általában zavar, hogy olyan szereplőkkel töltünk időt, aki nem releváns, unalmas, sablonos, de itt egyszerűen nem volt ilyen, és ez baromi ritka.

A fordítási baki ellenére végig biztos voltam benne, hogy nem Daddario lesz a ládában, így kb. mindenki esélyes volt nálam, Shane karakterét egyszerűen nem tartottam erősnek egy gyilkossághoz, aztán puff…

A kedvencem Murray Bartlett volt, szerintem óriásit alakított a nyájaskodó, de mégis a vendégeit megvető szállásvezető szerepében. A bőröndbe csinálás szerintem nem volt karakteridegen, mondhatnánk úgyis, hogy kiengedte a feszkót…

Nagyon tetszettek azok a képek, amikor csak a hangulattal játszadoztak, amikor bemutatták a sziget gazdagságát, majd utána az emberek gazdagságát figyelhettük, vagy csak a megmámorosodott tekintetük, hogy nekik bármit lehet, mert gazdagok.

Szóval, összességében jól sikerült sorozat, az év eddigi szerintem csúcspontja, és várom a 2. évadot, mert bőven látok még potenciált ebben a White Lotus-os sztoriban.

abc - 2021. 08. 23. 14:19

Erdekes a sok pozitiv komment, itt az elso par resz kifejezetten unalmas volt, az utolso par mar erdekesebb, de semmi extra, s az ominozus jelenet kiverte a biztositekot, mar nem tudnak mit kitalalni, lattunk mar minden mast, hat akkor most ez. Nem tudom mi lesz a kovetkezo…

fffff12 - 2021. 08. 23. 14:58

Színészi gárda, és a zene kiváló volt, a helyszín is jó választás volt, sokat adott hozzá a hangulathoz, de ennek ellenére egy erős közepes sorozat lett nálam(6/10). Jennifer Coolidge karaktere nekem nagyon nem működött, öt szívesen kihagytam volna, többiek igen, de Quinn-t leszámítva egyik sem volt kedvelhető így azért nehéz volt hogy érdekeljen a karakterek sorsa.

Számomra egyértelmű volt hogy Collidge karaktere nem fog beszállni a masszázs csaj üzletébe, ennek ellenére kapott egy jókora összeget tőle, szóval ő se járt rosszul(+ő lett az igazgató Armand után). Rachel döntése is egyértelmű volt nálam, átgondolta aztán rájött, hogy jobb lesz neki ha visszamegy, meg talán ha sarkára áll, és egy kicsit meg változtatja Shane-t, akkor lehet, hogy nem lesz rossz élete mellette.

Összességében nem rossz sorozat, antológia jelleg miatt maradni fogok a 2. évadra is.

Mom - 2021. 09. 05. 17:30

A sok éltetés miatt végignéztem, de nem tartozom a többséghez, nekem nem ez lesz az év sorozata, sőt negatívan lóg ki a sorból. Bár nem a nézhetetlen kategória, de semmi extra. Ami a legtöbb gondolkodást adja a sorozat kapcsán, hogy vajon miért volt ez akkora élmény sokaknak.

Számomra eddig sem volt titok, hogy minden éremnek (embernek, issue-nak) két oldala van. Csak mert én valamiből folyamatosan az egyiket látom, attól még nem kétdimenziós a világ. Többen is említették a gazdag ficsúrt, hogy mekkora surmó. Nekem abszolút nem ez jött le. Én nem vagyok egy követelőző típus, sőt elég minimalista nyaralásokban volt részem életem során, de ha nem azt a szobát kapom, amit ígértek és nem is azért fizetek, amit kapok, akkor bizony én is szóvá tenném. És mélyen fel lennék háborodva, amikor az igazgató pofátlan módon belehazudik a szemembe. Sőt, én már ezen a ponton felhívtam volna a főnökét, vagy átköltözök egy másik szállodába. Az igazgató szörnyen visszataszító és a vendéglátós szakmához teljes mértékben méltatlan viselkedést tanusított a sráccal szemben az első pillanattól az utolsóig. Ugyanakkor ha én lettem volna a felesége már biztos megmondtam volna neki, hogy vagy lépjen tovább, vagy költözzünk át máshova, de ezt a hisztizést fejezze már be.

De csak mert nem egyoldalú tanmeseként foglalkoztak a felhozott témákkal, attól még nem lett jó. Magukról a karakterekről épp csak annyit tudtunk meg, hogy tübb van bennük, mint amit a felszínen látunk. De ezt eddig is tudhattuk, szóval ez nem valami heuréka pillanat az emberiség történetében. Nem hiszem, hogy ha a sorozat előtt azt mondom, hogy attól, hogy valaki gazdag még nem lesz felszínes szemétláda, és csak mert nem az, nincsenek irreális elvárásai és igényei, bárkit is megleptem volna ezzel. A sorozat is pont ezt bizonygatta számomra nem is túl szórakoztató módon. Ráadásul a haláleset sem volt semi különös. Engem nem is különsöebben rántott be a “rejtély”, meg a megfejtés is elég snassz lett. Olyan semmi extra, mint maga a sorozat.

A zene és az vágójelenetek viszont tényleg nagyon egyedi hangulatot adtak az egésznek. Ezt elismerem.

Nikolka - 2021. 09. 06. 01:06

Nálam az év újoncától nagyon messze van. De ettől nagyon szerettem. A színészek, a zene, a hely, a párbeszédek. ÉS a karakterek. Mert attól, hogy valaki nem feltétlen pozitív személyiség, még jó karakter lehet, sőt..

Szerintem egyértelmű, és érthető volt Rachel döntése. Nem véletlenül ment hozzá, és nem is véletlenül maradt vele. Nekem inkább az volt a gusztustalan, hogy közben hogy nézett a férjére, mikor biztosan nem most látta először milyen. Azon meg lehet vitatkozni, hogy milyen. Mert nagy részben azért igaza volt.
Amúgy érdekes, hogy valaki azt írja itt, hogy az volt a baj, hogy gazdagok ennyire negatívan voltak bemutatva.
Lehet más sorozatot néztünk?!
Szerintem a legborzasztóbb ember, pont a nem gazdag Paula volt. Az ő viselkedése egyenesen gusztustalan volt! Elviszi egy család nyaralni. Ingyen. Etetik, stb. A saját fiúk alszik rossz körülmények között miatta. Aztán ő hogy beszél velük?! Hogy mertem volna így sértegetni a barátnőm szüleit? A rablásról nem is beszélve. (mondjuk ez akkora wtf, hogy egy ennyire gazdag család nem vesz ki plusz 2 szobát)
Ezenkívül a masszázsos nőt sem sajnálnám annyira.. Az elején nem is akart neki időpontot adni. Aztán hirtelen mikor úgy tűnt pénz áll a házhoz mennyire elkezdte nyalni a gazdag nő fenekét… Akiről látta, hogy labilis. De simán kihasználta volna !
És akkor ott az igazgató . Aki bár jó karakter volt. De szörnyen viselkedett. AZ alkalmazottal is azért a mai világban ezt meglépni.
SZóval nekem inkább a szegényebb karakterek jöttek le negatívként.
A gazdagok között annyira senkit nem mondanék negatív személynek.

Sajnálom, hogy nem hetiben néztem. Annyit lehetett volna beszélni erről a sorozatról.

Ripazha - 2021. 09. 10. 05:33

Akkor ezekszerint eljutottunk a társadalmi rétegeződésig.
Mert valahol szétmosódott a határ,hogy legyen szegény vagy gazdag, normálatlan az összes. Kissé mizantrop sorozat…
Volt egy egy jelenet aminél még én is kínosan éreztem magam, hogy nem inkább kimegyek a pudingomért, addig talán túljutunk rajta.
És emiatt elég valóssá lett a sorozat, mert annak ellenére hogy mennyire túljátszott volt, a valóságtól való elhatárolódás végett, ez az abszurditas mégis reális marad. Simán el tudom képzelni, hogy egyes emberek így élnekmeg dolgokat mint amennyire kínosan lett bemutatva ez. Elég érdekes szubjektív szűrő ez.
Enyhén egészségtelen, de ezt már nem én fogom eldönteni.
Nem mindig tudtam hova rakni a sorozatot, ellenben képernyő előtt tartott és eszembe volt, hogy ja, melóból hazaérve megnézem.
Armond, meg shane kis játéka egyébként a maga nemében szórakoztató volt. Mégha jogos is volt Shane kérése, akkor is se**fej volt. Ezt lehet másképp is kezelni, és akkor lehet, hogy a vendéglátós, másképp reagál rád. Armond kivételével.

Jól összerakott, furcsa látásmódú mozgókép alkotás lett ez. Örülök hogy elkészült.

winnie - 2021. 09. 10. 08:18

“Mégha jogos is volt Shane kérése, akkor is se**fej volt. Ezt lehet másképp is kezelni”

ahogy írtam a pilotkritikánál, shane alapvetően nem akar semmi rosszat, nem rossz ember vagy ilyesmi, csak nagyon elkényeztetett, aki teljesen másképp gondolkodik, meg kapott mindent egész életében, a saját kis buborékát éli meg, és persze amint valami nem úgy alakul, ahogy azt akarja, akkor az gumicsonttá válik számára és nem akarja elengedni. ő tök jogosnak érzi a kérését, és ő (nem rosszindulatból vagy másból) nem fogja fel, hogy miért akar dolgozni a felesége, egyszerűen képtelen befogadni ezt a koncepciót és értetlenkedik.

L.C.S. - 2021. 09. 24. 01:47

Hat engem legjobb esetben is enyhen taszitott ez a sorozat, ha szigorubb akarok lenni akkor meg dogunalom volt. Mondjuk csak az elso ket es fel reszt es az utolso resz masodik felet lattam, de szerintem semmirol nem maradtam le. Sablonos erdektelen enyhen irritalo karakterek, sablonos erdektelen tortenetben. Ha meg Hawaii tenyleg ilyen kopar akkor oda se mennek szivesen.

serra - 2021. 10. 29. 10:50

Én is L.C.S. véleményén vagyok és látva a rengeteg éltető kommentet kicsit szégyellem magam amiért nekem ennyire nem jött át a sorozat. Értem, hogy ez egy társadalmi szatíra, gazdag-szegény különbségek, beletörődés a megváltoztathatatlanba stb.. Viszont akkor is dögunalom volt nézni mert nem voltak érdekesek sem a konfliktusok, sem a karakterek, egyszerűen nem haladt az egész sehova. Sokszor éreztem, hogy itt az író szerint nekem most nevetni vagy legalábbis mosolyognom kellene, de csak kínlódásként jött át a jelenet.
Talán ez az első sorozat, ahol ekkora szakadék tátong a saját és a sorozatjunkies vélemények között.
Csak hogy pozitív is legyek kicsit, a táj gyönyörű volt. :)

Reeka - 2021. 10. 31. 20:44

Én minden percét élveztem, néztem volna még:)
Kicsit a Successionra emlékeztetett, valószínű a gazdag és negatív karakterek miatt.
Zseniális dumák voltak benne, és a zene is baromi jó volt. Armond volt a kedvenc szereplőm.

javpet - 2021. 12. 07. 07:10

A sorozat megtekintése előtt szerencsére nem olvastam kritikákat, illetve véleményeket sem a sorozatról és milyen jól tettem, hiszen akkor nagy elvárásokkal ültem volna le megnézni.

A különböző társadalmi kórképeket teljes mértékben jól vázolta a sorozat, de nem tudok szó nélkül elmenni a mérhetetlen vontatottsága miatt.

A történet -már ahol van- nagyon lassan csordogál, többször már-már feleslegesen újra megrágott dialógusok, számomra olykor egyenlő volt a szájbarágással.

Viszont a néhol NatGeo minőségű természetfilm bevágások kifejezetten jól működtek, bár az állandó filter inkább elvett néha a látványból, mint hozzátett volna.

Ugyanezt éreztem a zenével is, az elején még ütött, a végére az is unalmassá vált.

Ez egy 5/10 nálam, a második évadra már nem biztos, hogy beszállok.

octopus - 2021. 12. 12. 13:52

Alapvetően tetszett a sorozat, a tájak, illetve zene nagyon különleges volt.
Az, hogy az éremnek általában két oldala van, és a szereplők sokszor nem fekete-fehérek, nekem nem volt akkora flash.
Számomra több dolog is nagyon irreális volt.
Adott egy kőgazdag család (apuka meg tud venni a feleségének egy 75 ezer dolláros karkötőt. Elmennek nyaralni, és kivesznek egy egy hálószobás apartmant kis konyhával, aminek a nappalijában van egy kihúzható 2 fős kanapéágy meg egy egy személyes pótágy, és úgy tervezték, hogy majd a középiskolás fiú meg a két egyetemista lány majd ezeken alszanak a nappaliban? Nem tudtak volna több hálószobás apartmant kivenni, vagy eleve külön szobát kivenni a két lánynak (ha már úgyis egyetemisták)? Egyetértek Nikolkával, ez WTF.
Ahogy a két lány viselkedett, sokszor tényleg bicskanyitogató volt, de Paula részéről (aki mégiscsak vendég volt) különösen furcsa volt. Azt csodáltam, hogy a szülőkön nem látszott felháborodás :-D
Paula rablásos ötlete nem csak azért verte ki nálam a biztosítékot, mert a vendéglátóit akarta kiraboltatni, hanem mert egy elvileg intelligens ember, hogy nem számol azzal, hogy finoman szólva nagy a lebukás veszélye? Akár csak úgy, hogy valaki meglátja Kai-t bemenni a szobába. Azt, hogy a széfből eltűntek dolgok, nyílván észrevették volna előbb vagy utóbb, és feljelentést tettek volna.
Azt se értettem, hogy a szülők mindenféle kérdés nélkül elfogadták, hogy Kai simán ki tudta nyitni a kódot. Ilyen helyzetben biztosan megkérdeztem volna a szállodát, hogy ez hogy lehet, van vmiféle “mesterkód”, ami mindendegyik széket nyitja? Szerintem az lett volna a reális, ha Paula is lebukik.
Az újdonsült férj tényleg antipatikus volt, de elsősorban azért, mert sokszor lesz*rta a feleségét. Szerintem abban teljesen jogos volt a felháborodása, hogy amikor kiderült a foglalásos baki, a recepciós szemrebbenés nélkül az arcába hazudott – miközben sejthette volna, hogy a srácnak elég lesz megkérdeznie az anyját, és rögtön kiderül, hogy hazudott. Szerintem nagyon gusztustalan dolog, amikor fizetsz egy szolgáltatásért, valamit elszúrnak, emiatt nem azt kapod amiért fizettél, és ahelyett, hogy elismernék a hibát, elnézést kérnének, és igyekeznének vmivel kárpótolni, inkább a szemedbe hazudnak, és még azt éreztetik veled, hogy kekeckedő vendég vagy. Ez sztem típikus gaslighting technika.
A gazdag, érzelmileg labilis nő: a wellnes terapeuta nekem nem tűnt számítónak, viszont nem gondolta át teljesen a szitut. A nő még el is mondta, hogy az anyja borderline személyiségzavaros volt (az ilyen anyák gyerekei sokszor maguk is személyiségzavarral/komplex PTSD-vel küzdenek akár egész életükben). Szóval, egy ilyen ember ötleteit, nem biztos, hogy komolyan lehet venni.

ket - 2022. 01. 11. 05:29

Nem tudom kijelenteni, h ez 2021 legjobb sorozata, mert mostanaban nem sorozatozok, de ha mar szembejott egy ajanlas, es csak 6 epizod, gondoltam, beprobalkozom vele es 2 este alatt ledaraltam. A Six feet undert se azert szerettem, mert barmelyik karakterhez is vonzodtam volna, a sztori erdekelt es ezt is azert neztem vegig. Nem voltak kedvenceim, mindenkiben volt valami irritalo, ellenszenves, mikozben ertettem a reakciojukat is. Igen, azt hiszem, emiatt tetszett a sorozat, h belehelyezkedve a karakterek fejebe, egyet tudtam erteni a donteseikkel, akarmennyire is irracionalis, nem logikus, egyszeruen csak gyarlo emberi. Az egesz eletunk arrol szol, h masokkal erintkezunk, viszonyulunk es cselekszunk erdekbol.
Es hogy Magyarorszagon miert lehet nepszeru ez a sorozat? Hat, nem ilyen a mindennapi eletunk? Reggel a buszsofor az orrunk elott zarja az ajtot, mert igy all aljas bosszut a serelmeert, nem kapott beremelest, vagy az elozo sarkon majdnem karambolozott egy figyelmetlen autossal, aki epp telefonon veszekedett a felesegevel. Ezek utan morogva csattogunk be az irodaba odavakkantva valamit a recepciosnak, aki nem erti, hisz oly kedvesen mosolygott, cserebe majd “elfelejt” befoglalni egy targyalot legkozelebb .. es sorolhatnam. Akcio-reakcio, lancreakcio.

A gazdag-szegeny vonal nalam nem igazan ult, eroltetett volt minden errol szolo parbeszed. Milyen luxusszallo az, ahol a nappaliban alszik a 2 lany, a fiugyerek pedig az ablaktalan konyhaban? A kohogos faszi is inkabb kozeposztalybeli, lehuzott x evet es eljutott egy osztalyvezetoi szintig …

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz