login |

A hét dumája

2021. 08. 23. 20:00 - Írta: winnie

29 hozzászólás | kategória: a hét dumája

A Netflix-nek köszönhetően már vagy egy évtizede megy a filózás azon, hogy dara vagy sem, hogy teljes évados premier vagy heti adagolás. Most a készítő oldaláról is láthatjuk, hogy esetlegesen milyen különbséget jelenthet a disztribúció, konkrétan az elismertség és életminőség-növelésre gondolok.

We got into the conversation long enough that people started telling their friends and more articles were written. I have no doubt in my mind that we would not be nominated for best drama had we been in the binge model, rather than weekly.
/Eric Kripke, a The Boys készítője a sorozat Emmy-jelöléséről a legjobb dráma kategóriában/

Kripke a minap a Vanity Fair-ben fejtegette azt, hogy miért lett teljes évados, “eldobható” premierből heti a sorozata, hogy ez felülről jövő dolog volt, és nem titkolja a saját véleményét sem, miszerint nem okoz túl nagy elégedettséget az íróként, hogy miután rengeteg energiát fektetnek egy szezon elkészítésébe, az kap max két (elég masszív) heti figyelmet és szeretetet, majd pedig tücsökciripelés.

We just wanted to be a part of the conversation longer… We wanted to give the audience an opportunity to obsess over whatever happened in that particular episode’s madness,

A siker megkérdőjelezhetetlen. Iszonyat hülyén hangzik a kérdés, de lehet, hogy ez a jövő? Mármint a heti epizódok.

29 hozzászólás Ne habozz!

Diapolo - 2021. 08. 23. 20:35

Szerintem egyértelműen. Nálam az egyben premierek már sokszor írtam, hogy hátrányból indulnak, és sokkal könnyebben kikopnak, mint a heti sorozatok, ahol néha visszanézek már korábban félbehagyott darabokba is akár évadokkal később is. Szerintem ez a fajta Netflix-modell 1-2 évnél tovább nem fogja húzni, az Apple, vagy az HBO Max ezt már kapizsgálja, és szerintem a Netflixnek se lesz más választása. Ilyen mennyiségű új tartalom mellett szerintem ez azért bukik meg, mert a valóban zseniális sorozatokat se fedezik fel annyian, ha 1-2 hétig vannak szem előtt, mintha 8-10-15-25 héten keresztül futnának. De ez csak az én véleményem, más biztosan mésképp látja :)

winnie - 2021. 08. 23. 20:42

az ujak szuksegbol is hetiznek, nekik luxus lenne, ha lehetoseget adnanak arra, hogy valaki egy nap alatt letudjon egy ujdonsagot, de persze igy is varialnakk, uol ez, hol az van, bar ami hype-os, az szerintem naluk heti.

a netflix modell eletkepesseget passzolom, egyelore gondolom, nem panaszkodnak, de egyre tobb a ketteszedett evad, a tobb hetre elhuzott reality, viszont naluk az is szem elott tartando, hogy a mennyiseg hatalmas, es, ha mondjuk penteken az 50 resz 5 sorozat 10 reszes szezonjabol jon, akkor, huzos lenne, ha 50 sorozatbol kerulne fel 1-1 resz. valojaban vegulis ez a mostani az a modell, ahol mindenki meg tudja valasztani, hogy milyen tempoban nezze (a hetiben nem menne), egyedul csak az sziv, aki a teljes uptodate-seget preferalja. mindjuk en ezert is beszelek konnyen, mert azt mar regen elengdtem:)

wintender - 2021. 08. 23. 20:44

Nálam a heti sorozatozás teljesen platform függő. Amelyik megjegyzi, mivel hol tartok, ott nézem a hetiben jövő sorozatokat; amelyik nem (ld. HBOGo) ott megvárom míg vége az adott évadnak, és ledarálom 2-3 nap alatt. (Nem szoktam mindig az adott héten megnézni az új részt, van hogy kimarad 3-4 hét is akár, és akkor nagyon idegesítő visszakeresni, hol is tartottam)
De amúgy jobban szeretek darálni, jobban rá tudok hangolódni úgy egy sorozatra. Volt olyan, amit kaszáltam, mert az 1 hét túl sok volt, hogy a fejemben maradjon a cselekmény; aztán évekkel később ledaráltam, és nagyon tetszett.

Enzo - 2021. 08. 23. 21:03

Örülök, hogy többen ráeszmélnek erre az előnyre a készítők közül is, hogy hetiben adva sokkal tovább fenntartható az élmény. Remélem, hogy fordul a trend a nagy binge-hype után és visszatérünk a “normálishoz”. (Mondjuk nekem sarkos véleményem van ebben a témában, azt tudom magamról, de nem érdekel, akkor is így gondolom.)

Mom - 2021. 08. 23. 21:06

Nekem pont az tetszik, hogy van választék. Követek sorozatokat hetiben is, és időnként vannak hétvégi daráim. De egyébként a fogyasztónak is van saját tudata, szóval az egyben kiadott sorozatot is el tudja húzni hetekig, meg a heti sorozatot is össze tudja várni és egyben letolni. Szóval engem ebben a gondolatmenetben leginkább az zavar, amiről már a beletekerésnél/gyorsítva nézésnél is beszéltünk: miután a mű elkészült nem kontrollálhatod a közönséget, hogy hogyan akarja fogyasztani azt! Ezt el kell engedni, vagy egészen új technológiákat kell erre a célra “építeni”, de abban a világban már talán nem is szeretnénk élni.

Én egyébként a kettő egymás mellett élésében hiszek. Már nem az a cél, hogy egy módszert húzzunk rá mindenkire, hanem az, hogy minél több előfizetőt kaparintsunk meg azáltal, hogy a nekik leginkább testhez álló kínálatot nyújtjuk. Ez pedig azt jelenti, hogy azokat is meg kell szólítani, akik hetiben szeretnek sorozatozni, de azokat is, akik maguk akarják beosztani a fogyasztási ritmusukat. Tehát nem az egyik vagy a másik a jövő véleményem szerint, hanem a minél teljeskörűbb választás szabadsága.

human - 2021. 08. 23. 21:09

EZT PAPOLOM EZER ÉVE https://www.sorozatjunkie.hu/2019/12/01/te-hogy-allsz-a-tombositett-premierekkel/

“De egyébként a fogyasztónak is van saját tudata”

lehetne, de nincs, mint látjuk, és a sorozat körüli beszélgetést kinyírja az évados premier, vagyis a fent említett 2 hétig van, aztán tücskök, az új nézőknek meg marad a magány, nem közösségi élmény a sorozat és annak kibeszélése (akárcsak munkahelyen).

Mom - 2021. 08. 23. 21:29

“nem közösségi élmény a sorozat és annak kibeszélése”

Ez már akkor ment a levesbe, amikor kibővült a csatornakínálat ;) Gyerekkoromban amikor az átlag magyar háztartásban volt max 5 csatorna, addig lehetett emberekkel beszélgetni a sorozatokról, amiket követtünk, mert mindenki nagyjából ugyan azokat nézte. Ma nem azért nem tudok a környezetemben a sorozatokról beszélni, mert darálunk, vagy sem, hanem mert akkora a kínálat, hogy egyszerűen alig van átfedés a nézett sorozataink között. Pedig én aztán jó párat követek, mégis alig van olyan, amit a blogon kívül bármelyik ismerősömmel/barátommal ki tudnék beszélni. Talán a Lucifer az egyetlen, amit több kollégám is néz, és pont nem volt gond, hogy egyben jöttek ki a részek, a két félévad közben is csomószor téma volt a munkahelyemen a sorozat!

speranza - 2021. 08. 23. 21:30

Én is inkább a hetire szavazok, még akkor is, ha nagy ritkán az időm engedi, szoktam darálni is. Amellett, hogy ellehetetleníti a beszélgetést az, hogy nem tudni, ki hol tart, darálással a legtöbb élmény nem hagy mély nyomot maga után. Átmennek rajtunk, mint egy pohár víz, nincs idejük ülepedni és úgy igazán nem is tudja kiélvezni az ember őket.

Dezső bátyám - 2021. 08. 23. 21:37

Ti a régebbi sorozatokat (2021 előttiek) is hetente nézitek, sokszor több havi szünettel, mert úgy adták le annakidején?

Már hogyan lenne maradandó bármi is, mikor csak Ámerikában (US) közel évi 700 sorozat készül, és ezek közül kb. 0 nevezhető minőséginek-maradandónak?

winnie - 2021. 08. 23. 21:40

mindig tanulhat az ember: a többség még most is úgy nézi. régen meg pláne úgy nézte. szerintem elég megnézni ezt a blogot.

“Már hogyan lenne maradandó bármi is, mikor csak Ámerikában (US) közel évi 700 sorozat készül, és ezek közül kb. 0 nevezhető minőséginek-maradandónak?”

igen, többek között ezért is szakad meg a szívem sokak miatt, akik leragadnak a középszer mellett, akik évi 5-10 új sorozatot próbálnak meg, és megszokásból néznek sok mindent:( mert kialakul bennük, hogy nincs ma minőségi és maradandó. de ezért vagyunk mi, hátha segítünk erre-arra rátalálni.

egyébként amerikában közel sem készül ennyi, és még az ottani választékból is szerencsére jó pár marandandó van. ha nem nagyon találsz (ami teljesen valid dolog lehet), akkor azt csak azt jelzi, hogy túl jó sorozatokat nézel. és ez… nem a sorozatok kritikája, őszintén szólva:) de viccen kívül, öreg hiba az ember által nézett viszonylag kevés sorozatból az általa nem nézettekre vonatkozó következtetést levonni. más kérdés, hogy abban lehet igazság, hogy hiába van sok minőségi-maradandó sorozat, azok nem érdekelhetnek mindenkit. engem is jó pár hidegen hagy. azt várni azonban, hogy bárki instant klasszikusra lel, botorság, ahhoz nem hogy 1-2 rész, hanem még 1-2 évad sem elég, így például az elmúlt 5 év felhozatalából ekképp értékelni még nem nagyon lehetne semmit.

(összességében természetesen sokkal több a maradandó sorozat ma, mint bármikor régen, ami nem meglepő, hiszen 1. eleve sokkal több sorozat készül, 2. ma már elkészülhetnek annyira eredeti és nem tipikus sorozatok, amikről régen nem is álmodhattak. csak ugye más egy sorozatra ránézni 10 évvel később, illetve a falsnosztalgia sokakat megszédít.)

winnie - 2021. 08. 23. 21:43

ideje kiraknom a posztot egyébként, ahol nagyon nem pc módon körberöhögöm a régen minden jobb volt-tömeget, mert nagyon durva látni, ami sorozatok esetében egyébként még szembeötlőbb, hiszen durva ránézni arra, hogy mennyire szűkebb és khmm-ebb volt a kínálat. persze aki szerette a többkamerás családi szitkomokat és az epizodikus nyomozós sorozatokat (mint én), azok a régmúltat tartották aranykornak, amikor az emmy-díjátadón minden dráma kategóriában nyomozós sorozatok és azok szereplői hadakoztak a díjakért:)

heidfeld - 2021. 08. 23. 21:57

Korábbi melómban, tudtunk pár kollégával sorozatokról beszélgetni. Vicces, hogy 3-4 aktuális TWD-ről panaszkodott, és hiába előző évtized meghatározó, egyik legnépszerűbb műve, nem tudtam hozzászólni, mert 1 percét sem láttam…
Ezeket kinyírta az egész évados premier.
Gazdasági szempontból sem értettem, mert valami kerül 100-200 millióba, vagy még többe, miért teszik fel egyben??
Örülök, hogy a heti felé van érdemi elmozdulás. Darában túl intenzív az élmény. Egyszerűen könnyebb elsiklani dolgok felett, vagy nem maradnak meg jelenetek, annyira intenzíven.
Heti mellett szól az izgalom-várakozás, mint a Family Man esetében is próbálok tartani.
Van olyan is, mint pl. a Hunters, aminek egyszerűen ülepednie kell, megemésztve a látottakat.

Shannen - 2021. 08. 23. 22:05

Készítői szempontból teljesen egyetértek a fentiekkel, nyilván sokkal jobb azt látni, hogy hetekig-hónapokig téma az elkészült mű, mintsem, hogy 2 hét alatt lemegy az összes cikk és kibeszélés aztán mindenki elfelejti. Nyilván vannak kivételek, amik így is tudnak hosszú hónapokra elegendő hype-ot generálni (lásd The Crown vagy az újonc Bridgerton), de azért a többség nagyon könnyen el tud sikkadni.

Nézői szempontból egyrészt mindegy, mert attól még hogy elérhető az egész évad azonnal, senki nem kötelez rá, hogy egyben ledaráljam, nézhetném akár hetiben is. Másrészt az is igaz, amit human ír, hogy ezzel kvázi lőttek a közösségi élménynek, hiszen nehzen kibeszélhetővé válik az adott sorozat.

Arról nem is beszélve, hogy ha valami teljes évaddal jön, de épp nincs időm darálni, akkor sokkal nagyobb eséllyel futok bele spoilerbe, mert egy idő után már úgy lesznek sokan, hogy eddigre már mindenki túl van a darán.

Én azt veszem észre magamon, hogy ha le is darálom 1-2 nap alatt a frissen érkezett évadot és még tetszik is, akkor se biztos, hogy egy év múlva érdemben emlékezni fogok rá, főleg ha tényleg nem kiemelkedő sorozatról csk szimplán jó vagy ngayon jó sorozatról van szó. Ma például lecsúszott a The Chair (3 óra össz-vissz), tökre tetszett, de azért nem dobtam hátast tőle és mondjuk egy év távlatából tuti mélyebb nyomott hagyott volna, ha legalább másfél hónap alatt értem volna a végére, mintsem egy délután alatt.

Szóval én annak mindenképp örülök, hogy az Apple és az HBO Max sorozatai is hetiben jönnek, a Ted Lasso is sokkal jobb élmény hetiben szerintem, mintha egy délután alatt kifutna.

bvr - 2021. 08. 23. 22:32

Nálam a darálás a nyerő, és ezért persze szeretem is a netflix-modellt (ezek az utóbbi időkben történő fél-évadok (és ezzel persze nem mondok újat) a covid miatt voltak, rengeteg kieső/megakadt forgatás, miközben a netflix lényege a folyamatos új tartalomszolgáltatás, így persze hogy belassítottak, de én legalábbis remélem hogy ez majd normalizálódik)

Hogy “megy a süllyesztőbe”, hát ha olyan akkor menjen is. A mozifilmeket 1.5-2 óra alatt “ledaráljuk”, ami jó azt az ember nem felejti el.

Amúgy amit mások is írtak már, élőben azért nehéz beszélgetni mert a rengeteg sorozatból közel sem biztos hogy a barátok, kollégák ugyanazokat nézik. Online lehetne hiszen ott megtalál_hatná_ az ember a közösséget, csak ehhez fórumok kellenének, nem pedig blogok (és ezzel pont nem a blog ellen beszélek, hanem ahányszor felmerül a kérdés mit lenne jó változtatni, mindig leírom hogy fórummal kiegészíteni (megértem persze hogy ez technikailag macera, stb, de ettől még a megoldás ez lenne. Ezt a hírt sem fogja már egy-két nap múlva sem kommentálni senki, mert minek, ha megy a süllyesztőbe és úgysem kap már választ, reakciót, akkor miért tegyen bele energiát (és igen, ez bizony egy öngerjesztő negatív folyamat. A régi sorozatokhoz is alig jön komment, és amúgy is fölöslegesen, mert választ utána kb sosem kapnak vagy csak hónapok után. Szoktam rendszeresen régebbi sorozatokat nézni (darálni :), és utána olvasom a kritikát és kommenteket, ott szoktam ezt látni)
Így persze a hetiben jövő sorozatok ebből a szempontból előnyben vannak, mert hetente érkeznek az új friss kommenthullámok (ha esetleg heti kibeszélő cikket is kap akkor főleg), szóval megértem hogy ez generál plusz figyelmet egy sorozatnak, de mindenesetre én örülök hogy van a netflix modell mint sikeres alternatíva

korovjov - 2021. 08. 23. 22:35

Megvannak a perverzióitok. Én a hype-olt cuccokból is mindig összevárok 3-4 részt, vagy komplett évadot. Szerencsére nem kell hetente nézni a mai világban, a közösségi élmény faktor nekem kissé wtf, a sorozatot én nézem, sosem értettem, mit lehet arról többszáz-többezer kommentet fosni, hogy ki szerint mi lesz a következő részben, de ugye mind mások vagyunk, ezzel sincs baj, ha valaki ezt élvezi. Mondjuk ha ennyire kell a feszültség, lehet alakítani klubot, és akkor az egyben kitett sorozatból mondjuk szerdánként megnéztek egy részt. Ha tojáslabdás játék van, vagy valami értelmezhetetlen amcsi ünnep, akkor meg az a hét kimarad. ;/

Amúgy mit vártok tőlük? A nagy lé a hetiben van, AAA sorozatot nem fognak feldobni egyszerre, vagy csak ritka kivételként.

Mammut - 2021. 08. 23. 22:36

Régen úgy néztük, hetente, több havi szünettel őket. Pláne, amikor a tévékínálatban még csak a királyi volt, ha jól emlékszem, hétfő este x-aktákkal. Másnap a suliban meg ki lehetett beszélni.

Viszont az ott napi 1-2 sorozatot jelentett.
Sőt, még mittomén, 15 éve is még tartható volt a mennyiség, mikor az országos adókon futottak a sorozatok.

De most már napi 532345456687 sorozat fut.

Szóval egyetértek a fent elhangzottakkal, most egyszerűen hiába nézel valamit hetiben, igen valószínű, hogy mindegyik barátod tök mást néz adott héten, mert már túlontúl is nagy a választék.

Ma már nem az egész világ nézi a Lostot. Nem az aktuális részről szól az összes médium. Az az idő elmúlt és ez nem a dara miatt van, hanem a mennyiség miatt. Egyszerűen eloszlik.

Mammut - 2021. 08. 23. 22:49

“csak ehhez fórumok kellenének, nem pedig blogok”

de arra sem sima fórum kellene már

Én anno sok sorozattal maradtam el, mert szimplán a következő héten teljesen más műfajhoz volt kedvem, és ezért ki is szorultam a kidumáló topikból, mert ott egyetlen egy, ömlesztett sorozatos topik volt és mindig az aktuális rész volt a téma.
Részben ezért is szerettem meg jobban a darálást.

De ezt a mai mennyiséggel szimplán lehetetlen lenne tartani.

Most már minden sorozatnak külön topik kellene (talán külön az évadoknak és külön az epizódoknak is, vagy filterezve a hozzászólásokat), mert az emberek teljesen máskor érkeznek meg egy-egy sorozathoz.

Balumedve - 2021. 08. 23. 22:54

Azért van pár sorozat, ami csak azért éldegél a köztudatban, akármilyen rövid ideig is, mert elénk dobták az egészet, egyben. Leginkább a gyengébb darabokról beszélek, amiket ha hetiben nézne az ember, akkor könnyebben felhagnya vele pár rész után.

bvr - 2021. 08. 23. 23:07

@Mammut: naná hogy minden sorozatnak lenne saját topicja (ez alap egy kibeszélőnél), de a lényeges hogy lennének kategóriák, és hogy mindig látnád ha van friss hozzászólás (plusz amikor írod azt annak tudatában teheted hogy ezt mások is látni fogják) Konkrét friss példát írok, egy hete volt a Harlan Coben féle (max közepecske) Gone for Good, és amúgy pont pár nappal előtte néztem végig a Falcón-t (csak 2×2 rész, nem egy nagy dara) ugyanúgy mediterrán világ (Sevilla), múltban gyökerező rejtélyes gyilkosságok és drámák, csak sokkal jobb (persze nem hibátlan) Akár ajánlhattam is volna, de kb senki nem vette volna észre, akkor meg minek. Míg egy fórumon felpörgött volna a “Krimi” (most mondtam egy kategóriát hasraütve) szekció, ott látod hogy Gone for Goog mint friss, és rögtön mellette ott lett volna hogy amúgy a Falcónhoz is jött friss komment, akit érdekelnek a krimik, de annó efölött átsiklott, máris megtalálta volna magának a következőt.

Mammut - 2021. 08. 23. 23:36

Stimmt. De a kategóriák se az elavult, kötött fastruktúrában legyenek, mert az csak beskatulyázza a sorozatot pusztán egybe, inkább egy gráf kellene vagy egyszerűen címkék alapján dinamikusan létrehozni a fát, hogy több kategóriába is tartozhasson egyszerre.

Mammut - 2021. 08. 23. 23:55

“Leginkább a gyengébb darabokról beszélek, amiket ha hetiben nézne az ember, akkor könnyebben felhagnya vele pár rész után.”

Ez is igaz, most már több sorozatot is egyedül csak azért néztem végig, mert ott volt minden rész.

De mindettől függetlenül, teljesen megértem az írókat, hogy miután egy évig vért és verejtéket öltek bele, nem csak két hétig szeretnék látni a nézői élményeket, tényleg lélekölő dolog lehet.

De akkor is egy sokkal szűkebb csoport élményeit látnák, mint régen.

Jó, nyilván vannak kiemelkedő sorozatok, amik még esélyesek rá.

winnie - 2021. 08. 24. 05:28

korovjov: az AAA sorozatokban (amellett, hogy bőven érkeznek azonnaliban is) nem nagy lé van, ha konkrét pénzre gondolsz, hiszen a legtöbb platform már tovább lépett a reklámos modellen, ergó közvetlen és mérhető bevétele nem származik a sorozatok leadásából.

Mom - 2021. 08. 24. 07:38

“teljesen megértem az írókat, hogy miután egy évig vért és verejtéket öltek bele, nem csak két hétig szeretnék látni a nézői élményeket”

A vágyukat én is megértem, de ettől függetlenül nekik is az lenne a jó, ha ezt a vágyukat elengednék. Ugyanis efölött nincs kontrolljuk! Ha hetiben is jön egy sorozat én (és még mások is) ugyan úgy megtehetem, hogy bevárok x részt és tömbösítve nézem. Egyszerűen van ami jobban működik egyben, vagy mert annyira addiktív, vagy mert a gyengébb részeken könnyebben túllendülök így.

Valaki írta fentebb a The Chairt: pont így vagyok vele én is! Lecsúszott mert ott volt, de ha nem lett volna ott az egész, akkor biztosan nem folytatom. Akkor a The Chair készítői hiába szeretnék hogy hat hétig legyen benne a sorozatuk a köztudatban, egyszerűen elsikkadna többeknek is. Míg a Lucifer (saját tapasztalat) simán generál több havi beszédtémát úgy, hogy egyben jönnek ki a félévadok, és sokkal népszerűbb, mint amikor a Foxon hetiben ment!
Ez persze első sorban nem a tömbösítés miatt van, de csak mert valami hetiben megy nem lesz állandó közbeszéd tárgya, míg ha valamit egyben feltolnak nem feltétlenül szorul ki a köztudatból két hét után. Ez egy klasszikus befolyásolási taktika: folyamatosan a nézők arcába tolom, akkor kénytelen lesz ezzel foglalkozni. Mi lenne ha olyan sorozatot készítene inkább, ami ilyen trükkök nélkül is fenn marad a vizen?

Nem azért nézem/nem nézem a The Boys-t, mert hetiben/tömbben érkezik. Hanem azért nem nézem, mert nem keltette fel az érdeklődésemet. És nem azért nem beszélném ki (ha nézném), mert nem tudom ki hol tart benne (ha egyben jönne ki az évad) , hanem azért mert senki más nem nézi a környezetemben. Innentől meg tök mindegy, hogy egyben jön ki, vagy hetiben, számomra nincs közösségi élmény egyik esetben sem.

Aki ilyen babérokra tör, annak mainstream sorozatot kell készíteni, minden más szempont (minőség, eredetiség) másodlagos. Akkor fognak sokat beszélni egy sorozatról, ha sokakat megszólít. És még ehhez is idő kell, mert kapásból a világ egyik felére hónapokkal később érkezik majd meg. Szóval az lenne a logikus, ha minden sorozat világpremier lenne, nem? Várják meg amíg elkészül a felirat/szinkron és egyszerre kezdják mindenhol adni az új évadokat, hogy biztos senki ne érkezzen későn a buliba.

A spoilerekre vonatkozó érvet viszont teljes mértékben elfogadom, való igaz, hogy sokkal nehezebb kikerülni őket az egyben feltett évadok esetében.

juhaszvik - 2021. 08. 24. 09:36

“Miau” – erre csak ezt tudom mondani. Egyesek úgy csinálnak, mintha a heti sorozatozás egy fícsör lenne, amit a netflix elvett tőlük. Igényként fogalmazódik meg, miközben ugyanúgy meg van rá a lehetőség most is, a különbség, hogy nincsenek rákényszerítve az emberek.
A nézők a szabadság miatt választják a streaminget, a minőség alapján max válogatnak köztük, de a többség, ha kötötten (mondjuk hetiben) akar valamit nézni, akkor bekapcsolja a tévét.

Készítői részről szintén felesleges nyavalyogni, mert a mostani helyzet nekik is sokkal előnyösebb a klasszikus hetizéshez képest, amikor az adott nézettség alapján a fejesek belenyúltak a kreatív tartalomba, aztán ment a sírás és a szájhúzás. Persze jól esne a szívüknek, ha hetente ajnároznák őket, nem csak abban az egy-két hétben, de ezért hagy ne sajnáljam már őket.

Ha túl negatív volt elnézést, de bosszant a szűklátókörűség.

Cleda - 2021. 08. 24. 10:18

Most akkor én talán lehetek az egyedüli, aki a bingelést szereti?

Azért nem kell mindig olyan erős darára gondolni, de nekem is az a problémám, hogy idő hiánya miatt most már sokkal gyorsabban engedek el sorozatokat. Visszatekintve egy csomót csak a hetisége miatt nem kaszáltam hamarabb, de már annak is vége. Konkrétan veszik el a helyet azok elől, amiket bingelhetnék.

A bingeléskor meg azért hamarabb kiderül, tetszik-e vagy érdekel-e, amit nézel. És nem felejted el, mi történt, ami nálam visszatérő probléma (akár hetekről, akár évekről van szó). Amit még hetiben nézek, az full tudatos, mert tudom, hogy különben sose nézném végig, de valamiért még nem akarom elengedni, felhalmozódni meg főleg nem.

De tény, hogy hiába rakja ki a Netflix az egész évadot, olyan tempóban nézed, ahogy szeretnéd, megadják a szabadságot, ami szerintem nem feltétlenül baj. Azoknak a sorozatoknak a szempontjából, amiket felkapnak vagy tényleg jók (értsd: berendelnek), teljesen mindegy, hogyan érnek a végére.

Ha már pont az említett Boys-nál tartunk, csak nem rémlik úgy, hogy az első évad nem ment olyan nagyot? Vagyis nem emlékszem, hogy ennyit beszéltek volna róla, így viszont van benne ráció, hogy a második évadot hetiben adták, legnagyobb bánatomra is. :) Itt is el lehet gondolkozni azon, hogy egy platformnak vagy éppen sorozatnak jobban jön ki, hogy bingelik, vagy hetiben adják.

Divide - 2021. 08. 24. 10:21

Részemről sorozatfüggő, hogy mikor előnyösebb a dara, és mikor a lassú falatozás. Ha egy pilot nem csigáz fel különösebben, aligha szánnék rá időt és energiát, hogy egy hét múlva előbogarásszam a következő epizódot, hátha (mert közben legalább egy tucat másik sorozat is megjelenik a radaromon), de ha ott van rögtön a folytatás, lehet, hogy belenézek, és végül ezért nem lesz kuka az egész. (Ezt a részét az írók itt most nem gondolták át.:))
Ugyanakkor van olyan kontent, ami vagy érzelmileg nagyon tömény, vagy nagyon gondolkodós, aminek kifejezetten árt, ha egyben nyeli le az ember, mert úgy “nem jön át” minden árnyalata. De ha ott van előttem, és érdekel, nehéz ellenállni, hogy ne indítsak gyorsan rá egy következő részt.
A sorozat kibeszélősdi nekem is hiányzik, a Trónok harca óta nem tudok kb. semmilyen sorozatról értekezni a környezetemben, mert annyira széttartóak a választásaink (vagy nincsenek szinkronban). Az is tök jó lenne, ha itt lenne a posztok alatt egy disqus zóna, akkor kapnánk értesítést róla, ha valaki válaszolt a kommentünkre, és egy kattintással ott teremhetnénk az adott poszt alatt, így jobban pöröghetne a kibeszélés.

Csigusz - 2021. 08. 24. 12:56

Utálnám ha visszatérne az, hogy kizárólag minden hetiben jön.

fffff12 - 2021. 08. 24. 18:39

Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is, én mindkettőt dijazom, általában van pár futó heti sorozatom, de mellette darálom az éppen elmaradt/vagy kijött sorozatokat is, de azokat is szépen beosztva ahogy időm és kedvem engedi. Egyébként darálásnál kevésbé jön ki egy sorozat gyengeségei sztem, valahogy könnyebb túllépni a hibákon ha egyszerre nézi az ember.
Kommentelés/közösségi élmény hiánya engem is zavar, de ez elsősorban a rengeteg sorozatnak köszönhető(bár valszeg egy Witcher/Queen’s gambit/stb. esetében jóval több kommentet termelt volna itt ha egyben jön ki).

zolkó - 2021. 08. 26. 07:30

Az eleve bingere szánt sorozatok (és itt mindegy is, hogy melyik platform “termékei”) nagyon nagy százaléka teljes középszer, vagy bőven a középszer alatt van, és sokan kifejezetten azért tolják le, mert “új, és mert éppen ráérek/ráérünk darálni”, de ha hetiben jönnének, elsikkadnának 2 rész után. És fordítva is igaz lehet, hogy némelyik heti sorozat durranhatna kicsit nagyobbat egy teljes évados “premierrel”, viszont ez meg sokszor utólag derül csak ki, szóval “késő bánat”.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz