login |

Superman & Lois: vége az 1. évadnak

2021. 08. 18. 20:00 - Írta: Necridus

13 hozzászólás | kategória: 2020/21 finálék, kritika,

Azt hiszem, mindannyiunkat sokkolt a Superman & Lois pilotja, hiszen láthattuk a két címszereplőt az Arrowverse más sorozataiban és mind úgy hittük azok alapján, hogy a két színész és karaktereik rém gyenge sorozatot fognak lehozni. A kezdeti siker után már csak az volt a kérdés, hogy csak a premier számított-e beetetésnek, vagy az egész évad ugyanolyan jó lett-e, mint a kezdés?

Igen! A S&L az önmagát komolyan vevő sorozatok közt egy olyan frissességet hozott el, amiből nagyon remélem, az összes többi (új, mert gyanítom a már létezők nem térnek át erre a stílusra) sorozat meríteni fog. Igényesen kidolgozott történet és karakterek, igen látványos és nagyon szerethető darab lett, ami nemcsak azt mutatta meg, hogy a rövidebb szezon ütősebb, de azt is, hogy így is lehet ezt a műfajt népszerűsíteni.

Pillanatok alatt sikerült a sorozatnak azt az öt éve bemutatott Supermant “leépítenie” és újra létrehoznia egy teljesen más köntösben, ami egy ilyen stílusú darabhoz kell. Ezzel nem a Supergirlt szeretném ócsárolni, amiért nem ilyen karakterei vannak (annak már úgyis mindegy…), hiszen egy egészen más stílust képvisel, ami egykor még működött, ma már ráuntunk. Az Arrow időben kiszállt, a Superman & Lois (a Stargirl-lel és a Titans-szel egyetemben) pedig megteremtette a zsáner reneszánszát.

Folytassuk a tovább mögött, miért lett a Superman & Lois első szezonja 2021 egyik legjobb sorozatos évadja. A folytatás nyomokban spoilereket tartalmazhat!

Ahogy említettem, egyértelműen a két karakterrel kapcsolatban voltak aggályaink, de a bugyután vigyorgó Supermant felváltotta egy sokkal tisztelendőbb kryptoni, miközben az idegesítő Lois hamar az egyik legerősebb szuperhősös sorozatban szereplő női karakterré vált nemcsak családanya, de oknyomozó riporteri mivolta miatt is. Kettejük dinamikája pedig az, amit egyszerűen egyik sorozat sem volt képes még elhozni, pedig mind erre vágytunk mindig is. A két színész nagyon hamar megbocsátást nyert és kiérdemelte magának a tiszteletet.

Ahogy Lois és Clark folyamatosan támogatja egymást, ahogy minden mozdulatát szeretik és ismerik a másiknak és tökéletesen tudják, hogy kell kezelni az adott szituációt, az volt az igazán új. Nem kaptunk kapcsolati drámát (itt a bizonyíték, hogy nem kell évente a válás szélére lökdösni a karaktereket, kedves minden más sorozat!), helyette folyamatos együttműködést és egymást egyenlő bánásmódban részesítő, harmonikus kapcsolatot.

Persze nem reális, hogy sosincs köztük nézeteltérés, így biztos el fog jönni az a pillanat, amikor hatalmas konfliktusba keverednek, de a látottak után ettől sem félek, mert bízom a készítőkben az idei évad után, hogy a helyén fogják kezelni – habár láttunk már Arrowverse sorozatot nagyon jól kezdeni, majd elbukni (kb. az összes?). Főleg azután, hogy nem hagyták Lois-t Clarkon levezetni a haragját az évadzáróban kínjában, amit mindegyik másik univerzumos sorozat elkövet ilyenkor rendszeresen.

Kettejükön kívül természetesen a két fiú is kiemelt szerepet kapott, akik elsőre elég egyszerű karaktereknek tűnnek, de hamar meg lehet őket szeretni minden hibájukkal együtt. Tinédzserek – ami persze sosem volt a racionalitás elengedésére kifogás – az igaz, ezért tesznek néha olyat, amitől nézőként csak a fejünket fogjuk, de tanulnak a hibájukból és hatalmas fejlődésen mennek át az első epizódtól az évadzáróig.

A többi főszereplő pedig civil, akikre egyből rávágnánk, hogy ők a veszendők és elhanyagolhatók, mert a szuperek elveszik tőlük a reflektorfényt, de a sorozat erre is rácáfol, ahogy kellően összetett és a főszálba folyamatosan belebonyolódó karaktereket épít fel a Kent család körül.

Kivételt egyedül John Henry Irons képez, aki ugyan halandó (és baromi részletes és erős háttérsztorija van!), mégis Superman és Lois legnagyobb társa lett az évad végére. Azért nem mondom, elég nagy beetetés volt a “Captain Luthor” elnevezés, azért ezen húzom egy kicsit a szám, de egye fene, a másik univerzumban játszódó története alaposan megmagyarázta.

Igaz, kapcsolati drámát nem kaptunk, de azért a család problémáival bőven foglalkoztunk: itt volt a gyerekek beilleszkedése az új városban, szokásos kamaszkori konfliktusok a szülőkkel, illetve Lois munkahelyével kapcsolatos problémák, amelyeket mind ugyanannyira részletesen és élvezetesre dolgoztak ki, mint a szuperhősködést. Valljuk be, ez az egyensúly elég ritka.

Mindeközben Clark hozta az akciót, először Luthor ellen, majd az önmagát felfedő féltestvére, Morgan Edge ellen, akinél néha azt éreztem, hogy kiváló cselekményt hozott, de talán túl sűrűre sikeredett. Volt itt agymosás, városinvázió, sereggel támadás, robbantás, de ezt a rengeteg puskaport elég hamar ellőtték. Mi lesz a következő évadokban? Nem is véletlen, hogy az utolsó epizódban történő összecsapást kevésbé éreztem epikusnak, mint a kettő vagy a négy epizóddal előtte lévő inváziókat.

Emellett a végére kezdett azért kicsit kapkodni, például Jonathan John Henry Irons-szal való bütykölését eléggé alaptalannak éreztem, a sportos, vagány srácot előtte nem úgy ismertük meg, mint aki high tech cuccokat szerel össze. Emellett igaz, az X-Kryptonite kielégítő magyarázatot kapott, így nem mondhatjuk, hogy a Supermannel kapcsolatos alapvető tudnivalókon kívül nem igazán magyarázott, mégis Tal-Rho új erejét nem igazán tudtam hova tenni. Mit is tett a körülötte lévő kék fénygömbbel? És egyébként mi lett vele, miután Clark és Irons megállították?

Keresem a hibákat, de az előbb említettekkel együtt is alig van. A Superman & Lois tényleg baromi erős, egyértelműen megreformálta az univerzumot és villámgyorsan elérte, hogy a korábban eléggé félresikerült karaktereit megszeressük. A következő szezon 2022-ben érkezik, ami nem lehet elég hamar!

13 hozzászólás Ne habozz!

Pr13m - 2021. 08. 18. 20:31

Egyetértek az írással. Az idei év egyik legjobbja – ebben a kategóriában biztosan. Annó a Flash első évadát szerettem ennyire – remélem ez nem olyan sorsra jut majd.

David33 - 2021. 08. 18. 20:58

“a Superman & Lois (a Stargirl-lel és a Titans-szel egyetemben) pedig megteremtette a zsáner reneszánszát.”

Én még azért idecsapnám a Doom Patrolt sőt a Swamp Thinget is amiért máig utálok minden résztvevőt akik miatt elkaszálták. :D

Egyébként nem is ragoznám túl sokáig mert a kritikában gyakorlatilag szóról szóra azt írtad le amit gondolok. Egyetlen dolgoba kötnék bele kicsit.

“Jonathan John Henry Irons-szal való bütykölését eléggé alaptalannak éreztem”

Szerintem nem volt ez annyira alaptalan. Jonathan kirekesztve érezte magát mert az apja és az öccse is szupererővel rendelkezik az anyja meg egy menő oknyomozó riporter akinek ráadásul nem sok szüksége van a férjére mert megtudja egyedül is védeni magát. Szóval az egyetlen lehetősége hogy Jontól tanuljon valami olyat amit használhat még később. Szerintem ezért is vonult vissza amúgy az öreg hogy később esetleg kioktassa a fiát fegyverhasználatból meg önvédelemből. Legalábbis én ezt várom jelenleg a sorozattól.

“Tal-Rho új erejét nem igazán tudtam hova tenni. Mit is tett a körülötte lévő kék fénygömbbel? És egyébként mi lett vele, miután Clark és Irons megállították?”

Tal-Rho elnyelte ugye az egész Eradicator (magyarul asszem Pusztító volt) kütyüt amiben gondolom jó sok kriptoni elme benne volt ettől volt kék plusz benyelt egy csomó napenergiát ugye és mivel benyelte az egész kütyüt ő maga lett a Pusztító ami ugye át tudja adni a kriptoni elméket másoknak. Szóval a kék fénygömb körülötte lényegében ezt szolgálta. Így küldtbe bele a kripniak elméjét a katonákba is. Csak ugye az nem tartós mert Clarkék elpusztították az X-Kriptonitot. Amúgy tippre bezárták őt is csak ezt már nem láttuk. Nem is nagyon éreztem igazából szükségét és szerintem jövőre úgyis látjuk majd még.

Amúgy azért le a kalappal a készítők elött tényleg. Nem igazán rémlik hogy valaha elérzékenyültem annyitól hogy egy szereplő elás egy marék követ. :D Először tökre azt hittem hogy az is X-Kriptnit és az hogy Clark megtartja később még gondot is okozhat aztán rájöttem hogy az igazából Jor-El AI-jának maradványa.

Nálam az évad simán egy erős 8/10-es.

Nem akarok ennél több pontot adni mert hadd legyen hová fejlődni. Ennél a sorinál valahogy nem érzem amúgy azt hogy 2-3 évad után dögunalomba fullad. Oké hogy az Arrow, Flash, Supergirl is 2 évad után ment a süllyesztőbe de azok sosem voltak ennyire erősek alapból sem. Ráadásul a sok író gátrda változás azért rányomta a bélyegét a minsőgére. Ha itt megtartják az írógárdát végig akkor nem kell félnünk szerintem. Superman sztori meg van bőven szóval elővehetnek bárkit most már. Én pl Braniac-nek tudnék örülni mert normális adaptációt még nem láttunk belőle talán csak a Krypton soriban de az sem volt az az igazán brutálisan jó. Viszont jövőre nagyon kíváncsi vagyok hogy megtudjuk-e mikor játszódik a sorozat és hogy mégis milyen kapcsolata van a többivel mert jelenleg ugye a Covid miatt ez nem sikerült. Őszintén szólva a cikkben említett Supergirlt is megnézném ebben a minőségi köntösben.

Ja és a rész végi cliff csak szerintem kiált spinoffért? Elvégre a szintén remek Black Lightningnak vége egy hasonlóan jó sorozat elférne a helyén.

Nikki - 2021. 08. 18. 23:17

Fantasztikus volt, csak tényleg innen el ne szúrják majd,kár lenne érte. Nem tudom milyen volt már a nézettsége, de a sok szünet azt hiszem nem tett jót. Titans szintén remek, a Stargirl viszont elkerült, nem szimpi.

danonino1984 - 2021. 08. 19. 03:55

Én is néztem, de nekem csak háttérben lejátszott, telefonnyomkodós, uncsi sorozat maradt az első évad végére is.

Tamás - 2021. 08. 19. 09:03

Kivételesen nagyon nem véletlen, hogy ennyire sikeres a sorozat, talán a CW észrevette a nézettség alapján, hogy ebbe az irányba kéne tartania.

Namu - 2021. 08. 19. 09:47

Nekem nagyon kezdett leüllni a sorozat úgy kb a visszaemlékezéses rész körül.
Addig én is élveztem, de évad felétől nagyon belassultak a dolgok. Még hàrom részt kéne megnézni, de nem nagyon érzek rá késztetést.

heidfeld - 2021. 08. 19. 11:43

Lyukas garast sem adtam volna érte, de 7.5/10
Képi világa, trükkök nagy része állja a versenyt streaming konkurenciájával.
Oké. Lois színésznőjénél alaposan mellé is nyúltak, meg a Luthor kapitány is óriási “etetés” volt. Hajlamosak túlzásba vinni a családi drámázást, de csak CW, ám ahoz képest itt is előbbre tudtak lépni
Ősszes többi színész rendben van.
Legemberibb Supermant kaptuk, amiben óriási szerepe van az őt alakító színésznek. “Luthor” is kiemelkedőt nyújtott.

e-batta - 2021. 08. 19. 22:47

SPOILERES kérdés:

Lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de valaki légyszi segítsen. Mi lett Lara Lor-Van AI-jának sorsa? Zeta-Ro nem engedte meg Thal-Ronak, hogy használja, bár az a kristály is az űrhajójában volt. Nem is igazán értettem, hogyhogy nem tudja, hol van a kristály, hogyan rejthette el Zeta-Ro, hiszen ő maga mégiscsak egy hologram?
Nekem az egész jelenet kicsit zavaros volt, azóta meg nem tudom, hogy volt-e később szó a kristályról? Vagy ez majd csak a következő évadban fog kiderülni?

Adam9456 - 2021. 08. 20. 11:12

Nekem is nagyon bejött.
Tetszett, hogy majdnem minden rész hetről hétre konzisztensen hozott egy jó szintet. Szépen egyensúlyozták a családi drámát és a szuperhős dolgot. Néha talan Lois vagy Jordan drámája kicsit sok volt, de Jonathannal és Clark-al jól kiegészítették ők egymást.
A Super család mellett Kyle és Lana családjának sztorija a kiközösítéssel is érdekes volt. Morgan Edge pedig korrekt gonosz volt.
A fináléban pedig nagyon szép pillanat volt Clark apja maradványainak az eltemetése.
Spoiler
A finalé végen én először egy másik gonosz feltűnésére számítottam, de John Henry lánya is még okozhat bonyodalmakat.
Remelem én is, hogy nem jut az Arrow vagy a The Flash sorsára, azokat is szerettem az első évadokban, de később elkaszáltam őket.
Így tovább a második évadban is!

Isaac - 2021. 08. 24. 12:51

Azért az érdekes és fontos tény, hogy John Henry lánya Natalie tulajdonképpen féltesvére a fiúknak (és édeslánya az anyjuknak) , mert igaz másik Földről , de egy genetikailag teljesen egyező “Lois” anyukától :O
Nyilván nem ugyanaz,de kb valami olyasmi érzés lehet, mikor hirtelen felbukkan egy gyerek akiről nem tudsz…

Ela1010 - 2021. 09. 01. 01:01

Nekem tul rovidnek tunt. Lehetett volna tobb mellekszal. Kb 5 mondatban el tudom mondani, hogy mirol szolt.
Az egesz Cushing csalad idegesito volt. Semmi kemia nem volt Clark es Lana kozott.
Es nehogy mar meg o se ismerje fel Supermant, pedig mar gyerek koruk ota ismerik egymast.A vegere azert Loist (a szinesznot) aranylag megkedveltem.
Tyler Hoechlin az egyik kedvenc szineszem, csak miatta neztem. Szerintem a Titans jobb mint ez a sorozat.

Balazs28 - 2021. 09. 01. 23:27

Nekem is nagyon tetszett. Varom a folytatast, viszont nekem annyi hianyerzetem azert akadt, hogy Jordan erejet/kepessegeit egy kicsit melyitettem volna. Nyilvan el lett magyarazva, hogy nem eri el apja erejenek 1%-t sem, sosem lesz olyan mint o, de ugy egyszer egyszer megneztem volna egy-egy jelenetet, amikor megment valakit, vagy felemel egy autot ilyenek. A fejlodes a fiuk szemelyisegeben termeszetesen sokat haladt es jol bantak veluk, de en szemely szerint kicsit tobb akciot vartam volna legalabb is Jordan reszerol.

Starcos - 2021. 09. 06. 10:07

Eszembe se jutott volna belenézni, a bejelentés pillanatabán leírtam, és el is felejtettem, hogy létezik.
Itt láttam pár dícsérő szót, azért próbáltam be pár napja.
Az, hogy már végig is néztem, szerintem elmondja, mennyire bejött :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz