login |

The Mysterious Benedict Society: az 1. évad

2021. 08. 19. 15:50 - Írta: Necridus

1 hozzászólás | kategória: kritika,

Egészen addig halogattam a Disney+ könyvadaptációjának, A Titokzatos Benedict Társaságnak a bepróbálását, amíg meg nem jelent winnie június új sorozatainak toplistáján a második helyen. Új szokásomhoz híven nem tudtam semmit a sorozatról, csak azt, melyik platformon kapott helyet, és mivel a Disney streaming szolgáltatója nem ontja magából a címeket, mint a Netflix, a heti “sugárzásnak” köszönhetően egészen könnyen lehet tartani az iramot.

Megerősítette az új szokásom helyességét a TMBS, mert amit az első részben láttam, arra még jó sokáig fogok örömmel visszaemlékezni. Van az a jó pilot, ami annyira magával ragad, hogy izgatottan meséljük még hetek múlva is a haveroknak, milyen izgalmas volt, és van az a fajta, ami annyira jópofa és különleges, hogy ha eszünkbe is jut, rögtön elmosolyodunk, olyan kellemes élmény volt a megtekintése. Na, az utóbbi csoportba illik a Benedict pilotja.

A történet röviden annyi, hogy egy rejtélyes illető különleges gyerekeket toboroz, hogy egy veszélyes feladattal bízza meg őket. Az első epizódban a toborzást látjuk, ahogy különböző mentális és szabadulószobás feladatokat teljesítenek a gyerekek. Ez nagyon jó felütés volt, nem csak a kieséses verseny, ami során pár döntősre szűkölt a mezőny, hanem az is rettentő érdekesre sikeredett, ahogy megismerkedtünk sajátos módszereikkel, személyiségeikkel, miközben megalapozták az évad hangulatát.

Azt mondtam, különleges, de azért akarva-akaratlanul hasonlítható az A Series Of Unfortunate Events-hez a széria, nemcsak a hangulat miatt (bár ez nem annyira depresszív és áthallásos), de a látványvilág miatt is. Szinte ugyanabba a 40-es éveket megidéző, extravagáns korba kalauzolna minket – na meg ugye, ez is könyvadaptáció.

A gyerekek toborzása után találkoznak a rejtélyes illetővel, egy bizonyos Benedict-tel (Tony Hale), aki elmondja nekik, hogy a feladatuk beépülni egy igen egyedi bentlakásos iskolába, ahol meg kell tudniuk, mire készül a feltehetőleg gonosz iskolaigazgató (Tony Hale). Kérdés, hogy valóban az intézményvezető gonosz, vagy éppen Benedict akarja-e kihasználni a tehetséges gyerekeket.

A főszereplők közt egyértelműen a legtöbb játékidőt a gyerekek kapják, melyet közt van forrófejű lány, csendes és barátságos kissrác, visszahúzódó fiú, illetve egy rettentően szarkasztikus kislány is (aki a könyvekben kisbaba). Természetesen elég eltérő személyiségek, melyek közül az utolsó az egyértelmű kedvenc (előbbi viszont számomra nehezen volt kedvelhető), de egy valami mégis közös bennük: mindegyikük árva.

A narkolepsziás Benedict társai közt is vannak érdekes figurák: ott van például a Ryan Hurst által alakított agymosott férfi, akit Benedict mentett meg, s csak az idő előrehaladtával tudunk meg egyre többet róla, illetve Kristen Schaal Number Two-ja, aki a főnök jobbkeze, és a toborzás gyakorlati lebonyolítója.

Az iskolában a srácoknak különleges órákon kell helyt állniuk, nehogy a ranglista alján végezzék és kirúgják őket, miközben az intézmény többi szokatlanságával is meg kell barátkozniuk. A suli fő sportága például a tetherball és vannak messenger-ei (szóvívő? passz, nincs ugye hivatalos magyar felirat), akiknek titokzatos kalandokban kell részt venniük – a beépülő fiatalok eközben morze jelekkel kommunikálnak vezetőjükkel.

Ami nálam abszolút vitte a sorozatot a hangulata és sajátos stílusa mellett az az, hogy nem ült le egy pillanatra sem, folyamatosan robogott előre a történet és egyre jobban szorult a hurok a kis csapat között. Na meg Constance! A mindenkinek beszólogató kislány egyszerűen fantasztikus figura! Számomra a vége egy kicsit elszállt a realitás talajától már (már amennyire ott lehetett előtte…), valahogy egyszer megnézős gyerekakciófilmeket idézett meg.

Még a kettős érzelmeket hagyó zárás után is azt gondolom, a Disney+ egyik legjobb darabja a TMBS, és nemcsak azért, mert kevés szkriptelt alkotása van eddig, hanem mert valami különlegeset szállított. Nem a kategóriájában egyedi, hanem egy egészen ritkának számító zsánerbe illő darabot kaptunk. Folytatásról egyelőre tudtommal nincs infó, de ha lesz is, rögtön ott leszek a premiernél.

1 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2021. 08. 19. 18:17

meg sehol nem vagyok vele, és mivel lement az évad, a pilotról nem volt pofám írni,, de azt imádtam, sima 8/10, és utána a köv. 2 rész is jó volt, szóval abszolút nézős. (és ugyanígy vagyok a többi disney+ cuccal, amit mostanság láttam, a big shot és a mighty ducks is eléggé bejött. lehet, hogy megtérek?)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz