login |

Centaurworld: az 1. évad

2021. 08. 23. 15:50 - Írta: Necridus

4 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Elég egyértelmű, hogy az elmúlt évek egyik legnépszerűbb trendje a tévében a furcsaság és a dilisség, vegyük csak a nemrég rajtolt Brand New Cherry Flavor-t vagy a rebootolt iCarly-t. Ezt a hullámot lovagolta meg az animációs Kentaurföld, ami július végén került fel a Netflix-re, és aminek címe hallatán arra lehetne gondolni, hogy az ókori mitológiát vesszük elő és valami háborús darabot kapunk…

Erre a szellentésükkel beszélgető, naiv zsiráftaurokat, a lábukból pánikoló, önmaguk kis verzióit kilövellő alpakataurokat, beképzelt zebrataurokat, csupán csontokból felépülő végtagokkal rendelkező pinty(taur?)okat és ha eddig nem volt elég WTF, akkor a legjobbat hagytam a végére: hasában fekete lyukat tartogató, kleptomániás gazellataurokat is láthatunk!

Meg egy lovat.

Azért ebből már sejteni lehetett, hogy nem egy komoly darabot kapunk, hiába a főszálat adó YA-fantasy történet, amiben egy csatában gazdáját elvesztő ló próbál visszajutni az univerzumába, hogy segíthessen neki megmenteni a világot. Egy abszolút agyament animációt kapunk, ami tényleg annyira furcsa, hogy végig sikerült lekötnie a figyelmemet.

Elszállt, erre talán nincs jobb szó, de valahogy működik. Hamar kedvelhető és folyamatosan fejlődő karaktereket hoz egy igen változatos világban, amely minden percében képes valami újat mutatni, legyen az beszélő falevél vagy óriás bálna.

A How I Met Your Mother Josh Radnorja miatt kezdtem bele egyedül a sorozatba, és bevallom, eleinte csak azért néztem, mert szörnyülködtem, hogy mégis mi ez az egész, kinek az agyából pattant ki (egyébként azé az ötlet, aki a gazellataur hangját kölcsönzi, Megan Nicole Dong ebben a videóban be is mutatja, hogy kell rajzolni a karaktereket), azonban néhány epizód után meg lehetett szokni a különleges ábrázolásmódot (vegyük csak ezeket a pillanatképeket) és agyament karaktereket, aminek következtében már elmúlt a szörnyülködés és a humora miatt nevettem rajta.

A karakterek egyébként tökéletesen szállították a humort, mindegyikükben volt annyi, hogy ne lógjon ki, néhányuk pedig megkapta a saját drámai szálát is – persze csak visszafogottan, mert ugye ez mégiscsak egy komédia. Egyedül azzal volt problémám, hogy musical lévén igen sokat dalolásztak a sorozatban. Amit az első epizódban még helyénvalónak is éreztem, ahogy bevezette a szuperboldog világba Wammawink Horse-t, de utána inkább volt kínos és erőltetett volt számomra, mint szórakoztató.

A végére azonban eléggé átvette a szerepet a YA-szál, ami talán hiba volt. Persze fontos eleme a sorozatnak a sötétség elleni háború, de túlságosan kilógott a dilis stílusból, s a humort is visszafogta úgy, hogy közben egyértelmű volt, hogy egyik karakterünknek sem lesz komolyabb baja. Arról nem is beszélve, hogy a menekülős dal rettentően félresikerült hangulatilag. Borzalmas, amikor egy antagonista egyszerű menekülés helyett még nekiáll áriázni.

Nehéz a Centaurworld-ről ennél többet mondani, ezt inkább látni kell. Én bátran ajánlom, már csak azért is, mert ritkaságnak minősül ez a fajta ökörség (a pozitív értelemben persze), amit egy (az első poszt kedvéért) spoilermentes kritika nehezen ad át. Dilis, de vicces! A második évadot megalapozták, de folytatásról még nem tudni.

4 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2021. 08. 23. 19:53

Az a baj, hogy a 4 éves gyerek ajánlásai közé betette, aztán épp a konyhában voltam, mikor egy Cori Carson után berakta neki… ilyenkor kár, hogy nem 3-4 korosztályos szűrőlehetőség van, mert a 16 éves teen is KIDS-nek minősül.

lumiere - 2021. 08. 24. 11:15

Trailer alapján egy random agyzsibbasztó sorira számítottam, de üdítő volt, hogy story-ja is van :) nekem nagyon bejött, bár igen, a sok ének kimaradhatott volna ^^’ és kell egy plüss wammawink :D
kíváncsi leszek a folytatásra :) (remélem lesz!)

Endymion - 2021. 09. 11. 22:16

Erre a legjobb kifejezés a weird sh*t. Igazából nem tudom, hogy kinek ajánlanám. Gyerekeknek? Felnőtteknek? Valószínűleg nagyon kevés ember van, akik a célközönség lehet. Felnőttek akik valami teljesen elborult mixre vevők, a gyerekes lököttségekre és közben komolyabb és sötétebb témákra musicalbe oltva. MIVAN??? :D

redbrick - 2021. 10. 05. 08:02

Én magyar szinkronnal ajánlom nézni, nagyon igényes lett, és a dalok is sokkal élvezhetőbbek tőle :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz